Kerjaya menurut perspektif islam

2,610 views

Published on

ini adalah tugasan yg diberikan pd sem akhir

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,610
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
60
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kerjaya menurut perspektif islam

 1. 1. KERJAYA MENURUT PERSPEKTIF ISLAM   Disediakan oleh:
 2. 2. KERJAYA MENURUT PERSPEKTIF ISLAM……
 3. 3. PENGENALAN  Pekerjaan memainkan peranan penting dalam kehidupan setiap insan untuk menyediakan kelangsungan ekonomi dalam kehidupan seharian.  Dalam Islam kerja membawa pengertian yang lebih luas dan bukan hanya daripada aspek ekonomi semata-mata.
 4. 4. • sesungguhnya setiap perbuatan yang dilakukan oleh seorang muslim merupakan ibadah jika ia mematuhi garispanduan yang dikehendaki oleh hukum syarak. • Mencari rezeki untuk diri dan keluarga serta tanggungan adalah satu kewajipan. • Segala tindakan dan kerja hendaklah berorientasikan ciri-ciri dan nilai-nilai kerja sebagai amal soleh dan bersifat selari antara dunia dan akhirat.
 5. 5. • Kerja merupakan kesungguhan yang dilaksanakan oleh manusia untuk mendapatkan upah atau ganjaran. • Ibadah pula bermaksud kepatuhan dan ketaatan kita kepada kekuasaan Allah yang diiringi kesanggupan menyerah diri kepadaNya. • Dalam Islam bekerja bukan sekadar memenuhi keperluan harian, tapi juga untuk memelihara harga diri dan martabat kemanusiaan yang seharusnya dijunjung tinggi.
 6. 6. JENIS PEKERJAAN YANG HARAM…!!!!
 7. 7. PELACUR Pekerjaan yang menjual diri untuk memuaskan keperluan seksual pelanggan. Biasanya pelayanan ini dalam bentuk pelayanan seks.
 8. 8. Peniaga arak Menjual dan menghasilkan minuman yang tidak boleh diminum oleh umat Islam, iaitu minuman yang memabukkan.
 9. 9. Peniaga pusat judi Membuka pusat untuk orang mempetaruhkan duit sama ada akan mendapat keuntungan ataupun mendapat kerugian dalam masa yang singkat.
 10. 10. Penjual senjata haram Memproses dan menjual senjata api tanpa permit. Selalunya akan dijualkan kepada penjenayah.
 11. 11. Pengedar dadah Menghasilkan dadah dan menjual kepada orang ramai. Dadah adalah sejenis bahan yang memabukkan dan mengkhayalkan manusia.
 12. 12. Penyanyi kelab malam Penyanyi yang menyayi di kelab malam untuk menghiburkan orang ramai dengan mempedengarkan suara dan tubuh badan yang seksi.
 13. 13. Pedagang manusia Menculik dan memperdagangkan manusia untuk mendapat wang yang banyak.
 14. 14. JENIS PEKERJAAN YANG HALAL…
 15. 15. Guru Guru adalah pendidik dan pengajar pada pendidikan anak disekolah atau pendidikan formal, pendidikan dasar, dan pendidikan menengah. Dalam definisi yang lebih luas, setiap orang yang mengajarkan sesuatu hal yang baru dapat juga dianggap seorang guru.
 16. 16. Akauntan Akauntan merancang, mengatur, dan mentadbir sistem perakaunan bagi pertubuhan, syarikat serta individu.
 17. 17. Doktor Doktor orang yang bertugas menyembuhkan orang- orang yang sakit. Tidak semua orang yang menyembuhkan penyakit boleh/dapat disebut doktor.
 18. 18. Juruterbang Juruterbang merupakan seorang yang menerbangkan sebuah pesawat udara untuk tujuan keselamatan atau pekerjaan.
 19. 19. Kelasi Kapal Kelasi adalah satu pekerjaan yang dilakukan seorang insan atau individu di laut yang melibatkan perkapalan.
 20. 20. Jururawat Jururawat dalam bidang penjagaan kesihatan, adalah seseorang yang bertugas sebagai penjagaan profesional.
 21. 21. Bomba Ahli bomba atau pemadam kebakaran ialah penyelamat yang dilatih secara menyeluruh, terutamanya untuk memadamkan kebakaran
 22. 22. PERBEZAAN PEKERJAAN HALAL DAN HARAM…!!!
 23. 23. PEKERJAAN HALAL ( MEMATUHI HUKUM SYARAK) Setiap kegiatan yang dilakukan baik berkaitan individu mahupun masyarakat adalah ibadat menurut Islam selagi memenuhi syarat tertentu. • Amalan yang dikerjakan hendaklah diakui Islam, bersesuaian dengan hukum syarak dan tidak bercanggah dengan hukum itu • Memelihara kehormatan diri, menyenangkan keluarganya, memberi manfaat kepada umat seluruhnya dan memakmurkan bumi, • Sabda Baginda, yang bermaksud : “Bahawa Allah suka apabila seseorang daripada kamu membuat sesuatu kerja dengan memperelokkan kerjanya.” (Hadis riwayat Muslim) • Semasa bekerja kita hendaklah melakukan ibadat khusus seperti solat, zakat dan berpuasa wajib pada Ramadan. • Ini dijelaskan dalam firman Allah, bermaksud : “Wahai orang beriman, janganlah harta-harta dan anak-anak kamu melalaikan kamu daripada mengingati Allah, barang siapa berbuat demikian, maka mereka sebenarnya orang yang rugi.” (Surah al-Munafiqun, ayat 9)
 24. 24. PEKERJAAN HARAM ( MELANGGAR HUKUM SYARAK ) Rasulullah SAW menyebutkan salah satu tanda rosaknya akhlak umat manusia dengan ketidak pedulian mereka terhadap cara mencari harta kekayaan. • Pekerjaan yang berupa kesyirikan dan sihir, seperti dukun/bomoh , paranormal, peramal nasib, dan hal-hal yang sejenis dan semakna dengannya. •. Pekerjaan yang menuju kesyirikan, seperti membuat patung, melukis gambar makhluk yang bernyawa, dan perkara-perkara yang sejenis dan semakna dengannya. •Menjual beli hal-hal yang diharamkan oleh syariat, seperti bangkai, babi, darah, anjing, patung, lukisan makhluk yang bernyawa, minuman keras, dadah, dan lain sebagainya. •Pekerjaan yang berupa zina seperti bersentuhan dan melakukan hubungan seks tanpa ikatan yang sah. Dari Abu Mas'ud al-Ansari ra bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam melarang harta dari harga jualan anjing, upah wanita pezinaan, dan upah seorang dukun. 
 25. 25. •Menunda-nunda bayaran gaji pekerja dan pekerja atau mengurangkan hak-hak mereka. •korupsi dan penipuan terhadap rakyat. •Mengurangkan timbangan dan sukatan. •Mencuri atau merompak. •Memakan harta anak yatim secara zalim. •Perjudian. •Menimbun bahan-bahan perdagangan ketika harganya murah dan diperlukan oleh masyarakat dengan tujuan meraih keuntungan yang berlipat kali ganda pada ketikaa harganya melambung tinggi. •Memakan harta riba.
 26. 26. BAGAIMANA KENALPASTI SYARIKAT HARAM ATAU HALAL..
 27. 27. KRITERIA Sekuriti bagi syarikat yang menjalankan mana-mana kegiatan yang berikut tidak layak untuk lulus Syariah: (MPS) a. Perkhidmatan kewangan yang berteraskan riba (faedah); b. Perjudian; c. Pengeluaran atau penjualan barangan yang tidak halal atau barangan yang berkaitan; d. Insurans konvensional; e. Aktiviti hiburan yang tidak selaras dengan Syariah; f. Pengeluaran atau penjualan barangan yang berasaskan tembakau atau barangan yang berkaitan; g. Pembrokeran atau jual beli sekuriti yang tidak diluluskan Syariah; dan h. Aktiviti lain yang didapati tidak selaras dengan Syariah.
 28. 28. Selain itu, MPS turut mengambil kira faktor-faktor lain yang tidak berasaskan aktiviti, seperti – •kadar sumbangan pendapatan faedah yang diterima oleh syarikat daripada simpanan tetap konvensional atau lain-lain instrumen kewangan yang mempunyai faedah. •dividen yang diterima oleh syarikat daripada pelaburannya dalam sekuriti yang tidak lulus Syariah Walau bagaimanapun, bagi syarikat yang aktiviti perniagaan terasnya meliputi kedua-dua elemen, yang dibenarkan dan tidak dibenarkan, MPS menetapkan kriteria tambahan dalam menilai sekuriti syarikat tersebut, iaitu: •Peratus elemen haram apabila dibandingkan dengan keseluruhan aktiviti teras; •Persepsi awam atau imej syarikat, sama ada baik atau sebaliknya; •Aktiviti teras syarikat, sama ada penting dan membawa manfaat secara umum (maslahah) kepada keseluruhan masyarakat (ummah).
 29. 29. Sumber-sumber bantuan 1.Lebih 80% sekuriti yang disenaraikan di MSEB adalah lulus Syariah dan terdapat dalam hampir kesemua sektor. Ini menyediakan peluang pelaburan yang mencukupi bagi pelabur yang berhajat untuk melabur dalam sekuriti lulus Syariah. 2.Pelabur boleh membuat semakan cepat dengan- •Membaca buku kecil SC mengenai Senarai Sekuriti yang Diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti yang boleh diperoleh secara percuma daripada SC dan dikemaskinikan setiap enam bulan; atau •Melayari tapak web SC di http://www.sc.com.my/ untuk menyemak senarai sekuriti lulus Syariah.
 30. 30. NAS-NAS/DALIL-DALIL BERKAITAN KERJAYA…
 31. 31. Islam amat menggalakkan umatnya bekerja dan berusaha mencari rezeki sebagai memenuhi tuntutan dan tanggungjawab kehidupan di dunia ini. Firman Allah SWT dalam surah At-Taubah ayat ke 105 ; Maksudnya ; "Dan Katakanlah: Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) yang mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan- Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan". . Firman-Nya di dalam surah Az-Zalzalah ayat ke 7 - 8 ; Maksudnya; "Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat dzarrah pun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan sebesar dzarrah pun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya pula".
 32. 32. Dalam sebuah hadith Rasulullah s.a.w. bersabda : Bermaksud: "Akan datang suatu zaman ke atas umatku di mana seseorang itu tidak peduli dari usaha apakah harta yang dimilikinya itu sama ada secara halal atau pun haram". Rasulullah s.a.w. bersabda ; Maksudnya; "Setiap daging yang tumbuh dari pekerjaan yang haram, maka neraka itu lebih utama baginya". (Riwayat Tarmizi) SWT dalam surah Toha ayat 75 yang bermaksud ; "Dan barangsiapa datang kepada Tuhannya dalam keadaan beriman, dan telah beramal saleh, maka mereka itulah orang-orang yang memperoleh darjat yang tinggi (mulia)".
 33. 33. TOKOH- TOKOH ISLAM YANG BEKERJAYA…
 34. 34. NABI MUHAMMAD S.A.W (PENIAGA YANG DIGELAR AL-AMIN) AL KHAWARIZMI (AHLI MATEMATIK TERAGUNG) IBNU AN-NAFIS (AHLI PERUBATAN) SYED AL-BUKHARY (JUTAWAN ISLAM MALAYSIA)
 35. 35. Pekerjaan Rasulullah SAW •2 tahun- 5 tahun lagi Baginda telah mengembala kambing kepunya’an Bani Sa’ad, di kawasan pendalaman •Baginda juga selama beberapa tahun menggembala kambing orang-orang Makkah di kawasan Qararit sehingga menglangkah ke usia remaja. •12 tahun- bapa saudaranya Abu Talib telah membawa baginda ke negeri Syam (Syria) bagi membantunya berniaga. •15 tahun- Baginda turut menyertai peperangan Fijar beberapa hari dan diberi peranan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.  Kesan daripada perang Fijar itu adalah terjadinya ‘Hilful Fudul’ iaitu perjanjian damai antara bani hasyim, bani Abdul Muthlib dan Bani Asad pada bulan Zulkaedah bagi mencegah segala kezaliman dan memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah. •agak dewasa- Baginda telah mula menjalankan perdagangan sendiri secara kecil-kecilan dan menjalankan perniagaan dengan menggunakan modal orang lain kerana Baginda sedar bapa saudaranya bukanlah terdiri daripada orang yang berada dan beliau terpaksa menyara sebuah keluarga yang besar.
 36. 36. •25 tahun- Baginda telah pergi ke Syam untuk kali kedua bagi menjalankan perniagaan Sayidatina Khadijah. Barangan yang dibawa berniaga oleh Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam termasuklah herba, kain, wangian, kismis, kurma dan juga barangan mewah untuk dijual kepada mereka yang berada. Ada satu ketika di waktu berniaga, Rasulullah Sallallahu  Alaihi  Wasallam  telah memperolehi keuntungan lumayan lebih dari usahawan- usahawan lain dalam rombongan yang sama. ini menunjukkan kehebatan Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam  dalam bidang perniagaan. •Rasulullah SAW  merupakan seorang yang pengasih. Sebagai seorang suami, Baginda sering membantu isteri menjalankan urusan rumah seperti memasak, menampal pakaian yang koyak, memmbersih rumah dan menjaga anak. •Sebagai seorang bapa, Baginda memberi pendidikan agama yang secukupnya dan menjadi seorang contoh yang baik kepada anak-anak. Rasulullah adalah seorang ketua keluarga yang patut dicontohi. •Bermula dari usia 40 tahun- Rasulullah SAW telah melakukan usaha dakwah bagi menerang dan menyebarkan ajaran Islam, agama suci yang sebenarnya sehingga Baginda wafat.
 37. 37. •Abu Abdullah Mohammad Ibn Musa al-Khawarizmi adalah Bapa Algebra. •Lebih dikenali sebagai Al Khawarizmi di kalangan ahli sains dan merupakan seorang ahli sains Islam yang terulung dalam ilmu matematik. •Beliau juga merupakan seorang ahli astronomi dan geografi yang terkenal pada zamannya. •Beliau sebenarnya merupakan pengasas kepada beberapa cabang dan konsep asas matematik •Persamaan kuadratik ialah satu persamaan di mana kuasa kedua tanpa kuasa lebih tinggi digunakan bagi yang tidak diketahui (x2 + 2x - 8 = 0). • Kejayaan itu akhirnya menjadikannya pengasas Algebra •membangunkan sistem perpuluhan dan dengan itu, keseluruhan sistem nombor angka, algorithm atau algorizm memperoleh nama selepas dibangunkan oleh orang Arab •membangunkan secara terperinci bidang trigonometri iaitu ilmu matematik mengenai sudut dan sempadan segitiga yang mengandungi fungsi sine. •menyempurnakan teori geometri yang mewakili muka keratan kon dan membangunkan kalkulus yang mana membantunya menguasai konsep perbezaan •saintis pertama yang melakar peta dunia pada tahun 830 Masihi iaitu 10 tahun sebelum beliau meninggal dunia. Hasil kerjanya yang lain turut meliputi kerja-kerja asal berkaitan dengan jam, alat yang menunjukkan waktu dengan bayangan matahari serta kaji bintang. • Buku-bukunya turut menjadi buku teks di beberapa universiti sehingga kurun ke-16.
 38. 38. IBNU AN-NAFIS IALAH ‘ALA’UDDIN ABU AL- HASAN ALI IBN ABI AL-HAZAM AL-QRASYI, SEORANG ARAB BERKETURUNAN QURAISY SUMBANGAN i) Bidang Pembedahan ii) Memerangi Wabak. iii) Penemuan Sistem Peredaran Darah Kecil. iv) Membina Sebuah Hospital
 39. 39. •Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary merupakan seorang ahli perniagaan dan jutawan Melayu yang terkaya di Malaysia. •Beliau ialah Pengerusi Yayasan Albukhary •Menurut majalah Malaysian Business beliau mempunyai harta bernilai RM8.84 bilion pada 2005 seterusnya menjadi orang ketujuh terkaya di Malaysia pada 2005 hingga 2011. •Menurut majalah Forbes, beliau orang ke-32 terkaya di Asia Tenggara. Beliau adalah orang kedua terkaya di Asia Tenggara selepas pengerusi Berjaya Corp, Vincent Tan. Syarikatnya mempunyai 67,700 tenaga pekerja.Beliau juga 'Wira Dermawan Asia' selain Datuk Mohd Zaid Ibrahim, Leonard Linggi Tun Jugah, dan Hishamudin Ubaidulla. •KERJAYA PENIAGAAN RUNCIT •SYARIKAT USAHASAMA •PENSWASTAAN PELABUHAN •LEBUH RAYA •KERJA KEBAJIKAN
 40. 40. KESIMPULAN..
 41. 41. Sebagai penjawat di sesebuah organisasi, kita tidak dapat lari daripada menerima kesan daripada perubahan ini. Jika kita tidak cepat bertindak menyesuaikan diri dengan perubahan ini dikhuatiri kita tidak akan mampu menyampaikan perkhidmatan seperti yang dituntut oleh masyarakat luar yang telah berubah mengikut persekitaran. Bagi melahirkan organisasi yang gemilang, individu yang menggerakkan organisasi mestilah terlebih dahulu cemerlang.
 42. 42. SEKIAN,TERIMAKASIH Jangan di ukur kejayaan kita Ukurlah kemanpuan kita Kerana dgan megukur kemampuan kita Dapat menilai siapa diri yang Sebenar.

×