Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Simetria ne jeten e perditshme

Simetria ne jeten e perditshme

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Simetria ne jeten e perditshme

 1. 1. Simetria ne jeten e perditshme Punuan : Henri Cela , Klarisa Karaboja , Samuel Berisha dhe Ersuel Cerriku
 2. 2. Simetria • Simetria në përgjithësi ka dy kuptime. Në kuptimin e parë në aspektin jopreciz ka të bëjë me harmoninë dhe estetikën proporcionin dhe balancën gjegjësisht drejtpeshimin. Për shembull Aristoteli e konsideronte sferën si figurë e parajsës sepse ajo është simetrike. Sipas kuptimit të dytë simetria është një koncept i përkufizuar i barazpeshës dhe vetngjajshmërisë e cila mund të vërtetohet në kuadër të një sistemi formal . Kjo figurë e Leonardo da Vincit (rreth vitit 1487) shpesh përdoret për ilustrimin e simetrisë në trupin e njeriut
 3. 3. • Termi simetri tregon pranine qe perseritet shpesh te nje forme gjeometrike ose nje objekti .Objekti mund te jete nje figure dy- dimensionale (pikture,mozaik) ose tre-dimensionale (statuje, shume- -faqesh).Shume simetri te ndryshme verehen ne natyre koncepti I simetrise eshte studiuar gjeresisht ne gjeometri dhe perdoret ne matematike,fizike,biologji,vizatim, inxhineri etj.
 4. 4. Simetria ne matematike • Ne matematike simetria eshte nje “operacion” qe leviz ose tansformon nje objekt duke mos e ndryshuar figuren
 5. 5. Simetria ne biologji
 6. 6. Simetria ne inxhineri
 7. 7. Simetria ne art

  Be the first to comment

  Login to see the comments

Simetria ne jeten e perditshme

Views

Total views

6,788

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1

Actions

Downloads

20

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×