SlideShare a Scribd company logo
1 of 13
Download to read offline
ERA DHE VEPRIMTARIA E ERES
Punoi : Klarisa Karaboja
Klasa : VII A
ERA …
 Era është
një dukuri natyrore që
përbehet nga lëvizja e
rregullt, pothuajse e rrafshët,
e masës ajrore të shkaktuar
nga trysnia mes dy pikash
të atmosferës . Studimi i
veprimtarise të Eres ka
rëndësi të madhe, pasi era
me fuqine e vet luan një rol
të madh në formimin e
formave të larmishme
relievore në siperfqen e
Tokes. Era si faktor i jashtëm
vepron në vazhdimësi që nga
periudhat e hershme
gjeologjike e deri më tani
duke krijuar forma të
ndryshme në sipërfaqen e
tokës ,I ndryshon formen
shkembinjeve etj .
LLOJET E ERERAVE
Furtuna Musonet
LLOJET E ERERAVE
Erërat poshtë
shpërthyese
Tornado
SHPEJTESIA E ERES
 Retë më të shpejta janë në lartësitë prej 10.000 - 18.000 metra
mbi nivelin e detit dhe shpejtësinë e lëvizjes së tyre mund ta
arrijnë në 400 km/h.
 Arsyeja që në atë lartësi mund të arrihet një shpejtësi e lartë
është se retë përbëhen nga kristalet e akullta dhe pikat e ujit që
bien ngadalë nëpërmjet ajrit. Për shkak të fërkimit me sipërfaqen
e Tokës, sa më e madhe të jetë lartësia era rrit shpejtësinë e saj.
Në një lartësi prej 100 metra, shpejtësia e erës rritet dy herë më
shumë në krahasim me shpejtësinë që era e ka në lartësi prej 2
metra. Kjo, gjithashtu do të thotë se retë lëvizin më shpejtë nëse
janë më larg nga sipërfaqja e tokës.
 Retë më të shpejta i gjejmë në pjesët e larta të troposferës.
Arsyeja për këtë janë rrymat e ashtuquajtura 'jet stream', që lindin
si pasojë e temperaturave të ndryshme në mes të shtresave të
ajrit. Këto rryma shpesh arrijnë shpejtësinë prej 200 km/h, por
gjithashtu mund lëvizin në një shpejtësi prej 400 km/h.
PUNA SHKATERRUSE E ERES
Puna kryesore e erës
varet nga shpejtësia e
saj , sa më e madhe
shpejtësia aq më e
madhe është forca
shkatërruse .Veprimi
eolik më së shumti
vepron në viset e
zhveshura (shkretirat)
pastaj ne faqet e maleve
të larta, në brigjet e
lumejve ,detrave apo
edhe në vendet qe janë
të ekspozuara ndaj
erërave .
 Deflacioni-kuptojmë punën
fryerëse që bën era me forcën
e saj në shkëmbinjët duke ia
larguar materialin e imët që i
mbulon(zhveshjen e
shkëmbinjëve)
 Korazioni- kuptojmë punën
goditëse që bën era mbi
shkëmbit krahas forces
goditëse te saj dhe materialet
grimcore
FORMAT E SHFAQJES SE ERES
FORMA TE KRIJUARA NGA VEPRIMTARIA E ERES
PUNA TRANSPORTUESE DHE DEPOZITUESE E ERËS
 Era bën një punë të madhe
transportuese dhe depozituese.Kjo
veprimtari varet kryesisht nga shpejtësia
e saj dhe nga sasia e materialit të
shkrifte që ngrihet dhe transportohet
nga era .Materiali që më së shpeshti
transportohet nga era është kokrrizat e
rërës.
FORMAT E RELIEVIT
 Materiali i përfituar nga veprimtaria e erës
kryesisht është rëra, duke u grumbulluar
formon forma të relievit pozitive në trajtë
kodrash asimetrike sic janë:
1.Dunat
2.Barhanat
3. Valezimet
4.Kerpudha
5. Kolonat
DUNAT
 Dunat jane kodra te perbera nga rera qe
formohen nga veprimi I forces se eres ne
shkretetirat e bregdetet ranore .
BARKHANET
 Barkhanet jane kodra te perbera nga rera
dhe formohen nga veprimi I forces se eres
ne shkretetirat e bregdetet ranore si dunat ,
por kodrat e reres kane formen e draprit .
VALEZIMET
 Valëzimet vërehen në vende të rrafështa prej
rëre nuk kanë ngritje të mëdha. Ato formohen
zakonishtë në plazhe dhe në shkretira kur
fryjene era të lehta.

More Related Content

What's hot

PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)FialdoMema
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
HidrocentraletErgi Nushi
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Projekt qytetari
Projekt qytetariProjekt qytetari
Projekt qytetariUeda Rrukaj
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 

What's hot (20)

PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Projekt qytetari
Projekt qytetariProjekt qytetari
Projekt qytetari
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 

More from Klarisa Klara

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullorKlarisa Klara
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Klarisa Klara
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajKlarisa Klara
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Klarisa Klara
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeKlarisa Klara
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Klarisa Klara
 

More from Klarisa Klara (19)

Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Portugalia
PortugaliaPortugalia
Portugalia
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullor
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Lojërat olimpike
Lojërat olimpikeLojërat olimpike
Lojërat olimpike
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Tv Cinema
Tv CinemaTv Cinema
Tv Cinema
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Durrësi
DurrësiDurrësi
Durrësi
 
Dialektet e shqipes
Dialektet e shqipesDialektet e shqipes
Dialektet e shqipes
 
Rrymat oqeanike
Rrymat oqeanikeRrymat oqeanike
Rrymat oqeanike
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 

Era dhe veprimtaria e eres

 • 1. ERA DHE VEPRIMTARIA E ERES Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
 • 2. ERA …  Era është një dukuri natyrore që përbehet nga lëvizja e rregullt, pothuajse e rrafshët, e masës ajrore të shkaktuar nga trysnia mes dy pikash të atmosferës . Studimi i veprimtarise të Eres ka rëndësi të madhe, pasi era me fuqine e vet luan një rol të madh në formimin e formave të larmishme relievore në siperfqen e Tokes. Era si faktor i jashtëm vepron në vazhdimësi që nga periudhat e hershme gjeologjike e deri më tani duke krijuar forma të ndryshme në sipërfaqen e tokës ,I ndryshon formen shkembinjeve etj .
 • 4. LLOJET E ERERAVE Erërat poshtë shpërthyese Tornado
 • 5. SHPEJTESIA E ERES  Retë më të shpejta janë në lartësitë prej 10.000 - 18.000 metra mbi nivelin e detit dhe shpejtësinë e lëvizjes së tyre mund ta arrijnë në 400 km/h.  Arsyeja që në atë lartësi mund të arrihet një shpejtësi e lartë është se retë përbëhen nga kristalet e akullta dhe pikat e ujit që bien ngadalë nëpërmjet ajrit. Për shkak të fërkimit me sipërfaqen e Tokës, sa më e madhe të jetë lartësia era rrit shpejtësinë e saj. Në një lartësi prej 100 metra, shpejtësia e erës rritet dy herë më shumë në krahasim me shpejtësinë që era e ka në lartësi prej 2 metra. Kjo, gjithashtu do të thotë se retë lëvizin më shpejtë nëse janë më larg nga sipërfaqja e tokës.  Retë më të shpejta i gjejmë në pjesët e larta të troposferës. Arsyeja për këtë janë rrymat e ashtuquajtura 'jet stream', që lindin si pasojë e temperaturave të ndryshme në mes të shtresave të ajrit. Këto rryma shpesh arrijnë shpejtësinë prej 200 km/h, por gjithashtu mund lëvizin në një shpejtësi prej 400 km/h.
 • 6. PUNA SHKATERRUSE E ERES Puna kryesore e erës varet nga shpejtësia e saj , sa më e madhe shpejtësia aq më e madhe është forca shkatërruse .Veprimi eolik më së shumti vepron në viset e zhveshura (shkretirat) pastaj ne faqet e maleve të larta, në brigjet e lumejve ,detrave apo edhe në vendet qe janë të ekspozuara ndaj erërave .
 • 7.  Deflacioni-kuptojmë punën fryerëse që bën era me forcën e saj në shkëmbinjët duke ia larguar materialin e imët që i mbulon(zhveshjen e shkëmbinjëve)  Korazioni- kuptojmë punën goditëse që bën era mbi shkëmbit krahas forces goditëse te saj dhe materialet grimcore FORMAT E SHFAQJES SE ERES
 • 8. FORMA TE KRIJUARA NGA VEPRIMTARIA E ERES
 • 9. PUNA TRANSPORTUESE DHE DEPOZITUESE E ERËS  Era bën një punë të madhe transportuese dhe depozituese.Kjo veprimtari varet kryesisht nga shpejtësia e saj dhe nga sasia e materialit të shkrifte që ngrihet dhe transportohet nga era .Materiali që më së shpeshti transportohet nga era është kokrrizat e rërës.
 • 10. FORMAT E RELIEVIT  Materiali i përfituar nga veprimtaria e erës kryesisht është rëra, duke u grumbulluar formon forma të relievit pozitive në trajtë kodrash asimetrike sic janë: 1.Dunat 2.Barhanat 3. Valezimet 4.Kerpudha 5. Kolonat
 • 11. DUNAT  Dunat jane kodra te perbera nga rera qe formohen nga veprimi I forces se eres ne shkretetirat e bregdetet ranore .
 • 12. BARKHANET  Barkhanet jane kodra te perbera nga rera dhe formohen nga veprimi I forces se eres ne shkretetirat e bregdetet ranore si dunat , por kodrat e reres kane formen e draprit .
 • 13. VALEZIMET  Valëzimet vërehen në vende të rrafështa prej rëre nuk kanë ngritje të mëdha. Ato formohen zakonishtë në plazhe dhe në shkretira kur fryjene era të lehta.