SlideShare a Scribd company logo
1 of 7
MATEMATICIENË TË SHQUAR
Idetë dhe veprimtaritë e tyre
Punoi: Klea Vyshka
Klasa: 12-4
PERIUDHAEMATEMATIKËSELEMENTARE
E njohur ndryshe
si periudha e
Greqisë së
Lashtë, ky shekull
matematikor
përfaqësohet më
së miri me
Pitagorën. Ai lindi
afërsisht në
vitin 592
p.e.s. dhe ishte
matematikan e
filozof grek.
Pitagora është
shumë i njohur
me teoremë e tij,
e cila njihet si
"Teorema e
Pitagorës" që
shprehet me
barazimin
mjaft i thjeshtë
por për nga
rëndësia është i
jashtëzakonshëm
dhe mësohet që
në shkollën fillore.
SHKOLLA E PITAGORËS
 Doktrina e tij është një „‟formulë‟‟ që
do të udhëheqë njeriun në kuptimin e
ligjeve të natyrës dhe të përmisojë
dhe të zhvillojë aftësitë e tij. Fillimi i
kësaj „‟formule‟‟ është Matematika.
Por jo me kuptimin e sotëm mbi
këtë shkencë. Por me një konsiderim
që mund të na udhëheqë në shkakun
e parë të gjërave. Numrat janë
Perëndi do të thotë Platoni më
vonë, që për shumë mëndimtarë
është Pitagorieni i fundit i
madh, pavarësisht se kurrë nuk e
njohu Pitagorën. Nga numrat fillon
faza e shfaqjes së botës. Pitagora
shpreh krijimin e botës si më poshtë:
 BASHKIMI ËSHTË LIGJI I ZOTIT
 ZHVILLIMI ËSHTË LIGJI I JETËS
 NUMRI ËSHTË LIGJI I BOTËS
PERIUDHAEMATEMATIKËSKLASIKE
René
Descartes, ishte filozof
francez,matematikan.
Konsiderohet themelues
i filozofisë moderne
sidomos i filozofisë
perëndimore. Shkrimet
e tij edhe sot studiohen
me vëmendje sidomos
libri Meditaticione
filozofike . Descartesi
dha kontribute të
çmueshme në
matematikë Sistemi
koordinativ i
Descartesit i cili lejon që
figurat gjeometrike të
shprehen me ndihmën e
ekuacioneve algjebrike
prandaj ai quhet edhe
baba i gjeometrisë
analitike. Descartesi
është figurë kyçe në të
ashtuquajturin Revoluci
on shkencor.
ZHVILLIMETEPARATËANALIZËSMATEMATIKE
Vepra më e
rëndësishme e
Jean
d‟Alembert
konsiderohet
“Traktati i
dinamikës”.
Dalamberit i
takojnë merita
në trajtimin e
ekuacioneve
diferenciale në
veprën “Teoria
e lëkundjeve të
kordës” e cila
ka shërbyer si
themel i fizikës
matematike, si
dhe i takojnë
meritat e futjes
së konceptit të
limitit.
MATEMATIKANËSHEKULLINXIX
Gausi është një
nga
matematikanë
më gjenialë të
kohërave. Ai ka
dhënë një
ndihmesë të
vlefshme në
teorinë e
numrave, në
elektricitet, në
magnetizëm, n
ë gjeodezi etj.
Vepra madhore
e tij është
“Shqyrtime
aritmetike” e
cila
konsiderohet si
teoria moderne
e numrave..
Këtu gjenden
problema të
algjebrës së
lartë.
MATEMATIKA NË DITËT E SOTME
 Algjebra: Tashmë, algjebra ka filluar të shndërrohet
nga shkenca për zgjidhjen e ekuacioneve, në
“algjebër abstrakte”
 Gjeometria: Në fillim të shekullit XX ndërtohet
aksiomatika e gjeometrisë euklidiane nga Hilberti.
Ai shqyrton raportet reciroke të aksiomave.
 Ju falenderojmë për vëmendjen!

More Related Content

What's hot

Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Diana Lamaj
 

What's hot (20)

Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4
Ligjet e njutonit   Admir Hasani x-4Ligjet e njutonit   Admir Hasani x-4
Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
 
Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
Revolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
 
Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematiken
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 

Viewers also liked (6)

Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
 
Projekt matematike
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 

Matematicienë të shquar

  • 1. MATEMATICIENË TË SHQUAR Idetë dhe veprimtaritë e tyre Punoi: Klea Vyshka Klasa: 12-4
  • 2. PERIUDHAEMATEMATIKËSELEMENTARE E njohur ndryshe si periudha e Greqisë së Lashtë, ky shekull matematikor përfaqësohet më së miri me Pitagorën. Ai lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe ishte matematikan e filozof grek. Pitagora është shumë i njohur me teoremë e tij, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" që shprehet me barazimin mjaft i thjeshtë por për nga rëndësia është i jashtëzakonshëm dhe mësohet që në shkollën fillore.
  • 3. SHKOLLA E PITAGORËS  Doktrina e tij është një „‟formulë‟‟ që do të udhëheqë njeriun në kuptimin e ligjeve të natyrës dhe të përmisojë dhe të zhvillojë aftësitë e tij. Fillimi i kësaj „‟formule‟‟ është Matematika. Por jo me kuptimin e sotëm mbi këtë shkencë. Por me një konsiderim që mund të na udhëheqë në shkakun e parë të gjërave. Numrat janë Perëndi do të thotë Platoni më vonë, që për shumë mëndimtarë është Pitagorieni i fundit i madh, pavarësisht se kurrë nuk e njohu Pitagorën. Nga numrat fillon faza e shfaqjes së botës. Pitagora shpreh krijimin e botës si më poshtë:  BASHKIMI ËSHTË LIGJI I ZOTIT  ZHVILLIMI ËSHTË LIGJI I JETËS  NUMRI ËSHTË LIGJI I BOTËS
  • 4. PERIUDHAEMATEMATIKËSKLASIKE René Descartes, ishte filozof francez,matematikan. Konsiderohet themelues i filozofisë moderne sidomos i filozofisë perëndimore. Shkrimet e tij edhe sot studiohen me vëmendje sidomos libri Meditaticione filozofike . Descartesi dha kontribute të çmueshme në matematikë Sistemi koordinativ i Descartesit i cili lejon që figurat gjeometrike të shprehen me ndihmën e ekuacioneve algjebrike prandaj ai quhet edhe baba i gjeometrisë analitike. Descartesi është figurë kyçe në të ashtuquajturin Revoluci on shkencor.
  • 5. ZHVILLIMETEPARATËANALIZËSMATEMATIKE Vepra më e rëndësishme e Jean d‟Alembert konsiderohet “Traktati i dinamikës”. Dalamberit i takojnë merita në trajtimin e ekuacioneve diferenciale në veprën “Teoria e lëkundjeve të kordës” e cila ka shërbyer si themel i fizikës matematike, si dhe i takojnë meritat e futjes së konceptit të limitit.
  • 6. MATEMATIKANËSHEKULLINXIX Gausi është një nga matematikanë më gjenialë të kohërave. Ai ka dhënë një ndihmesë të vlefshme në teorinë e numrave, në elektricitet, në magnetizëm, n ë gjeodezi etj. Vepra madhore e tij është “Shqyrtime aritmetike” e cila konsiderohet si teoria moderne e numrave.. Këtu gjenden problema të algjebrës së lartë.
  • 7. MATEMATIKA NË DITËT E SOTME  Algjebra: Tashmë, algjebra ka filluar të shndërrohet nga shkenca për zgjidhjen e ekuacioneve, në “algjebër abstrakte”  Gjeometria: Në fillim të shekullit XX ndërtohet aksiomatika e gjeometrisë euklidiane nga Hilberti. Ai shqyrton raportet reciroke të aksiomave.  Ju falenderojmë për vëmendjen!