Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS
Kump Edina
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
E-mail: edina@okopack.hu
Web: www.okopack.hu
Dunaújváros, 2014. n...
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA
Kump Edina – edina@okopack.hu
„A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a j...
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA
Kump Edina – edina@okopack.hu
SZÜKSÉGLET ≠ IGÉNY
Az alapvető szükséglet az az erőforrás-
m...
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁROM PILLÉRE
Kump Edina – edina@okopack.hu
Alárendelt
Alárendelt, erőforrás, eszköz Első számú cé...
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁROM PILLÉRE
Kump Edina – edina@okopack.hu
A fenntartható fejlődés nem sérti a jövő generációk lé...
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS – JÓL(L)ÉT
Kump Edina – edina@okopack.hu
Jóléten az anyagi javak meglétét értjük, míg a jól-lét az...
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS
ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM
Kump Edina – edina@okopack.hu
Az ökológiai lábnyom a mérési eszközünk arra, hogy...
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS
TÚLLÖVÉS NAPJA
Kump Edina – edina@okopack.hu
Egy adott évre jutó erőforrás mennyiséget milyen gyor...
KÖSZÖNÖM
A FIGYELMET!
Kump Edina
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
E-mail: edina@okopack.hu
Web: www.okopack.hu
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Fenntartható fejlődés

412 views

Published on

A fenntartható fejlődés bemutatása 16-18 évesek számára.

Published in: Environment
 • Hello! Who wants to chat with me? Nu photos with me here http://bit.ly/helenswee
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Fenntartható fejlődés

 1. 1. FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07.
 2. 2. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA Kump Edina – edina@okopack.hu „A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen szükségleteinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől”. (Az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága – más néven Brundtland bizottság – Közös jövőnk jelentése, 1987) Vagyis addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Generációk közötti igazságosság, a jövőért viselt felelősség. Szükséglet ≠ Igény
 3. 3. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA Kump Edina – edina@okopack.hu SZÜKSÉGLET ≠ IGÉNY Az alapvető szükséglet az az erőforrás- minimum, amely az életben maradáshoz szükséges. Az igények értelmezhetetlenek, mert egyénenként változnak. Társadalmi igazságtalanság: sokan indokolhatatlan igényeket támasztanak, míg többen az alapvető szükségleteiket sem tudják kielégíteni. Egy gazdasági elmélet szerint a jövedelem és a termelés növelése a megoldás arra, hogy szegények és gazdagok is kielégíthessék igényeiket. Van határa az igényeknek és a termelés növelésének? „A Föld ki tudja elégíteni mindenki szükségleteit, de nem tudja kielégíteni mindenki kapzsiságát”. (Gandhi)
 4. 4. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁROM PILLÉRE Kump Edina – edina@okopack.hu Alárendelt Alárendelt, erőforrás, eszköz Első számú cél Erőforrás, eszköz Környezeti, társadalmi, gazdasági fenntarthatóság. Egyenrangú pillérek (elvileg) A fenntartható fejlődés nem jelenti a környezeti, társadalmi, gazdasági növekedés időben történő fenntartását.
 5. 5. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁROM PILLÉRE Kump Edina – edina@okopack.hu A fenntartható fejlődés nem sérti a jövő generációk létezésének esélyeit. Ezért környezeti szempontból fenntartható módon, vagyis megújulásuk mértéken használja erőforrásainkat. Társadalmi szempontból az erőforrások használatából származó javakat és terheket igazságosan osztja el a jelen és a jövő nemzedékek között. Gazdasági szempontból a gazdasági növekedést elválasztja a környezeti terhelések növekedésétől. A három pillér közötti helyes viszony, ha a társadalom jóllétét tartjuk célnak. A jóllét megvalósulásának a gazdaság eszköze, a környezet pedig feltétele.
 6. 6. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS – JÓL(L)ÉT Kump Edina – edina@okopack.hu Jóléten az anyagi javak meglétét értjük, míg a jól-lét az anyagi jóléten túl magában foglalja a nem anyagi értékeket is. „Egy ember annál gazdagabb, minél több dolgot tud nélkülözni” - Henry David Thoreau. Az USA-ban készült felmérés szerint „a pénz nem boldogít”: az alapszükségletek kielégítésén túl kevés összefüggés mutatkozott a fogyasztás mértéke és a boldogság között. Mi a boldogság? Boldog Bolygó Index (HPI): az emberi jólét és a környezeti hatás mutatószáma arról ad pontos képet, hogy a nemzetek a Föld erőforrásait mekkora arányban használják fejlődésükhöz, és ezzel mennyire boldog és hosszú életet képesek biztosítani polgáraiknak. (2012 - 104.) (az élettel való elégedettség) x (várható élettartam) (ökológiai lábnyom)
 7. 7. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM Kump Edina – edina@okopack.hu Az ökológiai lábnyom a mérési eszközünk arra, hogy számokkal is kifejezhessük, mekkora terhelést gyakorolunk környezetünkre. Annak a területnek a nagysága, amelyen az általunk fogyasztott dolgok (élelmiszer, energia, szállítási eszközök, használati tárgyak) előállíthatóak, illetve a keletkezett hulladék elhelyezhető, függetlenül attól, hogy ez a földterület lakóhelyünk közvetlen környezetében, vagy a Föld másik oldalán található. Minden emberre 1,8 hektár jutna! Egyénre, vállalatra, országra is számolható
 8. 8. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS TÚLLÖVÉS NAPJA Kump Edina – edina@okopack.hu Egy adott évre jutó erőforrás mennyiséget milyen gyorsan használ fel az emberiség? A túllövés napja minden évben az a naptári dátum, amelyiken az emberiség fogyasztása meghaladja a Föld biokapacitását, azaz felhasználja mindazt az erőforrás mennyiséget, amelyet a bolygó termelni tud az adott évre. 1987. december 17. 2002. október 21. 2012. augusztus 22. 2013. augusztus 20. 2014. augusztus 19. A jövő generációjával mi lesz?!
 9. 9. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu

×