Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Meesterzet deel 1.1

294 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Meesterzet deel 1.1

 1. 1. Meesterzet Deel 1
 2. 2. “ Belinda, stop daar alsjeblieft mee. Dilian gaat naar bed. En jij ook!” Dillian glimlachte lief naar Belinda, die vrolijk op en neer sprong. “ Ah, toe nou Cissy! Doe ook mee! Het is echt leuk!” Belinda keek haar zus smekend aan. “ Nee, ik leg Dillian in bed en dan ga jij ook slapen.” Narcissa Vuuren keek haar zusje kort aan en liep naar Dillian’s bed. Dillian had de laatste tijd last van nachtmerrie’s, dus mocht hij bij zijn zussen slapen. Voor Belinda dolle pret, maar voor Narcissa extra zorg.
 3. 3. Narcissa was behoorlijk gesteld op haar zusje en broertje. Haar zusje was apart, speels, leergierig, grappig en gigantisch druk. ‘s Avonds sprong ze van bed naar bed en kon dat uren blijven doen. Dillian was een stuk rustiger. Dagenlang kon hij zwijgen en rustig voor zich uitkijken. Maar op sommige dagen als alles net even iets anders ging dan voorheen, kon hij behoorlijk wild zijn. “ Belinda, morgen moet je weer vroeg op.”
 4. 4. Belinda sprong van het bed af en keek Narcissa na. “Komt Nanny morgen?” Haar stem klonk een beetje droef. “Ik geloof het wel. Is er iets?” Narcissa was het gewend. Op een of andere manier had Belinda het niet zo op de Nanny. “Nee. Helemaal niets, Cissy. Waarom pas jij morgen niet op?” “Veel leerwerk. Ik ben wel thuis, maar iemand moet een oogje op Dillian houden.” Belinda zuchtte. “Maar dat kan ik toch doen?” “Lin, klaar nu. Dillian verwacht Nanny morgen en het komt mij wel goed uit. Ik ga haar niet afbellen. Klaar. Ga je klaarmaken.”
 5. 5. Dillian, de voornaamste reden dat Nanny er was. En natuurlijk omdat Narcissa het huishouden niet alleen kon doen. Haar moeder was een tijd geleden overleden tijdens een auto-ongeluk. Daarvoor had ze al niet veel omgekeken naar Narcissa, Belinda en Dillian. Narcissa had toen al de leeftijd om de zorg van Belinda en Dillian op zich te nemen. Maar moeder had Nanny ingehuurd en dat was haar prima bevallen. Om Dillian niet te veel nieuwe gezichten te laten zien en om niet helemaal achter te raken had Narcissa de Nanny gehouden. Belinda was soms jaloers op Dillian. Bijna alles draaide om Dillian. Toch besefte ze dat Narcissa ook niet anders kon.
 6. 6. “ Dus, Nanny zorgt morgen voor ons. Kookt ons eten, helpt mij met mijn huiswerk. Ik houd er rekening mee.” “Dankjewel Lin. Als ik jou toch niet had. Dillian naar bed. Dillian gaat slapen.” Simpele zinnetjes hadden het meest effect op Dillian. Lieve, schattige Dillian. Kende veel woorden voor zijn leeftijd. “Cissy gaat zo ook slapen? Linda ook?” Dillian hield met moeite zijn ogen open. “Ja Dillian. Nu stil zijn. Slapen gaan.” Dillian sloot gehoorzaam zijn ogen. Belinda draaide zich om en klom in bed. “Trusten, Cissy.”
 7. 7. Ergens stak het Narcissa ook wel dat ze vooral haar aandacht op Dillian moest vestigen, maar ze kon ook niet anders. Belinda dacht gelukkig normaal, behalve dat ze misschien wat ADHD in zich zou hebben. Belinda was echt een geweldig zusje. Hoe vaak Dillian ook de aandacht vroeg, Belinda klaagde nooit. Misschien zou ze de Nanny maar afbellen en de opdracht naar overmorgen verschuiven. Zoveel leuks had ze de laatste tijd niet met haar gedaan. Narcissa kuste haar zusje goedenacht en liep naar beneden. Er moest nog een boek gelezen worden.
 8. 8. Narcissa zonk neer op de bank en maakte het zich comfortabel. Ach, dat boek had ze al bijna uit. Dat kon morgen ochtend ook wel. Ze sloot haar ogen en probeerde de stroom herinneringen buiten te houden. Tevergeefs. “Cissy, mama heeft het druk op haar werk. Jij bent nu oud genoeg om op Belinda te passen en Dill luistert het beste naar jou. Je bent het beste wat mij overkomen is, Cissy. Jij moet nu mama’s grote kindje zijn en zorgen dat Dill Nanny niet dwarszit. Beloof je me dat?” “Ik doe mijn best, mama. Ik doe altijd mijn best.” Moeder was de kamer uitgelopen en had haar niet eens welterusten gewenst. Het was jaren geleden dat ze dat wel had.
 9. 9. Narcissa duwde de herinneringen weg en dacht aan de leuke dingen. Belinda die haar voor liet lezen en de verhaaltjes daarna uit haar hoofd naspeelde. Dillian die muzikaal was en net zoals Belinda een melodie na kon spelen na het een keer gehoord te hebben. Ze had geen moeder nodig om het huishouden fatsoenlijk te laten draaien. Ze kon het prima op eigen krachten. Maar die eigen krachten waren nu wel op. Morgen weer een dag, Cis. Ze zuchtte en droomde weg. Morgen school, morgen hem weer zien. Morgen.

×