SlideShare a Scribd company logo
1 of 4
Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
Cfare jane rrymat oqeanike ?
 Rrymat oqeanike janë rryma të cilat formohen nga erërat
oqeanike dhe ndihmojnë në përhapjen e ngrohtësisë dhe
ftohtesisë në planetin tonë dhe kanë ndikim të madh
në klimë. Rrymimi konvencional në oqeane qarkullon sasi të
madhe të ujit të ngrohtë dhe të ftohtë. Uji i ngrohtë shkon nga
viset tropike në gjerësitë e mëdha gjeografike, ndërsa ujërat e
ftohta kah viset tropike. Rrymat e oqeaneve ndikojnë në masë
të madhe me klimën e Tokës duke transferuar nxehtësinë nga
tropikët në rajonet polare. Transferimi i ajrit të ngrohtë apo të
ftohtë dhe reshje të rajoneve bregdetare, janë tiparet kryesore
të klimave oqeanike. Sipërfaqja e ngrohjes ndikon edhe të
ujërat e ëmbla duke krijuar flukse të krijuara me densitet
globale që mbajnë gjallë njerëzimin. Ajo luan një rol të
rëndësishëm në furnizimin e ngrohjes në rajonet polare, dhe
në këtë mënyrë në rregulloren e proporcionit akull-det.
Kjo hartë tregon lëvizjet e erërave oqeanike të cilat me vete
sjellin edhe rrymat e ngrohta dhe të ftohta në kete rast e kuqja
paraqet temperaturën e nxehtë dhe bluja temperaturën e ftohtë
Rrymat Oqeanike ne nje model kompjuterik
 Ky vizualizim tregon rrymat oqeanike të sipërfaqes ujore rreth
e rrotull tokës për periudhen Qershor 2005 – Dhjetor 2007.
 Pamjet vizive janë krijuar duke përdorur modelin kompjuterik
të NASA/JPL i cili quhet Vlerësimi i Qarkullimit dhe Klima e
Oqeanit, Phase II ose ECCO2…
 ECCO2 është një model i Oqeaneve dhe Akullnajave. Ai tenton
të modelojë vorbullat, rrymat oqeanike dhe akullnajat të cilat
transportojnë nxehtësi dhe karbon nëpër oqean, në
rezolucione sa më të larta.
 Modeli ECCO2 simulon rrymat oqeanike në të gjitha
thellesitë, por në këtë video janë paraqitur vetëm ato
sipërfaqësore.

More Related Content

What's hot

Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )S Gashi
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreKlevi Hoxha
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Ndotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburetarnoldbeqiri
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...xhessiana
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 

What's hot (20)

Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Ndotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 

Viewers also liked

Mineralet e nentokes
Mineralet e nentokesMineralet e nentokes
Mineralet e nentokessara7991
 
Veprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësFaruk Foniqi
 
Valet
ValetValet
ValetAn An
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresKlarisa Klara
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiUeda Rrukaj
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajKlarisa Klara
 
Disa lumenj te rendesishem ne bote
Disa lumenj te rendesishem ne boteDisa lumenj te rendesishem ne bote
Disa lumenj te rendesishem ne botesara7991
 
Gjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtarigoona
 
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomiUji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomiFisnik Morina
 
Porjekti prezentimi i diplomes
Porjekti prezentimi i diplomesPorjekti prezentimi i diplomes
Porjekti prezentimi i diplomeselezkurtaj
 
Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...
Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...
Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...xhovanaluli
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Pllakat tektonike
Pllakat tektonikePllakat tektonike
Pllakat tektonikesara7991
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 

Viewers also liked (20)

Mineralet e nentokes
Mineralet e nentokesMineralet e nentokes
Mineralet e nentokes
 
Veprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erës
 
Valet
ValetValet
Valet
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
 
Ndryshimet e klimes
Ndryshimet e klimesNdryshimet e klimes
Ndryshimet e klimes
 
uji
ujiuji
uji
 
Disa lumenj te rendesishem ne bote
Disa lumenj te rendesishem ne boteDisa lumenj te rendesishem ne bote
Disa lumenj te rendesishem ne bote
 
Gjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtari
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomiUji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Hidrosfera
HidrosferaHidrosfera
Hidrosfera
 
Porjekti prezentimi i diplomes
Porjekti prezentimi i diplomesPorjekti prezentimi i diplomes
Porjekti prezentimi i diplomes
 
Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...
Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...
Roli i hidrografise (lume, liqen,ujera nentokesor,burimet etj.,ne varesi te z...
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Pllakat tektonike
Pllakat tektonikePllakat tektonike
Pllakat tektonike
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 

More from Klarisa Klara

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullorKlarisa Klara
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Klarisa Klara
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Klarisa Klara
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeKlarisa Klara
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Klarisa Klara
 

More from Klarisa Klara (15)

Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Portugalia
PortugaliaPortugalia
Portugalia
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullor
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
 
Lojërat olimpike
Lojërat olimpikeLojërat olimpike
Lojërat olimpike
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Tv Cinema
Tv CinemaTv Cinema
Tv Cinema
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Durrësi
DurrësiDurrësi
Durrësi
 
Dialektet e shqipes
Dialektet e shqipesDialektet e shqipes
Dialektet e shqipes
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!
 

Rrymat oqeanike

 • 1. Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
 • 2. Cfare jane rrymat oqeanike ?  Rrymat oqeanike janë rryma të cilat formohen nga erërat oqeanike dhe ndihmojnë në përhapjen e ngrohtësisë dhe ftohtesisë në planetin tonë dhe kanë ndikim të madh në klimë. Rrymimi konvencional në oqeane qarkullon sasi të madhe të ujit të ngrohtë dhe të ftohtë. Uji i ngrohtë shkon nga viset tropike në gjerësitë e mëdha gjeografike, ndërsa ujërat e ftohta kah viset tropike. Rrymat e oqeaneve ndikojnë në masë të madhe me klimën e Tokës duke transferuar nxehtësinë nga tropikët në rajonet polare. Transferimi i ajrit të ngrohtë apo të ftohtë dhe reshje të rajoneve bregdetare, janë tiparet kryesore të klimave oqeanike. Sipërfaqja e ngrohjes ndikon edhe të ujërat e ëmbla duke krijuar flukse të krijuara me densitet globale që mbajnë gjallë njerëzimin. Ajo luan një rol të rëndësishëm në furnizimin e ngrohjes në rajonet polare, dhe në këtë mënyrë në rregulloren e proporcionit akull-det.
 • 3. Kjo hartë tregon lëvizjet e erërave oqeanike të cilat me vete sjellin edhe rrymat e ngrohta dhe të ftohta në kete rast e kuqja paraqet temperaturën e nxehtë dhe bluja temperaturën e ftohtë
 • 4. Rrymat Oqeanike ne nje model kompjuterik  Ky vizualizim tregon rrymat oqeanike të sipërfaqes ujore rreth e rrotull tokës për periudhen Qershor 2005 – Dhjetor 2007.  Pamjet vizive janë krijuar duke përdorur modelin kompjuterik të NASA/JPL i cili quhet Vlerësimi i Qarkullimit dhe Klima e Oqeanit, Phase II ose ECCO2…  ECCO2 është një model i Oqeaneve dhe Akullnajave. Ai tenton të modelojë vorbullat, rrymat oqeanike dhe akullnajat të cilat transportojnë nxehtësi dhe karbon nëpër oqean, në rezolucione sa më të larta.  Modeli ECCO2 simulon rrymat oqeanike në të gjitha thellesitë, por në këtë video janë paraqitur vetëm ato sipërfaqësore.