Successfully reported this slideshow.
The more you know, the more you grow.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

Disclaimer/Intro
Training
Oefeningen
Cardio
Voorbeeldschema...
Disclaimer/Intro
Leuk dat je interesse toont , ik hoop dat je er wat aan zult hebben!
Allereerst wil ik duidelijk maken da...
Training
In het begin groeien de meeste het snelst, zelfs al is je training/voeding nog niet echt in orde.
Maar na een tij...
Contraction:
Een spiercontractie is de benaming voor het samentrekken (contraheren) van spierweefsel.
De spier kan op vers...
Lichaamstypering
Onze lichaamsbouw is het product van zowel erfelijkheid als levensstijl. Je levensstijl kan je
veranderen...
Hypertrofie
Hypertrofie is een term die wordt gebruikt om de groei van een weefsel aan te duiden. In het
fitnesscentrum wo...
Het gewicht is ongeveer 75% van 1RM. (1 herhaling met zo zwaar mogelijk gewicht en met
goede vorm!!)
– Bij het excentrisch...
“Neurological overload” (mind-muscle connection)
Dit is de coordinatie tussen je hersenen en de spier.
Je hersenen zeggen ...
de zoveel tijd bijvoorbeeld oefeningen. Maar reps/grip vd handen of de spiergroep ineens op een
dinsdag trainen bijv donde...
Dit zijn voorbeeldoefeningen om een idee te krijgen van de spiergroep die je traint.
Op de link eronder staat de uitvoerin...
4. Borst
Barbell Bench Press
http://www.youtube.com/watch?v=VIx_oPnx94Q
Incline Barbell Bench Press
http://www.youtube.com...
One Arm Dumbell Row
Dit was 1 van de betere filmpjes die ik kon vinden qua houding.
Ik strek hem wel volledig op 't einde,...
Cardio
Ik ben een groot fan van hiit als cardio en denk dat dit de beste cardio is voor vetverbranding, en
ook het beste p...
Voorbeeldschema (4x week)
Dit schema heb ik snel in elkaar gezet, neem het alsjeblieft niet
klakkeloos over, het is maar t...
Voeding
Dit kan ver gaan voor een beginner, maar dit is 1 van de belangrijkste dingen
wil je goede resultaten boeken, dus ...
Soms krijg ik een appje met de vraag “dit is mijn voedingsschema, goed zo??” met een kladblaadje
wat er ongeveer zo uit zi...
Fase 1. “intra workout nutrition”
Hier gaan we het hebben over wat je tijdens je intense trainings sessie naar binnen moet...
Herstel Fase
Dit begint na 30 minuten van je training en stopt 60 minuten na je training.
Dit is de belangrijkste periode ...
All Credits to Ben Pakulski
Afternoon workout
Meal 1
Meal 2
Meal 3
Meal 4
During workout
After workout
Meal 5
Meal 6
Befor...
Calorieën bepalen
Lean bodyweight(lbw, lean bodyweight).
Mannen: lbw x 15
Mannen snelle stofwisseling, of mannen die zsm m...
Voorbeeldschema (engels)
2750 Kcal schema HIGH Carb.
Meal #1
1,5 cup of oats (measured raw)
1 tbsp Almond Butter
7 egg who...
Outro
Ik snap dat dit veel nieuwe informatie is, en waarschijnlijk heb je
lang niet alles onthouden, lees het gerust nog i...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

How to build muscle and lose fat

4,610 views

Published on

Meer spieren en minder vet? Is dat niet iedere droom van een jongen?
Lees mijn guide om een indruk te krijgen van wat je te wachten staat.

Published in: Sports
 • Be the first to comment

How to build muscle and lose fat

 1. 1. The more you know, the more you grow. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Disclaimer/Intro Training Oefeningen Cardio Voorbeeldschema Voeding Voorbeeldschema Outro https://www.facebook.com/StijnTB
 2. 2. Disclaimer/Intro Leuk dat je interesse toont , ik hoop dat je er wat aan zult hebben! Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik mezelf niet beschouw als “goeroe” op dit gebied. Verre van zelfs. Maar door mijn leergierige benadering naar deze sport toe en alles wat eromheen draait heb ik wel wat kennis opgedaan, waarvan ik wou dat ik het eerder wist en had gedaan. Sommige stukken zijn opgezocht, veel is geleerd van Ben Pakulski en Kai Greene, die je nog tegen zult komen. Liever dat het duidelijker wordt omschreven en verwoord, en dat je het zo goed mogelijk snapt, dan dat je nog meer vragen zal krijgen dan je al had. Mijn doelgroep zijn met name beginners, omdat ik in mijn 1e jaar trainen dacht dat het allemaal kwam aanwaaien, met vaak trainen, en wat broodjes kipfilet eten. Ook hebben beginners vaak geen idee wat hier allemaal bij komt kijken als je wat serieuze massa wilt aankomen. Als je doel is fit te blijven, of een beetje fit te worden, dan gaat dit misschien te diep en is dit niets voor jou. Het is even wat tekst, maar ik heb geprobeerd het allemaal zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Als je hier serieus over bent, zijn het wel belangrijke punten. Neem even de tijd en dan gaan we beginnen met het stukje 'Training' !
 3. 3. Training In het begin groeien de meeste het snelst, zelfs al is je training/voeding nog niet echt in orde. Maar na een tijdje stopt het, en boek je geen vooruitgang meer. Misschien ga je zelfs achteruit. Wat gaat er voornamelijk mis? 1. 2. 3. 4. 5. Slechte range of motion (pagina 3) Nouwelijks spanning op de spieren (pagina 4) Geen kans geven je spieren te laten groeien Geen verandering m.b.t. trainen Slecht eten Aangezien dit er voornamelijk misgaat gaan we langzaam door alles heen! Veel mensen kijken naar de degene met de grootste armen bijvoorbeeld, en doen na wat zij doen. Maar er bestaat de kans dat ze of iets nieuws aan het proberen zijn, hun voeding misschien gewoon goed is, met aanleg voor een bepaalde spiergroep. Natuurlijk spelen andere factoren zoals supplementen en de “sterkere supplementen” ook mee. Eerst een aantal termen die je zou moeten weten voor we verder gaan. Range of motion: Range of motion (ROM) is een term waarmee het bewegingsbereik van een gewricht of spier wordt bedoeld. De ROM van een gewricht wordt door verschillende factoren bepaald, waaronder de opbouw van verbindende weefsels als pezen en gewrichtsbanden, activiteitenniveau, leeftijd, geslacht en natuurlijk de opbouw van het gewricht. Bij fitnesstraining is het belangrijk dat een zo groot mogelijk deel van de ROM van een gewricht met de oefening wordt gebruikt. Hierdoor is de training voor de betrokken spieren effectiever en behoudt of verbetert men de flexibiliteit van het gewricht. Een beperkte ROM kan goede sportprestaties in de weg staan en houdt verband met het ontstaan van lichamelijke klachten.
 4. 4. Contraction: Een spiercontractie is de benaming voor het samentrekken (contraheren) van spierweefsel. De spier kan op verschillende manieren contraheren. – Statische contractie (ook wel genoemd: isometrische contractie) Contractie waarbij de spier kracht levert zonder beweging. Dit resulteert in een toename van spierkracht, maar enkel in de gewrichtshoek waarin getraind werd. Voor een toename van spierkracht op de hele bewegingsbaan moeten dus verschillende hoeken getraind worden. – Dynamische contractie Concentrisch: contractie waarbij de spier kracht levert en de spier verkort Excentrisch: contractie waarbij de spier levert, maar ook verlengt kracht Isokinetisch: contractie van de spier met constante snelheid, enkel met apparatuur mogelijk, niet manueel Isotoon: contractie van de spier met constante spierspanning Muscle Failure Voor een optimaal trainingseffect is het noodzakelijk om de juiste belasting te kiezen die overeenkomt met het gekozen trainingsdoel en waarmee dus het vooraf bepaalde aantal herhaling kan net kan worden gehaald. Wanneer men met een oefening geen herhalingen meer op een correcte manier kan uitvoeren is er sprake van muscle failure ofwel spierfalen. Spierfalen klinkt misschien slecht, maar geeft alleen aan dat de spieren niet meer in staat zijn verder te werken op de gekozen intensiteit of weerstand. Hierdoor is het een essentieel onderdeel van een effectieve training. Als muscle failure optreedt binnen het vooraf vastgestelde aantal herhalingen betekent dit dat de weerstand goed is gekozen. Anders traint men te licht of te zwaar voor het trainingsdoel en zullen de resultaten minder goed zijn of kan een training zelfs averechts werken. *note* Als de uitvoering (vorm) van de oefening moet leiden voor een extra herhaling (rep) heb je naar mijn mening muscle failure bereikt.
 5. 5. Lichaamstypering Onze lichaamsbouw is het product van zowel erfelijkheid als levensstijl. Je levensstijl kan je veranderen, daarentegen de erfelijke factoren kan niet. De drie basistypen van lichaamsbouw zijn: het pyknische type (endomorf) het leptosome type (ectomorf) het atletische type (mesomorf) 1) Het pyknische type (endomorfe lichaamstype) Onder dit lichaamstype worden de mensen met een forse lichaamsbouw gerekend. Ze zijn vaak kleiner dan de beide andere typen en zien er door hun anatomie er eerder gedrongen uit. De endomorf heeft aanleg voor een zacht en rond rond lichaam. Wanneer hij er niet aan werkt, zal zijn spierontwikkeling nauwelijks zichtbaar zijn, hoewel dit niet uitsluit dan hij behoorlijk sterk kan zijn. De ledematen zijn vaak kort en de nek is veelal breed. Hij heeft aanleg om in gewicht toe te nemen en redelijk veel lichaamsvet met zich mee te dragen. Hierdoor moet hij bewust omgaan met wat hij eet en als het nodig is de hoeveelheid voedsel beperken. 2) Het leptosomo type (ectomorfe lichaamstype) Een ectomorf is van nature slank en neigt naar mager vanwege zijn smalle botten en gewrichten. Zijn ledematen zijn lang, hij heeft lange spiervezels maar kortere buikspieren. Een ectomorf heeft meestal nauwelijks lichaamsvet, zwakke spieren en is gewoonlijk lang, maar dat is niet noodzakelijk. Door zijn snelle stofwisselingssnelheid moet hij vechten voor elke kilo gewichtstoename en ook qua spiertoename. Om in gewicht toe te nemen moet hij veel en gevarieerd eten, het liefst met veel proteïnen. Het duurt een poos voordat het gewenste resultaat bereikt wordt. Om er indrukwekkend komen uit te zien kan hij het beste met wat zwaarde gewichten trainen en de bewegingen bewust langzaam uit te voeren. Alleen komt het vrijwel nooit voor dat mannen met dit lichaamstype er éven indrukwekkend uitzien als optimaal ontwikkelde mannen van de twee andere typen. 3) Het atletische type (mesomorfe lichaamstype) Het mesomorfe lichaam is een krachtige lichaams. Het belangrijke kenmerk van dit type is de duidelijk zichtbare gespierdheid. Schouders en borst zijn, evenals armen en benen, bijna altijd goed gespierd. De mesomorf heeft daarbij een minimum aan lichaamsvet. Genetisch gezien voldoet dit type het meest aan de voorwaarden voor krachttraining. Het enige zwakke punt is het geringe strekvermogen van de spieren van het atletische type. De intensiteit van de training kan wat sneller worden verhoogd omdat hij sneller dan de andere twee typen op de training reageert. Hierdoor zijn de mesomorfen het beste af met hun erfelijk aanleg. Mengtypen Hoewel veel mensen onder een van de basistypen valt, moet er worden opgemerkt dat geen enkel mens zo duidelijk kan worden gecategoriseerd. In werkelijkheid komen de mengtypen het meest voor.
 6. 6. Hypertrofie Hypertrofie is een term die wordt gebruikt om de groei van een weefsel aan te duiden. In het fitnesscentrum wordt met hypertrofie meestal spierhypertrofie bedoeld. Spierhypertrofie als gevolg van training wordt voornamelijk veroorzaakt door het toenemen van de dwarsdoorsnede van de spiervezels waaruit de spier is opgebouwd. Deze toename is het gevolg van een toename in de netto eiwitsynthese in de spier. Nu we deze termen behandeld hebben gaan we echt beginnen met de training. Ik zeg niet dat je dit ook zo moet doen, doe wat je zelf wilt, maar dit is mijn advies! “Time under tension” (belangrijk!) De optimale rust tussen setjes is 40-70 seconden om de groei maximaal te stimuleren. Zelf probeer ik eerder 40 aan te houden dan 70. Negatieve herhalingen of negatief trainen betekent niet dat je onder het continu mompelen van woorden als “alles is klote” en met een stront-chagrijnige kop je training uitvoert. Het is een uitdrukking die staat voor het leggen van de nadruk op de excentrische beweging van een oefening. De excentrische beweging is het gedeelte van de oefening waarbij de spier langer wordt al dan niet onder verlichting van de belasting. Ben je bijvoorbeeld aan het bankdrukken en je duwt het gewicht omhoog dan wordt de borstspier korter doordat deze wordt samengetrokken. Wanneer je het gewicht weer laat zakken, wordt de spier langer. Het concentrische gedeelte van de beweging is in dit voorbeeld het omhoog duwen van het gewicht waarbij de spier korter wordt. Isometrisch trainen houdt statische belasting in van de spier. In het voorbeeld van het bankdrukken kan dit bijvoorbeeld zijn wanneer je de stang hebt laten zakken tot vlak boven de borst en hier vasthoudt waardoor de borstspier op spanning blijft. Ook het aanspannen van de spieren zoals bij poseren is een vorm van isometrisch trainen. In praktijk echter zie je dat de nadruk vrijwel altijd op het concentrische gedeelte ligt en het excentrische en isometrische gedeelte worden verwaarloosd. In het voorbeeld van het bankdrukken zie je bijvoorbeeld dat de stang explosief omhoog wordt gedrukt (prima!), maar in plaats van boven een stop te maken waarbij de spanning vastgehouden dient te worden, laten velen het gewicht terugvallen zonder weerstand te bieden (behalve de noodzakelijke weerstand om te voorkomen dat de stang op hun borst knalt). Vervolgens wordt in één, bijna stuiterende, beweging dan weer omhoog geduwd, wederom zonder onderin de beweging even te stoppen. Door het gewicht boven en onderin de beweging niet even te stoppen, wordt het isometrische gedeelte van de oefening niet uitgevoerd. Erger nog, door het gewicht bovenin de beweging naar beneden te laten vallen in plaats van gecontroleerd te laten zakken, wordt ook het excentrische gedeelte overgeslagen. Veel mensen zijn teveel bezig met hoe zwaar ze wel niet kunnen tillen (ego-lifting). Dit is iets voor powerlifters, maar voor bodybuilders gaat het hier niet om. Je maakt echt geen indruk door als een slingeraap je hele lichaam te gebruiken om een veel te zwaar gewicht omhoog te krijgen in plaats van bijvoorbeeld alleen met je biceps. Zelf hou ik dan ook een negatief (excentrische beweging) van 4 seconden aan, en een positief (concentrische beweging) van 1-2 seconden.
 7. 7. Het gewicht is ongeveer 75% van 1RM. (1 herhaling met zo zwaar mogelijk gewicht en met goede vorm!!) – Bij het excentrische gedeelte kan de spier meer kracht genereren – Excentrisch trainen leidt tot meer hypertrofie (pagina 6) dan concentrisch trainen – Excentrisch trainen kan tot hypertrofie leiden bij kortere trainingen dan andere trainingsmethoden – Excentrisch trainen leidt tot grotere (bewuste) schade van de spier, wat leidt tot meer herstel over een langere periode Voor mij betekent dit dus mijn ego aan de kant te gooien, en te trainen met een gewicht waarmee ik x-aantal reps kan uitvoeren met goede vorm. Ik hou (over het algemeen!) 4 working sets van 5-8 reps aan. Heb je de 8 reps bereikt,en als het goed is ~40 seconden over de set hebt gedaan, dan stop je, ookal kan je er nog 8. Je kunt het gewicht de volgende set iets verhogen. De laatste set is een dropset (NOS>Neurological Overload sets). Dit om maximale spiergroei te stimuleren en een in een staat van “anabolische overload” te komen. Dit is verreweg mijn belangrijkste set, en hier geef je alles. Ik drop het gewicht 4x met -20% van het gewicht waar ik mee bezig ben. *Note* Zelfs bij de dropset blijft de vorm strikt! Als je niet meer kunt doe dan liever halve reps, maar zorg wel dat je de beweging begint waarbij de spier volledig gestrekt is. Ik span mijn triceps dan aan als ik bijvoorbeeld een incline dumbbell curl doe, om net een extra inch mee te pakken, en mijn biceps volledig gestrekt en ontspannen is.
 8. 8. “Neurological overload” (mind-muscle connection) Dit is de coordinatie tussen je hersenen en de spier. Je hersenen zeggen “Contract” (pagina 4), je zenuwstelsel zend een signaal, en je spieren beginnen te bewegen. Hoe sterk je contractie is ligt aan de hoeveelheid spanning die erop staat. Hoe hoger de spanning, hoe meer spiervezels er zullen contracten. Tevens denk ik alleen maar aan de eindresultaat, en beeld me een plaatje in van hoe ik het wil hebben. Dit is waarom ik mijn reps niet altijd tel, dat is alleen maar afleiding. Een serieuze trainingspartner is dan ook aan te raden om het maximale uit je training te kunnen halen. Trainingen van 40 minuten. Zelf deed ik het ook, trainingen van 2-3 uur., Soms is het lastig om alles in 1 workout voor elkaar te krijgen. Als ik de kans heb verdeel ik het daarom ook in 2 bodyparts op een dag. Het is niet slecht als je wat langer bezig bent, maar ook niet optimaal, en daar streven we naar. Na 45 minuten intense training begint je lichaam met het remmen/weerhouden van groeihormomen, en de verhouding van katabolische hormonen neemt toe (spierafbrekend). Cortisol begint te stijgen na de eerste glimp op te hebben gevangen van “internal muscle damage”, inwendige spierschade letterlijk vertaald. Dit gaat door zo lang je traint, dus hoe langer je traint, hoe meer cortisol je produceert. Dit hormoon zorgt ervoor dat dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat, met andere woorden: er komt meer glucose in het bloed. Zo is er voldoende energie paraat om weerstand te bieden tegen gevaar. De glucose wordt vrijgemaakt door eiwitten uit spierweefsel af te breken. Voor sporters is dit een zeer nadelig effect. Cortisol heeft nog een andere functie: Het onderdrukt het immuunsysteem. Het immuunsysteem is van groot belang bij het remmen van ontstekingen en het bevorderen van herstel. Maar wanneer er direct gevaar zorgt het lichaam ervoor dat alle energie paraat is om zichzelf tegen het directe gevaar te beschermen: de functie van het immuunsysteem wordt als het ware uitgesteld om ook hierop energie te besparen. Muscle Confusion. Hier zal ik kort over zijn, want zo ingewikkeld is het niet! Een mogelijke reden waarom je niet meer groeit dan wel sterker wordt is dat je elke keer hetzelfde doet. Je lichaam is slimmer dat je denkt, en past zich snel aan. Om dit te voorkomen, verander om
 9. 9. de zoveel tijd bijvoorbeeld oefeningen. Maar reps/grip vd handen of de spiergroep ineens op een dinsdag trainen bijv donderdag wat je altijd deed kan ook. Blijf je spieren prikkelen :) Oefeningen Welke spiergroepen zijn er eigenlijk? Je hebt 6 spiergroepen die je grofweg kunt onderverdelen. Ik wil niet te diep gaan om onderverdeelden weer onder te verdelen etc. – Armen (Biceps, triceps en onderarmen) – Benen (Bovenbenen (quadriceps/hamstrings > bovenbenen), kuiten & billen) – – – – Borst (Boven, onder, midden, buiten) Buik (Boven, onder, zijkanten) Rug (Boven, midden, onder) Schouders (Voorkant, zijkant (midden), achterkant)
 10. 10. Dit zijn voorbeeldoefeningen om een idee te krijgen van de spiergroep die je traint. Op de link eronder staat de uitvoering van de oefening. Denk aan pagina 7/8 ten alle tijde!! 1. Biceps. Incline dumbbell curl http://www.youtube.com/watch?v=t-gztaNpemg (ft. Phil Heath) Preacher curl (op 't eind lock ik hem wel en span zelfs mijn triceps aan voor een extra inch range of motion) http://www.youtube.com/watch?v=0ocdNIe_1Io Bicep Curl (stang) http://www.youtube.com/watch?v=0ocdNIe_1Io (ft. Phil Heath) 2. Triceps Close grip bench press http://www.youtube.com/watch?v=BYcTSb9tsXY Rope tricep Press down http://www.youtube.com/watch?v=A9qknQFi71c (ft. Phil Heath) Skull crushers http://www.youtube.com/watch?v=fbVZos5RmME (Ft. Mark Alvisi) Dumbbell One Arm Overhead Tricep Extension http://www.youtube.com/watch?v=Vs0k_0y1A1E 3. Benen Squat http://www.youtube.com/watch?v=N5wTt6Y1ZtM (Ft. Jay Cutler) Leg extension http://www.youtube.com/watch?v=1nLmWEGXpxc (Ft. Jay Cutler. Seated Leg Curl http://www.youtube.com/watch?v=nwFuAVQdEFA Standing Calf Raise http://www.youtube.com/watch?v=1zGX2SzWLX0
 11. 11. 4. Borst Barbell Bench Press http://www.youtube.com/watch?v=VIx_oPnx94Q Incline Barbell Bench Press http://www.youtube.com/watch?v=yUY1B3I9EJA Incline Dumbbell Fly http://www.youtube.com/watch?v=kUIQPABCmz8 High Cable Chest Fly http://www.youtube.com/watch?v=Iwe6AmxVf7o Machine Chest Fly http://www.youtube.com/watch?v=nS3iyM8blN4 5. Abs. Hier doe ik 4 seconden positief, en 4 seconden negatief. Rope Crunches Technique http://www.youtube.com/watch?v=hqJ9c1Cf7-A Hanging Leg Raises http://www.youtube.com/watch?v=CRIDhu-Ylbk (Ft. Rob Riches) Leg Raises http://www.youtube.com/watch?v=JB2oyawG9KI Bicycle Crunch http://www.youtube.com/watch?v=9FGilxCbdz8 Pike http://www.youtube.com/watch?v=aviRfr_y4N4 6. Rug Supported Chin ups http://www.youtube.com/watch?v=26Nc50J3ksE Close grip lat pulldown http://www.youtube.com/watch?v=iUuq16HqknA Bent Over Barbell Row http://www.youtube.com/watch?v=s28Hif3GEbQ
 12. 12. One Arm Dumbell Row Dit was 1 van de betere filmpjes die ik kon vinden qua houding. Ik strek hem wel volledig op 't einde, en heb mijn knie verder naar achter. Ook draai ik mezelf om zodat ik het gedeelte waar je op zit omhoog kunt doen en daar met je hand op leunen. http://www.youtube.com/watch?v=pYcpY20QaE8 Rope Pulldown http://www.youtube.com/watch?v=7neTy_9zbjg Dumbbell Shrug (interessant, skip naar 2:08 voor de oefening) http://www.youtube.com/watch?v=sNnhjJt6Wdk Lower Back Extension http://www.youtube.com/watch?v=ph3pddpKzzw Deadlift! http://www.youtube.com/watch?v=7xwJzLQTKYQ 7. Schouders. Dumbbell Shoulder Press Wat ik anders doe bij deze is de dumbbells niet naar elkaar toe brengen in de lucht maar juist iets uit elkaar. Zo hou je meer spanning. http://www.youtube.com/watch?v=koG9uE8rk74 Dumbbell Front Raise http://www.youtube.com/watch?v=2ZS1Ae5n90M Cable Side Lateral Raise http://www.youtube.com/watch?v=KenChC0j_fw 8. Rear Delts http://www.youtube.com/watch?v=WtEr5_xEdTc (Ft. Ben Pakulski, interessant!) 9. Onderarmen http://www.youtube.com/watch?v=XI6AbX9P-tc
 13. 13. Cardio Ik ben een groot fan van hiit als cardio en denk dat dit de beste cardio is voor vetverbranding, en ook het beste past bij ons doel. Hiit doe ik op rustdag 1, 2 en de dag voor “legday”. Wat is hiit? High Intensity Interval Training (hiit dus) verhoogd de metabolisme*, stimuleert de groeihormoon productie en het vergroot de explosieve kracht. Uiteraard wordt de uithoudingsvermogen ook verbeterd. Onderzoek toont aan dat HIIT tot 50% effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training. De gebruikelijke HIIT sessies kunnen variëren van 15-20 tot minuten. Een interval is een pauze, de tijdsduur tussen twee gebeurtenissen. Een HIIT sessie bestaat uit een warming-up, gevolgd door zes tot tien herhalingen (periodes) van een hoge intensiteit training, gescheiden door gemiddelde intensiteit training en de totale training eindigend met een cooling-down. De hoge intensiteit van periodes/training moet worden gedaan in de buurt van maximale intensiteit en de gemiddelde intensiteit op 50% . Zelf doe ik 80% van mijn max met high, en 60% met low. Ze duren meestal 15 tot 20 minuten. Op rustdagen doe ik 20, voor legday 15 (mijn favoriet om dit op te doen is endless stairs) Als je er net mee begint zou ik beginnen met 30 seconden op, 30 seconden af. In week 2 kan je dit verhogen naar 45 seconden op, 45 af, en week 3 naar de 1 minuut. Een goede warming-up van circa 3-5 minuten is een must! *Metabolisme: Dit is eigenlijk niets meer dan je stofwisseling, dus de vertering van je voedsel nadat je het hebt geconsumeerd.
 14. 14. Voorbeeldschema (4x week) Dit schema heb ik snel in elkaar gezet, neem het alsjeblieft niet klakkeloos over, het is maar ter beeldvorming. Maandag: borst / biceps bench press incline dumbell press incline cable fly chest press machine Incline dumbbell Fly Barbell curl one hand cable curl preacher curl Dinsdag: schouders / Triceps Seated shoulder press Cable front raise Side lateral Raises Dumbell shrugs rope pushdown one arm triceps extension cable pushdown Woensdag: rust (hiit + eventueel buik, voor buik zie pagina 11) Donderdag: rug/rear delts Supported Pullups Reverse grip pulldown Bent over row One arm dumbbell row rear delts (zie pagina 12) Vrijdag: Benen Barbell Squat Leg extension Leg curl Leg extension Standing calf raise Zaterdag/Zondag: Rust (hiit)
 15. 15. Voeding Dit kan ver gaan voor een beginner, maar dit is 1 van de belangrijkste dingen wil je goede resultaten boeken, dus blijf er nog even bij! DRINK WATER! Een tekort aan water resulteert in uitdroging. Dit kan op zijn beurt zorgen voor een vermoeilijkte bloedsomloop, wat een vertraagde hersenactivitetit oplevert. Het lichaam wordt moe en lusteloos. Vaak krijgen we last van hoofdpijn en het kan zelfs zorgen voor psychische klachten, zoals depressie. Het water houdt bovendien ons stofwisselingssysteem actief en verwijdert de gif- en afvalstoffen uit ons lichaam. Tevens fungeert het als een natuurlijke schoonheidsmiddel voor het verkrijgen van een mooie, zuivere huid. Aangezien het dus gif- en afvalstoffen uit ons lichaam zuivert, is het ook een middel tegen overgewicht. Door veel water drinken een onderdeel te maken van een gewichtsverlies-programma kunnen resultaten sneller en effectiever geboekt worden. Warm water met citroen is aan te raden voor de afvallers onder ons. Verder houdt het water het hart en bloedvaten gezond en is het essentieel voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Zelf drink ik ongeveer 3,5 liter water per dag. Houd dit goed bij met bijvoorbeeld een leeg pak melk van 2,5 liter en een flesje. Bij het opstaan drink ik voordat ik iets anders doe 500ML water.
 16. 16. Soms krijg ik een appje met de vraag “dit is mijn voedingsschema, goed zo??” met een kladblaadje wat er ongeveer zo uit ziet: Opstaan: brinta met melk 2 uur later: 2 broodjes kipfilet lunch: 4 broodjes kipfilet 2 uur later: mass gainer avondeten: wat de pot schaft 2 uur later: shake voor het slapen gaan: kwark Als je goede resultaten wilt zien, hebben we nog wat werk aan dit schema, we gaan er langzaam doorheen :) 3-PN. Dit is een systeem ontworpen door de IFBB Pro Bodybuilder Ben Pakulski, tevens afgestudeerd van de universiteit. Het is gebaseerd op het bouwen van spieren, en verliezen van vet. 3-PN zijn 3 fases van je dieet die je moet manipuleren om dit in 24 uur te doen.
 17. 17. Fase 1. “intra workout nutrition” Hier gaan we het hebben over wat je tijdens je intense trainings sessie naar binnen moet krijgen. Het is aangetoond dat het juist eten van voeding, inclusief koolhydraten, glutamine, en brand chain aminos (BCAA) METEEN na je training, je eiwitsynthese met 300% kan bevorderen, en daarmee de hersteltijd enorm verkorten. Timing hiervan is belangrijk. Je kunt hard trainen, maar als je niet geeft wat je lichaam nodig heeft zul je nooit de resultaten krijgen die je wilt. Fase 2. Pre-workout Hou de inname van koolhydraten laag voor je workout om de vrijgave van groeihormonen zo optomaal te hebben, en een verhoging van je serotonin levels (de “feel-good” hormoon) Het idee hier is om een gebalanseerde maaltijd van lean protein (vis, eieren, kip) en langzaam verteerbare koolhydraten te consumeren, 3 uur voor je training. Daarna, 1 uur, of zelfs 30 minuten voor je training, eet je nog een maaltijd van proteinen (een shake of een makkelijk verteerde vorm van eiwitten zoals eiwitten of witte vis zijn ok). Het beste is om het binnen krijgen van vetten 4 uur voor je training, en 2 uur na je training te voorkomen. Dit omdat je anders insuline (hormoon die je suikergehalte in je bloed regelt) vrijlaat aan het einde van je training bij het consumeren van “high glycemic liquid carbohydrates”. Glycemic betekent glycemische. De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. Wat wil ik hiermee zeggen? Als je nog een hoeveelheid vet in je bloedsomloop hebt als je insuline level verhoogt is, is het waarschijnlijk dat dit wordt opgeslagen als vet. Post-workout Post workout begint in fase 1, en gaat door in fase 2. Fase 2 begint een uur nadat je klaar bent met trainen. Op dit moment heeft je lichaam een ruime behoefte aan koolhydraten en eiwitten. Vetten zullen alleen de opname van andere voeding vertragen (visolie zou eventueel wel kunnen). Fase 3. Dit is de rest van de dag, niet de tijd random je training. Dit is het grootste gedeelte van je dag, en erg belangrijk omdat je hier groeit, herstelt en je hormoon levels weer optimaliseert. Het is belangrijk dat je aminozuren blijft aanvullen, anders zal je lichaam het pakken waar die ook in je lichaam te vinden zijn. Als we het over eiwitten hebben, is de eerste plek waar je lichaam het vandaan zal halen je spieren. Slecht nieuws dus voor ons, want dat wil je absoluut niet. Koolhydraten vullen we aan wanneer je lichaam ze nodig heeft. Degene die koolhydraten het beste gebruikt wint, niet de meeste.
 18. 18. Herstel Fase Dit begint na 30 minuten van je training en stopt 60 minuten na je training. Dit is de belangrijkste periode dat er bestaat tijdens de spieropbouw. Deze fase moeten we dus optimaliseren! 4 weetjes. – groeihormoon wordt vrijgelaten naar aanleiding van de aanwezigheid van Lactic Acid (melkzuur) – Cortisol (pag. 8) wordt vrijgelaten n.a.v. beschadiging van je muscle tissue (spierweefsel) – Serotonin (pag. 15) wordt vrijgelaten n.a.v. trainen. – Testosterone wordt verhoogt d.m.v. intense training (voor korte tijd) Dit zijn de 4 belangrijkste factoren die je moet manipuleren, om spiermassa op te bouwen. Verder wil ik hier niet allemaal al te diep op ingaan, dus gaan we door naar de vereiste innames. Eerst moeten we je nummer bepalen, deze moet je onthouden. We doen nummer G. Dit bereken je door je lichaamsgewicht (zonder vet!) te vermenigvuldigen met 0.33. We werken hier met pounds. Om je kilo om te rekenen naar pounds kan je deze site gebruiken. http://www.manuelsweb.com/kg_lbs.htm Voorbeeld: Jan weegt 80 kilo en heeft 10% vet. Hij is 176 lbs. Dit is 10% van 80, is 8 kilo. Dat is 17,6 lbs. 176-17,6 lbs = 158,4 lean bodyweight. Lean Bodyweight x 0,33 = liquid carb requirement voor groei. (G) Lean bodyweight x0.3 / 2 = Liquid Carb requirement voor fat loss (FL) 158,4x0.33 = 52,2 gram koolhydraten nabij de training. G x 2 = eiwit behoefte. Dus 52,2 x 2 is ~104gram eiwitten in de 3-uurs post workout. G / 2 voor behoefte BCAA/Glutamine. Verdeel BCAA en Glutamine in 2 gelijke servings, helft pre-workout, helft post-workout. Daarbij doe ik ultra fine oats als liquid Glycemic Carb Powder (pag. 15) Dit zou beteken ongeveer 25 gram, 12,5gram pre-workout en 12,5 gram post-workout. Zelf heb ik wat minder gram bij bovengenoemde behoeftes. Dit is het ideaal plaatje. Zelf neem ik gewoon 1 serving BCAA/Glutamine voor, en 1 na. Ik denk, zeker als beginner dat dat goed genoeg is, want nogmaals, dit is het ideaal plaatje voor maximale stimulans voor de spiergroei. Inname Pre-workout (BCAA/Glutamine) is 15 minuten voor je training. Inname 30 minuten in je training (dan ben je als het goed is over de helft) je post-workout. Dit is het schema wat ik gebruik, en wat voor veel mensen geldt. Voor mensen die 's ochtends of 's avonds sporten zal ik er 1 onder doen.
 19. 19. All Credits to Ben Pakulski Afternoon workout Meal 1 Meal 2 Meal 3 Meal 4 During workout After workout Meal 5 Meal 6 Before Bed Protein + Fats + Veggies Protein + Carbs (3 hours pre-workout) Protein + Carbs (30 minuten pre workout) Protein + Veggies Post-workout. Whey Isolate (Binnen 2 uur na training) Protein + Carbs Protein + Fats Protein shake + Fats Morning workout Meal 1 Workout Meal 2 Meal 3 Meal 4 Meal 5 Meal 6 Before Bed Protein + Veggies Pre-workout/Post-workout Whey Isolate Protein + Carbs Protein + Carbs Shake Protein + Carbs + Veggies Protein + Fats + Veggies Shake + Fats Evening Workout Meal 1 Meal 2 Meal 3 Meal 4 Meal 5 Workout Meal 6 Before Bed Protein + Fats + Veggies Protein + Carbs Protein + Carbs + Veggies Protein + Carbs + Veggies Shake (low-carb) Pre-workout/Post workout Whey Isolate Protein + Fats + Veggies Protein Shake + Fats Non-training days Meal 1 Meal 2 Meal 3 Meal 4 Meal 5 Meal 6 Before bed Protein + Fats + Veggies Protein + Carbs Protein + Carbs + Veggies Protein Shake Protein Shake + Carb + Veggies Protein + Fats + Veggies Protein Shake + Fats Belangrijk: Nergens zie je de combinatie Carbs + Fats. Dit resulteert de kans op vetopslag.
 20. 20. Calorieën bepalen Lean bodyweight(lbw, lean bodyweight). Mannen: lbw x 15 Mannen snelle stofwisseling, of mannen die zsm massa willen aankomen: lbw x 20 Vrouwen: lbw x 12 Trainingsdagen Koolhydraat behoefte. “totaal cals” x 0.5 / 4 Eiwitbehoefte: “totaal cals” x 0.3 / 4 Vetbehoefte: “totaal cals” x 0.2 / 9 Niet-trainings dagen. Koolhydraat behoefte. “totaal cals” x 0.5 / 4 Eiwitbehoefte: “totaal cals” x 0.25 / 4 Vetbehoefte: “totaal cals” x 0.25 / 9 Goede Eiwitbronnen zijn: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Vis Magere Vlees Kip Kalkoen Hele eieren Eiwitten Whey Protein Kwark (langzaam opnemende eiwitten) Goede Koolhydraatbronnen zijn: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bruine rijst Witte rijst Quinoa Gesneden haver Zoete aardappelen Aardappelen Nierbonen Goede Vetbronnen zijn: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Walnoten Avocado Coconut olie Olijfolie Visolie Walnoot olie
 21. 21. Voorbeeldschema (engels) 2750 Kcal schema HIGH Carb. Meal #1 1,5 cup of oats (measured raw) 1 tbsp Almond Butter 7 egg whotes Meal #2 5 Oz Extra Lean Turkey 2 slices of Ezekiel Bread ½ Quinoa Meal #3 7 oz Cod 7 oz White Patato 1 cup Zucchini Meal #4 Post Workout 4 oz Chicken Breast 1 cup Broccoli ½ cup Basmati Rice Meal #5 4 oz Bison 6 oz Sweet Patato 1 cup Green Beans Meal 6 8 egg whites cookied with spinach 1 oz Brazil Nuts 2750 Kcal schema LOW Carb Pre-Breakfast 1 scoop Whey Isolate Meal #1 4 oz chicken sausages 2 whole eggs ¼ cup almonds/cashews Meal #2 5 oz Extra Lean Ground Beef ½ Cup Cooked Brown Rice 20gram Onion 120gram Broccoli Meal #3 9oz Chicken Breast 100gram Broccoli 120gram Zucchini 2/3 Cup Kidney Beans (gekookt gemeten) Meal #4 9 oz Chicken Breast 150gram Cauliflower 4 egg whites Meal #5 16 egg whites 50gram Swiss Chard Leaves 50gram parsnips Meal #6 5 ozSirloin Steak 2 Egg whites 120gram Broccoli
 22. 22. Outro Ik snap dat dit veel nieuwe informatie is, en waarschijnlijk heb je lang niet alles onthouden, lees het gerust nog is door. Goed dat je tot hier bent gekomen en ik hoop dat je er wat aan hebt gehad :) Als je nog een vraag hebt, wat wilt zeggen laat een comment achter op de post! Deel/like hem als je denkt dat je vrienden hier ook wat aan hebben:) Succes met sporten en ben zeer benieuwd naar jou resultaten!

×