Successfully reported this slideshow.

Tekstisi on taikajuomasi - Anna sen vaikuttaa

2

Share

Upcoming SlideShare
RIP, organisaatioblogi
RIP, organisaatioblogi
Loading in …3
×
1 of 78
1 of 78

Tekstisi on taikajuomasi - Anna sen vaikuttaa

2

Share

Download to read offline

Description

Pidin parituntisen session kielestä ja kirjoittamisesta 1.2.2018 eri organisaatioiden sihteereille ja assistenteille Alma Talentin järjestämässä Assistentti Forum 2018:ssa. Lisäsin dioille hieman tekstiä, jotta niistä saa paremmin selvää. Pistä viestiä, jos kaipaat tarkennuksia.

Transcript

 1. 1. Tekstisi on taikajuomasi Anna sen vaikuttaa @katleena Suomen kallein siivooja
 2. 2. Tekstisi on taikajuomasi Anna sen vaikuttaa @katleena Suomen kallein siivooja Puheenvuoroni materiaali Alma Talentin seminaarista Assistentti Forum 2018 – Tuhat rautaa tulessa 31.1.–1.2.
 3. 3. @katleena Kaikki tämän materiaalin esimerkit on poimittu osallistujien organisaatioiden nettisivuilta ilman lupaa.
 4. 4. @katleena Kaikki tämän materiaalin esimerkit on poimittu osallistujien organisaatioiden nettisivuilta ilman lupaa. Sinuakin naurattaa ensin – kunnes tulee vastaan oma tekstisi.
 5. 5. @katleena Kaikki tämän materiaalin esimerkit on poimittu osallistujien organisaatioiden nettisivuilta ilman lupaa. Sinuakin naurattaa ensin – kunnes tulee vastaan oma tekstisi. Sitten itkettää.
 6. 6. @katleena Yhteinen ohjelmamme
 7. 7. Mitä on täsmäteksti? Yhteinen ohjelmamme Viisi tehokkainta vinkkiä täsmätekstiin Säästä aikaa täsmätekstillä Oikea kanava oikeaan paikkaan @katleena
 8. 8. Mitä on täsmäteksti? @katleena Suomen kallein siivooja
 9. 9. Täsmäteksti on @katleena
 10. 10. Täsmäteksti on •  tiivistä @katleena
 11. 11. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää @katleena
 12. 12. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää •  tolkullista ja tehokasta @katleena
 13. 13. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää •  tolkullista ja tehokasta •  tunteet huomioivaa. @katleena
 14. 14. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää •  tolkullista ja tehokasta •  tunteet huomioivaa. @katleena Täsmäteksti on siis työelämän kirjoitus- tapa, joka •  säästää aikaa •  tuntuu kivalta •  menee tehokkaasti perille.
 15. 15. Säästä aikaa täsmätekstillä @katleena Suomen kallein siivooja
 16. 16. Valitessasi Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi pääset hyötymään alennetuista hinnoista sekä nopeasta ja helppokäyttöisestä varauspalvelusta kaikille osallistujille. Ei näin: @katleena
 17. 17. Valitessasi Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi pääset hyötymään alennetuista hinnoista sekä nopeasta ja helppokäyttöisestä varauspalvelusta kaikille osallistujille. Kun valitset Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi, saatte lennot edullisemmin. Lisäksi tarjoamme nopean ja kätevän varauspalvelun kaikille osallistujille. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 18. 18. Valitessasi Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi pääset hyötymään alennetuista hinnoista sekä nopeasta ja helppokäyttöisestä varauspalvelusta kaikille osallistujille. Kun valitset Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi, saatte lennot edullisemmin. Lisäksi tarjoamme nopean ja kätevän varauspalvelun kaikille osallistujille. Ei näin: Vaan näin: @katleena Lyhyet lauseet ovat nopeampia lukea kuin pitkät. Lisäksi sivulauseet ovat nopeampia lukea kuin lauseenvastikkeet. Bonuksena kannattaa korvata ”helppokäyttöinen” sanalla kätevä.
 19. 19. Älä mittaa fyysistä pituutta vaan lukunopeutta. @katleena
 20. 20. Kirkniemen tehtaalla on käytössä toimiva johtamisjärjestelmä, joka pitää sisällään sertifioidut laadunhallinta- (ISO 90001), ympäristö- (ISO 14001 ja EMAS), energiatehokkuus- (ISO 50001), työterveys- ja turvallisuus (OHSAS 18001) sekä puun alkuperäketjun hallinnan järjestelmät (PEFC™ COC, FSC® CoC). Ei näin:
 21. 21. Kirkniemen tehtaalla on käytössä toimiva johtamisjärjestelmä, joka pitää sisällään sertifioidut laadunhallinta- (ISO 90001), ympäristö- (ISO 14001 ja EMAS), energiatehokkuus- (ISO 50001), työterveys- ja turvallisuus (OHSAS 18001) sekä puun alkuperäketjun hallinnan järjestelmät (PEFC™ COC, FSC® CoC). Kirkniemen tehtaan johtamisjärjestelmään kuuluvat •  laadunhallintajärjestelmä ISO 90001 •  ympäristöjärjestelmät ISO 14001 ja EMAS •  energiatehokkuusjärjestelmä ISO 50001 •  työterveys- ja turvallisuus-järjestelmä OHSAS 18001 •  puun alkuperäketjun hallinnan järjestelmät PEFC™ COC ja FSC® CoC. Ei näin: Vaan näin:
 22. 22. Kieltomuoto hidastaa lukemista @katleena
 23. 23. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? @katleena
 24. 24. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on.
 25. 25. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? 2.  Onko olematta totta, että tammi ei olisi olematta lehtipuun vastakohta? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on.
 26. 26. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? 2.  Onko olematta totta, että tammi ei olisi olematta lehtipuun vastakohta? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on. Nyt vastaaminen onkin vaikeampaa. Asia on tismalleen sama, mutta tekstiin tuli neljä kieltomuotoa tai kumoavaa ilmaisua.
 27. 27. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? 2.  Onko olematta totta, että tammi ei olisi olematta lehtipuun vastakohta? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on. Nyt vastaaminen onkin vaikeampaa. Asia on tismalleen sama, mutta tekstiin tuli neljä kieltomuotoa tai kumoavaa ilmaisua. Tähänkin on muuten sama vastaus: – Kyllä on.
 28. 28. Työskentely niin kutsutulla valvomattomalla alueella ei eroa muusta teollisuustyöstä. Ei näin:
 29. 29. Työskentely niin kutsutulla valvomattomalla alueella ei eroa muusta teollisuustyöstä. Työskentely niin kutsutulla valvomattomalla alueella on samanlaista kuin muukin teollisuustyö. Ei näin: Vaan näin:
 30. 30. Oikea kanava oikeaan paikkaan @katleena Suomen kallein siivooja
 31. 31. Meili ei saa olla oletusarvo @katleena
 32. 32. Parhaat vinkkini puhelimeen @katleena
 33. 33. Parhaat vinkkini puhelimeen Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena
 34. 34. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena
 35. 35. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena Älä tietenkään kävele avokonttorissa, vaan tyhjässä palaverihuoneessa tai portaikossa.
 36. 36. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Älä ikinä käytä vastaajaa. Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena Älä tietenkään kävele avokonttorissa, vaan tyhjässä palaverihuoneessa tai portaikossa.
 37. 37. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Älä ikinä käytä vastaajaa. Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena Älä tietenkään kävele avokonttorissa, vaan tyhjässä palaverihuoneessa tai portaikossa. A)  Luovu vastaajasta kokonaan B)  Tai sanele omaan vastaajaasi tällainen viesti: Hei, tässä Katleena. Kiitos kun soitit! En koskaan kuuntele vastaajaviestejä, joten pistä tekstari.
 38. 38. Parhaat vinkkini Whatsappiin @katleena
 39. 39. Whatsappin voi ladata myös läppärille ja pöytä- koneelle. Parhaat vinkkini Whatsappiin Luo tiimeille ja projekti- ryhmille omat Whatsapp- ryhmät. Whatsapp on kätevin kanava pikkuasioiden varmista- miseen. @katleena
 40. 40. Whatsappin voi ladata myös läppärille ja pöytä- koneelle. Parhaat vinkkini Whatsappiin Luo tiimeille ja projekti- ryhmille omat Whatsapp- ryhmät. Whatsapp on kätevin kanava pikkuasioiden varmista- miseen. @katleena Nämä kaikki vinkit pätevät myös Meseen, Yammeriin, chattiin tai vaikka tekstareihin.
 41. 41. Parhaat vinkkini meiliin @katleena
 42. 42. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin @katleena
 43. 43. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. @katleena
 44. 44. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. @katleena Kun viestissä on vain yksi asia, sen otsikko on täsmällisempi ja saat vastauksen nopeammin.
 45. 45. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. Kun forwardoit, paranna otsikkoa. @katleena Kun viestissä on vain yksi asia, sen otsikko on täsmällisempi ja saat vastauksen nopeammin.
 46. 46. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. Kun forwardoit, paranna otsikkoa. @katleena Kun viestissä on vain yksi asia, sen otsikko on täsmällisempi ja saat vastauksen nopeammin. Jos otsikko oli ”Kysymys” tai ”Moikka”, lisää perään tarkennus vaikkapa kauttaviivan avulla: •  Kysymys / Uuden käyttäjätunnuksen luominen •  Moikka / Ilmoittautuminen vappujuhliin
 47. 47. Viisi tehokkainta vinkkiä täsmätekstiin @katleena Suomen kallein siivooja
 48. 48. Vaihda oudot sanat tuttuihin 1 @katleena
 49. 49. Orion myös etsii ja arvioi jatkuvasti uusia partnerointimahdollisuuksia. Ei näin:
 50. 50. Orion myös etsii ja arvioi jatkuvasti uusia partnerointimahdollisuuksia. Orion myös etsii jatkuvasti uusia kumppaneita. Ei näin: Vaan näin:
 51. 51. Varo 2 @katleena
 52. 52. Varo •  passiivia •  kolmatta persoonaa •  nollapersoonaa 2 @katleena
 53. 53. Henkilökunta- alennuksen saaminen edellyttää maksamista vihreällä kortilla. Ei näin: @katleena
 54. 54. Henkilökunta- alennuksen saaminen edellyttää maksamista vihreällä kortilla. Saat henkilökunta- alennusta silloin, kun maksat vihreällä kortilla. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 55. 55. Sijoita verbi lauseen alkupäähän 3 @katleena
 56. 56. MTK vaikuttaa siten, että yksityisomaisuuden suojaa koskevassa lainsäädännössä, asetuksissa ja viranomaisohjauksessa sekä jokamiehen- oikeuksissa varmistetaan maanomistajien paras. Ei näin: @katleena
 57. 57. MTK vaikuttaa siten, että yksityisomaisuuden suojaa koskevassa lainsäädännössä, asetuksissa ja viranomaisohjauksessa sekä jokamiehen- oikeuksissa varmistetaan maanomistajien paras. MTK haluaa varmistaa, että maanomistajien parasta ajatellaan yksityisomaisuuden suojaa koskevassa lain- säädännössä, asetuksissa, viranomaisohjauksessa ja jokamiehenoikeuksissa. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 58. 58. Varo täsmennyksen tarkennuksen varmennusta. 4 @katleena
 59. 59. Tuotantolaitoksemme huolehtivat hankinnoistaan pääasiassa itsenäisesti noudattaen konsernin eettisten toimintaohjeiden periaatteita. Ei näin: @katleena
 60. 60. Tuotantolaitoksemme huolehtivat hankinnoistaan pääasiassa itsenäisesti noudattaen konsernin eettisten toimintaohjeiden periaatteita. Tuotantolaitoksemme huolehtivat hankinnoistaan pääasiassa itsenäisesti, ja ne noudattavat konsernin eettisiä toimintaohjeita. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 61. 61. Pirkanmaan sairaanhoito-piirin hallituksen asettama hoitoeettinen neuvottelu-kunta käsittelee hoito-palvelujen saatavuuteen tai potilaan asemaan tai tasavertaisuuteen liittyviä periaatteellisia eettisiä kysymyksiä. Ei näin: @katleena
 62. 62. Pirkanmaan sairaanhoito-piirin hallituksen asettama hoitoeettinen neuvottelu-kunta käsittelee hoito-palvelujen saatavuuteen tai potilaan asemaan tai tasavertaisuuteen liittyviä periaatteellisia eettisiä kysymyksiä. Pirkanmaan sairaanhoito- piirin hallitus on asettanut hoitoeettisen neuvottelu- kunnan. Se käsittelee eettisiä kysymyksiä, jotka liittyvät hoitopalvelujen saatavuuteen sekä potilaan asemaan tai tasavertaisuuteen. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 63. 63. Varo minen- muotoa 5 @katleena
 64. 64. Varo minen- muotoa 5 @katleena Tulostaminen, välittäminen, varaaminen, evaluoiminen...
 65. 65. Varo minen- muotoa 5 @katleena Tulostaminen, välittäminen, varaaminen, evaluoiminen... Silloin tällöin minen-muoto on ihan OK – mutta jos sitä on liikaa, se hidastaa lukemista ja tekee tekstistä kankeaa.
 66. 66. Hankintamenettelyjen kehittämisellä tähtäämme liikenteen palvelujen ja markkinoiden toimivuuden parantamiseen ja edistämme väylänpidon tuottavuutta. Ei näin: @katleena
 67. 67. Hankintamenettelyjen kehittämisellä tähtäämme liikenteen palvelujen ja markkinoiden toimivuuden parantamiseen ja edistämme väylänpidon tuottavuutta. Kehitämme hankinta- menettelyämme, jotta saamme aikaan parempia liikenteen palveluja, toimivammat markkinat ja tuottavamman väylänpidon. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 68. 68. Yllätys on tehokkain viestintä- keino. +1 @katleena
 69. 69. Tiedäthän, että älykkyytesi ja karismasi on vertaansa vailla? Koska meillä on koulu, juhla armas lapsien? Oih, miten ihastuttava lounastarjous! järisyttävän käsittä- mättömän ilahduttava uutinen Oi sinä jumalainen tietoturva- osaaja, Hoppuisin terkuin Keväisin terkuin @katleena
 70. 70. Lopuksi juhlava teesi @katleena Suomen kallein siivooja
 71. 71. @katleena Selkeä kieli on tärkein yksittäinen tasa-arvotekijä.
 72. 72. @katleena Selkeä kieli on tärkein yksittäinen tasa-arvotekijä. Monimutkainen kieli sulkee usein ulos kokonaisia ihmisryhmiä: •  kesätyöntekijöitä •  lukihäiriöisiä •  harjoittelijoita •  maahanmuuttajia •  lapsia ja nuoria •  kiireisiä ja stressaantuneita •  keskittymishäiriöisiä •  uusia työntekijöitä.
 73. 73. @katleena Selkeä kieli on tärkein yksittäinen tasa-arvotekijä. Sinäkin olet joskus kuulunut johonkin näistä ryhmistä – ja ehkä kuulut yhä. Monimutkainen kieli sulkee usein ulos kokonaisia ihmisryhmiä: •  kesätyöntekijöitä •  lukihäiriöisiä •  harjoittelijoita •  maahanmuuttajia •  lapsia ja nuoria •  kiireisiä ja stressaantuneita •  keskittymishäiriöisiä •  uusia työntekijöitä.
 74. 74. @katleena Valitse siis oma kielimaisemasi viisaasti.
 75. 75. @katleena Valitse siis oma kielimaisemasi viisaasti. Älä rakenna Itä-Pasilaa.
 76. 76. @katleena Valitse siis oma kielimaisemasi viisaasti. Älä rakenna Itä-Pasilaa. Tee tekstistäsi puisto tai kävelykatu.
 77. 77. @katleena Tykkäsitkö?
 78. 78. @katleena Tykkäsitkö? Seuraavan kerran puhun Alma Talentilla 18.4.2018, jolloin aiheena on Kriisiä ja viestintää – Tehopäivä kohujen kitkemiseen Ilmoittaudu: http://events.almatalent.fi/kriisia-ja- viestintaa/

Description

Pidin parituntisen session kielestä ja kirjoittamisesta 1.2.2018 eri organisaatioiden sihteereille ja assistenteille Alma Talentin järjestämässä Assistentti Forum 2018:ssa. Lisäsin dioille hieman tekstiä, jotta niistä saa paremmin selvää. Pistä viestiä, jos kaipaat tarkennuksia.

Transcript

 1. 1. Tekstisi on taikajuomasi Anna sen vaikuttaa @katleena Suomen kallein siivooja
 2. 2. Tekstisi on taikajuomasi Anna sen vaikuttaa @katleena Suomen kallein siivooja Puheenvuoroni materiaali Alma Talentin seminaarista Assistentti Forum 2018 – Tuhat rautaa tulessa 31.1.–1.2.
 3. 3. @katleena Kaikki tämän materiaalin esimerkit on poimittu osallistujien organisaatioiden nettisivuilta ilman lupaa.
 4. 4. @katleena Kaikki tämän materiaalin esimerkit on poimittu osallistujien organisaatioiden nettisivuilta ilman lupaa. Sinuakin naurattaa ensin – kunnes tulee vastaan oma tekstisi.
 5. 5. @katleena Kaikki tämän materiaalin esimerkit on poimittu osallistujien organisaatioiden nettisivuilta ilman lupaa. Sinuakin naurattaa ensin – kunnes tulee vastaan oma tekstisi. Sitten itkettää.
 6. 6. @katleena Yhteinen ohjelmamme
 7. 7. Mitä on täsmäteksti? Yhteinen ohjelmamme Viisi tehokkainta vinkkiä täsmätekstiin Säästä aikaa täsmätekstillä Oikea kanava oikeaan paikkaan @katleena
 8. 8. Mitä on täsmäteksti? @katleena Suomen kallein siivooja
 9. 9. Täsmäteksti on @katleena
 10. 10. Täsmäteksti on •  tiivistä @katleena
 11. 11. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää @katleena
 12. 12. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää •  tolkullista ja tehokasta @katleena
 13. 13. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää •  tolkullista ja tehokasta •  tunteet huomioivaa. @katleena
 14. 14. Täsmäteksti on •  tiivistä •  tietoa välittävää •  tolkullista ja tehokasta •  tunteet huomioivaa. @katleena Täsmäteksti on siis työelämän kirjoitus- tapa, joka •  säästää aikaa •  tuntuu kivalta •  menee tehokkaasti perille.
 15. 15. Säästä aikaa täsmätekstillä @katleena Suomen kallein siivooja
 16. 16. Valitessasi Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi pääset hyötymään alennetuista hinnoista sekä nopeasta ja helppokäyttöisestä varauspalvelusta kaikille osallistujille. Ei näin: @katleena
 17. 17. Valitessasi Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi pääset hyötymään alennetuista hinnoista sekä nopeasta ja helppokäyttöisestä varauspalvelusta kaikille osallistujille. Kun valitset Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi, saatte lennot edullisemmin. Lisäksi tarjoamme nopean ja kätevän varauspalvelun kaikille osallistujille. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 18. 18. Valitessasi Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi pääset hyötymään alennetuista hinnoista sekä nopeasta ja helppokäyttöisestä varauspalvelusta kaikille osallistujille. Kun valitset Finnairin tapahtumasi viralliseksi lentoyhtiöksi, saatte lennot edullisemmin. Lisäksi tarjoamme nopean ja kätevän varauspalvelun kaikille osallistujille. Ei näin: Vaan näin: @katleena Lyhyet lauseet ovat nopeampia lukea kuin pitkät. Lisäksi sivulauseet ovat nopeampia lukea kuin lauseenvastikkeet. Bonuksena kannattaa korvata ”helppokäyttöinen” sanalla kätevä.
 19. 19. Älä mittaa fyysistä pituutta vaan lukunopeutta. @katleena
 20. 20. Kirkniemen tehtaalla on käytössä toimiva johtamisjärjestelmä, joka pitää sisällään sertifioidut laadunhallinta- (ISO 90001), ympäristö- (ISO 14001 ja EMAS), energiatehokkuus- (ISO 50001), työterveys- ja turvallisuus (OHSAS 18001) sekä puun alkuperäketjun hallinnan järjestelmät (PEFC™ COC, FSC® CoC). Ei näin:
 21. 21. Kirkniemen tehtaalla on käytössä toimiva johtamisjärjestelmä, joka pitää sisällään sertifioidut laadunhallinta- (ISO 90001), ympäristö- (ISO 14001 ja EMAS), energiatehokkuus- (ISO 50001), työterveys- ja turvallisuus (OHSAS 18001) sekä puun alkuperäketjun hallinnan järjestelmät (PEFC™ COC, FSC® CoC). Kirkniemen tehtaan johtamisjärjestelmään kuuluvat •  laadunhallintajärjestelmä ISO 90001 •  ympäristöjärjestelmät ISO 14001 ja EMAS •  energiatehokkuusjärjestelmä ISO 50001 •  työterveys- ja turvallisuus-järjestelmä OHSAS 18001 •  puun alkuperäketjun hallinnan järjestelmät PEFC™ COC ja FSC® CoC. Ei näin: Vaan näin:
 22. 22. Kieltomuoto hidastaa lukemista @katleena
 23. 23. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? @katleena
 24. 24. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on.
 25. 25. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? 2.  Onko olematta totta, että tammi ei olisi olematta lehtipuun vastakohta? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on.
 26. 26. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? 2.  Onko olematta totta, että tammi ei olisi olematta lehtipuun vastakohta? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on. Nyt vastaaminen onkin vaikeampaa. Asia on tismalleen sama, mutta tekstiin tuli neljä kieltomuotoa tai kumoavaa ilmaisua.
 27. 27. Kieltomuoto hidastaa lukemista 1.  Onko tammi lehtipuu? 2.  Onko olematta totta, että tammi ei olisi olematta lehtipuun vastakohta? @katleena Jokainen osaa vastata tähän saman tien: – Kyllä on. Nyt vastaaminen onkin vaikeampaa. Asia on tismalleen sama, mutta tekstiin tuli neljä kieltomuotoa tai kumoavaa ilmaisua. Tähänkin on muuten sama vastaus: – Kyllä on.
 28. 28. Työskentely niin kutsutulla valvomattomalla alueella ei eroa muusta teollisuustyöstä. Ei näin:
 29. 29. Työskentely niin kutsutulla valvomattomalla alueella ei eroa muusta teollisuustyöstä. Työskentely niin kutsutulla valvomattomalla alueella on samanlaista kuin muukin teollisuustyö. Ei näin: Vaan näin:
 30. 30. Oikea kanava oikeaan paikkaan @katleena Suomen kallein siivooja
 31. 31. Meili ei saa olla oletusarvo @katleena
 32. 32. Parhaat vinkkini puhelimeen @katleena
 33. 33. Parhaat vinkkini puhelimeen Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena
 34. 34. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena
 35. 35. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena Älä tietenkään kävele avokonttorissa, vaan tyhjässä palaverihuoneessa tai portaikossa.
 36. 36. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Älä ikinä käytä vastaajaa. Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena Älä tietenkään kävele avokonttorissa, vaan tyhjässä palaverihuoneessa tai portaikossa.
 37. 37. Kun puhut pitkää puhelua, kävele samalla. Parhaat vinkkini puhelimeen Älä ikinä käytä vastaajaa. Puhelin on paras kanava, jos asia on sekä kiireellinen että tärkeä. @katleena Älä tietenkään kävele avokonttorissa, vaan tyhjässä palaverihuoneessa tai portaikossa. A)  Luovu vastaajasta kokonaan B)  Tai sanele omaan vastaajaasi tällainen viesti: Hei, tässä Katleena. Kiitos kun soitit! En koskaan kuuntele vastaajaviestejä, joten pistä tekstari.
 38. 38. Parhaat vinkkini Whatsappiin @katleena
 39. 39. Whatsappin voi ladata myös läppärille ja pöytä- koneelle. Parhaat vinkkini Whatsappiin Luo tiimeille ja projekti- ryhmille omat Whatsapp- ryhmät. Whatsapp on kätevin kanava pikkuasioiden varmista- miseen. @katleena
 40. 40. Whatsappin voi ladata myös läppärille ja pöytä- koneelle. Parhaat vinkkini Whatsappiin Luo tiimeille ja projekti- ryhmille omat Whatsapp- ryhmät. Whatsapp on kätevin kanava pikkuasioiden varmista- miseen. @katleena Nämä kaikki vinkit pätevät myös Meseen, Yammeriin, chattiin tai vaikka tekstareihin.
 41. 41. Parhaat vinkkini meiliin @katleena
 42. 42. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin @katleena
 43. 43. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. @katleena
 44. 44. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. @katleena Kun viestissä on vain yksi asia, sen otsikko on täsmällisempi ja saat vastauksen nopeammin.
 45. 45. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. Kun forwardoit, paranna otsikkoa. @katleena Kun viestissä on vain yksi asia, sen otsikko on täsmällisempi ja saat vastauksen nopeammin.
 46. 46. Mitä isompi jakelu, sitä huonompi vastaus- prosentti. Parhaat vinkkini meiliin Mieluummin monta lyhyttä meiliä kuin yksi iso. Kun forwardoit, paranna otsikkoa. @katleena Kun viestissä on vain yksi asia, sen otsikko on täsmällisempi ja saat vastauksen nopeammin. Jos otsikko oli ”Kysymys” tai ”Moikka”, lisää perään tarkennus vaikkapa kauttaviivan avulla: •  Kysymys / Uuden käyttäjätunnuksen luominen •  Moikka / Ilmoittautuminen vappujuhliin
 47. 47. Viisi tehokkainta vinkkiä täsmätekstiin @katleena Suomen kallein siivooja
 48. 48. Vaihda oudot sanat tuttuihin 1 @katleena
 49. 49. Orion myös etsii ja arvioi jatkuvasti uusia partnerointimahdollisuuksia. Ei näin:
 50. 50. Orion myös etsii ja arvioi jatkuvasti uusia partnerointimahdollisuuksia. Orion myös etsii jatkuvasti uusia kumppaneita. Ei näin: Vaan näin:
 51. 51. Varo 2 @katleena
 52. 52. Varo •  passiivia •  kolmatta persoonaa •  nollapersoonaa 2 @katleena
 53. 53. Henkilökunta- alennuksen saaminen edellyttää maksamista vihreällä kortilla. Ei näin: @katleena
 54. 54. Henkilökunta- alennuksen saaminen edellyttää maksamista vihreällä kortilla. Saat henkilökunta- alennusta silloin, kun maksat vihreällä kortilla. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 55. 55. Sijoita verbi lauseen alkupäähän 3 @katleena
 56. 56. MTK vaikuttaa siten, että yksityisomaisuuden suojaa koskevassa lainsäädännössä, asetuksissa ja viranomaisohjauksessa sekä jokamiehen- oikeuksissa varmistetaan maanomistajien paras. Ei näin: @katleena
 57. 57. MTK vaikuttaa siten, että yksityisomaisuuden suojaa koskevassa lainsäädännössä, asetuksissa ja viranomaisohjauksessa sekä jokamiehen- oikeuksissa varmistetaan maanomistajien paras. MTK haluaa varmistaa, että maanomistajien parasta ajatellaan yksityisomaisuuden suojaa koskevassa lain- säädännössä, asetuksissa, viranomaisohjauksessa ja jokamiehenoikeuksissa. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 58. 58. Varo täsmennyksen tarkennuksen varmennusta. 4 @katleena
 59. 59. Tuotantolaitoksemme huolehtivat hankinnoistaan pääasiassa itsenäisesti noudattaen konsernin eettisten toimintaohjeiden periaatteita. Ei näin: @katleena
 60. 60. Tuotantolaitoksemme huolehtivat hankinnoistaan pääasiassa itsenäisesti noudattaen konsernin eettisten toimintaohjeiden periaatteita. Tuotantolaitoksemme huolehtivat hankinnoistaan pääasiassa itsenäisesti, ja ne noudattavat konsernin eettisiä toimintaohjeita. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 61. 61. Pirkanmaan sairaanhoito-piirin hallituksen asettama hoitoeettinen neuvottelu-kunta käsittelee hoito-palvelujen saatavuuteen tai potilaan asemaan tai tasavertaisuuteen liittyviä periaatteellisia eettisiä kysymyksiä. Ei näin: @katleena
 62. 62. Pirkanmaan sairaanhoito-piirin hallituksen asettama hoitoeettinen neuvottelu-kunta käsittelee hoito-palvelujen saatavuuteen tai potilaan asemaan tai tasavertaisuuteen liittyviä periaatteellisia eettisiä kysymyksiä. Pirkanmaan sairaanhoito- piirin hallitus on asettanut hoitoeettisen neuvottelu- kunnan. Se käsittelee eettisiä kysymyksiä, jotka liittyvät hoitopalvelujen saatavuuteen sekä potilaan asemaan tai tasavertaisuuteen. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 63. 63. Varo minen- muotoa 5 @katleena
 64. 64. Varo minen- muotoa 5 @katleena Tulostaminen, välittäminen, varaaminen, evaluoiminen...
 65. 65. Varo minen- muotoa 5 @katleena Tulostaminen, välittäminen, varaaminen, evaluoiminen... Silloin tällöin minen-muoto on ihan OK – mutta jos sitä on liikaa, se hidastaa lukemista ja tekee tekstistä kankeaa.
 66. 66. Hankintamenettelyjen kehittämisellä tähtäämme liikenteen palvelujen ja markkinoiden toimivuuden parantamiseen ja edistämme väylänpidon tuottavuutta. Ei näin: @katleena
 67. 67. Hankintamenettelyjen kehittämisellä tähtäämme liikenteen palvelujen ja markkinoiden toimivuuden parantamiseen ja edistämme väylänpidon tuottavuutta. Kehitämme hankinta- menettelyämme, jotta saamme aikaan parempia liikenteen palveluja, toimivammat markkinat ja tuottavamman väylänpidon. Ei näin: Vaan näin: @katleena
 68. 68. Yllätys on tehokkain viestintä- keino. +1 @katleena
 69. 69. Tiedäthän, että älykkyytesi ja karismasi on vertaansa vailla? Koska meillä on koulu, juhla armas lapsien? Oih, miten ihastuttava lounastarjous! järisyttävän käsittä- mättömän ilahduttava uutinen Oi sinä jumalainen tietoturva- osaaja, Hoppuisin terkuin Keväisin terkuin @katleena
 70. 70. Lopuksi juhlava teesi @katleena Suomen kallein siivooja
 71. 71. @katleena Selkeä kieli on tärkein yksittäinen tasa-arvotekijä.
 72. 72. @katleena Selkeä kieli on tärkein yksittäinen tasa-arvotekijä. Monimutkainen kieli sulkee usein ulos kokonaisia ihmisryhmiä: •  kesätyöntekijöitä •  lukihäiriöisiä •  harjoittelijoita •  maahanmuuttajia •  lapsia ja nuoria •  kiireisiä ja stressaantuneita •  keskittymishäiriöisiä •  uusia työntekijöitä.
 73. 73. @katleena Selkeä kieli on tärkein yksittäinen tasa-arvotekijä. Sinäkin olet joskus kuulunut johonkin näistä ryhmistä – ja ehkä kuulut yhä. Monimutkainen kieli sulkee usein ulos kokonaisia ihmisryhmiä: •  kesätyöntekijöitä •  lukihäiriöisiä •  harjoittelijoita •  maahanmuuttajia •  lapsia ja nuoria •  kiireisiä ja stressaantuneita •  keskittymishäiriöisiä •  uusia työntekijöitä.
 74. 74. @katleena Valitse siis oma kielimaisemasi viisaasti.
 75. 75. @katleena Valitse siis oma kielimaisemasi viisaasti. Älä rakenna Itä-Pasilaa.
 76. 76. @katleena Valitse siis oma kielimaisemasi viisaasti. Älä rakenna Itä-Pasilaa. Tee tekstistäsi puisto tai kävelykatu.
 77. 77. @katleena Tykkäsitkö?
 78. 78. @katleena Tykkäsitkö? Seuraavan kerran puhun Alma Talentilla 18.4.2018, jolloin aiheena on Kriisiä ja viestintää – Tehopäivä kohujen kitkemiseen Ilmoittaudu: http://events.almatalent.fi/kriisia-ja- viestintaa/

More Related Content

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

×