Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Mediji.pptx

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Check these out next

1 of 21 Ad

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Mediji.pptx

 1. 1. MEDIJI
 2. 2. •RJEČ “MEDIJI” JE VRLO ŠIROK POJAM.ONA OZNAČAVA SVALI OBLIK PRENOŠENJA NEKE PORUKE ILI INFORMACIJIE.
 3. 3. NAJSTARIJI MEDIJI JESTE ŠTAMPANJE.U ŠTAMPANE MEDIJE SPADAJU RAZNE KNJIGE,NOVINE,ČASOPISI,STRIPOVI...
 4. 4. TISAK SE RAZVIO ZAHVALJUJUČI IZUMU ŠTAMPARSKE MAŠINE PRE IZUMA ŠTAMPARSKE MAŠINE,KNJIGE SU PISANE I PREPISIVANE RUČNO.BIO JE TO DUG I ZAHTEVAN POSAO.
 5. 5. POSTOJALA SU DVA OSNOVNA MATERIJALA NA KOJIMA SE PISALO: PERGAMEN(ŽIVOTINJSKA KOŽA)I PAPIR.OBOJE SU BILI DOSTA SKUPI.
 6. 6. 1450.GOD.NEMAC JOHANES GUTENBERG IZUMEO JE ŠTAMPAČU MAŠINU
 7. 7. PRVA ŠTAMPANA KNJIGA BILA JE “BIBLIJA”.ŠTAMPANA JE 1455.GOD. U NEMAČKOJ
 8. 8. DANAS SU ŠTAMPANI MEDIJI RAZVIJENI,PA POSTOJI NA HILJADU RAZNIH VRSTA ČASOPISA,MAGAZINA,NOVINA I SLIČNO. ALI IPAK ŠTAMPANI MEDIJI SU MANJE UTICAJNI U ODNOSU NA ELEKTRIČNE TJ.SAVREMENE MEDIJE
 9. 9. RADIO JE SAVREMENI ELEKTRONSKI MEDIJ NASTAO KRAJEM 19.VEKA. TO JE SLUŠNI TJ.AUDITIVNI MEDIJ KOJEG DANAS JOŠ UVEK SLUŠA MILON LJUDI,IAKO JE NJEGOVA POPULARNOST MANJA NEGO PRE
 10. 10. RADIO SE TEMELJI NA BEŽIČNOM PRENOSU SIGNALA. TESLA JE PRVI POZNANIK KOJI JE POČEO ISTRAŽIVATI BEŽIČNI PRENOS NEKOG SIGNALA
 11. 11. TELEVIZOJA JE MEDIJ KOJI SE BAZIRA NA BEŽIČNOM PRENOSU POKRETA SLIKA NA DALJINU U OBLIK ELEKTRIČNOG SIGNALA.U TEHNOLOŠKOM SMISLU OVAJ JE MEDIJ SLIČAN RADIU. TELEVIZIJA JE JAČE POSTALA RAZVIJATI SE NAKON 2. SV.RATA,I VRLO BRZO JE POSTALA NAJUGLEDINIJI MEDIJ
 12. 12. TELEVIZIJSKE EMISIJE PREMA SADRŽAJU MOŽEMO OTKRIVENO PODELITI NA: 1.INFORMATIVNE(VESTI,DNEVNIK,...) 2.ZABAVNE(FILMOVI,SERIJE,KVIZOVI,...) 3.POPULARNOZNANSTVENE(PUTOPISI,EMISIJE O ŽIVOTINJAMA,...)
 13. 13. INTERNET JE MEDIJ KOJI JE DANAS JAKO POPULARAN,A POČEO SE ŠIRITI U DRUGOJ POLOVINI 90-TIH GODINA 20.VEKA. SVOJE POREKLO IMA U ISTRAŽIVANJIMA ZA VOJNE SVRHE,A ZA RAZVOJ INTERNETA KAKVOG DANAS POZNAJEMO NAJZASLUŽNIJI JE ENGLESKI ISTRAŽIVAČ TIM BERNERS LEE KOJI JE 1991.GOD ZAPOČEO WORD WIDE WEB.
 14. 14. INTERNET FUNKCIONIŠE POMOČU LINKOVA (PRETRAZIVAČA)KOJI SU MEDJUSOBNO ISPREPLETENI UGLAVNOM SADRŽAJNO POVEZANI,PA TRAŽEČI NAPR. PODATKE O MORSKIM ŽIVOTINJAMA LAKO MOŽETE “ZAVEŠITI” NA SREANICAMA O RONJENJU,RIBOLOVU,TURIZMU,IZRADI BRODOVA I SL.
 15. 15. INTERNET NAM PRUŽA MNOGO VIŠE MOGUČNOSTI NEGO BILO KOJI DRUGI MEDIJ
 16. 16. TAKO SE MOŽEMO IGRATI,DOPISIVATI,PRIČATI,TRAŽITI RAZNE INFORMACIJE,GLEDATI FILMOVE,SLUŠATI MUZIKU,KUPOVATI,PISATI RAZNE TEKSTOVE,SASTAVE I PREZENTACIJE,UČLANJIVATI SE U KLUBOVE I GRUPE,TRŽITI OSOBE SLIČNIH INTERESA ITD.
 17. 17. MEDIJI NAM KAO SVE U ŽIVOTU,MOGU POSLUŽITI ZA DOBRE,ALI I ZA LOŠE SVRHE,TJ MOŽEMO IH ZLOUPOTREBITI. TELEVIZIJA,RAČUNAR I INTERNET POSEBNO JAKO SNAŽNO UTIČU NA LJUDSKU SVEST. PORUKE KOJI MEDIJI PRENOSE A MI IH ODLUČIMO PRIMITI GLEDANJWM ILI SLUŠANJEM,SVESNO SE ILI PODSVESNO UKLJUČUJU U NAS I UTIČU NA NAŠ ŽIVOT.
 18. 18. AKO NAPR. SATIMA GLEDAMO TELEVIZIJU I FILMOVE S NEGATIVNIM I NASILNIM SADRŽAJEM TO ĆE UTICATI NA NAŠU SVEST JER ONO ŠTO GLEDAMO I SLUŠAMO “PRIMAMO” U SEBE.
 19. 19. IGRICE NA RAČUNARU SU TAKODJE JEDAN OBLIK ZABAVE,NAROČITO POPULARAN MEDJU MLADJIMA. ISRAŽIVANJA PSIHOLOGA SU POKAZALA DA ONI TAKODJE,BAŠ KAO TELEVIZIJA I INTERNET,MOGU SNAŽNO NEGATIVNO UTICATI NA MLADE LJUDE AKO SATE I SATE PROVODE UZ IGRE PUNE NSILJA,UBIJANJA,MEDJUSOBNOG NADMETANJA,...
 20. 20. OSIM TOGA IGRICE NA RAČUNARU IZATIVAJU ZAVISNOST,A TO JE STANJE KADA IGRAČI MISLE SAMO NA IGRANJE I NE MOGU SE “ODLEPITI” OD NEPRESTANOG IGRANJA. TAKVA ZAVISNOST DOVODI DO NERVOZE,LOSEG SNA,BROJNIH PROBLEMA I RAZNIH PSIHOLOSKIH SMETNJI.
 21. 21. KRAJ PREZENTACIJU URADILI: MILJANA MITOV ISIDORA IVANOV MARIJANA STAMENKOV

×