SlideShare a Scribd company logo
1 of 16
Download to read offline
Çeshtjet qe do te trajtohen:
• Ç’eshte riciklimi?
• 3R
• Proceset e riciklimit
• Llojet e materialeve te riciklueshme
• Ndarja e diferencuar
• Perfitimet nga riciklimi
• Riciklimi I letres
• Fakte rreth riciklimit te letres
• Konkluzione
• Rekomandime
Pozicioni I riciklimit në sistemin e qarkullimit të Mbetjeve
Riperdorimi, Reduktimi,
RICIKLIMI...jane 3 fjalet
me te rendesishme qe
ndihmojne natyren dhe
mjedisin ku jetojme.
ndryshe te quajtura 3R
3R
RICIKLIMI
• Riciklimi është proçesi i ripërpunimit të mbetjeve.
Kohët e fundit ky proces ka një zhvillim të gjërë në
shumë fusha industriale: të hekurit, drurit,
plastikës, të qelqit (për të përmendur këtu më të
rëndësishmet).
Procesi I riciklimit
Fabrikë
riciklimi
Pastrimi
thelbësor
Formimi i
topthave
Pëdorimi në
produkte të
reja
Qëndra
riciklimit
Copëtimi në
copa të imëta
Rezervuare
notimi
Shkrirja e copave
në lëng
Ndarja e diferencuar e mbetjeve
Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi
- Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it
- Kursen taksat
- Kursen harxhimin e energjinë me 2/3
- Zvogëlon ndotjen
- Mbron burimet tona të pamjaftueshme
- E bën botën një vënd të këndshëm për të jetuar
MATERIALET E RICIKLUESHME
PLASTIKE
Riciklimi i letres
• Procesi i riciklimit të letrës konsiston në përzierjen e letrës së
përdorur me ujë dhe kimikate për të shpërbërë materialin. Më pas
ajo copëtohet dhe nxehet për ta kthyer në fillesat e celulozës, një
lloj i materialeve bimore organike, kjo përzierje quhet brum. Më
tej filtrohet për të larguar çdo material plastik apo mbetje të
padëshiruara që mund të jenë ende në përzierje. Më tej ajo mund
të kthehet në letër të re. E njëjta fibër mund të riciklohet rreth 7
herë. Përdorimi i letrës së ricikluar është hallkë kyçe në mbylljen
e ciklit të riciklimit. Kjo është e rëndësishme për industrinë e
letrës, pasi 36% e mbetjeve përbëhet nga letra.
Produktet e riciklimit te letres
Produkte nga Gazetat
Produkte nga Revistat
Riciklim i kartonit
Mos e riciklo Ricikloje
o Letër e ngjyrosur
o Letër karboni
o Gazeta Revista
o Letra të shkëlqyeshme apo me
llustër
o Karton
o Etiketa plastike
o Kapëse letrash
o Ngjitës lidhjesh
o Letër kopjesh ose fotografish
Letër pa karbon
o Zarfe me dritare
o Çdo lloj letre me ngjitës (adeziv)
Çdo lloj letre natyrale të
ngjyrosur si:
o Letra shkrimi
o Letër makine shkrimi
o Letër të printuar
o Lidhëse letrash
o Zarfa pa dritare ose ngjitës
Fakte rreth riciklimit te letres
 500.000 pemë priten çdo javë për të shtypur gazetën
londineze "Sunday".
 75.000 pemë do të shpëtoheshin nëse do të riciklohej një
numër i vetëm i gazetës New York Times.
 700 çanta letre që mund të prodhohen nga lënda drusore e
një peme
 Mesatarisht 7 pemë në vit, konsumon çdo njeri në material
letër.
 Përafërisht 1 bilion pemë çohen dëm çdo vit në USA, nga
mosriciklimi i letrës.
Konkluzione
o Nevojitet nje ndergjegjesim dhe informim me I madh ne
lidhje me kete teme.
o Shqipëria është më e favorshme për realizimin e
proҫeseve të reduktimit ekologjik , prandaj duhet të
ndërgjegjësohemi të gjithë të japim kontributin tonë dhe
të kërkojmë mbështetje për realizimin e tyre.
o Te krijohen politika nxitese ne aspektin ekonomik per
riciklimin e letres.
Rekomandime
o Ndergjegjesimi te behet me ane te: fletëpalosjeve,
aktiviteteve, konkurseve nëpër shkolla lidhur me tema të
ndryshme mbi mjedisin apo piktura etj.
o Udhërrëfime për blerjen e produkteve të riciklueshme.
o Kërkesat për minimumin e mbajtjes së materialeve të
riciklueshme.
o Taksën nxitëse për produktet të ricikluara.
FALEMINDERIT 

More Related Content

What's hot

Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEKleaHaka
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Ekosistemi Arbenita Qorri
Ekosistemi Arbenita QorriEkosistemi Arbenita Qorri
Ekosistemi Arbenita QorriArbenita-12
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutmelissa cani
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Egla Mërzheku
 

What's hot (20)

Riciklmi
RiciklmiRiciklmi
Riciklmi
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Ekosistemi Arbenita Qorri
Ekosistemi Arbenita QorriEkosistemi Arbenita Qorri
Ekosistemi Arbenita Qorri
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Te reciklojme
Te reciklojmeTe reciklojme
Te reciklojme
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
 

Riciklimi i letres

 • 1.
 • 2. Çeshtjet qe do te trajtohen: • Ç’eshte riciklimi? • 3R • Proceset e riciklimit • Llojet e materialeve te riciklueshme • Ndarja e diferencuar • Perfitimet nga riciklimi • Riciklimi I letres • Fakte rreth riciklimit te letres • Konkluzione • Rekomandime
 • 3. Pozicioni I riciklimit në sistemin e qarkullimit të Mbetjeve Riperdorimi, Reduktimi, RICIKLIMI...jane 3 fjalet me te rendesishme qe ndihmojne natyren dhe mjedisin ku jetojme. ndryshe te quajtura 3R 3R
 • 4. RICIKLIMI • Riciklimi është proçesi i ripërpunimit të mbetjeve. Kohët e fundit ky proces ka një zhvillim të gjërë në shumë fusha industriale: të hekurit, drurit, plastikës, të qelqit (për të përmendur këtu më të rëndësishmet).
 • 5. Procesi I riciklimit Fabrikë riciklimi Pastrimi thelbësor Formimi i topthave Pëdorimi në produkte të reja Qëndra riciklimit Copëtimi në copa të imëta Rezervuare notimi Shkrirja e copave në lëng
 • 6. Ndarja e diferencuar e mbetjeve
 • 7. Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi - Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it - Kursen taksat - Kursen harxhimin e energjinë me 2/3 - Zvogëlon ndotjen - Mbron burimet tona të pamjaftueshme - E bën botën një vënd të këndshëm për të jetuar
 • 9. Riciklimi i letres • Procesi i riciklimit të letrës konsiston në përzierjen e letrës së përdorur me ujë dhe kimikate për të shpërbërë materialin. Më pas ajo copëtohet dhe nxehet për ta kthyer në fillesat e celulozës, një lloj i materialeve bimore organike, kjo përzierje quhet brum. Më tej filtrohet për të larguar çdo material plastik apo mbetje të padëshiruara që mund të jenë ende në përzierje. Më tej ajo mund të kthehet në letër të re. E njëjta fibër mund të riciklohet rreth 7 herë. Përdorimi i letrës së ricikluar është hallkë kyçe në mbylljen e ciklit të riciklimit. Kjo është e rëndësishme për industrinë e letrës, pasi 36% e mbetjeve përbëhet nga letra.
 • 10.
 • 11. Produktet e riciklimit te letres Produkte nga Gazetat Produkte nga Revistat Riciklim i kartonit
 • 12. Mos e riciklo Ricikloje o Letër e ngjyrosur o Letër karboni o Gazeta Revista o Letra të shkëlqyeshme apo me llustër o Karton o Etiketa plastike o Kapëse letrash o Ngjitës lidhjesh o Letër kopjesh ose fotografish Letër pa karbon o Zarfe me dritare o Çdo lloj letre me ngjitës (adeziv) Çdo lloj letre natyrale të ngjyrosur si: o Letra shkrimi o Letër makine shkrimi o Letër të printuar o Lidhëse letrash o Zarfa pa dritare ose ngjitës
 • 13. Fakte rreth riciklimit te letres  500.000 pemë priten çdo javë për të shtypur gazetën londineze "Sunday".  75.000 pemë do të shpëtoheshin nëse do të riciklohej një numër i vetëm i gazetës New York Times.  700 çanta letre që mund të prodhohen nga lënda drusore e një peme  Mesatarisht 7 pemë në vit, konsumon çdo njeri në material letër.  Përafërisht 1 bilion pemë çohen dëm çdo vit në USA, nga mosriciklimi i letrës.
 • 14. Konkluzione o Nevojitet nje ndergjegjesim dhe informim me I madh ne lidhje me kete teme. o Shqipëria është më e favorshme për realizimin e proҫeseve të reduktimit ekologjik , prandaj duhet të ndërgjegjësohemi të gjithë të japim kontributin tonë dhe të kërkojmë mbështetje për realizimin e tyre. o Te krijohen politika nxitese ne aspektin ekonomik per riciklimin e letres.
 • 15. Rekomandime o Ndergjegjesimi te behet me ane te: fletëpalosjeve, aktiviteteve, konkurseve nëpër shkolla lidhur me tema të ndryshme mbi mjedisin apo piktura etj. o Udhërrëfime për blerjen e produkteve të riciklueshme. o Kërkesat për minimumin e mbajtjes së materialeve të riciklueshme. o Taksën nxitëse për produktet të ricikluara.