Successfully reported this slideshow.

Web 2 ppt

336 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Web 2 ppt

 1. 1. Web 2.0 Készítette: Kmety KatalinTörténelemtanár-magyartanár MA I. évfolyam NK.: PG9YAP 2013.03.26.
 2. 2. Előzmények és elnevezésForrás: http://www.nhit-it3.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=6478%3Ait3-2-2
 3. 3.  2001: „dot-com buborék” kidurranásaúj időszak kezdődött a web történelemben (dotcom: az internetes üzleti oldalak .com végződésére utal. Az üzleti internetes alkalmazások megjelenésével sokan azt remélték, hogy gyorsan és kevés befektetéssel mesés vagyonra tesznek szert. A dot- comlufi kidurranása=a túlzott ábrándoknak a szertefoszlása.) Internet összeomlása?nem, sőt, nem hogy veszített a jelentőségéből a web, még fontosabbá vált. Ekkortájt indultak el pályafutásukon: Google, Yahoo, Ebay, és más, ma már webóriásnak számító cégek. Web 2.0 elnevezés: Tim OReally-nek, az OReally Media cég alapítójának tulajdonítják még 2004-ből, ám valójában Dale Daugherty és Craig Line említették egy közös előadásukban.
 4. 4. Web 1.0 és Web 2.0 néhány példával A Web 2.0 esetében a hangsúly a részvételre és interaktivitásra helyeződött át. Web 1.0 Web 2.0 személyes honlapok blogolás publikálás részvétel tartalommenedzselő wiki könyvtárak rendszerek osztályozás címkézés (Tagging)Forrás: http://hu.scribd.com/doc/16952187/Mi-a-Web-20-2007-es-tanulmany
 5. 5. Mi is az a Web 2.0?A fogalom egyszerre jelöl újfajta weboldalakat és szolgáltatásokat, a mögöttük álló technológiát, és azokat az attitűdöket, módszereket, amelyek mindehhez társulnak.A felhasználó nem csak nézegetni való weboldalakat kap, hanem sokoldalúan használható eszközöket.Egy jelenség-együttes megnevezése. Ennek a jelenség és szolgáltatás-együttesnek két közös vonása van: az interakció és a fogyasztók közötti folyamatos tartalommegosztás.
 6. 6. A Web 1.0 keretei között az internetes felületek kizárólag egyirányúak voltak, az adott oldal tartalmát kizárólag az azt megalkotó szolgáltattaa Web 2.0 esetén a kommunikáció kétirányú lett, a különféle internetes portálokat már a fogyasztók töltik fel tartalommal (képek, szövegek, linkek).Mindazon második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek a közösségre, és/vagy a tartalommegosztásra épülnek. A felhasználók maguk készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit.
 7. 7. Az a változás, amikor az internethasználók az addigi fogyasztóból (tartalom)szolgáltatóvá váltak.Olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit.A szerver gazdája adja a keretet, a tartalmat a felhasználók töltik fel, osztják meg illetve véleményezik.
 8. 8. http://www.nhit-it3.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=6478%3Ai t3-2-2
 9. 9. Megjelenési formái Megjelenési formái nagyon színesek, ide tartoznak: a közösségi oldalak: Facebook, Twitter, Iwiw online aukciós oldalak: Ebay, Vatera fényképek és audiovizuális fájlok megosztására alkalmas szolgáltatások: YouTube, Indavideó, Indafotó az ún. wiki portálok (a wiki szó Hawaii nyelven annyit tesz: „gyors”, „gyorsan”) a mára már tömeges jelenséggé vált blogolás (freeblog.hu, blog.hu, blogter.hu)
 10. 10. Kapcsolódó fogalmak Tartalommegosztás Blog Fórumok Címkefelhő RSS Online játékok Online térképszolgáltatók (pl.: Google Maps) Podcasting Webes alkalmazások (pl.: API) Híreket újrakeverő ill. szűrő egyéni oldalak
 11. 11. A Web 2.0 az oktatásbanÚj lendületet adott a konstruktivista és konnektivista megközelítéseknek az oktatásban, ezek a tanuló aktivitását, alkotó-résztvevő oldalát hangsúlyozzák.Dinamikus online eszközök a tanítási gyakorlatban Médiamegosztás (YouTubeReteachers): videó-és prezentáció megosztása (Slideshare), jegyzetek megosztása (Notecentric) Párbeszédek helyei: Skype, Vyew Online játékok és virtuális világok (Fablusi:játék=kurzus) Facebookon: Supercool School (virtuális osztályterem)
 12. 12. Blog: Edublogs (külön tanároknak)Linkmegosztó: Delicious, Bibsonomy (oktatási szférára koncentrál)Közös szerkesztés: Google Docs(Wiki: Wikipédia?, Pbwiki)
 13. 13. Néhány Web 2.0 alkalmazás Almost Meet – csoportmunka oldal (Collaborate Group Meetings) AuthorShare – PowerPoint prezentációk megosztását teszi lehetővé CommunityWalk – térképek létrehozását és megosztását teszi lehetővé Draw Anywhere – online diagramkészítő és megosztó oldal Evernote – jegyzetoldal Globalis – interaktív világtérkép Prezi – előadás-szerkesztő Wordchamp – online webfordító
 14. 14. A Web 2.0 hátrányai Elszemélyteleníti az embereket. A már így is csekély személyes kontaktusok számát még jobban lecsökkenti. Függőséget okoz, bár a számítógép maga azt okozhat, (játékszenvedély) A temérdek információ feldolgozására nem vagyunk felkészülve. De nem is kell mindent feldolgozni, tudni kell szelektálni. A tartalommegosztás: csupán annyi információt kell megosztani a világgal, amennyit szeretnénk. Senki nem kényszerít semmire. Ha én nem akarok személyes adatokat megadni a Facebookon, akkor nem teszem. De ha szívesen kiadnám az elkészített prezentációmat, hogy mások is felhasználhassák, ahogy én is felhasználom mások prezentációit, akkor feltölthetem, elérhetővé tehetem. Ahogy az előny-hátrány kérdésben dönthetünk, úgy abban is dönthetünk, hogy mit, mennyit, mikor és hol osztunk meg a világgal.

×