Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Trükkös Beavatkozások - Wiesner Edit, Lemma-Coaching.hu

593 views

Published on

Trükkös Beavatkozások - Wiesner Edit, Lemma-Coaching.hu

Published in: Self Improvement
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Trükkös Beavatkozások - Wiesner Edit, Lemma-Coaching.hu

  1. 1. Trükkös beavatkozások Kivonat a Lemma Coaching coach képzés jegyzetéből 2015, Készítette: Wiesner Edit
  2. 2. Trükkös beavatkozások 1. Vajon helyett biztosan, vagy legalábbis hogyan, miként, mit és melyeket… Udvarias, sok feltételes módot használóknak El tudnád képzelni, hogy… mondja a coach. És már látom az ügyfél tekintetében a zavart, mert igen el tudja képzelni, de nem tudja, hogy most mit is várnak tőle. Igen vagy nem választ? A kérdés ilyenforma megfogalmazása ezeket a válaszokat generálja. Vagy, az óvatos ügyfél esetében gyakran inkább „nem”-et vagy „nem tudom”-ot kapunk. Amitől a coach kezdi kiúttalannak érezni a helyzetet. Vérmesebbje ellenállást kiállt és talán még meg is haragszik az ügyfelére. Nézzük meg: Mi is ilyenkor a coach célja? Szeretné elindítani az ügyfél gondolatait egy irányba… szeretné, ha a hogyanokról, a mitről és milyenről gondolkodna. A kiutat abban látom, hogy vérmérsékletünk szerint egyrészt világos instrukciókat adunk az ügyfélnek (pl. Képzeld el és meséld el!), másrészt segítjük a válaszirányok megtalálásában, azzal, hogy pontos kérdéseket teszünk fel. ( Pl. meséld el, hogy mit csinálsz akkor… milyen érzés az számodra… hogyan alakulnának akkor a munkakapcsolataid) 2. Eddig… a múltban… Tükrözéses visszajelzéshez Főleg a terápiás hátterű tanácsadó kollégáim kiválóan elsajátították a szépen fogalmazott visszajelzések technikáját. Gyönyörű, néha erős érzelmi kifejezésekkel is megrakott körmondatokkal erősítik meg abban az ügyfeleiket, hogy hallják, meghallották és értik őket. A lemma coachok tudják, hogy az egyik legerősebb eszközünk – nem a szép megfogalmazás, sokkal inkább a szószerinti visszatükrözés. Amikor teljes mondatokban jelezzük vissza az ügyfélnek, amit tőle hallottunk, akkor technikaként javasolom – elsősorban azokra az esetekre, ha az ügyfél önmagát romboló, gyengítő kijelentéseket tesz: Tegyük hozzá a visszajelzéshez az „eddig”, „még”, „a múltban” kifejezést. A cél, az, hogy a változás lehetőségét megcsillantsuk az ügyfelünk előtt. Azaz egy megoldás orientáltabb hozzáállást alakítsunk ki benne. Pl. a. üf: Nem sikerült megcsináljam coach: A múltban nem sikerült megcsináld b. üf: Nem értem ezt a helyzetet coach: Még nem érted a helyzetet c. üf: Gyenge vagyok coach: Eddig gyenge voltál
  3. 3. Ez a könyv Wiesner Edit mester coach coach képzéséhez kapcsolódik. Edit 2006-ben tett először Coaching jegyzet címmel hallgatóinak tanulási segédletet közzé, azóta az eszközgyűjtemény és leírások csak tovább bővültek – ebből ízelítő ez a most már az öncoachingra és máshol végzett coachoknak is az alkalmazásra részletes útmutatást adó részlet is. Edit a 2005-ben első csoportját tartó Lemma Coaching iskola alapítója és oktatója. Közgazdászként Bécsben végzett, majd vezetőként, ügyvezetőként elsősorban vállalkozásfejlesztési és változáskezelési készségeire alapozva dolgozott a vállalati életben. Ezekre a tapasztalataira alapozva kezdett el coachként dolgozni 2002-ben. Később a vezetőfejlesztésben elismerést vezetői kompetencia profil készítőként és komplex értékelő és fejlesztő központi folyamatok tervezésével és bonyolításával szerzett. Megoldásorientált executive és business coachként azonban nem volt elégedett, felvállalva az ügyfelet komolyabb szinten fejlesztő coachingot és annak változatos és kreatívan alkalmazható eszköztárát - tréning módszertant, NLP-t, Tranzakcióanalízis, Rendszerállítást, Családterápiát, Addiktológiát, Hipnoterápiát, Provokatív megoldásorientált módszertanokat, Mediációt, stb. tanult – mára már ezekre a tanulmányokra alapozva viszi coaching praxisát és az akkreditált 100 órás fejlesztő coach képzést is. További részletek az aktuális képzési csoportokról: http://www.lemma-coaching.hu/coach-kepzes A Lemma Coaching iskola alumni egyesülete a hazai legnagyobb taglétszámú coaching szakmai szervezet a CoachOK Szakmai Szövetség. A Lemma Coaching végzősei a hazai aktív coachok - az országos minősített coaching névsorában is szereplő legerősebb csapat. .

×