02 Ideas For School Use Of Biodiversity E Keys Bg

820 views

Published on

Some brainstormed Ideas by Bulgarian Biology teachers about the possible school use of the Biodiversity interactive e-Keys, available through the project "Key To Nature" (http://keytonature.eu). Presentation in Bulgarian Language.
Идеи на български учители по биология за това как и къде могат да се използват електронните определители, разработени по проекта "Ключ към природата".

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
820
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

02 Ideas For School Use Of Biodiversity E Keys Bg

 1. 1. Възможности за използване на определители в обучението по биология Резултати от мозъчната атака, Курс за тестване на е-определители Януари 2008 г.
 2. 2. Съдържание Начален етап на средното училище Прогимназиален етап Гимназиален етап Насоки за изготвяне на доклад за извършеното изследване
 3. 3. Начален етап на средното училище: Извънкласна дейност (клуб) 1. Избор на един защитен вид за опазване от класа. 2. Запознаване с името на защитения вид. 3. Наблюдения на защитения вид и регистриране на външното устройство, средата и поведението на вида по възможност с фотоапарат. 4. Създаване на рисунки на вида. 5. Изложба на албуми от снимки и рисунки на вида. 6. Подготовка на проекти за изучавания вид. 7. Презентиране на постери и на PowerPoint на резултатите от разработените проекти 8. Участие в срещи с ученици от училището и родители за разпространение на информация за опазване на вида. 9. Организиране на практически дейности за опазване на вида: почистване на средата, защита на малките, разселване и други.
 4. 4. Прогимназиален етап (1) Класна и извънкласна дейност 1. Изучаване на определен защитен вид или територия 2. Продължение на работата от началния етап в 5. клас по предложената програма 3. Изучаване на организмовите царства. Изработване на ключ за разграничаване на царства 4. Изучаване на процесите хранене, дишане, отделяне на защитения вид. 5. Продължаване на работата в 6. клас 6. Изучаване на процесите размножаване, растеж, развитие, дразнимост и движение на защитения вид.
 5. 5. Прогимназиален етап (2) Класна и извънкласна дейност 7. Разработване на проект за биоразнообразието в 7. кл Изучаване на принципите за класификация на организмите Царство Предядрени Царство Едноклетъчни Царство Растения – използване на определители на растенията в най-близката околност. Разработване на проекти Царство гъби – използване на определител за гъби Безгръбначни животни – използване на определители Защитени територии – единство на организъм и среда, използване на определители за създаване на списък- на растителни и животински видове в най-близката територия – градина, парк
 6. 6. 8. Разработване на проект за биоразнообразието в 8. клас Използване на определител за риби Използване на определител за земноводни Използване на определители на влечуги, птици, бозайници – изучаване само на един защитен вид по предложения план, използване на определители. Прогимназиален етап (3) Класна и извънкласна дейност
 7. 7. Гимназиален етап Класна и извънкласна дейност 1. Създаване на клуб или кръжок по Биоразнообразие 2. Изучаване на защитена територия - използване на определители за изучаване на типични растения и животни в 9. и 10. клас. 3. Разработване и презентация на проекти
 8. 8. Насоки за изготвяне на доклад за извършеното изследване (1) 1. Обект на изучаване – един вид растение или животно Местно название Научно название Псевдоним (название в приказките) 2. Описание на вида Какъв е изучаваният вид – растение, животно, гъба и т.н. Как изглежда изучаваният вид: размери, оцветяване, С какво се храни, хранителни навици, предпочитана храна Как се размножава: снася яйца, колко малки се раждат, растенията от семена ли поникват и т.н.
 9. 9. 3. Описание на средата: В каква среда видът живее на-добре Къде се извършва наблюдението Каква почва предпочита За птици: къде живеят, къде гнездят, мигрират ли Животни – къде живеят – на земята, под земята, спят ли зимен сън Насекоми – летят ли, заравят ли се в почвата, правят ли гнезда Риби – каква вода предпочитат, топла, студена, сладка, солена Насоки за изготвяне на доклад за извършеното изследване (2)
 10. 10. 4. Проблеми: Защо са защитени, загуба на територия, недостиг на храна, болести, за какво се използва (лов) 5. Какви решения са взети за опазване на вида: Планове, интродукция, разселване, увеличаване на популацията 6. Заключение 7. Библиография 8. Учители, ръководители на извършената работа 9. Презентация 10. Тестове за знания 11. Анкети за отношение Насоки за изготвяне на доклад за извършеното изследване (3)

×