Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

FAQ prebachelors Fontys en Tilburg University 2021

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
FAQ informatiebijeenkomst prebachelors Fontys Hogescholen en Tilburg University (TiU)
Hieronder vind je de vragen die ons ...
2. Selectieprocedure
Wat zijn de toelatingseisen voor de pre-bachelor?
Fontys:
Nederlands op niveau
Engels op niveau A2
(J...
Is er een maximale leeftijd?
De meeste deelnemers zijn tussen de 18 en de 28 jaar oud. Je kunt dan nog studiefinanciering ...
Advertisement

Check these out next

1 of 6 Ad

More Related Content

Similar to FAQ prebachelors Fontys en Tilburg University 2021 (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

FAQ prebachelors Fontys en Tilburg University 2021

  1. 1. FAQ informatiebijeenkomst prebachelors Fontys Hogescholen en Tilburg University (TiU) Hieronder vind je de vragen die ons het meest gesteld zijn bij de voorlichtingsbijeenkomst en onze antwoorden. Soms zijn de antwoorden verschillend voor Fontys en TiU, er staan dan twee kolommen ingevuld. Soms zijn de antwoorden hetzelfde. Je ziet dan één kolom. Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Kijk op onze site of mail of bel ons. Fontys: prebachelor@fontys.nl 06 - 14617831 www.fontys.nl/prebachelor Tilburg University: pre-bachelor@tilburguniversity.edu 013 - 4662508 www.tilburguniversity.edu/pre-bachelor 1. Aanmelden Hoe moet ik me aanmelden voor het programma? Fontys: ga naar het aanmeldformulier op onze website. TiU: Ga naar www.basisjaar.nl, klik op ‘inschrijven’ en vul het formulier in. Kan ik me voor allebei de programma’s inschrijven, dus bij Fontys en bij TiU? Als je twijfelt welk programma geschikt is voor jou, neem dan contact op met ons, we adviseren je graag. Als je dat wilt, kunnen we ook informatie uitwisselen met elkaar. Als je bijvoorbeeld examens maakt bij TiU, maar Fontys blijkt beter te passen, dan kunnen we jouw toetsresultaten doorgeven en dan hoef je niet twee keer de toelatingstoetsen te maken. Het is dus voldoende als je je voor één programma aanmeldt. Ik woon ver weg. Kan ik me aanmelden? We proberen om de reistijd en de reiskosten laag te houden. Je meldt je dus aan voor het pre- bachelorprogramma dat het dichtst bij jou in de buurt is. In principe zijn de pre-bachelor van Fontys en TiU bedoeld voor deelnemers uit Noord-Brabant, maar soms hebben we ook deelnemers uit Zuid- Holland-zuid of noord-Limburg. Twijfel je over de afstand? Neem dan contact met ons op. Ik wil liever het programma bij Boswell Bèta volgen, want ik heb ook natuurkunde nodig. Kan dat? Tilburg University werkt samen met Boswell Bèta en de Erasmus Universiteit. Als je je aanmeldt op basisjaar.nl, dan gaat jouw aanmelding naar het programma dat het dichtst bij jouw woonplaats is. Voor de extra vakken (natuurkunde, scheikunde, biologie) werken we samen met Boswell Bèta. Je kunt dus het basisjaar in Tilburg volgen en de extra vakken bij Boswell Bèta.
  2. 2. 2. Selectieprocedure Wat zijn de toelatingseisen voor de pre-bachelor? Fontys: Nederlands op niveau Engels op niveau A2 (Je hoeft geen certificaat behaald te hebben, wij toetsen jou). Selectiegesprek: motivatie, studiewensen en verwachtingen. Past het programma bij jou? Vooropleiding: bij voorkeur een diploma waardering op MBO4 of Havo5 niveau. Bij een lager niveau is er soms een algemene toets bij het UAF mogelijk. TiU: Nederlands op niveau B1 Engels op niveau B1min Wiskunde basisvaardigheid Selectiegesprek: motivatie en past het programma bij jou? Vooropleiding: Bij voorkeur minimaal HAVO-5, bij lager niveau is er een algemene toets nodig bij het UAF. Welke toetsen moet ik doen bij de selectie? Fontys: Je krijgt toetsen Nederlands en Engels. TiU: Je krijgt toetsen Nederlands, Engels en wiskunde. Hoe kan ik me voorbereiden op de toetsen? Fontys: Wij toetsen je huidige niveau. Je kunt aangeven als er bijzondere omstandigheden zijn. Soms volgt een herkansing in augustus als je nu nog net onvoldoende bent zodat we je voortgang kunnen zien. TiU: We toetsen de kennis die je al hebt, dus je hoeft je niet apart voor te bereiden. Vind je een onderdeel moeilijk of is het lang geleden dat je het hebt geleerd? Neem dan contact met ons op. We kunnen je tips geven en eventueel in contact brengen met oud-studenten. Ik heb al certificaten Nederlands / Engels. Moet ik de toetsen nog doen? Fontys: Wij toetsen iedereen maar je kunt in het aanmeldformulier aangeven welke certificaten je hebt behaald. Deze informatie helpt ons om jouw startniveau te bepalen. TiU: Stuur je certificaten naar ons op. Wij kijken dan of we nog een extra toets willen doen. In de toets zien we niet alleen wat jouw niveau is, maar ook wat je nog kunt verbeteren. Daarom doen we soms alsnog een toets. Ik ben nog bezig met een cursus Nt2 tot B1. Kan ik me al aanmelden? Bij de start van de pre-bachelor moet je niveau B1 hebben. Als je nog bezig bent met een cursus, dan is dat geen probleem. Dan maken we hier met jou afspraken over. Ik heb een havo-diploma met een exact profiel. Kan ik deelnemen aan de pre-bachelor? Jazeker. Als je een havo-diploma hebt met een exact profiel, dan heb je precies het goede niveau voor de pre-bachelor. Je moet wel de selectietoetsen maken, maar als Fontys of de universiteit jou accepteert in de selectie, zal het UAF jou ook accepteren. Ik heb geen diploma of ik heb een diploma op een lager niveau. Kan ik meedoen aan de pre- bachelor? Als je een lagere diplomawaardering hebt of geen diplomawaardering, kun je soms toch deelnemen aan ons programma. Je maakt dan eerst de selectietoetsen. Als wij vinden dat je toelaatbaar bent, hebben we contact met het UAF. Zij nemen dan nog een extra toets, de AMN, af om te zien of je algemene niveau goed genoeg is. Twijfel je? Neem contact met ons op om jouw situatie te bespreken.
  3. 3. Is er een maximale leeftijd? De meeste deelnemers zijn tussen de 18 en de 28 jaar oud. Je kunt dan nog studiefinanciering krijgen als je gaat studeren na de pre-bachelor. Ben je ouder? Dan kijken we samen met jou en soms ook met de gemeente en het UAF of het programma geschikt is voor jou. Moet ik mee ook aanmelden bij het UAF? Nee, dat hoeft niet. Als wij jou accepteren in de pre-bachelor, dan melden wij jou aan bij het UAF. 3. Programma Welke vakken krijg ik in de pre-bachelor? Fontys: Naast de vakken Nederlands, Engels, wiskunde volg je ook de modules studievaardigheden en studiekeuze. Daarnaast worden er workshops georganiseerd rond andere 21ste-eeuwse vaardigheden zoals mediawijsheid, informatievaardigheden en MS Office waarmee je vaardigheden ontwikkelt die je goed van pas kunnen komen tijdens je vervolgstudie TiU: Je krijgt Nederlands, Engels en wiskunde. Daarnaast krijg je KNM en ONA. Ook zijn er vakken studievaardigheden, studiekeuze en academische vaardigheden (Mens & Maatschappij). Tijdens het mentoruur helpen we je om goed voorbereid te zijn op je studie. Ook is er een korte meeloopstage. In welke taal worden de vakken gegeven? Fontys: De taal van het programma is Nederlands. Alle vakken worden in het Nederlands gegeven. Alleen bij Engels is de taal Engels. TiU: De taal van het programma is Nederlands. Alle vakken worden in het Nederlands gegeven. Alleen bij Engels is de taal Engels. Bij academische vaardigheden kun je kiezen of je opdrachten in het Nederlands of in het Engels doet. Voor de studie die ik wil doen heb ik extra vakken nodig. Kan ik die bij jullie volgen? Fontys: Gedurende het eerste half jaar volg je het programma. Als je n.a.v. je studiekeuze extra vakken moet volgen kijken we in samenwerking met het UAF hoe we bijlessen kunnen organiseren vanaf periode 3. TiU: Alle studenten volgen bij ons het basisjaar. Als je extra vakken moet volgen, zoals natuurkunde, scheikunde en biologie, kijken we wat er mogelijk is. Soms kun je al tijdens het jaar natuurkunde volgen. Als je meerdere vakken nodig hebt, dan volg je een schakeljaar+ bij Boswell Bèta in het jaar na de pre-bachelor. Ik wil een studie in het Engels gaan doen. Kan dat na de pre-bachelor? Fontys: Ja, dat kan mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet wat betreft jouw niveau Engels. Geef dit tijdig aan dan kun je van ons begeleiding krijgen. TiU: Ja, dat kan. Soms moet je dan wel een hoger niveau Engels halen. Je krijgt hier begeleiding bij van ons.
  4. 4. Hoe word ik begeleid tijdens de pre-bachelor? Fontys: Tijdens het prebachelor jaar krijg je een coach waarmee je samen je studievoortgang bespreekt en eventuele problemen die dat belemmeren. Waar mogelijk zullen we contacten met Nederlandstalige studenten bevorderen. TiU: In het programma is één docent de mentor van de studenten. Zij begeleidt alle studenten vanaf de intake tot de toelating tot een studie. Bij de studiekeuze krijg je ook hulp van een studentendecaan. Daarnaast kun je deelnemen aan het mentorprogramma. Je krijgt dan een student van de universiteit als buddy. Hoe vaak moet ik naar Tilburg/Eindhoven reizen? Fontys: De lessen zijn over alle dagen van de week verspreid. Indien mogelijk zullen de lessen op locatie plaatsvinden. De rest van de week gebruik je om te studeren en aan je opdrachten te werken. TiU: De lessen zijn op drie dagen in de week gepland. Je gaat dus drie keer per week naar Tilburg. De rest van de week gebruik je om te studeren en aan je opdrachten te werken. Hoe kan ik mijn reiskosten betalen? Als je wordt toegelaten tot de pre-bachelor, dan vergoedt het UAF je reiskosten. Met het UAF maak je hier afspraken over . Hoelang duurt de pre-bachelor? Fontys: De pre-bachelor duurt van eind augustus tot begin juli. TiU: De pre-bachelor duurt van eind augustus tot eind juni. Als je extra vakken nodig hebt, dan duurt de pre- bachelor soms langer, tot maximaal 2 jaar. 4. Examens Welke examens moet ik doen aan het eind van de pre-bachelor? Fontys: Gedurende het jaar neem je deel aan de staatsexamens NT2 op B2 niveau. Daarnaast krijg je over iedere periode toetsen voor Engels en wiskunde. Voor de overige vakken krijg je tijdens het jaar verschillende opdrachten en/of toetsen. TiU: Inburgering: Je doet Staatsexamen Nt2, PII, examen KNM en ONA (alleen portfolio inleveren) bij DUO. Engels: Je doet IELTS-examen in Amsterdam. Wiskunde: Je krijgt verschillende toetsen tijdens de cursus. Heb je Wiskunde B nodig voor je studie? Dan doe je examen wiskunde B bij Boswell Beta of bij het CCVX. Andere vakken: tijdens het jaar krijg je verschillende opdrachten en/of toetsen.
  5. 5. 5. Kosten Wat kost het programma? Het programma kost voor de deelnemers €3750. Dit kun je betalen uit de DUO-lening voor inburgering. Daarnaast betaalt het UAF nog €2000 + geld voor de boeken en reiskosten. De hogeschool / universiteit betaalt de rest van het programma. Ik heb niet genoeg DUO-lening, kan ik deelnemen aan de pre-bachelor? Als je niet voldoende budget hebt van DUO, moeten we overleggen met het UAF en/of de gemeente. Soms kan een van deze partijen je geld lenen of schenken voor het programma. Ik hoef niet in te burgeren, kan ik deelnemen aan de pre-bachelor? Als je niet hoeft in te burgeren, bijvoorbeeld omdat je nu in de ISK zit, kun je inburgeringsplichtig worden. We helpen je daarbij. Je krijgt dan alsnog een DUO-budget. Als dit niet mogelijk is, bekijken we samen of je het programma op een andere manier kunt financieren. 6. Vervolgstudie Hoe lang moet ik nog studeren na de pre-bachelor? Fontys: een HBO studie is een 4 jarige opleiding. Er zijn ook deeltijdopleidingen waarbij je werk en studie combineert. TiU: Dat hangt ervan af welke studie je kiest en welke diploma’s je al hebt. De meeste bachelors op de universiteit duren 3 jaar en masters duren 1 of 2 jaar. Maar soms kunnen studenten in een hoger jaar instromen (bijvoorbeeld in de pre- master of in het tweede jaar). Kan ik ook een studie in het Engels doen? Fontys: Ja, er zijn ook Engelstalige HBO opleidingen. Je kunt daar starten mits jouw niveau Engels toereikend is. TiU: Ja, dat kan. Soms heb je wel een hoger niveau van Engels nodig. We helpen je daarbij in de pre-bachelor. Word ik toegelaten tot de studie van mijn keuze na de pre-bachelor? Fontys: Met een mbo4 of Havo5 diplomawaardering en met de Nt2 certificaten op B2 niveau wordt je bij de meeste opleidingen toegelaten. Check de toelatingseisen op de pagina van de opleiding. Soms worden er aanvullende eisen genoemd. TiU: Als je het diploma van de pre-bachelor haalt, kun je altijd instromen in een studie aan Tilburg University. Als je aan een andere universiteit of hogeschool wil studeren, dan helpen we je ook. Meestal worden onze studenten toegelaten, maar dat moeten we per geval afspreken.
  6. 6. Wat gebeurt er als ik het pre-bachelordiploma niet haal? Fontys: Aan het einde van het jaar krijg je een deelnemersbewijs. Afhankelijk van je vooropleidingsdiploma en het behaalde niveau Nt2 aan het einde van het prebachelor bespreken we je wensen en mogelijkheden. Soms kan het betekenen dat je beter op een MBO opleiding kunt starten. TiU: Tijdens de pre-bachelor kijken we steeds naar welke studie je wilt doen en wat er kan. We maken een plan A, B, C en soms zelf D. Dit hangt af van je succes in de pre-bachelor, maar ook van de diploma’s die je al hebt. We zorgen ervoor dat je na de pre-bachelor altijd ergens kan starten. Als je het pre-bachelordiploma niet haalt, betekent dat soms wel dat je op een lager niveau (Hbo of Mbo) verder gaat studeren. Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Kijk op onze site of mail of bel ons. Fontys: prebachelor@fontys.nl 06 - 14617831 www.fontys.nl/prebachelor Tilburg University: pre-bachelor@tilburguniversity.edu 013 – 4662508 www.tilburguniversity.edu/pre-bachelor

×