Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

4

Share

Download to read offline

Avoin data

Download to read offline

Lyhyt esitys avoimen datan perusasioista

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Avoin data

 1. 1. Avoin data Avoimuutta ja innovaatioita Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi
 2. 2. <ul><li>Neelie Kroes , Vice-President of the European Commission and Commissioner of the Digital Agenda </li></ul>“ The best way to get value from data is to give it away” CC 2.0 Generic Share Alike Attribution World Economic Forum.
 3. 3. Data on avointa kun se on … <ul><li>Laillisesti uudelleenkäytettävissä </li></ul><ul><ul><li>Data on avoimesti lisensoitu eli sen käyttöä ei rajoiteta käyttäjäryhmän tai käyttötarkoituksen mukaan. </li></ul></ul><ul><li>Teknisesti uudelleenkäytettävissä </li></ul><ul><ul><li>Riittävän rakenteellisessa muodossa (koneluettava) ja avoimessa tiedosto- formaatissa oleva data on ladatta- vissa ilman rekisteröitymistä. </li></ul></ul><ul><li>Maksutta uudelleenkäytettävissä </li></ul><ul><ul><li>Datan käytöstä ei peritä maksuja. </li></ul></ul><ul><li>Avoin data on kuitenkin vasta data- journalismin ja uusien sähköisten palveluiden raaka-ainetta </li></ul>ParkkiNappi , vuoden 2011 Apps4Finland-kisan voittaja hyödyntää kuntien avaamaa tietoa pysäköintimaksu- vyöhykkeiden sijainnista.
 4. 4. Julkisen datan avaaminen … <ul><li>parantaa julkishallinnon läpinäkyvyyttä </li></ul><ul><ul><li>Kanadassa paljastui miljardien eurojen veropetos, kun valtion kirjanpito avattiin </li></ul></ul><ul><li>edistää innovaatioita ja luo uutta liiketoimintaa </li></ul><ul><ul><li>Mahdollistaa käyttäjälähtöisten, hallintorajat ylittävien kaupallisten ja sosiaalisten palveluinnovaatioiden synnyn </li></ul></ul><ul><ul><li>Paikkatietoa hyödyntävät teknisen palvelun toimialan yritykset kasvavat 15% nopeammin maissa, joissa julkinen paikkatieto on ilmaista tai rajakustannushintaista verrattuna kustannus-perusteiseen hinnoiteluun 1) Kasvu keskittyy PK-yrityksiin. </li></ul></ul><ul><li>tehostaa hallintoa </li></ul><ul><ul><li>Edistää yhteistyötä viranomaisten välillä, sekä viranomaisten ja yritysten ja kansalaisten kesken </li></ul></ul><ul><ul><li>vuosittain EU27-maissa saatavaksi potentiaaliseksi suoraksi hyödyksi on arvioitu €40 mrd ja välillisiksi €100 mrd 2) , joista Suomen osuus olisi €0,6 ja €1,4 mrd. </li></ul></ul>1) Does Marginal Cost Pricing of Public Sector Information Spur Firm Growth? ETLA, syyskuu 2011. 2) Review of recent studies on PSI re-use and related market developments, G. Vickery, elokuu 2011.
 5. 5. Case Duunitori.fi Esittää työvoimaviranomaisten sivuilta ”raavitut” työpaikkatiedot Google Mapsin päällä yhdessä reittioppaan tietojen kanssa: Työpaikan löytäminen paljon aiempaa helpompaa.
 6. 6. Avoin data Suomessa v. 2012 <ul><li>Poliittinen tahtotila on olemassa </li></ul><ul><ul><li>Valtioneuvoston periaatepäätös julkisen sektorin digitaalisten tietoaineistojen saatavuuden parantamisesta ja uudelleenkäytön edistämisestä </li></ul></ul><ul><ul><li>Hallitusohjelma : ”Julkiset tietoaineistot saatetaan koneluettavassa muodossa avoimesti saataville ja jatkokäytettäväksi.” </li></ul></ul><ul><li>Maksuperustelain tulkinta on avainasemassa </li></ul><ul><ul><li>Maanmittauslaitoksen tietovarannot keväällä 2012 avaava asetus on Euroopan laajamittaisin paikkatiedon avaus </li></ul></ul><ul><li>Suomen avoimen datan ekosysteemi on alkanut toimia </li></ul><ul><ul><li>Apps4Finland 2011 kisaan osallistui 140 työtä (2010: 30 työtä) </li></ul></ul><ul><ul><li>Pääkaupunkiseudun Helsinki Region Infoshare ( www.hri.fi ) </li></ul></ul><ul><ul><li>Open Knowledge Foundation Finland ( http://fi.okfn.org/ ) </li></ul></ul><ul><ul><li>Avointa ja linkitettyä dataa kehitetään sekä niiden vaikutuksia tutkitaan useissa yliopistojen hankkeissa </li></ul></ul><ul><ul><li>Mediayritykset, mm. Yle ja Helsingin Sanomat avaavat tietojaan </li></ul></ul>Veropuu visualisoi valtion tuloja ja menoja puumeta-foran avulla.
 7. 7. Vinkkejä datan avaamiseen <ul><li>Tiedä mitä avaat! </li></ul><ul><ul><li>Määrittele tietoinfrastruktuuri , joka tekee tietovarannot ja rajapinnat näkyviksi </li></ul></ul><ul><ul><li>Selvitä, mitkä tietovarannot kiinnostavat eniten </li></ul></ul><ul><ul><li>Avaa ensin kiinnostavimmat tiedot, jotka ovat helpoiten avattavissa </li></ul></ul><ul><li>Määrittele pelisäännöt! </li></ul><ul><ul><li>Ota selvää , mitä avoimia standardeja, ohjelmistoja ja rajapintoja muut käyttävät ja pyri käyttämään samoja </li></ul></ul><ul><ul><li>Määrittele avoimet lisenssit , joilla tietoja voi käyttää </li></ul></ul><ul><ul><li>Käytä itse samoja avoimia rajapintoja , joilla avaat tiedot </li></ul></ul><ul><li>Verkostoidu! </li></ul><ul><ul><li>Jaa tietoa avaamistasi tietovarannoista ja niitä hyödyntävistä palveluista </li></ul></ul><ul><ul><li>Julkaise tietojen käytön edellyttämät tekniset tiedot </li></ul></ul><ul><ul><li>Jaa kokemuksesi muiden datan avaajien kanssa </li></ul></ul><ul><ul><li>Osallistu avoimen datan verkostoihin, työpajoihin ja kilpailuihin </li></ul></ul>
 8. 8. 30.9.2010 www.kasvi.org Sukupuolten välinen digikuilu? Keskustelua U.S. Army Photo Kuvituksena Yhdysvaltain armeijan kuvamateriaalia suomalaisten kuvien asemesta, koska Yhdysvallat on avannut julkisin varoin tuotetut ja ylläpidetyt kuva-arkistot yleiseen käyttöön.
 • marpar

  Aug. 14, 2013
 • Sulava

  Feb. 14, 2012
 • timorainio

  Feb. 13, 2012
 • kirves

  Feb. 13, 2012

Lyhyt esitys avoimen datan perusasioista

Views

Total views

2,146

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

16

Actions

Downloads

11

Shares

0

Comments

0

Likes

4

×