Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Jocul dezbaterilor. Dorina Putina, Bălţi

767 views

Published on

Lucrare finala elaborată în cadrul cursului e-learning „Învăţăm Democraţia prin Dezbateri” pe platforma de colaborare internaționala www.civicportal.org (1.XI-20.XII.2012).
Moderator – Valeriu Gorincioi, director, Liceul Teoretic “Mihai l Sadoveanu” din Călăraşi.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Jocul dezbaterilor. Dorina Putina, Bălţi

 1. 1.  DEZBÁTERE, dezbateri, s. f. Faptul de a dezbate1; analiză amănunțită, discutare, deliberare; discuție largă asupra unei probleme de interes general. – V. dezbate 1 .  Sursa: DEX 98 (1998) 
 2. 2.  este de a convinge o terta persoana neutra, numita arbitru, ca argumentele dumneavoastra sînt mai juste decît cele ale oponentului dumneavoastra.
 3. 3. Odata cu anunţarea temei dezbaterii, participanţii încep:• documentarea, care presupune citirea activă (efectuarea de adnotări pe marginea textului, identificarea de întrebări în legatura cu textul citit şi elaborarea de idei);• explorarea posibilităţilor de interpretare a temei dezbaterii prin analizarea definiţiilor termenilor- cheie din enunţul acesteia, activitate care presupune tocmai analizarea problemei respective din toate perspectivele posibile;• elaborarea sistemului de argumentare care presupune analizarea, evaluarea, interpretarea şi sintetizarea faptelor identificate în faza de documentare, precum şi sprijinirea uneia dintre perspective cu argumente, dovezi si raţionamente.
 4. 4.  Persuasiune Concizie Ascultarea activă
 5. 5.  Dezbaterile tip Parliamentary (American si British) Dezbateri tip Karl Popper Dezbateri tip Lincoln-Douglas Dezbateri tip Policy Extemporaneous Speaking
 6. 6. • un format extrem de flexibil în care se înfrunta fie 2 echipe a câte 2 sau 3 vorbitori fiecare (în versiunile europene si americana, respectiv în versiunea australiana), fie 4 echipe a câte 2 vorbitori fiecare (în versiunea britanica). Motiunea pe marginea careia se dezbate este dezvaluita participantilor cu 15 minute înaintea dezbaterii. In acest format, accentul se pune pe persuasiune, strategii de argumentare, impactul asupra auditoriului, mai putin pe informatie exhaustiva despre subiect. Acesta este formatul oficial practicat în cadrul programului universitar de dezbateri.
 7. 7. Dezbateri tip Karl Popper• un format foarte structurat care opune 2 echipe a câte 3 vorbitori. Tema dezbaterii se cunoaste cu mult timp înaintea desfasurarii dezbaterii si accentul cade pe dezvoltarea argumentelor pe baza dovezilor materiale si a informatiilor precise despre subiectul dezbatut.
 8. 8. un format care opune 2echipe ce dezbat o tema(în general filosofica sauetica) din punct de vedereal justetii, respectiv valoriiunor concepte. Acestedezbateri se mai numescsi dezbateri de valoare,iar accentul cade înspecial pe retorica.
 9. 9. • similare din punct de vedere al formatului cu dezbaterile Lincoln- Douglas, cu deosebirea ca dezbaterea se poarta în special pe teme pragmatice, care propun o actiune sau o atitudine concreta (un plan de rezolvare a unei probleme identificate) în viata economico- social-politica. Accentul cade pe demonstrarea eficientei si a viabilitatii unor masuri sau actiuni, mai putin pe conceptul de valoare sau pe performantele retorice. Un exercitiu excelent de rezolvare a problemelor.
 10. 10. un format în care un numar nelimitat devorbitori sunt evaluati succesiv si individualde catre o comisie de arbitri, pentru luareaunei atitudini (pro sau contra) fata de o tema.Se prezinta un numar restrâns de teme dintr-o arie mai larga de subiecte, vorbitorul îsialege una si are la dispozitie 30 de minutepentru pregatirea unui discurs de 7 minute,timp în care poate consulta orice materialebibliografice doreste. Arbitrii evalueazaabilitatile oratorice si retorice ale vorbitorului,modul în care reuseste sa capteze atentiaauditoriului, structura discursului siconsistenta ariilor de analiza a temei alese.
 11. 11. este “sportul extrem” aldezbaterilor. Participantii într-unconcurs de impromptu primesc otema, de obicei foarte abstracta, pecare trebuie sa improvizeze undiscurs de 3 sau 5 minute, fara a li seacorda nici un timp de gândireînaintea sustinerii discursului. Pentruacest format, participantii nu se potpregati doar înaintea concursurilor, citrebuie sa urmareasca evenimentelecurente din toate domeniile vietiisociale, politice, economice siculturale si sa se documentezepermanent, varietatea temelor fiindextrem de larga si putând facereferire la absolut orice subiect.Arbitrii urmaresc aceleasi criterii deevaluare ca si la formatulExtemporaneous Speaking.

×