Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Melyik a legolcsóbb nyugdíjmegtakarítás?

174 views

Published on

Az élő videó prezentációja. Az utolsó slide után indul maga a videó is.
Nemrég élő videóban jártam körül, hogy melyik a legolcsóbb nyugdíjmegtakarítási forma ma Magyarországon. Nem is olyan egyszerű a kérdés, mint gondolnád.

Miről volt szó?
- Megbeszéltük, hogy egyáltalán milyen nyugdíjmegtakarítási formák léteznek. Most az állami támogatottakat vettem elő elsősorban.
- Aztán megmutattam, melyik mennyibe kerül, mik lehetnek a buktatói, mire figyelj oda, hogy ne csalódás, hanem mosoly legyen a végén .
A videó felvétele itt elérhető: http://bit.ly/2yHgtSP

Published in: Lifestyle
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Melyik a legolcsóbb nyugdíjmegtakarítás?

 1. 1. Miért a nyugdíj? Mert könnyű elrontani, hisz sok az ajánlat. Nehéz helyrehozni, hiszen későn derül ki, hogyha rosszul döntöttél. Mert év végén úgyis megtalálnak vele. Mert az állami nyugdíj NEM garantált, jogszabályok könnyen változhatnak. Dönts hát okosan!
 2. 2. Miért a költségek? Mert ezt kérdezitek a leginkább. Mert ezen sok fog múlni. Ha költségeset választasz, többet is várhatsz el.
 3. 3. Példa az ár fontosságára Ugyanakkora tápérték, súly, de különböző ár. Te melyiket vennéd? Ugye, hogy nemcsak az ár számít?
 4. 4. Tévhit/Kifogás 1: Úgysem érem meg a nyugdíjas kort. Emelik a korhatárt, stb. És ha mégis megéred? Ki fog eltartani 90 éves korodig? Tudtad, hogy az átlag életkor emelkedik? És a 65 évesek átlag 16/18 évig élnek (nők/férfiak)? És azt tudtad, hogy a minimálnyugdíj most 28 500 Ft? Ennyi jár, ha minimálbéres vagy 20 év igazolható munkaviszonnyal. KATA-s vállalkozóknak ennek a 75%-a.
 5. 5. Tévhit 2: Államosítják a megtakarításomat, mint a magánpénztárakat A pénz útja a magánnyugdíjak esetében: Munkáltató –> NAV –> magánpénztár + állami nyugdíjkassza. Tehát ez NEM a te pénzed volt, hanem a kötelezően fizetendő járulékod. A pénz útja megtakarítás esetében: Munkáltató –> nettó bér –> szolgáltató (bank/biztosító/pénztár) Ha az adózott jövedelmedből indított megtakarításodat államosítják, akkor már nem ez lesz a legnagyobb gondod…
 6. 6. Miért fontos, hogy jól dönts? Mert itt nem hibázhatsz. Ha rádumáltak egy túlárazott porszívóra, max. buktál 1- 2száz ezer Ft-ot. De ha itt hibázol, nem próbálhatod meg még egyszer. Ha fizetsz 10-20-30 évig egy megtakarítást abban a tudatban, hogy ebből lesz nyugdíjad és mégsem, akkor mit teszel?
 7. 7. Nézzük egyesével a lehetőségeket: NYESZ, ÖNYP, nyugdíjbiztosítás Sokféle lehetőséged van, de 3-ra kapsz állami támogatást Max. 130ezer Ft nyugdíjbiztosításra Max. 150ezer Ft önkéntes nyugdíjpénztárra (önyp) Max. 100ezer Ft nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ) DE! Összesen max. 280ezer Ft Legfeljebb annyi, amennyi adót befizettél Pl. családi adókedvezmény miatt kevesebb.
 8. 8. ÖNYP A befizetésed 3 felé megy - fedezeti, működési, likviditási tartalék. A fedezeti az, ami megmarad neked. Általában évi 120, ill. 240ezertől csökkennek a költségek, majd 5-600ezertől újra. A fedezeti tartalékból portfóliókezelés ktg-et vonnak még, ezt nem tüntetik fel külön, az alap napi árfolyamába beépítik.
 9. 9. ÖNYP – folyt. Példa: 3-5% ktg. a befizetésből - pl. évi 240ezerből 4% = 9600 Ft. Évek múlva, tőkearányosan pl. tíz év múlva 3M Ft- ra vetítve ez 0,32%. Portfóliók közti váltás általában díjmentes, pénztárak közti váltás: kilépés 2-5ezer Ft+ utalási díj. Belépés is pár ezer Ft- ot tesz ki. Minimális tagdíjat előírhatnak, ha ezt nem fizeted be, akkor a hozamból levonják. (tőkéből nem!)
 10. 10. NYESZ Számlavezetés: bank vagy brókercég. Csak értékpapírt vagy befektetési alap jegyét tarthatod rajta. Első befizetés általában díjmentes, amúgy tőke nagyságtól függ a költség, általában 0,1-0,2% évente. Bef.alap vásárlásakor 1-2% ktg., de lehet visszaváltáskor is ugyanennyi. Kezelési ktg. szintén 1-2 % évente, de ez rejtve marad.
 11. 11. NYESZ Ha részvényt vásárolsz, a tranzakciós ktg. elérheti az 5%-ot is vételkor és eladáskor is. Állampapírt általában díjmentesen vehetsz, de itt szokott lenni vételi és eladási ár közötti különbség (0,5% körül). Adózás nem EGT részvény, kötvény esetén eladáskor a hozam 15%-a, ezt akkor is be kell fizetned, ha amúgy marad a nyesz-ben a pénzed, csak portfóliót módosítasz.
 12. 12. Nyugdíjbiztosítás TKM (teljes költségmutató): 10, 15 és 20évre határozzák meg a rendszeres díjfizetésűeknél. MNB ajánlás: 20éves max. 3,5-5,5% legyen. Miért tól-ig? Az alapkezelési díjak különbözőek lehetnek. De mi is a TKM? Ekkora hozamot kell elérni, hogy a befizetett pénzednél legyél. Csökkentheti a TKM-et: éves megtakarítás emelkedése (tőkearányosan alacsonyabb ktg., ill. magasabb ügyfélbónusz), eseti befizetések.
 13. 13. Nyugdíjbiztosítás - TKM 35 éves emberre számolják a TKM-et, aki évente adott összeget, pl. 200ezret fizet megadott módon, pl. átutalással vagy csoportos beszedéssel. Ha bármi változik, minden borul. Ha kiveszel, szünetelteted, díjat emelsz, stb. Tartalmaz minden forgalmazási, fenntartási, adminisztratív ktg-et, a kötelező életbiztosítások díját is. Jellemzően a 3-4%-os sávban tartják a ktg-eket, tehát ennyit min. kell hoznia évente.
 14. 14. Mi tudja kompenzálni a költségeket? Néhány szó a hozamokról Nyesz-nél értelmetlen előrejelezni, hiszen bármibe fektethetsz. Önyp. jellemzően 5-7%, nyugdíjbiztosítás: 10-12%. És akkor a support: ügyes tanácsadók nem ritkán hoznak össze 20-30% hozamot is. Tanácsadást csak nyugdíjbiztosításnál igényelhetsz. (NYESZ-nél bizonyos tőkenagyság, jellemzően 60-70M felett)
 15. 15. Melyik a legolcsóbb, avagy melyiket válaszd? Attól függ: Ha keveset fizetsz be, és azt is állampapírba, vagy eseti jelleggel magasabb összeget takarítasz meg és értesz a befektetésekhez, akkor a nyesz. Ha te is és a munkáltatód is fizeti, havi min. 10ezret, nem akarsz befektetési döntéseket hozni, akkor az önyp. Ha megbízható és hozzáértő tanácsadód van, érdekelnek a plusz szolgáltatások és a korhatár várható emelkedése ellenére is 65 évesen ki akarod venni a pénzed, akkor nyugdíjbiztosítás.
 16. 16. Ajánlás Gondolkozz nyugdíjportfólióban! Ha egyszeri prémiumot kapsz, fizesd nyesz-be vagy nyugdíjbiztosítás eseti díjába (ktg-et csökkentesz) A munkáltató által fizetetthez tegyél hozzá, amikor tudsz havi pár ezret önyp-be Nem túl megterhelő, havi rendszeres összeget biztosításban (jövedelmed 10-15%-a).
 17. 17. Keress és kérdezz bátran! Honlapon: http://penzugyeinkrol.hu/kapcsolat Facebookon: https://facebook.com/penzugyeinkrol Messengeren: http://m.me/penzugyeinkrol E-mailben: penzugyeinkrol.hu@gmail.com Telefonon: +36 30 830 6773

×