Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

παρουσίαση εργασίας 5ου Γυμνασίου Καβάλας Ecomobility 2016-17 Slideshare

Εργασία μαθητών της Γ τάξης του 5ου Γυμνασίου Καβάλας για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην Παλιά Πόλη της Καβάλας, στη συνοικία της Παναγίας στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY 2016-17.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

παρουσίαση εργασίας 5ου Γυμνασίου Καβάλας Ecomobility 2016-17 Slideshare

 1. 1. Η Παλιά Πόλη της Καβάλας στη χερσόνησο της Παναγίας
 2. 2. Το 5ο Γυμνάσιο
 3. 3. Η ομάδα ECOMOBILITY Πρώτη συνάντηση. Συζήτηση για τις συνθήκες και τις συνήθειες μετακίνησης στη συνοικία της Παναγίας, την πιο δημοφιλή περιοχή της Καβάλας.
 4. 4. Η γραφικότητα στέκεται εμπόδιο στη μετακίνηση ηλικιωμένων, μαμάδων με μωρά σε καρότσι και όσων έχουν κάποια κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία. Όλοι αυτοί μάλλον αποκλείονται από ό,τι ωραίο συμβαίνει στην Παναγία.
 5. 5. ΣΚΕΛΟΣ 1ο Παναγία: Συνοικία Ανοιχτή σε Όλους
 6. 6. Συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Καβάλας α) Η ομάδα του ΕΕΕΕΚ επισκέπτεται το 5ο Γυμνάσιο Είδαμε μαζί το βίντεο με την προσπάθεια 2 μαθητών του ΕΕΕΕΚ να κινηθούν στο κέντρο της Καβάλας, που ήταν η συμμετοχή του σχολείου στην εκστρατεία FREE MΟBILITY πριν από 2 χρόνια.
 7. 7. β) Η ομάδα του 5ου Γυμνασίου παρακολουθεί την εκδήλωση του ΕΕΕΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αναπηρίας
 8. 8. γ) Η ομάδα του 5ου Γυμνασίου επισκέπτεται το ΕΕΕΕΚ Καβάλας Σωτηρία: Μου έκανε εντυπωση το γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν πολύ βασικά πράγματα, τα οποία κάποια άλλα παιδιά σε τυπικά σχολεία δεν τα γνωρίζουν. Επίσης, μου άρεσε πάρα πολύ ο χώρος του σχολείου γιατί οι ζωγραφιές που υπάρχουν στους τοίχους κάνουν το μέρος πολύ φιλικό. Χαρά: Το σχολείο ήταν πολύ ωραίο και οι άνθρωποι εκεί ήταν φιλικοί και πολύ ευγενικοί. Ελισάβετ: Το σχολείο ήταν πολύ όμορφο με ωραίους χώρους και μας εντυπωσίασε. Χρήστος:Εμένα μου άρεσε η ξενάγηση στο σχολείο και όσα μας είπε ο διευθυντής στην αρχή. Επίσης μου άρεσε η γνωριμία και η παρέα που κάναμε με τα παιδιά αλλά και η γνωριμία με τους περισσότερους καθηγητές. Καλλιόπη: Το ΕΕΕΕΚ είναι ένα πολύ όμορφο και οικείο περιβάλλον για τα παιδιά. Μας εξέπληξε η ομαδικότητα που είχαν μεταξύ τους καθώς και το πλήθος των δραστηριοτήτων τους. Βαγγέλης: Το σχολείο της Νέας Καρβάλης με εντυπωσίασε και ειδικά οι μαθητές του που είχαν περισσότερα ταλέντα και ήξεραν πιο πολλά από πολλά παιδιά που φοιτούν σε ένα σχολείο σαν το δικό μου.
 9. 9. Ενημερωτική εκδήλωση για τα προβλήματα πρόσβασης και μετακίνησης στην Καβάλα στο 5ο Γυμνάσιο για τους μαθητές της Γ τάξης Προσκαλέσαμε στο σχολείο μας το Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία του Νομού Καβάλας. Η πρόσβαση ΠΑΝΤΟΥ είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ των ανθρώπων
 10. 10. ΣΚΕΛΟΣ 2ο Παναγία: Συνοικία Φιλική προς τους πεζούς
 11. 11. Σκέλος 2ο: Παναγία – Συνοικία Φιλική προς τους πεζούς Δράση 1: Καταγραφή Οχημάτων o Τι είδους οχήματα κινούνται περισσότερο στην Παναγία; o Ποιές ώρες της ημέρας παρατηρούνται κυκλοφοριακά προβλήματα; Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε από 05/12/16 έως 12/12/16 έξω από το σχολείο σε διαφορετικές ώρες έως τις 14.00. Από τα 195 οχήματα που καταγράψαμε,  το μεγαλύτερο ποσοστό (60,7%) ήταν ΙΧ, 25,8% δίκυκλα και μόνο 0,6% δημόσια συγκοινωνία. 60.70% 25.80% 0.60% IX Δίκυκλα Αστικά
 12. 12. β) Αυξημένη κίνηση και σε κάποιες περιπτώσεις κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρήθηκε τα χρονικά διαστήματα 7.45 - 8.15 και 12.00 - 12.30. 7.45-8.15, 26.10% 9.10-9.45, 15.30% 9.45-10.15, 8.50% 10.45- 11.15, 7.90% 11.15- 12.00, 9.40% 12.00- 12.30, 24.10%
 13. 13. Δράση 2:Ερωτηματολόγιο Το πιο βασικό εργαλείο στην έρευνά μας ήταν το ερωτηματολόγιο που φτιάξαμε και απευθύναμε στους κατοίκους, τους εργαζόμενους και όσους κινούνται στη συνοικία της Παναγίας. Μας βοήθησε να σχηματίσουμε μια πιο καθαρή εικόνα για τις μετακινήσεις τους και να μάθουμε ποια πράγματα τους ενοχλούν. Συμβολικά ξεκινήσαμε να παίρνουμε απαντήσεις στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής του πολιτιστικού συλλόγου της Παναγίας «Το Κάστρο». Όλοι ήταν πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν στην έρευνά μας και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό.
 14. 14. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στα πλαίσια του προγράμματος «Οικολογική Μετακίνηση στη χερσόνησο της Παναγίας» που υλοποιεί το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας 1. ΑΝΔΡΑΣ ........ ΓΥΝΑΙΚΑ............... 2. ΗΛΙΚΙΑ: 18-45............. 46-60................... >60............ 3. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΑΙ............. ΟΧΙ.................. Αν ΝΑΙ, 4. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΧ; ΝΑΙ.................. ΟΧΙ ............... Δίκυκλο; ΝΑΙ ................. ΟΧΙ ................. Αν ΝΑΙ, πόσα; .......................................................................................... 5. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ; Κάθε μέρα ........ Κάθε 2 μέρες .......... Μία φορά/εβδ. ....... Πιο σπάνια ...... 6. ΜΕ ΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ; ΙΧ ............. Αστικό .......... ΤΑΞΙ ............. Περπάτημα ............ 7. ΜΕ ΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ; ΙΧ ............. Αστικό .......... ΤΑΞΙ ............. Περπάτημα ............ 8. Όσον αφορά την κίνηση στη συνοικία της Παναγίας σας ενοχλεί: α) Η κυκλοφοριακή συμφόρηση (μποτιλιάρισμα) .............. β) Ο θόρυβος που προκαλείται .............. γ) Η έλλειψη ή η κατάληψη των πεζοδρομίων ............... δ) Τα πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα ............... ζ) Άλλο ........................................................................................... 9. Τι από τα παρακάτω θα σας πείσει να χρησιμοποιείτε αστική συγκοινωνία; α) Πιο συχνά δρομολόγια β) Άλλο ..................................................................... γ) Τίποτα 10. Συμφωνείτε ότι χρειάζονται κυκλοφοριακές αλλαγές για να γίνει η Παναγία προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία; ΝΑΙ......... ΟΧΙ ..............
 15. 15. ΗΛΙΚΙΑ 18-45 46-60 >60 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Η έρευνα διήρκησε ενάμησι μήνα. Ρωτήθηκαν 100 άτομα (54 γυναίκες, 46 άνδρες), οι περισσότεροι εργαζόμενοι. 79 42 15 0 20 40 60 80 100 ΙΧ Δίκυκλο Τίποτα Μεταφορικό μέσο που διαθέτετε Επιπλέον πληροφορίες: • 7% διαθέτει περισσότερα από 1 Ι.Χ. • 36% διαθέτει Ι.Χ. και δίκυκλο.
 16. 16. Πόσο συχνά πηγαίνετε στο κέντρο της πόλης; 76% 16% 8% Κάθε μέρα Κάθε 2 μέρες Μια φορά/εβδ. 31 6 1 71 0 20 40 60 80 ΙΧ/Δικ Αστικό ΤΑΧΙ Περπάτημα Με ποιό μέσο / τρόπο πηγαίνετε στο κέντρο της πόλης;
 17. 17. Με ποιόν τρόπο/μέσο επιστρέφετε από το κέντρο; 67 5 7 32 0 18 35 53 70 88 Περπάτημα ΤΑΧΙ Αστικό ΙΧ 48 14 29 Πιο συχνά δρομολόγια Άλλο Δεν με εξυπηρετεί Τι από τα παρακάτω μπορεί να σας πείσει να χρησιμοποιείτε τη δημόσια συγκοινωνία; Απάντηση «Άλλο»: Τακτικά δρομολόγια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαδρομή που θα καλύπτει περισσότερες οδούς, διεύρυνση διαδρομής. Μικρά, μη-ρυπογόνα οχήματα (mini bus).
 18. 18. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στη μετακίνησή σας στην Παναγία; 0 10 20 30 40 50 60 70 80 ΠροβλήματαΠαναγίας Απάντηση «Άλλο»: Έλλειψη χώρων στάθμευσης  Έλλειψη ελεγχόμενης στάθμευσης  Κίνδυνοι στα πεζοδρόμια Μικρά ή ανύπαρκτα πεζοδρόμια Κακός φωτισμός στους δρόμους
 19. 19. 97% 3% ΝΑΙ ΟΧΙ
 20. 20. Δράση 3: Ηλεκτρικά ποδήλατα στην πόλη Αναζητώντας λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον για τις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη και στην Παναγία χαρήκαμε πολύ που γνωρίσαμε τον κ. Γιάννη Μητρούση, περιβαλλοντολόγο και ιδιοκτήτη καφέ που χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρικά ποδήλατα για να παραδίδει τις παραγγελίες. Μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
 21. 21. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του 5ου Γυμνασίου για ΠΡΟΣΒΑΣΗ ( 1ο Σκέλος) & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (2ο Σκέλος) στην Παλιά Πόλη της Καβάλας (Παναγία)
 22. 22. Διαδρομή από τη βάση της Παναγίας έως το Κάστρο (χωρίς σκαλάκια) Πώς μπορεί φτάσει στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας, στο Κάστρο, και να παρακολουθήσει μια παράσταση, ένα άτομο με κινητική αναπηρία; Περπατήσαμε τη συνοικία μας και βρήκαμε μια διαδρομή που δε χρειάζεται να ανεβεί καθόλου σκαλάκια. Ένα μικρό όχημα του Δήμου ή του αστικού ΚΤΕΛ με ειδική ράμπα και πρόβλεψη για αμαξίδιο μπορεί, λοιπόν, να ακολουθήσει τη διαδρομή Πουλίδου - Μεχμέτ Αλή – Ανθεμίου – Ισιδώρου. Με μία ράμπα στα σκαλάκια της εισόδου του Κάστρου το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
 23. 23. Σοβαρότερο πρόβλημα: πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, συχνά στην κίτρινη διαγράμμιση. Προτείνουμε: • Να επιτρέπεται το παρκάρισμα μόνο στο ένα ρεύμα της οδού Πουλίδου, εκεί που ο δρόμος είναι αρκετά πλατύς, σίγουρα πιο πάνω από το σχολείο μας. • Οι οδηγοί να σέβονται την κίτρινη διαγράμμιση. Πιο συχνή αστυνόμευση.
 24. 24. Αιτία του παραπάνω προβλήματος: έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Προτείνουμε:  Ο χώρος του τελωνείου (παραλιακά, κάτω από την Παναγία) είναι μία βολική λύση.  Από εκεί θα ξεκινά συχνή συγκοινωνία. Για τους κατοίκους η στάθμευση ας είναι δωρεάν.  Μια ακόμα λύση για το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται κάποιες ώρες είναι τα οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων να ανεβαίνουν πολύ νωρίς, π.χ. 6-7.30 π.μ ή 3.30-5 μ.μ.
 25. 25. Εξίσου σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην κυκλοφορία των πεζών. Κατα μήκος της κεντρικής οδού Θ. Πουλίδου έως την εκκλησία της Παναγίας (στην άκρη της χερσονήσου) υπάρχει μία [σχεδόν σβησμένη] διάβαση μόνο μπροστά στο 5ο Γυμνάσιο. Τα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία είναι μικρά, επικίνδυνα ή κατειλημμένα.
 26. 26. Προτείνουμε:  Άσπρη διαγράμμιση σε τουλάχιστον 2 σημεία της οδού Πουλίδου με ράμπες στα αντίστοιχα πεζοδρόμια.  Πιο πλατιά πεζοδρόμια.  Συχνούς ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα. Θέλουμε να μας δείξουν οι μεγάλοι ότι τηρούν τους νόμους.  Να επιδιορθωθούν οι διάφορες παγίδες.  Να απαγορεύεται το παρκάρισμα μπροστά από ετοιμόρροπα κτίρια όπου τα έργα στήριξης καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο και  Να δημιουργούνται εναλλακτικές διαβάσεις παράλληλα με το πεζοδρόμιο σε τέτοιες περιπτώσεις (εργασιών).
 27. 27. Το ερωτηματολόγιο ανέδειξε το πρόβλημα της συγκοινωνίας. Προτείνουμε: • Κυκλική διαδρομή που θα καλύπτει περιμετρικά όλη τη συνοικία. • Αύξηση δρομολογίων, για παράδειγμα, ανά τέταρτο μέχρι το βράδυ. • Ανανέωση των αστικών λεωφορείων σύμφωνα με πιο καθαρές τεχνολογίες. • Ειδικές ράμπες ή χαμηλά πατώματα σε όλα τα αστικά λεωφορεία για εύκολη πρόσβαση από όλους.
 28. 28. Ηλεκτρικά λεωφορεία
 29. 29. Λεωφορείο με βιοντίζελ
 30. 30. Τέλος, θα μπορούσαμε να βάλουμε στη ζωή μας τα ηλεκτρικά ποδήλατα. ΔΙΤΡΟΧΟ ΤΡΙΤΡΟΧΟ
 31. 31. Ελληνικά Ηλιακά ποδήλατα
 32. 32. Τέλος, προτείνουμε να καθιερωθούν «Ημέρες Χωρίς Αυτοκίνητο», όχι μόνο στις 22 Σεπτεμβρίου που είναι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο» αλλά πιο συχνά όπως συμβαίνει σε διάφορες πόλεις στο εξωτερικό. Ας περπατάμε, ας χαιρόμαστε την πόλη μας.
 33. 33. Ιδού το δικό μας οικολογικό όχημα! Θα μεταφέρει μαθητές και των 2 σχολείων στο κοντινό μέλλον έτσι όπως το φανταζόμαστε.
 34. 34. 5 Ιουνίου 2017 στο ΚΑΣΤΡΟ Είσοδος ελεύθερη ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Τα Σχολεία της πόλης τραγουδούν για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
 35. 35. Κοινό θεατρικό δρώμενο 5ου Γυμνασίου & ΕΕΕΕΚ Καβάλας ΣΤΑΣΗ Οδηγός (Βαγγέλης-5ο Γ/σιο): Ελάτε, φεύγουμε. Μαθήτρια 1(Άννα-5ο Γ/σιο): Κύριε οδηγέ, μπορείτε να περιμένετε 5 λεπτά; Περιμένουμε μία φίλη μας. Οδηγός(Βαγγέλης): Μην ανησυχείτε παιδιά. Έχει δρομολόγιο κάθε τέταρτο. Πάρτε το επόμενο. Μαθήτρια 2(Σωτηρία-5ο Γ/σιο) : Νάτη έρχεται. Που ‘σαι, βρε Μαρία; Μαρία (ΕΕΕΕΚ): Γειά σας κορίτσια. Συγγνώμη που άργησα. Ηλικιωμένη (Καλλιόπη-5ο Γ/σιο): Αχ παιδιά μου, εσείς βιάζεστε... Εγώ περίμενα πολλά χρόνια για να πάω στο σπίτι μου στην Παναγία με ευκολία! Οδηγός (Βαγγέλης): Ας φύγουμε λοιπόν. Δέστε τις ζώνες σας και η νεαρή στην ειδική θέση παρακαλώ.
 36. 36. (περνάει το λεωφορείο απο μπροστά τους): Κάτοικος (Ελισάβετ-5ο Γ/σιο): Μα τι ωραία που είναι τώρα που μειώθηκαν τα αυτοκίνητα και κυκλοφορεί αυτό το ηλεκτρικό λεωφορείο! Γλιτώσαμε και απο το θόρυβο και από τα καυσαέρια. Μαμά με καρότσι (Σταυρούλα-ΕΕΕΕΚ): Εμ, τα πεζοδρόμια... Μπορώ να πηγαίνω βόλτα το μωρό μου κάθε μέρα. Έξω από το ΚΑΣΤΡΟ Μαθήτρια 1(Άννα): Τι τέλεια! Στάση μπροστά στο κάστρο; Σταγόνα ιδρώτα... Μαθήτρια 2(Σωτηρία): Ναι, πράγματι. Αλλά πού είναι οι άλλοι; Δεν είχαμε ραντεβού στην είσοδο; Μαθήτρια 1(Άννα): Θα έρθουν με το ασανσέρ. Η Χαρά έπεισε και την ξαδέλφη της, τη Λευκή (ΕΕΕΕΚ), να έρθει. Μαθήτρια 2(Σωτηρία): Καλά το σκέφτηκε, αφού έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούν καθόλου. Μαθήτρια 3(Χαρά-5ο Γ/σιο): Ήρθαμε κι εμείς! Έχει πλάκα το ασανσέρ. Γνωρίσαμε και κόσμο. (χαμηλόφωνα) Είναι ελληνοαμερικάνοι. Τουρίστας (Λάζαρος-ΕΕΕΕΚ): Πολύ βολικό το ασανσέρ! Μόλις βγήκαμε απο το πλοίο, ήρθαμε κατευθείαν εδω! Τουρίστρια (Αυγερινή-5ο Γ/σιο):Oh, dear! What a special place! Ποδηλάτης (Χρήστος-5ο Γ/σιο): Γειά σε όλους! Με πήρε ο ύπνος και νόμιζα ότι άργησα αλλά ήρθα τόσο γρήγορα. Απίστευτο! Ούτε ένα αυτοκίνητο παράνομα παρκαρισμένο. Μαθήτρια 1(Άννα): Ωραία! Πάρκαρε το τώρα και πάμε. Ελάτε παιδιά, δε θέλω να χάσω την αρχή. Το σχολείο μας παίζει πρώτο στη μαθητική συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Έχουμε ετοιμάσει ένα τέλειο κομμάτι!..
 37. 37. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΒΑΛΑ Καλημέρα Καβάλα, δυο λόγια θα σου πω: Να φέρεσαι στην πόλη σου με σεβασμό. Μάθε ότι αναπνέεις καυσαέρια όλη μέρα και πως πότε σου δεν θα δεις τον καθαρό αέρα. Και σαν παιδί της Παναγίας μάθε πώς εγώ το κάστρο μας το όμορφο μπορώ να ξαναδώ. Υπάρχουνε πολλοί που δεν το έχουν δει, μα θα θέλανε πολύ. Κι αυτό μόνο θα συμβεί αν βοηθήσεις κι εσύ η κίνηση να ελαττωθεί.
 38. 38. Καβάλα, συγγνώμη Αν θες ν’αλλάξεις όψη Σ Τ Α Μ Α Τ Α τ’αμάξια ν’αγαπάς. Πάψε να με παιδεύεις τ’αμάξια μη λατρεύεις Γίνε όμορφη Καβάλα ΓΙΑ ΕΜΑΣ.
 39. 39. Γι’αυτό και προσπαθούμε του 5ου τα παιδιά την πόλη μας να ομορφύνουμε ξανά. Στη συνοικία μας να χαίρεται κανείς να περπατά χωρίς εμπόδια παντού να συναντά. Να ειν’ τα πεζοδρόμια μεγάλα και πλατιά, να περπατούν με άνεση μεγάλοι και παιδιά. Όνειρα κάνουμε και όχι μαγικά, Κάντε κάτι και εσείς να βγουν αληθινά!
 40. 40. Καβάλα, συγγνώμη Αν θες ν’αλλάξεις όψη Σ Τ Α Μ Α Τ Α τ’αμάξια ν’αγαπάς. Πάψε να με παιδεύεις τ’αμάξια μη λατρεύεις Γίνε όμορφη Καβάλα ΓΙΑ ΕΜΑΣ. Διασκευή των στίχων του Νίκου Βουρλιώτη στο τραγούδι ‘ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ’ (κατόπιν άδειάς του) από τις μαθήτριες Αυγερινή Λιόλιου και Ελισάβετ Βλαστού. Μουσική:Μιχάλης Παπαθανασίου - Βαγγέλης Σερίφης (Goin Through). Εκτέλεση: Αυγερινή Λιόλιου, Χρήστος Κοσμίδης & Ομάδα ecomobility 5ου Γυμνασίου Καβάλας.

×