Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Triologie.voor.slideshare

Triologie van AAA (Triple A) Van management naar NIEUW leiderschap Met als bonus de recensie van het Rijnlands Veranderboekje, 4 video’s over De trends op het gebied van) leiderschap en /of Zakendoen in de nieuwe Economie, Nieuwe Business Modellen, Veranderen en Innoveren en -last but not least- mijn GREENpaper.

Doelgroep: Ondernemers, dienstverleners, studenten, docenten, (hoog)leraren, chefs, teamleiders, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders.

Sectoren: Alle domeinen.

1: Waarom nieuw leiderschap zo belangrijk is voor FM (en voor bedrijven en organisaties die over een jaar of 3 nog willen bestaan)

2: Kantelmomenten in mijn reis naar nieuw leiderschap voor FM

3: Nieuw leiderschap in de praktijk: Wie zijn de belangrijkste spelers?


Als bonus: Recensie het Rijnlands Veranderboekje

  • Be the first to comment

Triologie.voor.slideshare

  1. 1. Triologie van AAA (Triple A) Van management naar NIEUW leiderschap Met als bonus de recensie van het Rijnlands Veranderboekje, 4 video’s over De trends op het gebied van) leiderschap en /of Zakendoen in de nieuwe Economie, Nieuwe Business Modellen, Veranderen en Innoveren en -last but not least- mijn GREENpaper. Doelgroep: Ondernemers, dienstverleners, studenten, docenten, (hoog)leraren, chefs, teamleiders, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders. Sectoren: Alle domeinen. 1: Waarom nieuw leiderschap zo belangrijk is voor FM (en voor bedrijven en organisaties die over een jaar of 3 nog willen bestaan) 2: Kantelmomenten in mijn reis naar nieuw leiderschap voor FM 3: Nieuw leiderschap in de praktijk: Wie zijn de belangrijkste spelers? Als bonus: Recensie het Rijnlands Veranderboekje Waarom nieuw leiderschap zo belangrijk is voor FM (en voor bedrijven en organisaties die over een jaar of 3 nog willen bestaan) Blog #1 voor WEKA / FMM Je bent nooit te oud om te leren! Zelf heb ik de laatste 10 jaar meer geleerd dan in al die jaren daarvoor. Mijn eigen reis gaat van kok, tot MT-lid van een groot Facilitair Bedrijf, tot recensent en pleitbezorger van nieuw leiderschap. Waarom is dit zo belangrijk voor FM? Op 21 januari 2015 had ik de eer om dagvoorzitter te zijn op een HRM congres van InHolland in Alkmaar. Om te voorkomen dat mijn toehoorders zouden zeggen ‘wat die vent vertelt is oud nieuws’ vroeg ik naar de bekendheid met Robert Greenleaf, Daniel Pink, Simon Sinek, Tony Hsieh, Marshall Goldsmith, Stephan Covey, John Kotter en Ricardo Semler. Honderd mensen in de zaal, docenten, mensen uit het bedrijfsleven en afgestudeerden met een bul op zak. Tot mijn aan verbijstering grenzende verbazing gingen er maar een paar vingers omhoog.
  2. 2. Helaas kom ik ook trainers, coaches, ondernemers, teamleiders, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders tegen die nog steeds vast houden aan Taylor, top-down, Matrix, Management en MBA denken. Daar schrijf en zeg ik vaak over: ‘Managers kijken naar de bottomline, leiders kijken naar de horizon’. We moeten af van het MBA / managementdenken. Er zijn nog veel leidinggevenden die vasthouden aan dit old school denken. Helaas (en voor veel werknemers gelukkig) hebben die hun langste tijd gehad. Als je niet begrijpt wat je mensen drijft, geen benul hebt van de trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap, niet bezig bent met generatiemanagement, dan sta je op enig moment met lege handen. Zonder medewerkers, klanten en financiering gaat het niet werken. Wat moet er gebeuren? Als je als manager, bestuurder of toezichthouder echt aan de slag wilt met de toekomst van je bedrijf of organisatie (en je eigen houdbaarheid), neem dan als basis de volgende trends en ontwikkelingen: 1: van het hoofd naar het hart; 2: van denken naar voelen; 3: van power leaders naar servant leaders; 4: van controle naar vertrouwen; 5: van management naar (nieuw) leiderschap; 6: van shareholders naar stakeholders; 7: van Angelsaksisch naar Rijnlands denken. Bedrijven of organisaties die willen groeien of over een jaar of drie nog willen bestaan kunnen niet om deze trends en ontwikkelingen heen. Facility managers (en HRM’ers) die zich willen profileren als professionele Business partner ook niet! Trendsetters als Buurtzorg.nl, Drukkerij Wedding, Kesselaar & Zn, Bruggink & van der Velden en Aldowa bewijzen dat Semco-stijl, zelfsturing, unbossen, nieuw organiseren (nu of nooit) geen luchtfietserij is. Ze groeien als kool en hoeven geen personeelsadvertenties meer te plaatsen. De sollicitanten staan bij wijze van spreken op de stoep om aan de slag te gaan. In mijn volgende blogs ga ik nader in op de bovengenoemde trends en de impact hiervan op organisaties en FM in het bijzonder.
  3. 3. Kantelmomenten in mijn reis naar nieuw leiderschap (voor FM) Blog # 2 voor WEKA / FMM Organisaties die willen groeien of over een jaar of drie nog willen bestaan, kunnen niet om de trends en ontwikkelingen op het gebied van nieuw leiderschap heen. Dat geldt ook voor facility managers (en HRM’ers) die zich willen profileren als professionele businesspartner. Om dit statement te onderbouwen neem ik u graag mee op mijn eigen reis, die eigenlijk al begon op 10-jarige leeftijd. Mijn gesprekjes met de koks van hotel Hurdegaryp leidden niet alleen tot mijn eerste zaterdagbaantje, maar ook tot mijn eerste 'echte' baan. Ik mocht van school op mijn 15de, maar moest plechtig beloven dat ik ging leren. Dat proces is nooit gestopt en heeft mij gebracht waar ik nu ben: recensent, columnist, schrijver en pleitbezorger van nieuw leiderschap. Tijdens dit leerproces zijn er een aantal 'kantelmomenten' geweest: 1. In 2008 tijdens het college van John Kotter, Harvard professor, de meest prominente veranderingsgoeroe van de wereld. Ik ging er vanuit dat hij zou spreken over de acht stappen in verandermanagement. Nee, John Kotter sprak voornamelijk over mensen, teamspirit, leiderschap en empowerment. Een fantastische dag, voor mij een kantelmoment en de basis voor mijn Column ‘Authentiek Leiderschap – warm bad of koude douche – later opgenomen in mijn GREENpaper. 2. In 2009 hoorde ik voor het eerst van Marshall Goldsmith en bezocht zijn presentatie. Daar heb ik geen geen seconde spijt van gehad. Hij brengt management terug daar waar het hoort, namelijk dicht bij je zelf. Hij zegt en schrijft: 'It is all about behaviour'. Ik heb ontzettend genoten van zijn ‘optreden’. We hebben een bijzondere band gekregen, omdat ik zijn boek ‘Tot hier en nu verder’ mocht gebruiken voor de hieronder beschreven presentatie in Cannes. 3. Ik denk met kippenvel terug aan het moment dat professor Dr. Paul de Chauvigny de Blot Sj Lic. Ph. (verkort Paul de Blot), hoogleraar Business Spiritualiteit aan de Business Universiteit Nyenrode, het volgende zei: “Ik heb in een Jappenkamp gezeten. Het laatste jaar bracht ik door in een isoleercel. Toen de oorlog over was nam ik het besluit om naar Japan te gaan om Hiroshima op te bouwen." Dat kippenvelmoment beschouw ik als mijn derde kantelmoment. Ik dacht: hier staat de Nederlandse Nelson Mandela. Uit bewondering en waardering voor Paul de Blot ben ik daarna een groot aantal van zijn werkcolleges gaan volgen. 4. Het telefoontje van Marcus Evans of ik als keynotespeaker in Cannes wilde spreken voor vijftig topmanagers, waaronder een aantal senior vicepresidents van o.m. Nokia, R.A.I., Adecco, Philips, DHL en Volkswagen. Dat was mijn eerste optreden in het buitenland.
  4. 4. 5. Hét Kantelmoment was eind 2014, het moment dat een van de bekendste kantelaars van Nederland, professor Jan Rotmans, mij uitdaagde om zijn boek ‘Nederland kantelt’ te recenseren. Dat vond ik de kroon op mijn activiteiten. Deze ontmoetingen hebben mijn visie op leiderschap aangescherpt en sterk beïnvloed. Verder ben ik adept van het handvest 'Nieuw leiderschap'. Ik geloof er zo stellig in, dat ik het 16.000 woorden tellende stuk heb laten vertalen in het Engels en het wereldwijd heb uitgezet via o.m. Academia.edu en Slideshare.net. Persoonlijke missie en motivatie Naast bovenstaande kantelmomenten stond en staat mijn persoonlijke missie centraal: Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) leiderschap. Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter: 250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 medewerkers die hun energie halen uit hun werk. Nu u iets meer weet over mijn motivatie, ligt er een mooie basis voor mijn derde blog. Die zal gaan over voorbeelden in de praktijk en de belangrijkste spelers. Nieuw leiderschap in de praktijk: Wie zijn de belangrijkste spelers? Blog #3 voor WEKA / FMM Op dit moment staat zelfsturing en nieuw organiseren erg in de belangstelling. Zelfsturing sluit naadloos aan bij nieuw (dienend) leiderschap. Wat zijn in Nederland de belangrijkste spelers op dit gebied? Lichtend voorbeeld op het gebied van zelfsturing is nog altijd de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Maar in dat verband is het goed te weten dat sommige bedrijven en organisaties zonder dat ze op de hoogte waren van Semler hun bedrijf of organisatie zelfsturend hebben gemaakt. Persoonlijk vind ik het (bouw)bedrijf van Rene Kesselaar & zn. een prachtig voorbeeld. Zijn (bouw)bedrijf groeit – ook in tijden van crisis - als kool (omzetstijging van meer dan 80% per jaar) en medewerk(st)ers staan er bij wijze van spreken op de stoep. Rene Kesselaar – Het slimste bedrijf van 2013- werd bekend door een VPRO uitzending van tegenlicht. Tijdens het maken van de opnamen hoorde hij voor het eerst over Ricardo Semler…. Ondergetekende noemde Carin Wormsbecher de 'Nederlandse vrouwelijke Ricardo Semler'. Door het plotseling overlijden van haar echtgenoot, de eigenaar van Drukkerij Wedding in Harderwijk, werd ze naast haar persoonlijk verlies ook geconfronteerd met de vraag hoe het verder moest met het bedrijf. Ze werkte er in de back-office, maar wist niets van het primaire druk-en uitgeefproces. Haar persoonlijke missie werd: 'Ik zal de erfenis van mijn man niet verkwanselen'. Dit is haar
  5. 5. uitstekend gelukt, met name door al haar medewerkers te betrekken. Door vertrouwen te geven aan haar mensen presteert het bedrijf 10% beter dan haar concurrenten! Begin bij de medewerkers. Ook in gemeenteland (Gemeente Hollands kroon), de advocatuur (BvdV Advocaten en Belastingadviseurs in Utrecht) en bij technische bedrijven kan men niet om dit fenomeen heen. En dan heb ik het nog niet eens over Buurtzorg van Jos de Blok. Die doen het ontzettend goed door de visie van de Blok, maar ook omdat men daar heeft gekozen voor Rijnlands denken. Ricardo Semler, Lars Kolind, Peter Drucker, Robert Greenleaf, Marshall Goldsmith, Simon Sinek, Daniel Pink en Tony Hsieh hebben één ding gemeen. Het gaat om mensen en de menselijke maat. Bijna elk bedrijf of organisatie claimt dat de klant centraal staat. Nobel streven, maar de praktijk wijst uit dat het vaak niet lukt om daar gestalte aan te geven. Ik weet inmiddels wel hoe dat komt. Hoge klanttevredenheid begint namelijk bij tevreden, betrokken en intrinsiek gemotiveerde medewerkers. Piet Mathot zei daarover: "Je kunt kapitalen uitgeven voor gastvrijheidstrainingen, maar als je niet goed met je medewerkers omgaat, ze geen fatsoenlijke personeelsmaaltijd voorzet, ze zich moeten omkleden in het emballagehok, dan is het weggegooid geld." En zo is het maar net. Het begint dus bij de medewerkers! Uitgebreide recensie Het Rijnland veranderboekje http://www.managementpro.nl/gastcolumns/recensie-rijnland- veranderboekje/ –-------------------------------------------------------------------------------------- 4 video’s https://www.bc1.nl/nieuw-leiderschap/ https://www.bc1.nl/slechte-gewoontes-van-leiders/ https://www.bc1.nl/aanbevelingen-omtrent-nieuw-leiderschap/ https://www.bc1.nl/zelfsturing-nieuwe-economie-nieuwe-business-modellen/ –--------------------------------------------------------------------------------------- (Bijna) alles weten over (de trends op het gebied van) leiderschap en /of Zakendoen in de nieuwe Economie, Nieuwe Business Modellen, veranderen en Innoveren: Boek eenbusiness & Inspiratielunch of nodig mij uit voor een VIP-Treatment, Masterclass of lezing.
  6. 6. https://www.linkedin.com/pulse/alles-weten-over-de-trends-op-het-gebied-van-en-koos- groenewoud –------------------------------------------------------------------------------------- Tot slot mijn GREENpaper: http://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/whitegreen-paper-aaa-triple-a-juli-2015 Ik wens u veel leesplezier en inspiratie! http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf Meerover Koos Groenewoud Functie:senior manager & oprichter netwerkorganisatie AAA (Triple A) Koos Groenewoud is oprichter en eigenaar van AAA (Triple A) Total Facility Management. Hij werkte onder meer bij KLM, Marriott Hotels en Sodexo. Zijn eerste stappen op facilitair gebied zette hij meer dan 20 jaar geleden bij KPN, als lid van het MT van het Facilitair Bedrijf (550 medewerkers) en eindverantwoordelijke voor de 190 medewerkers van de Businessunit Catering. Hij is dienstverlener in hart en nieren. Roots in de Hospitality Industry. Mensen-mens. Inspirerend veranderaar en bruggenbouwer ('Mister Connectivity') met gevoel voor humor en passie voor dienend leiderschap. Hij inspireert managers en bestuurders betere (nieuwe) leiders te worden. Verder spreekt hij over leiderschap en professionele dienstverlening, geeft hij workshops, schrijft hij columns en recenseert hij boeken over leiderschap, nieuwe business modellen en dienstverlening. Hij kan u helpen met het verhogen van uw kennis op het gebied van leiderschap, waardoor u een professioneler gesprekspartner en klankbord bent voor de afdeling HRM en uw directie & verlagen ziekteverzuim, verloop en kosten + verhogen van uw omzet en de kwaliteit van dienstverlening. Zijn slogan: AGE IS A MATTER OF MIND, IF YOU DON'T MIND IT DOESN'T MATTER… Zijn eigen reis:http://www.kantelboek.nl/mijn-eigen-reis.html Koos.Groenewoud@AAA-TFM.nl 0031629008353

×