SlideShare a Scribd company logo

Lojrat popullore

Projekt fiskuture klasa 10

1 of 7
Download to read offline
PROJEKT
Lenda: Edukumi Fizik
Tema: Mbledhje dhe rregullimi i lojerave popullore te
krahines ose te fshatit tuaj.
Punuan:
Kudo që të jesh rritur, në periferi
të një qyteti të madh, në një
fermë, në fshat apo edhe në një
qytet të madh, patjetër e kujton
me nostalgji kohën që keni kaluar
duke luajtur jashtë, duke u bërë
pis dhe kënaqësinë që keni
ndjerë kur jeni kthyer në shtëpi i
lumtur. Fatkeqësisht, sot, shumë
fëmijë nuk kanë aq shumë
eksperienca direkte me natyrën, dhe kjo ndikon negativisht në rritjen e fëmijëve.
Studimet dhe eksperiencat e ndryshme kanë treguar se aktivitetet në natyrë janë
jetësore në zhvillimin emocional, njohës, psikologjik dhe moral të fëmijëve.
Problemet që shoqërojnë shkëputjen nga natyra përfshijnë: depresionin,
obezitetin dhe çrregullime në perqëndrimin e vëmëndjes. Fëmijët sot po
harxhojnë një sasi kohe të padëgjuar me lojrat elektronike, dhe shumë më pak
kohë me aktivitetet zbuluese krijuese e tradicionale, si p.sh. punë dore, lojë me
role dhe eksplorim të aktiviteteve jashtë në natyrë.
Kur një fëmijë është jashtë në
natyrë, të gjitha shqisat e tij
aktivizohen. Ai përfshihet në diçka
që është shumë më e madhe se
vetë fëmija, nuk fokusohet vetëm
në një gjë, si p.sh. vetëm ekrani i
kompjuterit. Fëmija jashtë në
natyrë shikon, dëgjon, prek madje
edhe shijon. Ekspozimindaj natyrës ka treguar se ndihmon në reduktimin e stresit
dhe rritjen e intervalit të kohës së përqëndrimit të vëmëndjes.
Nëpërmjet lojes fëmija rritet,
zhvillohet, mëson shprehi të reja.
Gjithashtu ajo shërben edhe si
shenjë që tregon problemet që
mund të ketë ai. Njohja e fëmijës
me lojën fillon shumë herët, dhe
kjo vihet re sapo shikon një
foshnjë të sapolindur e cila është
e prirur të reagojë ndaj çdo lloj
forme loje. Loja ka një rol të
rëndësishëm edhe në procesin e të nxënit të shumë koncepteve bazë. Të nxënit
përmes lojës përfshin njohjen e rolit të imagjinatës dhe emocioneve. Të gjitha
llojet e lojërave që organizohen kanë si qëllim zhvillimin e fëmijës në disa aspekte,
si zhvillimin emocional, njohës, psikologjik dhe moral të tyre.
Për sa i përket zhvillimit fizik e jo vetëm, fëmijët teksa vrapojnë, kacavirren,
godasin topin, e ndjekin nga pas atë, tregojnë se zotërojnë disa afteësi motorike
shumë të rëndësishme. E ndërsa luajnë e praktikohen çdo ditë e më shumë, ata
ndihmojnë zhvillimin e sistemit psiko‐motorik.Përveç aspektit fizik, këtu vlen të
theksohet se të vegjlit, pasi shohin se janë të aftë të bëjnë kaq shumë gjëra vetë,
krijojnë vetëbesim dhe kjo gjë i stimulon për të ecur përpara.
Emri i lojes: Aeroplani
Qellimi: Zhvillimi i shkathtesise, vemendjes dhe
kercueshmerise
Mjetet: Shkumes, pafka te sheshta rrumbullake
Zhvillimi i lojes:
Ne nje fushe te vizatuar (rreth 50 cm te gjere e te
gjate) duhet te kapercesh nga kuadrati ne kuadrat
hopthi me nje kembe, pa shkelur mbi vijat si ne
rrugen e vajtjes ashtu edhe ne kthim. Kush ben
gabim del jashte dhe pret rradhen derisa te filloje
nga fillimi. Ne versione te ndryshme lejohet qe
ndalosh te kuadrati i “pushimit“ me te dyja kembet.
Kuadratet duhet kapercyer gjithashtu edhe gjate shtyrjes se pafkave, te cilat nuk duhet
te ndalojne ne te kuadratin e “pushimit“. Ekzistojne variante te tjera te kesaj loje, si
psh.: kerce me kemben e majte, kerce me kemben e djathte, vendos nje gure mbi koke
dhe ecen, vendos nje gur ne maje te kembes dhe ecen, vendos pafken ne toke dhe e
shtyn me kembe (pafka nuk duhet te ndaloje ne asnje menyre tek vijat).
Emri i lojes:Tigri
Qellimi:Zhvillimi i shkathtesise dhe
kercueshmerise
Mjetet: Top futbolli
Zhvillimi i lojes:
Formohet nje rreth. Topi mund te luhet
kryq e terthor. Ne mes qendron nje lojtar
(tigri). Ai perpiqet qe te preke ose te kape
topin, duke kercyer e levizur por brenda nje distance ne caktuar. Nese tigri e prek ose
kap topin atehere lojtari qe humbi topin ze vendin e tij.
Emri i lojes:Transport i trareve
Qellimi: Ekujlibrimi dhe forcimi i
muskujve
Mjetet: Nuk nevojiten
Zjvillimi i lojes:
Te gjithe pjesemarresit shtrihen me
shpine ne dy grupe prane njeri-tjetrit
ne menyre qe kokat e tyre te gjenden
ne nje vije dhe veshet te prekin njeri
tjetrin( si dhembet e nje zinxhiri).
Krahet shtrihen drejt lart dhe pellembet te shtrira horizontalisht. Nje ndihmes e
ndihmon “traun“ qe te shtrihet me kurriz i palevizshem tek duart e para. Ketu fillon nje
transport gazmor i lekundshem. Pasi transpotrimi mbaron, “trau” shtrihet dhe behet
gati, nderkoh qe nje tjeter nxenes ze vendin e tij.
Keshilla:
Duart duhet te qendrojne te shtrira drejt.
Mos pickoni e as mos gudulisni!
Emri i lojes:Vellezerit Siameze
Qellimi: Zhvillimi i shkathtesise dhe
bashkepunimit
Mjetet: Shami
Zhvillimi i lojes:
Te gjithe lojtaret lidhen ne cifte ne
kembet e brendshme. Njeren dore e
hedhin mbi supet e partnerit. Skuadra A ka per detyre kapjen e cifteve te skuadres B.
Vrapimi i tyre i detyron qe te sinkronizojne hapat per te arritur te kapin ciftet e
percaktuara. Nese kapen te gjithe ciftet e skuadres B, atehere rolet nderrohen.
Emri i lojes: Macja dhe miu
Qellimi: Nxitja e shkathtesise
Mjetet: Nuk nevojiten
Zhvillimi i lojes:
Lojtaret kapen per duarsh dhe
formojne nje rreth. Ne mes te rrethit
qendron miu dhe jashte tij qendron
macja. Miu vrapon macja e ndjek,
here brenda rrethit e here jashte
rrethit. Lojtaret e rrethit mbajne anen e miut dhe sa here qe miu do te kaloje ndermjet
tyre ato i ngrene duart qe miu te kaloje sa me kollaj. Ne te kundert ato i ulin duart
poshte dhe afrohen prane njeri-tjetrit kur macja do te kaloje. Pasi macja e kap miun,
zgjidhet nje cift tjeter.
Emri i lojes: Stafete lavjeresi
Qellimi: Nxitja e shpirtit konkurues,
vigjilences dhe shkathtesise
Mjetet: Stafete
Zhvilimi i lojes:
Tek stafeta e lavjeresit gjysma e lojtareve
vendoset perballe tjetres me nje distance
prej 2 m. Nxenesit ndahen ne dy skuadra. Te
dyja skuadrat A dhe B kane te njejtin qellim.
Te pasojne stafeten sa me pare. Lojtari numer 1 i cdo skuadre vrapon pas sinjalit duke i
dhene stafeten lojtarit qe pret nga ana tjeter dhe pastaj rreshtohet ne fund te grupit. Te
njejten gje ndjekin dhe lojtaret pasardhes. Fiton ajo skuader e cila pason me shpejt
safeten perseri tek lojtari numer 1.
Ad

Recommended

Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 

More Related Content

What's hot

Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiAdri Arapi
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
 

What's hot (20)

Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 

Viewers also liked

Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikePatrik Liçi
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveErdi Dibra
 
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalaveHistoria e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalaveAlimerko Brunilda
 

Viewers also liked (6)

Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Lojrat sportive.
Lojrat sportive.Lojrat sportive.
Lojrat sportive.
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
 
Globalizimi
GlobalizimiGlobalizimi
Globalizimi
 
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalaveHistoria e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
 

Lojrat popullore

 • 1. PROJEKT Lenda: Edukumi Fizik Tema: Mbledhje dhe rregullimi i lojerave popullore te krahines ose te fshatit tuaj. Punuan:
 • 2. Kudo që të jesh rritur, në periferi të një qyteti të madh, në një fermë, në fshat apo edhe në një qytet të madh, patjetër e kujton me nostalgji kohën që keni kaluar duke luajtur jashtë, duke u bërë pis dhe kënaqësinë që keni ndjerë kur jeni kthyer në shtëpi i lumtur. Fatkeqësisht, sot, shumë fëmijë nuk kanë aq shumë eksperienca direkte me natyrën, dhe kjo ndikon negativisht në rritjen e fëmijëve. Studimet dhe eksperiencat e ndryshme kanë treguar se aktivitetet në natyrë janë jetësore në zhvillimin emocional, njohës, psikologjik dhe moral të fëmijëve. Problemet që shoqërojnë shkëputjen nga natyra përfshijnë: depresionin, obezitetin dhe çrregullime në perqëndrimin e vëmëndjes. Fëmijët sot po harxhojnë një sasi kohe të padëgjuar me lojrat elektronike, dhe shumë më pak kohë me aktivitetet zbuluese krijuese e tradicionale, si p.sh. punë dore, lojë me role dhe eksplorim të aktiviteteve jashtë në natyrë. Kur një fëmijë është jashtë në natyrë, të gjitha shqisat e tij aktivizohen. Ai përfshihet në diçka që është shumë më e madhe se vetë fëmija, nuk fokusohet vetëm në një gjë, si p.sh. vetëm ekrani i kompjuterit. Fëmija jashtë në natyrë shikon, dëgjon, prek madje edhe shijon. Ekspozimindaj natyrës ka treguar se ndihmon në reduktimin e stresit dhe rritjen e intervalit të kohës së përqëndrimit të vëmëndjes.
 • 3. Nëpërmjet lojes fëmija rritet, zhvillohet, mëson shprehi të reja. Gjithashtu ajo shërben edhe si shenjë që tregon problemet që mund të ketë ai. Njohja e fëmijës me lojën fillon shumë herët, dhe kjo vihet re sapo shikon një foshnjë të sapolindur e cila është e prirur të reagojë ndaj çdo lloj forme loje. Loja ka një rol të rëndësishëm edhe në procesin e të nxënit të shumë koncepteve bazë. Të nxënit përmes lojës përfshin njohjen e rolit të imagjinatës dhe emocioneve. Të gjitha llojet e lojërave që organizohen kanë si qëllim zhvillimin e fëmijës në disa aspekte, si zhvillimin emocional, njohës, psikologjik dhe moral të tyre. Për sa i përket zhvillimit fizik e jo vetëm, fëmijët teksa vrapojnë, kacavirren, godasin topin, e ndjekin nga pas atë, tregojnë se zotërojnë disa afteësi motorike shumë të rëndësishme. E ndërsa luajnë e praktikohen çdo ditë e më shumë, ata ndihmojnë zhvillimin e sistemit psiko‐motorik.Përveç aspektit fizik, këtu vlen të theksohet se të vegjlit, pasi shohin se janë të aftë të bëjnë kaq shumë gjëra vetë, krijojnë vetëbesim dhe kjo gjë i stimulon për të ecur përpara.
 • 4. Emri i lojes: Aeroplani Qellimi: Zhvillimi i shkathtesise, vemendjes dhe kercueshmerise Mjetet: Shkumes, pafka te sheshta rrumbullake Zhvillimi i lojes: Ne nje fushe te vizatuar (rreth 50 cm te gjere e te gjate) duhet te kapercesh nga kuadrati ne kuadrat hopthi me nje kembe, pa shkelur mbi vijat si ne rrugen e vajtjes ashtu edhe ne kthim. Kush ben gabim del jashte dhe pret rradhen derisa te filloje nga fillimi. Ne versione te ndryshme lejohet qe ndalosh te kuadrati i “pushimit“ me te dyja kembet. Kuadratet duhet kapercyer gjithashtu edhe gjate shtyrjes se pafkave, te cilat nuk duhet te ndalojne ne te kuadratin e “pushimit“. Ekzistojne variante te tjera te kesaj loje, si psh.: kerce me kemben e majte, kerce me kemben e djathte, vendos nje gure mbi koke dhe ecen, vendos nje gur ne maje te kembes dhe ecen, vendos pafken ne toke dhe e shtyn me kembe (pafka nuk duhet te ndaloje ne asnje menyre tek vijat). Emri i lojes:Tigri Qellimi:Zhvillimi i shkathtesise dhe kercueshmerise Mjetet: Top futbolli Zhvillimi i lojes: Formohet nje rreth. Topi mund te luhet kryq e terthor. Ne mes qendron nje lojtar (tigri). Ai perpiqet qe te preke ose te kape topin, duke kercyer e levizur por brenda nje distance ne caktuar. Nese tigri e prek ose kap topin atehere lojtari qe humbi topin ze vendin e tij.
 • 5. Emri i lojes:Transport i trareve Qellimi: Ekujlibrimi dhe forcimi i muskujve Mjetet: Nuk nevojiten Zjvillimi i lojes: Te gjithe pjesemarresit shtrihen me shpine ne dy grupe prane njeri-tjetrit ne menyre qe kokat e tyre te gjenden ne nje vije dhe veshet te prekin njeri tjetrin( si dhembet e nje zinxhiri). Krahet shtrihen drejt lart dhe pellembet te shtrira horizontalisht. Nje ndihmes e ndihmon “traun“ qe te shtrihet me kurriz i palevizshem tek duart e para. Ketu fillon nje transport gazmor i lekundshem. Pasi transpotrimi mbaron, “trau” shtrihet dhe behet gati, nderkoh qe nje tjeter nxenes ze vendin e tij. Keshilla: Duart duhet te qendrojne te shtrira drejt. Mos pickoni e as mos gudulisni! Emri i lojes:Vellezerit Siameze Qellimi: Zhvillimi i shkathtesise dhe bashkepunimit Mjetet: Shami Zhvillimi i lojes: Te gjithe lojtaret lidhen ne cifte ne kembet e brendshme. Njeren dore e hedhin mbi supet e partnerit. Skuadra A ka per detyre kapjen e cifteve te skuadres B. Vrapimi i tyre i detyron qe te sinkronizojne hapat per te arritur te kapin ciftet e percaktuara. Nese kapen te gjithe ciftet e skuadres B, atehere rolet nderrohen.
 • 6. Emri i lojes: Macja dhe miu Qellimi: Nxitja e shkathtesise Mjetet: Nuk nevojiten Zhvillimi i lojes: Lojtaret kapen per duarsh dhe formojne nje rreth. Ne mes te rrethit qendron miu dhe jashte tij qendron macja. Miu vrapon macja e ndjek, here brenda rrethit e here jashte rrethit. Lojtaret e rrethit mbajne anen e miut dhe sa here qe miu do te kaloje ndermjet tyre ato i ngrene duart qe miu te kaloje sa me kollaj. Ne te kundert ato i ulin duart poshte dhe afrohen prane njeri-tjetrit kur macja do te kaloje. Pasi macja e kap miun, zgjidhet nje cift tjeter. Emri i lojes: Stafete lavjeresi Qellimi: Nxitja e shpirtit konkurues, vigjilences dhe shkathtesise Mjetet: Stafete Zhvilimi i lojes: Tek stafeta e lavjeresit gjysma e lojtareve vendoset perballe tjetres me nje distance prej 2 m. Nxenesit ndahen ne dy skuadra. Te dyja skuadrat A dhe B kane te njejtin qellim. Te pasojne stafeten sa me pare. Lojtari numer 1 i cdo skuadre vrapon pas sinjalit duke i dhene stafeten lojtarit qe pret nga ana tjeter dhe pastaj rreshtohet ne fund te grupit. Te njejten gje ndjekin dhe lojtaret pasardhes. Fiton ajo skuader e cila pason me shpejt safeten perseri tek lojtari numer 1.
 • 7. Emri i lojes: Topaluftash, njeri kunder tjetrit Qellimi:Nxitja e shpirtit konkurues, vigjilences dhe shkathtesise Mjetet: Topa futbolli Zhvillimi i lojes: Te gjithe pjesemarresit shperndahen lirshem ne fushe. Drejtuesi i lojes hedh aq topa ne fushe sa nje e treta e numrit te lojtareve. Lojtaret perpiqen qe te marrin ne zoterim topin dhe me kembe te qellojne te tjeret. Kush goditet ulet ne toke. Ai mund te luaje serish nese mund te marre topin ne zoterim ne pozicionin ulur qe eshte. Emri i lojes: Gjueti Qellimi:Zhvillimi i shkathtesise Mjetet: Topa futbolli Zhvillimi i lojes: Skuadra A gjendet brenda fushes dhe skuadra B jashte fushes. Detyra per skuadren A eshte qe me kembe te godase lojtaret e skuadres B me top. Pasi goditen te gjithe lojaret e skuaders B, rolet nderrohen. Goditjet mbi brez nuk lejohen.