ISTRAŽIVANJA I ISKUSTVA U PRIMENI
KALIFORNIJSKIH CVETNIH ESENCIJA
I- Isceljenje veza u porodici
• Ovaj slučaj opisuje tretman KCE 36-godišnje žene u periodu od jedne
godine i nekoliko mese...
Istorija slučaja
• Katy, oseća tugu, nezadovoljstvo i ima osećaj odbačenosti
• Žalila se na odnos sa porodicom, prijatelji...
Na početku terapije Rosana je izabrala da joj izazove osećanja olakšanja i
dobrodošlice u život, da bi mogla da smirenije ...
I faza - Release, Relaxation or Rejuvenation ( uviđanje, opuštanje ili
podmlađivanje) :
• U ovom periodu K se osećala smir...
Terapeut je shvatila da je potrebno da Katy probudi svoju unutrašnju figuru oca,
odlučila je da uvede sledeće CE od novemb...
II – Faza - Realization and Recognition – Shvatanje i Prepoznavanje
• Katy postaje svesna svog negativnog stava i disfunkc...
Treća kombinacija CE- od Aprila do Jula:
1. Oregon Grape – počeatak realizacije svesnosti u vezi sa kontrolom sopstvenih
m...
III Faza- Reaction, Resistance and Reconciliation (Reakcija, Otpor i Pomirenje
• Suočavanje sa dubokim emocionalnim ranama...
U ovom periodu joj je bila potrebna podrška. Dobila je kombinaciju CE od
avgusta do novembra ( godinu dana):
1. Dune Primr...
• Rezultat je bio vraćanje sebi i lečenju. Njen novi cilj u životu bio je da
postane bolja osoba. Osećala se ohrabrenom i ...
II-Lečenje nezbrinute dece Kalifornijskim cvećem
• Studija je iz Brazila, iz “Centra za decu” koji se bavi
neuhranjenošću ...
• Nakon godinu dana počela je da stabilizuje težinu i fizičku
snagu ali je i dalje nepokretno sedela i nije pokazivala
int...
Za letnji period kada je centar zatvoren, svako dete (54)oskrbili
smo Bočicama sa sledećim lekovima:
1. Mariposa Lily - za...
Kalifornijske cvetne esencije - savršen dodatak uz psihoterapiju
Dr Laurie Pappas
• Njeno interesovanje za duhovnu oblast,...
Alternativa za hemijske lekove
• Efekti Cvetnih esencija su često veoma suptilni, za razliku od farmaceutskih koji
imaju t...
• Dr Pappas je u period od dvanaest godina radial sa ženom koja je kao dete bila
seksualno i fizički zlostavljana od stran...
• Mary – prejedanje, poremećaj u ishrani
• Dok je odrastala ni majka ni otac nisu bili sasvim prisutni za nju.
Morala je b...
Beba Bruklin
• Novorođenče Bruklin je neprestano plakala. Izgledalo je kao da je
stalno uznemirena. Majka nije mogla da je...
Hvala!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Istrazivanja i iskustva u primeni kalifornijskih cvetnih esencija

2,881 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,881
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
381
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Istrazivanja i iskustva u primeni kalifornijskih cvetnih esencija

 1. 1. ISTRAŽIVANJA I ISKUSTVA U PRIMENI KALIFORNIJSKIH CVETNIH ESENCIJA
 2. 2. I- Isceljenje veza u porodici • Ovaj slučaj opisuje tretman KCE 36-godišnje žene u periodu od jedne godine i nekoliko meseci. • Cilj ove studije je da pokaže da je moguće koristeći KCE imati višestruku dobit. Prepravljanjem porodične i životne istorije, dozvoljavajući svima roditeljima i deci, da budu autentični i imaju ispunjen, harmoničan porodični život. • Vodeća cvetna esencija u ovoj terapiji je Baby Blue Eyes • Baby Blue Eyes - Rosana autor članka koristi kao osnovu u skoro svim njenim formulama, ona daje novo značenje unutrašnjoj figuri oca koja je bila predhodno zapostavljena, nepristupačna i na neki način nepoznata. Baby Blue Eyes
 3. 3. Istorija slučaja • Katy, oseća tugu, nezadovoljstvo i ima osećaj odbačenosti • Žalila se na odnos sa porodicom, prijateljima, partnerima • Iza nje je bila veza od dve godine zabavljanja, momak koji ju je ostavio oženio se drugom devojkom. • Priča o odbačenosti je počela još dok je Katy bila u majčinoj utrobi, otac je želeo dečaka. • Ona i sestra nisu bili deca iz ljubavi, već deca koja su bila svedočenja izdaje i borbe. Patile su zbog otsustva roditeljskih figura, roditelji su živeli u braku bez ljubavi i slaganja. Rasle su bez podrške, ljubavi i bez osećanja sigurnosti. • Katy je odrasla je u agresivnu, ogorčenu osobu koja je opsesivna i opsednuta kontrolom. Ponavljala je obrazac “ljubavi” koji je imala u kući. • Na terapiju je došla ogorčena na oca koji joj nije posvećivao dovoljno vremena. “Nikada me nije odveo u park”. Besna na majku jer ju je govorila da je isti otac. Zavidela je sestri jer je bila majčina ljubimica. • Stalno se žalila i plakala, ponašala se kao žrtva života, emocije krajnosti su komplikovale njene odnose sa drugima.
 4. 4. Na početku terapije Rosana je izabrala da joj izazove osećanja olakšanja i dobrodošlice u život, da bi mogla da smirenije pronađe unutrašnju snagu u sebi i oseti empatiju za sebe i za sve oko sebe: Njene prve dve kombinacije CE koje je Katy pila u toku dana, od avgusta do novembra: 1. Cerato (modro oko) – za nesigurnost usled nemogućnosti da brine o sebi u majčinskom smislu i da sebi pruža umirujuće i utešne poruke. 2. Mariposa Lily – da se vrati figura majke i stvori nova zdrava veza između Kety i njene majke, omogućavajući komunikaciju kakvu nisu imale u njenom detinjstvu. Otvarnje ženske strane koja generiše osećaj usamljenosti i odbačenosti. Stvaranje arhetipa majke kojim dobija osklonac za sve svoje dalje veze. 3. Evening Primrose (Jagorčevina) – Za prenatalno odbacivanje koje je prouzrokovalo duboku uznemirenost i dovelo na nivou nesvesnog do osećanja napuštanja, povreda i razočarenja.Ova cvetna esencija pomaže Katy u pogledu ispravljanja prvih vitalnih iskustava pri nedostatku ljubavi i naklonosti. 4. Buttercup- za nedostatak samopoštovanja i lične vrednosti, zbog osećaja inferiornosti u porodičnom okruženju. 5. Chamomile – Kamilica – kao pomoć za smirivanje u trenutcima velike odgovornosti. 6. Canyon Dudleya – je cvetna esencija koja smanjuje, umiruje hiper dimenzije mentalni i emocionalne. Sprečava dramatizaciju u bilo kojoj situaciji. 7. Stinging Nettle (kopriva) – CE za one koji su živeli u turbulentnim, konfliktnim ili porodicama, gde nedostatak sigurnosti u primarnoj porodici otežava razvoj svoje porodice. 8. Cherry Plum – čanarika, za kontrolu ponašanja, da se ne reaguje na sve i svakoga, što je dovodilo do nemogućih odnosa. 9. Wild Oat – da bi se našao put do životnog cilja.
 5. 5. I faza - Release, Relaxation or Rejuvenation ( uviđanje, opuštanje ili podmlađivanje) : • U ovom periodu K se osećala smirenije , bila je manje anksiozna na poslu i kući. Ipak se i dalje osećala nestabilnom i imala je utisak da je tek tada postala svesnija svojih emocija. • “Mislim da lakše dišem“. Taj osećaj Katy ima zbog omekšavanja negativnih emocija besa, ozlojeđenosti i povređenosti koje su je gušile. Došlo je do popuštanja usmerenosti na sebe i razmišljanja u pravcu postojanja njene uloge u kreiranju stvarnosti. • I u ovoj fazi Katy kritikuje oca i oseća mnogo besa prema njemu. Smatra ga odgovornim za sav nesklad u porodici. Mržnja prema ocu je dominantna.
 6. 6. Terapeut je shvatila da je potrebno da Katy probudi svoju unutrašnju figuru oca, odlučila je da uvede sledeće CE od novembra do marta: 1. Baby Blue Eyes – da se vrati figura oca, donoseći joj osećaj sigurnosti i samopouzdanja u suočavanju sa životom. Za isceljenje odbacivanja i napuštanja koje je osećala kroz život, i za koje krivi oca, što je dovelo do cinizma i agresivnosti. 2. Scarlet Pimpernel - ova CE je izabrana da pomogne Baby Blue Eyes i Sunflower CE u internalizaciji figure brižljivog oca, prenoseći se na oblast odnosa, uključujući i uticaj na izbor partnera, takođe na probleme vezane za pokazivanje ljubavi i odnose sa ljudima za koje je emotivno vezana. 3. Daffodil *narcis* – za njenu sebičnost i egocentričnost, budi emptiju i saosećanje. Ova cvetna esencija je za terapeuta bazna esencija za sve koji su dugo u negativnim obrascima imaju osećaj da ih svi progone. 4. Sunflower- Još jedna cvetna esencija za unutrašnju očinsku figuru, da uspostavi ravnotežu i uživa u individualnosti. 5. Holly – za paranoidne misli i obrasce, za osuđianje sebe i smatranje da je nedostojna ljubavi. Takođe za osećaj ljutnje povređenosti i ljubomore prema prijateljima i porodici. 6. Golden Ear Drops – Ova CE je bila krucijalna za Kety jer je namenjena za povezivanje sa iskustvima iz detinjstva, izvorima bola kao jedinog načina da se oslobodi bolnih uspomena iz prošlosti.
 7. 7. II – Faza - Realization and Recognition – Shvatanje i Prepoznavanje • Katy postaje svesna svog negativnog stava i disfunkcionalnog ponašanja, shvata da je extremno negativna osoba. Sa KCE menja doživljaj same sebe. • “Shvatam da osećam puno besa i negativnih osećanja, osećam puno bola“.. „ Da li ste znali, da sam otkrila da zavidim sestri?“ „ Svesna sam da je moja nestabilnost smetnja za moje odnose“. • Ovo je momenat terapije kada Katy ulazi u fazu sublimacije. Ona jasno vidi stara osećanja kao negativna i sa snažna toliko da utiču na njen život. CE su joj omogućile da postane svesna mentalnih obrazaca koji je sprečavaju da krene napred. • U ovom trnutku je bilo potrebno da Katy vidi perspektivu i pozitivne osobine svog bića.
 8. 8. Treća kombinacija CE- od Aprila do Jula: 1. Oregon Grape – počeatak realizacije svesnosti u vezi sa kontrolom sopstvenih misli. Takođe da bi prvi put u životu postala svesna sumlje i nedoumice u vezi mogućnosti da bude voljena. Ova CE će tretirati nepoverenje. 2. Yellow Star Tulip - da bi se neosetljivost prema drugima transformisala u empatiju, osećajnost i harmoniju. Bilo je urgentno da Katy promeni stav prema drugima, jer je njen socijalni život trpeo. 3. Calendula (Nevaen) - CE potrebna da bi se u njenoj duši stvorio prostor za druge. CE koja poboljšava komunikaciju tako što će Katy omogućiti da čuje druge. 4. Bleeding Heart – da bi se „oslobodila“ porodice, umanjuje vezanost za prošla iskustava odbačenosti i napustanja. 5. Sagebrush – CE koja bi joj pomogla da se oslobodi starih obrazaca, jer je pokazala želju da postane bolja osoba.
 9. 9. III Faza- Reaction, Resistance and Reconciliation (Reakcija, Otpor i Pomirenje • Suočavanje sa dubokim emocionalnim ranama • Katy postaje osetljivija i prijemčivija. • „Mnogo sam plakala, mislim da sam bila u depresiji“. „ Sada mogu da razgovaram sa ocem, čak se i svako jutro vozim sa njim.“ „ Osećam da želim nežnost i maženje“. „ Smešno je, imala sam neki čudan osećaj, poželela sam da budem majka, gledala sam bebu, mislim da želim da imam porodicu.. „ „ Shvatila sam da moram da „izađem“ iz sebe da bih videla druge”. • U ovoj fazi Katy se približila svom unutrašnjem bolu. Bio je to težak period za obe (nju i terapeuta), činilo se da joj ponestaje snage, ali je ipak nastavljala. Mislila je da će joj trebati veliki napor da bi bila srećna, i dalje je sve jako teško za nju. • Usled svesnosti napuštanja starih obrazaca ponašanja osećala je mnogo straha. • U ovom periodu joj je bila potrebna podrška. Dobila je sledeću kombinaciju od avgusta do novembra ( godinu dana):
 10. 10. U ovom periodu joj je bila potrebna podrška. Dobila je kombinaciju CE od avgusta do novembra ( godinu dana): 1. Dune Primrose - sa ovom CE će izaći iz uloge žrtve i pruzeti odgovornost za svoje biće. Takođe će osetiti olakšanje i osećaj zahvalnosti zbog svega što je izabrala 2. Mountain Pride – CE da joj obezbedi, pozitivnu, mušku energiju, da se u njoj pokrene unutrašnji ratnik, da je spreči da ne udustane. Bila joj je potrebna snaga da ide dalje. 3. Penstemon – za istrajnost u terapiji u ovom teškom momentu. Ovaj cvet pomaže da se ne predamo. 4. Green Rose – Da je vrati ponovo u život, da joj pokaže da je bezbedno da bude ovde i da učestvuje. 5. Rock Rose – da joj pomogne da ne oseća strah prilikom promene. 6. Gentian – suočena sa preprekom da ne odustane
 11. 11. • Rezultat je bio vraćanje sebi i lečenju. Njen novi cilj u životu bio je da postane bolja osoba. Osećala se ohrabrenom i činilo joj se da je više uključena u porodične odnose; „ Otkrila sam da zaista želim porodicu. Kupila sam poklon nećaku koji tek treba da se rodi. Nećeš verovati, kupila sam ocu kartu da ode da vidi svoju familiju, i onda sam otišla sa njim da kupi odeću za put. Bilo je dobro, bila sam jako srećna. Tada sam odlučila da napišem pismo ocu“. • U pismu oprašta ocu, govori mu da ga voli i priča o novoj vezi u kojoj je već mesec dana, (with an open heart).Oseća da može da bude sretna sa nekim. IV faza - Renewal and Reconstellation – Obnova i nova konstelacija • K je izlečila jedan deo rana iz prošlosti (unutrašnju očinsku figuru), što joj je omogućilo da razmišlja o budućnosti, da želi porodicu. Izašli su na videlo potpuno novi aspekti njene duše . • CE za su joj omogućile transformaciju i hrabrost da traga za novim izborima.
 12. 12. II-Lečenje nezbrinute dece Kalifornijskim cvećem • Studija je iz Brazila, iz “Centra za decu” koji se bavi neuhranjenošću dece iz baraka, tj. iz kvartova gde su siromaštvo, bolesti i oskudica najviše izraženi. Direktorka centra navodi rezultate korišćenja KCE: • Deca koja su manifestovala zaostalost u psihomotornom razvoju počela su da se služe rukama. • Oni koji su patili od psiholoških blokada u odnosu na spoljašnji svet, sada su u mogućnosti da stupe u kontakt sa drugima, imaju bolji stav prema sopstvenom telu i počela su da izražavaju vedrinu i spokojstvo. Slučaj devojčice Mikeline: • Kada je stigla u jaslice imala je 8 meseci i tri i po kilograma. Bila je najmlađe dete od osmoro. Njihovo siromaštvo je pogoršalo njeno stanje toliko da je počela da odbija hranu. • Njen tretman je trajao godinu dana i posebna pažnja je bila posvećena tretiranju kožnih infekcija, hronične dijareje i bronhitisa. • Njeno stanje se polako poboljšavalo ali je često i naglo nazadovalo.
 13. 13. • Nakon godinu dana počela je da stabilizuje težinu i fizičku snagu ali je i dalje nepokretno sedela i nije pokazivala interesovanja ni za jednu igračku. Stalno je bila tužna i kada bi joj neko dete prišlo ona bi se povlačila. • Na osnovu njenog ponašanja došlo se do zaključka da Mikeline ima snažan osećaj odbačenosti i posledice zbog nedostatka roditeljske pažnje i ljubavi. Davali su joj: • Mariposa Lily – za nedostatak majčine pažnje i ljubavi • Self Heal – Sa stimulaciju sposobnosti organizma za samoisceljenje, koristan u slučajevima virusnih i teških oboljenja • Yarba Santa – Za duboki bol i tugu koji se često iskazuju kroz osećaj pritiska u grudima • Nakon tri dana uzimanja esencija izgledala je manje tužna i počela je da dozvoljava da joj drugi prilaze. Tada su joj dodali još dve cvetne esencije: Cayena – da prevaziđe blokade i strah od promena California Wild Rose – za više interesovanja za život • Nakon dve nedelje izgledala je zadovoljnije, počela je da se igra i da kontaktira sa drugom decom, posle tri meseca počela je da puzi po podu (dve godine)
 14. 14. Za letnji period kada je centar zatvoren, svako dete (54)oskrbili smo Bočicama sa sledećim lekovima: 1. Mariposa Lily - za oskudnu ishranu i manjak ljubavi 2. Chamomille – za smanjenje emotivnih tenzija izazvanih siromaštvom i anksioznim majkama oje su ponekad bile nasulne 3. Self Heal – za stimulaciju procesa samoizlačenja i za pomoć deci da se generalno osećaju bolje 4. Yarba Santa – Za bol i tugu koju ponekad osećaju 5. Walnut - da im pomogne pri promeni sredine Rezultati posle 45 dana odsustva iz Centra: • Deca koja su prihvatila hranu kod kuće – 100% • Deca koja su bila veselija i više se igrala u odnosu na period pre tretmana – 100% • Deca koja su se razbolela od nazeba i dijareje, ali su se brzo oporavila – 70% • Deca koja nisu imala problema sa zdravljem tokom čitavog perioda – 20% • Deca koja su morala da se podvrgnu medicinskom tretmanu - 10 % • 33 dece je imalo blago povećanje telesne težine
 15. 15. Kalifornijske cvetne esencije - savršen dodatak uz psihoterapiju Dr Laurie Pappas • Njeno interesovanje za duhovnu oblast, posao dečijeg vaspitača, iskustvo u socijalnom radu, iskustvo kao mirovni aktivista postepeno su je odveli u oblast savetovanja- psihoterapije. U potrazi za odogovorima magistrirala je u oblasti Savetovanja- psihoterapije i doktorirala iz oblasti Metafizike. Pored privatne prakse trenutno je direktorka institucije za lečenje uverenja. • Kalifornijske cvetne esencije je prvo koristila lično i kasnije na svojim klijentima. Primetila je odmah da se oseća drugačije, takođe je zaključila da nisu svi simptomi nestali, poteškoće i bol. Ali su joj pomogli da misli mnogo jasnije o pitanjima na koja su joj trebali odgovori. • Posle izvesnog vremena korišćenja cvetnih esencija ona je došla do zaključka da energetski lekovi (vibrirajući lekovi) daju najbole rezultate kod ljudi koji funkcionišu iz određenih nivoa svesti. Npr. na osobu koja funkcioniše sa “nivoa srca” – emocija, koja čeka više ljubavi i saosećanja u životu verovatno će lek delovati uspešno. • Dr. Pappas objašnjava korišćenje cvetnih esencija u radu tako što navodi : “Cvetne esencije rade na vašem sistemu misli u drughom planu, koji tada radi na fizičkoj nivou. Cvetne esencije će dovesti do potrebnih pitanja i imaće ulogu će se kao katalizatora u rešavanju tih pitanja. CE će vam pomoći sa Vašim mislima, držeći ih sa “gornje” pozitivne strane. Negativni sistem verovanja, kompulsivno razmišljanje, osećaj da ne postoji kontrola nad mislima, nad strahom mogu jako da uspore izlečenje. Cvetne esencije će dovesti do pročišćavanja misli, pomoćiće u pravljenju boljih izbora u različitim životnim oblastima”.
 16. 16. Alternativa za hemijske lekove • Efekti Cvetnih esencija su često veoma suptilni, za razliku od farmaceutskih koji imaju trenutne i primetne efekte. Ona predlaže korišćenje cvetnih esencija uz postojeće lekove i ili postepeno smanjenje doza kod hemijskih lekova. Kod anksiozno depresivnih klijenata cvetne esencije treba ponuditi odmah i dovešće do smirujućeg efekta. • Korišćenje kalifornijskih cvetnih esencija ne izaziva neželjene efekte, a dovodi do odličnih rezultata na emotivnom nivou. Psihoterapija je savršeno polje gde mogu da se koriste Slučajevi i lekovi • Ljudi često dolaze na savetovanje u periodima velikih stresnih promena, kao što je razvod. Ona nalazi da je Walnut- Orah dobra, potporna esencija za terapeutski proces. • Mlada žena koja je imala tešku porodičnu prošlost. Pokazivala je ekstremnu osetljivost i imala je probleme u vezama, povremeno bi bila potpuno očajna zbog svoje intenzivne emocionalnosti i osetljivosti, imala je problem sa malo samopouzdanja i bilo joj je teško da pronađe pravac u životu. Dr Papas joj je dala: 1. Golden Yarrow (zlatna hajdučku travu) – za hipersenzibilnost 2. White Yarrow - za osetljivost 3. Larch (ariš) – za strah od neuspeha, da obnovi snagu 4. Crab aple - za pitanja samopouzdanja. • Ona koristi i druge esencije po potrebi ali su ove četiri na stalnoj osnovi. • Posle nekog vremena mlada žena je uspela da ostvari zdravu vezu i uspešan život.
 17. 17. • Dr Pappas je u period od dvanaest godina radial sa ženom koja je kao dete bila seksualno i fizički zlostavljana od strane njenog oca. Ona se samopovređivala ( otac je sekao, a kasnije je ona sekla samu sebe) i pokušala da izvrši samoubistvo, prepisani su joj antidepresivi. Ana je imala problem sa poverenjem i osećanjem krivice. Osećala se prestravljeno zbog starih misli i snova. • Lekovi: 1. Crab Apple- Za osećaj unutrašnje čistoće i okrepljenja 2. Larch - za samopouzdanje, za obnavljanje snage 3. Pine - za samo prihvatanje, za samooproštaj, za unutrašnji stid 4. Calming Essence • Često joj je davala Aspen i Mimulus zbog anksioznosti. • Ana je uspela da prevaziđe zlostavljanje i teror kroz koji je prošla. Upisala je školu, diplomirala je iz oblasti socijalnog rada a zatim magistrirala. Sada radi sa problematičnom decom. • Ana sada oseća kontrolu i sigurna je u sebe, govori i ponaša se drugačije nego kada je bila na terapiji. Cvetne esencije su joj pomogle da vidi sebe u boljem svetlu i vidi različite mogućnosti u životu
 18. 18. • Mary – prejedanje, poremećaj u ishrani • Dok je odrastala ni majka ni otac nisu bili sasvim prisutni za nju. Morala je brzo da odraste i preuzme odgovornost o mlađoj braći i sestrama. Udala se, ima dvoje dece i prošla je kroz težak razvod. Pitanja kojima se bavila na terapiji su bila vezana za roditeljstvo, negu dece i pružanje finansijske pomoći svojoj deci. Čak u u teškim emotivnimtrenutcima za nju ona je osećala odgovornost da mora da se potpuno posveti svojoj deci. Mari je jela da bi popunila prazninu. • Dr Pappas je našla razne načine da pomogne mari da popuni prazninu, uz terapiju razgovorom, meditaciju, afirmacije koristila je CE : 1. Cherry Plam – Čanarika, za uspostavljanje kontrole u odnosu na ishranu i svoje misli 2. White Chesnut – za anksioznost 3. Crab Apple – za gađenost nad samom sobom i imala je unutrašnji stid zbog poremećaja u ishrani. • Danas je Meri uspešna u poslu, sigurna je i samouverena kao roditelj i ima radostan pogled na život. Nema poremećaj u ishrani.
 19. 19. Beba Bruklin • Novorođenče Bruklin je neprestano plakala. Izgledalo je kao da je stalno uznemirena. Majka nije mogla da je smiri. Po medicinskim nalazima beba nije bila bolesna. • Nakon nekoliko meseci i three-way muscle testing, terapeut je odlučila da se bebi daju: 1. Snapdragon – za neprestano plakanje, za višak energije koja se loše koristi 2. Poison Oak – za unutrašnju tenziju i strah od zbližavanja 3. Chamomile – za emocionalne probleme i uznemirenost 4. St. John's Wort (kantarion) • Stavili su dve kapi ove kombinacije u bebinu prečišćenu vodu, davali su joj 4 puta dnevno. • Razlika je bila uočljiva posle dva dana, bila je potpuno drugačije dete. Kao da je otvorila svoje srce ka drugima, pre toga kao da je bila puna besa. Sada se stalno smeje i kikoće i nije osetljiva na sve.
 20. 20. Hvala!

×