Biblioteca publica - facilitator pentru incluziunea digitala

673 views

Published on

Biblioteca Publica din satul Crihana Veche, raionul Cahul, Republica Moldova in actiune. Conducator - Maria Cudlenco.
Martie 2013

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
673
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Biblioteca publica - facilitator pentru incluziunea digitala

 1. 1. Biblioteca Publica Crihana Veche, aprilie 2013
 2. 2.  În era informațională bibliotecile se afirmă tot mai mult în calitate de actori importanţi privind incluziunea digitală. Fiind instituţii publice care se află în contact direct cu comunitatea, ele oferă un spaţiu prietenos şi prielnic pentru instruire şi formare, ajută oamenii să se familiarizeze cu noile tehnologii. Tot mai mulți utilizatori frecventează bibliotecile pentru a accesa computerele şi Internetul şi pentru a găsi informații în soluționarea unor probleme legate de sănătate, educație, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude sau prieteni etc.
 3. 3.  Este un program pilot realizat cu suportul Fundaţiei Bill & Melinda Gates, USAID, IREX şi Microsoft care timp de 2 ani va evalua oportunităţile de facilitare a accesului populaţiei din Republica Moldova la mijloacele tehnologiei informaţionale, prin intermediul reţelei existente de biblioteci publice.
 4. 4.  Biblioteca Publică Crihana Veche a fost selectată în programul NOVATECA pentru a beneficia de modernizare, instruire şi ecipament performant. Avem astfel oportunitatea de a oferi comunităţii locale acces gratuit la Internet şi de a dezvolta noi servicii pentru utilizatori.
 5. 5.  Graţie acestui program, biblioteca noastră va deschide pentru utilizatori poarta spre lumea virtuală, va oferi acces gratuit la internet, servicii moderne şi inovatoare de informare şi va asista cetăţenii în aspiraţiile lor spre cunoaştere. Prin intermediul programului Novateca Biblioteca Publică Crihana Veche se doreşte a deveni Centru de Acces la Informaţie şi Internet pentru Public, instituţie care oferă activităţi de instruire, loc de comunicare între diferite categorii de cetăţeni.
 6. 6.  Evenimentul de inaugurare a Centrului de Internet pentru public a avut loc pe data de 14 martie în incinta bibliotecii publice. Primarul localităţii Rodica Cucereanu, consilierii Elena Boghean şi Alexei Zacon au adresat felicitări întregii comunităţi şi utilizatorilor. La sărbătoare au fost prezenţi Ion Pascal, şeful Secţiei Cultură, Ana Caraman, specialist pe biblioteci la Consiliul Raional Cahul, reprezentanţii Bibliotecii Raionale şi a Bibliotecii Orăşeneşti pentru Copii, pedagogi, părinţi, copii din localitate. Reprezentantul Programului Novateca, Oxana Jioară, a venit cu un cuvânt de salut şi de bun augur şi le-a urat tuturor să fie într-un ceas bun.
 7. 7.  Asumându-şi un rol activ de susţinere a incluziunii digitale, Biblioteca Publică Crihana Veche a participat în perioada 18-24 martie la campania națională “Hai pe NET – 2013! Aducem Moldova on-line!” organizată de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova în parteneriat cu centre comunitare, biblioteci, organizații neguvernamentale, instituții de învățămînt, alte instituții și organizații implicate în procesul alfabetizării digitale din Republica Moldova.
 8. 8.  Hai pe NET 2013 este o campanie de incluziune digitală iniţiată la nivel de Uniunea Europeană de către Telecentre- Europe, organizaţie care reprezintă 37 de reţele locale de organizaţii din 27 de ţări europene. La nivel european campania poartă denumirea de Get on line Week şi este susţinută de către Alianţa Get on line Week – un grup format din Accenture, Lyberty Global şi Microsoft. Temele “Hai pe NET 2013 “au fost:  Sporirea şanselor de angajare a tinerilor  Servicii on-line pentru cetăţeni  Îmbătrânire activă – învăţare între generații.
 9. 9.  Având ca scop alfabetizarea cu tehnologiile informaţionale şi dezvoltarea competenţelor digitale a utilizatorilor săi, Biblioteca Publică Crihana Veche a realizat în cadrul acestei campanii activităţi de formare şi educaţie continuă ce le va permite acestora să adune informaţii, să creeze, să înveţe şi să comunice cu alţii.
 10. 10.  Un grup de pedagogi de la grădiniţa de copii „Clopoţel” din localitate au decis că este necesar să înveţe să utilizeze tehnologiile informaţionale. Ei consideră calculatorul un instrument didactic care le va ajuta la tehnoredactarea computerizată a documentelor (planificări, proiecte etc) dar şi suport în scopul transmiterii de cunoştinţe şi învăţare prin descoperire. Cadrele didactice sunt de părere că dobândirea calificării IT îi va ajuta să se adapteze la contextul actual al societăţii informaţionale şi va îmbunătăţi calitatea actului educativ al copiilor.
 11. 11.  Biblioteca este un spaţiu unde poţi realiza lucruri frumoase. Având tehnologii informaţionale moderne, instituţia noastră a oferit tinerilor posibilitatea accesării unui tur virtual prin muzeele lumii. Ei au vizitat muzeele Luvru şi d’Orsay din Franţa, Muzeul de artă și cultură Hermitage din Sankt Petersburg, Rusia, muzeele Peleş, Bran, Muzeul Naţional al Satului din România.
 12. 12.  Considerăm că acest eveniment a fost o oportunitate pentru tineri de a se informa şi a contribuit la îmbogățirea substanțială a orizontuui lor cultural.
 13. 13.  Activitatea a reunit elevii claselor primare la bibliotecă pentru a-i familiariza cu arta plierii hârtiei, considerată unul dintre elementele frumuseţii şi perfecţiunii. Obiectivele educative urmărite de noi au fost: stimularea capacităţii creative ale copiilor, învăţarea prin joc, interacţiunea şi comunicarea între membrii grupului, deprinderea confecţionării obiectelor decorative şi practice.
 14. 14.  Incluziunea digitală este una dintre modalităţile de implicare socială a bibliotecii pentru comunitatea pe care o deserveşte. Prin activităţile sale Biblioteca Publică Crihana Veche doreşte să convingă că ea poate fi o interfață prietenoasă administrației și instituțiilor publice, spațiu accesibil în mod echitabil pentru toți, centru social și educațional, pol de cultură și identitate care susține politicile publice de incluziune digitală și socială, inovația și cercetarea.

×