Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Alat Muzik Tradisional Sabah (Sompoton)

2,001 views

Published on

Pengenalan Muzik Instrumental Solo (Sompoton)

Published in: Education
  • Be the first to comment

Alat Muzik Tradisional Sabah (Sompoton)

  1. 1. Muzik Instrumental Solo Sompoton Sabah
  2. 2. Pengenalan (Bahagian2 Sompoton)  Alat muzik ini cukup popular di kalangan suku kaum Kadazan dusun.  Dikenali sebagai ‘’mouth - organ.’’  Diperbuat daripada labu air yang dikeringkan.  Lapan batang buluh kecil disusun dalam dua lapisan dan dimasukkan ke bahagaian buah labu berkenaan dengan menebuk.  Lapan batang buluh sumbiling yang diikat seperti rakit dan disusun berbaris dua.
  3. 3.  Kelapan-lapan batang buluh itu yang mengandungi rid diselit masuk ke dalam sebuah labu yang dipanggil korubu.  Kesemua 8 batang buluh itu dikukuhkan dengan lilin.  Lubang jari ditebuk pada sisi 3 buluh tertentu.  Lubang ini mesti ditutup semasa memaikan sompoton untuk menghasilkan bunyi  Gam kelulut digunakan untuk melekatkan batang buluh terbabit, selain untuk menahan angin daripada keluar melalui celah buluh apabila tiupan dilakukan.
  4. 4.  Dengan meniup atau menyedut mulut labu, pemain sompoton boleh menghasilkan satu bunyian harmoni yang merdu.   Beberapa kepingan kecil polod (seperti dalam Bungkau) diletakkan pada dasar tiap tepian paip yang berbunyi.   Paip itu dimasukkan ke dalam lubang pada sisi labu kemudian ditampal dengan lilin lebah.  Kepingan kecil polod diletakkan dalam labu dan menambah salun alat yang baru disiapkan.   Paip buluh diikatkan bersama dengan rotan yang diraut nipis. 
  5. 5. Permainan Sompoton  Untuk memainkan sompoton, seseorang pemain menutup dan membuka tiga daripada empat paip terpendek pada hujungnya dengan tiga jari tangan kanan dan tiga lubang kecil pada dasar paip terpendek serta hadapan dan belakang paip yang lebih panjang dengan jari tangan kiri.  Sompoton ini boleh dimainkan secara perseorangan untuk hiburan persendirian atau dalam kumpulan untuk mengiringi tarian. 
  6. 6.  Sompoton menghasilkan muzik yang meniru tarian magarang yang biasanya dimainkan dengan ensembel gong gantung yang dikenali sebagai sopogandangan.  Muzik tarian magarang ini boleh dimainkan oleh satu sompoton atau sensembel 3 atau lebih dari itu.  Untuk mengiringi tarian mengarang alat sompoton membunyikan bahagian dron dan baris melodi tertentu.  Melodi berasaskan skel pentatonik. Skel ini mempunyai jeda minor ketiga pada bahagian tengahnya dan pic pertama merupakan pic
  7. 7.  Bahagian dron dan berus melodi tertentu yang dimainkan serentak merupakan harmoni yang asas dalam muzik ini.  Jeda-jeda muzik yang diutamakan dalam lagu ini ialah jeda kelapan, keempat dan perfek kelima dan jeda keenam.  Walaupun melodi bergerak secara bertingkat, jarak melodi masih agak sempit.

×