Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Treball edadt mitjana

5,561 views

Published on

Els nobles en l'Edat Mitjana.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Treball edadt mitjana

 1. 1. EDAT MITJANA       L'Edat Mitjana va començar al segle V i va acabar al segle XV
 2. 2. COMPRENSIÓ LECTORA: El  text que hem llegit tracta sobre la vida i la salud de l'Edat Mitjana. Les condicions de vida de l'Edat Mitjana ens han semblat molt interessant, però al mateix temps ens ha fet   reflexionar perquè els fills que tenien no arribaven a cap lloc, però això si arribaven a sobreviure.                                                                                                                                                  En aquella època no hi havien hospitals però pocs i eren molt cars ( no és cert), medicines també hi havien  poques per poder combatre aquelles malalties.  
 3. 3. INVESTIGACIÓ: -METGES: Els encarregats de curar els habitants  de l'Edat Mitjana eran: - Els curanders:curaven les hèrnies,ronyons i mal d'ulls. -Els eixarmadors: encaixaven els  ossos dislocats i reduïen les fractures. -Els apotecaris:preparaven les  medicines per curar la persona en mal estat. -Els metges més rics: els metges més rics treballaven pel rei en cas de patir un accident, malaltia o qualsevol cosa. Les malalties més habituals en l'Edat Mitjana eren les epidèmies. Una que va arribar entre l'any 1347-1350, i va acabar amb molta gent va ser LA PESTA NEGRA.
 4. 4. ON S'ESTUDIAVA LA MEDICINA I COM LA POSAVEN EN PRÀCTICA: La medicina es solia estudiar en els monestirs, perquè eren els monjos qui curaven. Antigament els metges  esbrinaven què li passava al pacient fent :  -Prenent-li el pols. -Mirant-li la llengua. Però normalment feien servir mostres d'orina (pipi). Les cures més habituals eren : -Posaven moltes ventoses. -La sagnia. -Xarops d'espècies i  infusions de rentar  l'estomac.
 5. 5. VIDA I ALIMENTS DE L'EDAT MITJANA:   Normalment la vida en l'Edat Mitjana era molt dura: -Només menjaven dos cops per dia:el dinar i un berenar lleuger. Això els hi passava els que no treballaven, però, els que treballaven quan s'aixecaven, que era molt d'hora es menjaven un petit esmorzar. Els que treballaven,que eren molts, i moltes hores, cobraven molt poc. Igualment que fossin metges, cuiners o qualsevol altre cosa  cobraven poquíssim. No tenien suficients diners per alimentar la seva família, jo crec que per això només feien dos àpats.   
 6. 6. HOSPITALS:   Aquests són uns del hospitals que hem trobat de l'època de la Barcelona Mediaval. Aquests són:   - Santa Creu: l'hospital de Santa Creu es va formar a Barcelona el segle XI.   - La Pia Almoina: l'hospital de Pia Almoina es va construir el segle XV,fundat el segle XI.Actualment es   propietat del museu Doicesà.
 7. 7. FI!! Mireia Aymerich i Laia Angerri.
 8. 8. NOBLES:
 9. 9. PIRÀMIDE:   Els que manaven per sobre de tot eren el Rei i la Reina. Després venien l'alta  Noblesa i l'alt Clero. Més a baix venien el baix Clero i la baixa Noblesa. I a baix de tot els serfs i els pagesos.  
 10. 10. ELS NOBLES: A l'Edat Mitjana hi havia una classe social que eren els Nobles. Els Nobles estaven formats: -Els Senyors Feudals. -Els Nobles. -Els Cavallers.   El Rei era el que tenia el poder,però necessitava l'ajuda dels Nobles per controlar i defensar els seus territoris. Els Nobles vivien en castells i com deus creure no conreaven les seves terres. Els hi donaven als Pagesos perquè la conreessin a canvi els Nobles se'n carregaven de la seva protecció. En el seu temps lliure els Nobles es dedicaven a la guerra, anaven a caçar, celebraven justes...Ho feien per diversió, però a més a més per estar en  forma.
 11. 11. VASSALLS: Vassall és el terme en el Feudalisme que diu que un Pagès demana protecció a un Noble d'alta Noblesa.  Això és que el Noble d'alta Noblesa li dóna fidelitat i protecció al Pagès, també li donava una petita casa al costat del camp. A canvi el Pagès li treballa les seves terres, i ha de pagar els impostos per fer servir els instruments com el pou...  
 12. 12. EL FEUDALISME:   La primera etapa del feudalisme van ser els últims anys de l'Imperi Romà. Quan els colons i els Pagesos buscaven protecció dels Reis o els Nobles pactaven l'acord per fer el Jurament de Fidelitat.     El Feudalisme consistex en que els Nobles en aquest cas fan el Jurament de Fidelitat amb els Pagesos. El Feudalisme es tracte de: Els Nobles els hi donen protecció econòmica i militar, també una petita casa al costat del camp. Els Pagesos els hi havien de donar fidelitat, pagar els impostos de les eines del camp, treball, ajuda i consell. En aquest cas el pages se'n podia anar perquè era un pages lliure.
 13. 13. ELS FEUS DELS SENYORS FEUDALS: En els feus del Senyor Feudal hi havia: - Castells: on vivia el Senyor Feudal amb la seva família, soldats, criats   i Artesans. - Terres del Senyor: on els serfs tenia una petita casa i cada dia anava a treballar. - Aldeas: la petita casa el costat del camp on els pagesos amb la seva família vivien. -Terres: eren les terres que els pagesos conreaven. -Terres Comunals: on els Nobles sortien a caçar i on els pagesos passejaven el bestià.
 14. 14. LA VIDA DELS NOBLES: El Nobles acostumaven a viure en castells amb la família, els soldats, amb els seus criats (els criats només els tenien alguns Nobles) i algun dels Nobles tenia artesans que els hi feia gerros, roba sabates... Solien menjar: -Cereals: els hi conreaven els pagesos, perquè en el jurament de fidelitat ho van jurar. -Fruites i Vegetals: solien menjar col, remolatxa, pastanaga... i de fruites: pomes, llimones, peres, taronges... -Carn: els Nobles per menjar carn solien anar a caçar amb els amics. Normalment a la zona que caçaven hi trobaven:bous, vaques, porcs, eriçons, esquirols... -Peix: també acostumaven a menjar peix, i el que més menjaven era el bacallà.
 15. 15. RECEPTA TÍPICA DELS NOBLES: ALMEDROC: I ngredients:   -Formatge -2 o 3 grans d'all -2 o 3 rovells d'ou -Brou -Mantega o oli  -Espècies * PREPARACIÓ: Picar bé els grans d'all amb el formatge. Quan estigui tot ben picat s'hi afegeix els rovells d'ou. A poc a poc i remenant-ho anem afegint el brou i la mantega o l'oli. Finalment hi afegim les espècies. El resultat ha de ser una salsa espessa i d'un color groc. Aquesta recepta no té quantitats exactes perquè es va escriure el segle XIV.
 16. 16. Els Nobles solien vestir molt elegants. Els teixits eren cars i bons, com el vellut, la seda... Les cosidores i les brodadores que estaven a càrrec dels Nobles i Reis feien brodats als vestits amb fils d'or, perles i pedres precioses -Les Dames: vestien amb uns vestits llargs, elegants i fets a mà pels millors artesans de la ciutat. De vegades portaven uns vels que els hi arribaven als peus. -Els Nobles: vestien tal i com podem veure a la foto amb  uns bombatxos (pantalons curts que  són molt amples i al final són arrapats) i amb unes malles. Les jaquetes eren unes cassaques adornades amb coll i punys molt amples.                 COM VESTIEN:
 17. 17. LA NOSTRA OPINIÓ: La nostra opinió de la societat feudal és que ens ha semblat molt estricte i dura perquè en aquella edat la vida era molt injusta. Hi havien moltes guerres,la majoria morien de gana per falta d'alimentació etc En aquella època els homes manaven més que les dones. Les dones es dedicaven a cuinar i a esperar a que el seu marit vingues a menjar.
 18. 18. LES JUSTES: Les justes eren aquelles carreres de cavalls que dos cavallers amb els seus cavalls es posaven a dos extrems d'una recta.(no us preocupeu anaven amb moltes protecccions). Anaven amb unes llances i quan els hi donaven la sortida es posaven a córrer amb els cavalls i qui queia primer perdia.
 19. 19. FI!!           Mireia Aymerich i Laia Angerri.

×