6 bentuk komunikasi di khalayak

6,534 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

6 bentuk komunikasi di khalayak

 1. 1. JABATAN PENGAJIAN UMUM MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN ABENTUK KOMUNIKASI DI KHALAYAK Khairul Azlan Taib BSc .(hons) UiTM
 2. 2. BENTUK-BENTUK KOMUNIKASI DI KHALAYAK Pidato/Syarahan Perbahasan Forum Ucapan Temuramah Pengacaraan majlis Taklimat Pengendalian mesyuarat Ulasan dan komentar
 3. 3. PIDATO/SYARAHAN Pengucapan yang disampaikan secara individu kepada khalayak untuk menjelaskan dan menghuraikan sesuatu topik. Mempengaruhi para pendengar supaya bersetuju dengan apa yang disampaikan
 4. 4. penyediaan teks pidato / syarahan Pembuka Kata Isi atau amanat Bahagian ini menyatakan  Bahagian ini merupakan penghargaan kepada permulaan atau para hadirin dan pihak pendahuluan kepada isi pihak tertentu yang syarahan. mengundang pemidato  Biasanya, takrif atau untuk menyampaikan penjelasan tajuk syarahan syarahan yang perlu diberikan dalam berkenaan. bahagian ini.
 5. 5. Penutup Isi/ amanat Penutup Penutup isi ialah  merupakan bahagian yang kesimpulan yang dibuat terakhir. berdasarkan isi yang  Dalam bahagian ini, pemidato terdapat dalam syarahan perlu merakamkan setinggi- tadi. tinggi penghargaan kepada pihak penganjur, melafazkan ribuan ampun dan maaf serta menyampaikan harapan agar syarahan tadi akan memanfaatkan para hadirin.
 6. 6. ASPEK-ASPEK PENTING DALAM PENYAMPAIANSYARAHAN YANG BERKESAN Kelancaran  berkeyakinan tinggi terhadap diri dan pengetahuan yang sedia ada.  Elak menggunakan wacana seperti ‘eh’, ‘em’ atau ‘ya’.  Sampaikan syarahan mengikut tempoh sederhana, elakkan terlalu laju atau perlahan.
 7. 7.  Nada dan Intonasi  Suara sedap didengar dan menarik.  Nada dan intonasi haruslah dipelbagaikan dan dikawal untuk tujuan yang tertentu. Misalnya:  nada tinggi dan bersemangat : apabila hendak menarik minat atau perhatian  Nada perlahan : apabila hendak merayu dan meminta simpati  Nada sederhana tetapi mesra : apabila memujuk  Nada propaganda : apabila hendak mempengaruhi pendengar  Nada tinggi dan lantang : apabila hendak membakar emosi pendengar
 8. 8.  Kecekapan Berbahasa  Syarahan yang berkesan disampaikan dengan menggunakan bahasa yang tepat dan indah.  Ciri-ciri penggunaan bahasa yang baik:  Pemilihan perkataan yang tepat dan menggunakan bahasa yang gramatis.  Aras bahasa bersesuaian dengan audien.  Unsur-unsur keindahan bahasa diselitkan ke dalam syarahan untuk menarik minat audien. Contohnya pantun, bahasa kiasan, peribahasa dan juga perumpamaan.  Penggunaan ayat yang mampu mempengaruhi emosi dan menarik minat.  Penggunaan laras yang sesuai dengan tajuk dan audien.  Penggunaan bahasa yang bertatasusila dan beradab.
 9. 9.  Gaya Penyampaian  Gerak tangan, mata dan badan hendaklah diselaraskan untuk menekankan fakta.  Jangan kaku atau beraksi berlebihan.  Mimik muka ikut penekanan suara iaitu senyum apabila gembira, sedih apabila gundah, marah apabila emosi tinggi.  Pandang tepat ke arah audiens untuk mewujudkan ‘eye contact’ yang sesuai.  Selitkan unsur humor dalam penyampaian dan jangan tunjukkan wajah yang terlalu serius.  Pakaian kemas dan sesuai dengan majlis.
 10. 10. PERBAHASAN Syarat-syarat perbahasan:  Setiap pasukan terdiri daripada 3 org peserta utama (seorang ketua & 2 orang pembantu) & seorang simpanan.  Peserta pertama diberikan masa selama 7 minit.  Peserta kedua dan ketiga diberikan masa selama 6 minit.  Penggulung diberikan masa selama 7 minit.  Penggulung ialah peserta pertama bagi setiap pasukan.  1 minit sebelum masa tamat, loceng amaran akan dibunyikan sekali. a/bila masa sudah tamat loceng akan dibunyikan 2 kali. Markah tidak akan diberikan kepada sebarang hujah yang disampaikan oleh pembahas setelah loceng penamat dibunyikan.
 11. 11.  Pembahas tidak dibenarkan mengkritikan peribadi pihak lawan, orang tertentu, agama dan kebudayaan sesuatu kaum tertentu serta mengemukakan isu2 sensitif. Markah akan ditolak sekiranya pembahas melanggar peraturan ini. Pengerusi berhak menegur sesiapa yang melanggar peraturan2 tersebut. Sekiranya pembahas tidak menghiraukan tegurannya, pengerusi berhak menghentikan perbahasan pembahas itu. Jika berlaku gangguan ke atas pembahas seperti pitam, pengerusi boleh menangguhkan perbahasan selama 5 minit. Selapas tempoh tersebut dan di dapati peserta masih tidak dapat meneruskan, peserta simpanan akan dibenarkan untuk menggantikan tempat peserta tersebut. Markah peserta simpanan akan diambil kira.
 12. 12. Ciri-ciri Pembahas Terbaik Keilmuan  Memahami tajuk dgn jelas- isi, fakta, contoh dan bukti perlu dikuasai  Analisis tajuk dengan teliti Kecekapan Berbahasa  disarankan supaya dpt menguasai tatabahasa dgn baik  Mahir menggunakan bahasa yang bertatasusila spy dpt menyampaikan maksud dengan jelas dan tepat.  Bahasa yang digunakan mudah difahami dan tidak mengelirukan. Gaya Penyampaian  Lancar semasa berhujah  Kesesuaian nada dan intonasi dititikberatkan  Kawal emosi dan pandai sesuaikan mimik muka serta gerak lakunya dgn keadaan.
 13. 13. PENYEDIAAN TEKS Persiapan rapi- persediaan sblum memulakan ucapan.- kecekapan berbahasa dalam bahasa yg digunakan.- pengetahuan yg mendalam.- Sikap suka bertanya, suka mendengar, berfikiran kritis. Mencungkil maklumat- Peter drucker: “Maklumat adalah kuasa. Setiap daripada kita perlu bertanggungjawab memperoleh kerana maklumat adalah alat utama bagi melakukan segala2nya”.- Pembahas perlu mencari hujah2 yg menyakinkan para pendengar.
 14. 14.  Memancing pendengar- ucapan dimulakan dengan ungkapan2 yg dapat menarik perasaan dan hati para khalayak.- fokus “siapa yg akan hadir” Mengadun maklumat- mengumpul maklumat, data dan statistik.- hubungkaitkan maklumat2 itu. Menfokuskan kepada tema- penting, tidak lari daripada tema, masa, dan juga khalayak.- mencari beberapa maklumat daripada pelbagai sumber.
 15. 15.  Mendapatkan apresiasi dengan tepukan gemuruh- satu penghargaan daripada pendengar.- perlu bersedia dengan statistik, anekdot, contoh, perbandingan dan retorik.- jangan ambil contoh, statistik yg salah dengan tema ucapan.- contohnya:  Tema: penagih dadah di Malaysia. ( perlu dapatkan statistik teperinci dari KKM)
 16. 16.  Statistik dan Anekdot- data yg sebenar (bil/peratus dan tinggi/rendah)- sec tidak langsung meningkatkan kepercayaan pendengar.- anekdot merupakan cerita @ peristiwa yg digunakan utk mengukuhkan lg ucapan. Contoh dan Perbandingan- kita perlu memberi contoh yang boleh menyentuh perasaan dan lebih kepada perubahan positif. Bermain dengan Retorik- retorik ialah ungkapan2 yg diulang2, ditekankan maksud yg hendak serta dp menaikkan semangat khalayak yg mendengar.- Contohnya: - ketika kempen pilihanraya - perhimpunan “sempena peperiksaan yg bakal dihadapi pelajar”
 17. 17. FORUM Sebuah majlis perbincangan mengenai sesuatu perkara dan persoalan. Khalayak bertukar2 pendapat dengan penceramah. Dikawali oleh seorang fasilitator. Lazimnya terdapat 3 atau 4 penceramah.. Bentuk-bentuk forum: 1. Forum Panel 2. Forum Perbahasan 3. Forum Temu Ramah 4. Forum Kuliah 5. Forum Simposium
 18. 18. Forum Panel 3-5 orang panel Tajuk diberikan terlebih dahulu untuk membuat persediaan Semasa forum berlangsung, pengerusi mengemukakan persoalan untuk memudahkan panel2 membentangkan pendapat mereka. Akhir forum, pengerusi membuka majlis untku penonton menanyakan soalan/ pandangan. Pengerusi membuat kesimpulan.
 19. 19. Forum Perbahasan 4 orang ahli panel. Tajuk bersifat kontroversial. Tajuk diberikan terlebih awal kepada panel untuk membuat persediaan. Semasa forum, panel bergilir2 bentang hujah mereka menerusi pengerusi forum.
 20. 20. Forum Temu Ramah Mirip kepada aktiviti menemuramah seseorang tokoh. Biasanya pakar rujuk dijemput untuk menyampaikan pendapat dan fakta secara spontan melalui soalan2 yang dikemukakan oleh pengerusi. Selepas itu, sesi soal jwb diadakan antara penonton dengan pakar.
 21. 21. Forum Kuliah Seorang pakar dijemput untuk sampaikan kuliah Selepas itu penonton akan berinteraksi sesama sendiri.
 22. 22. Forum Simposium 3 atau 4 orang ahli Setiap ahli diberikan tajuk untuk sediakan kertas kerja. Selepas itu, bentang kertas kerja secara bergilir-gilir. Pengerusi membuka majlis soal jawab.
 23. 23. Sekian…. Terima Kasih!!!!

×