Pelan strategik-jawatankuasa-disiplin2013

16,835 views

Published on

4 Comments
22 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
16,835
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
1,486
Comments
4
Likes
22
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pelan strategik-jawatankuasa-disiplin2013

 1. 1. 1 PELAN STRATEGIK JAWATANKUASA DISIPLIN 2012-2016 Bil Isu Masalah Matlamat Strategi Indicator pencapaian 1 Pelajar tidak hadir ke sekolah. 1.Peratus kehadiran pelajar ke sekolah tidak mencapai 98%. 1.Peratus kehadiran mencapai 100% pada tahun 2015. 2.Pelajar datang ke sekolah dengan rela hati. 1. Motivasi untuk menarik minat pelajar datang ke sekolah. 2. Meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran guru. 3. Mempertingkatkan kesedaran pelajaran akan kepentingan pelajaran. 4. Mengadakan permuafakatan dengan ibu bapa. 1. Semua pelajar hadir ke sekolah dengan rela hati. 2. Pelajar yang tidak hadir harus memaklumkan ketidakhadiran mereka kepada pihak sekolah. 3. Pelajar lebih mementingkan pelajaran berbanding dengan keseronokan di luar atau di rumah.
 2. 2. 2 PELAN TAKTIKAL JAWATANKUASA DISIPLIN TAHUN 2012-2016 Bil Program Objektif Tanggungjawab Tempoh Kos/sumber TOV ETR Indikator pencapaian 1 Sekolah Destinasiku 1. Mempertingkatkan kesedaran pelajar akan kepentingan pendidikan. 2. Mendidik pelajar untuk menghargai masa persekolahan. 3. Menyemai nilai – nilai “Sekolahku duniaku” serta menyayangi sekolah. 1. Guru besar. 2. GPK 1. 3. GPK HEM. 4. GPK KOKURIKULUM. 5. Unit Bimbingan Kaunseling . 6. Semua guru. Januari- November. Kurang daripada 98% pelajar hadir ke sekolah. 100% pelajar hadir ke sekolah setiap hari. 1. Semua pelajar hadir ke sekolah. 2. Pelajar yang tidak hadir ke sekolah harus memaklum ketidakhadira n mereka kepada pihak sekolah.
 3. 3. 3 PELAN OPERASI JAWATANKUASA DISIPLIN TAHUN 2012-2016 Nama projek Sekolah destinasiku Objektif 1. Mempertingkatkan kesedaran pelajar akan kepentingan pendidikan. 2. Mendidik pelajar untuk menghargai masa persekolahan. 3. Menyemai nilai-nilai “Sekolahku Duniaku”serta menyayangi sekolah. Tempoh Januari-November Kumpulan sasaran Semua murid Guru terlibat Guru besar,GPK 1,GPK HEM,GPK KOKURIKULUM,Unit Bimbingan Kaunseling dan Semua guru. Proses kerja 1. Taklimat Program Sekolah Destinasi Ku -Ucapan GPK HEM -Penerangan tentang Program Sekolah Destinasi Ku -Pelantikan Penyelaras. 2. Kenalpasti pelajar yang sering tidak hadir ke sekolah melalui rekod kawalan kelas dan rekod Kehadiran daripada guru kelas. 3. Perbincangan dan kaunseling .Pelajar bermasalah selalu tidak hadir ke sekolah diberi kaunseling. Kekangan 1. Status motivasi pelajar ke sekolah amat rendah. 2. Pemantauan ibu bapa masih kurang. Pemantauan Dilakukan oleh GPK HEM,Unit Kaunseling dan Guru kelas. Penambahbaikan Penambahbaikan dilakukan selepas penilaian dibuat untuk meningkatkan keberkesanan program.
 4. 4. 4 JAWATAN PENGAWAS ANALISIS SWOT JAWATANKUASA PENGAWAS 2011-2015 KEKUATAN(STRENGTH-S) KELEMAHAN (WEAKNESS-W) S1-Disiplin dan sahsiah pengawas terkawal S2-Ada pengawas yang komited dan bertanggungjawab dalam menjalankan tugas harian. S3-Ada kerjasama di kalangan pengawas dan guru penyelaras. S4-Pemantauan kerja yang berterusan W1-Ada pengawas tidak berani mengarah/keyakinan rendah W2-Ada pengawas tidak begitu komited /bertanggungjawab W3-Ada pengawas takut member arahan kerana takut diugut kemudian
 5. 5. 5 PELUANG(OPPORTUNITES-O) ANCAMAN(TREAT-T) O1-Pihak sekolah sentiasa menyokong dan membiayai aktiviti pengawas O2-Mempunyai hubungan yang baik dengan semua warga sekolah dan murid- murid yang memahami apa itu peranan dan tanggungjawab pengawas sekolah. T1-Pengawas mendapat ugutan daripada murid-murid yang ada masalah disiplin. T2-Sekolah mempunyai terlalu banyak pintu pagar masuk T3-Sekolah yang menjadikan laluan murid 2 buah sekolah lain (SK taman Keramat 1 dan SMK Taman Keramat) T4-Bantuan daripada pengawal sekolah kurang mantap. T5-Kemasukan ibu bapa ke dalam kawasan sekolah dengan kereta hingga ke tempat perhimpunan murid.
 6. 6. 6 PELAN STRATEGIK JAWATANKUASA PENGAWAS 2012-2016 ISU MASALAH MATLAMAT STRATEGI INDIKATOR PENCAPAIAN Prestasi kepimpinan 1.Pencapaian daya kepimpinan masih rendah. 2.Keyakinan diri pengawas rendah Meningkat prestasi kepimpinan pengawas ke tahap cemerlang Meningkat tahap keyakinan diri pengawas ke tahap cemerlang. -Meningkatkan kualiti kepimpinan guru penyelaras dan ajk Pengawas sekolah - meningkatkan penglibatan pengawas dalam pengendalian semua aktiviti sekolah. -Menubuhkan pasukan guru bertugas harian di blok murid tahap 1 dan tahap 2 dan kawasan yang sering menjadi tumpuan pelajar waktu pagi dan rehat. 1.100% pengawas menunjukkan daya kepimpinan cemerlang. 2.100% pengawas terlibat dan berkeyakinan diri yang cemerlang 3.100% pengawas merasa yakin dan berani kerana disokong dalam menjalankan tugas harian di sekolah.
 7. 7. 7 PELAN TAKTIKAL JAWATANKUASA PENGAWAS TAHUN 2012-2016 Bil Program Objektif Tanggungjawab Tempoh Kos/sumber TOV ETR Indikator pencapaian 1 Watikah pelantikan pengawas 1. Melahirkan perasaan bertuah kepada pengawas kerana dilantik sebagai pengawas. 2. Menimbulkan semangat untuk menjalankan tugas sebagai pengawas. Guru Besar,GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Januari Sekolah 80% pengawas masih belum mempunyai ciri pengawas. 100% pengawas yakin menjalankan tugas sebagai pengawas 100% pengawas boleh menjalankan tugas dengan bersemangat. 2 Kursus Kepimpinan Pengawas 1. Melahirkan pemimpin yang mempunyai ciri- ciri kepimpinan berkualiti. 2. Memantapkan lagi keyakinan dan kekuatan yang sedia ada untuk menghadapi cabaran yang akan datang. Guru Besar,GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Februari Sekolah 80% pengawas belum mempunyai cirri-ciri kepimpinan yang berkualiti. 100% pengawas akan berkeyakinan/ mempunyai jati diri yang kental dan tahan lasak dari segi fizikal dan mental. 100% pengawas boleh menjalankan tugasan dengan cekap dan berkualiti.
 8. 8. 8 3. Membina jati diri yang kental dan menguji ketahanan fizikal dan mental. 3 Perjumpaa n Bulanan (sebulan sekali) 1. Membincangkan masalah- masalah disiplin terkini dan berusaha untuk mengenalpasti cara-cara menanganinya. 2. Membincangkan dan menjana idea untuk menyelesaikan masalah- masalah pengurusan tugas. 3. Mengemaskini perancangan aktiviti ,mengera tkan silaturahim /bertanya khabar. Guru Besar,GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Sepanja ng tahun Sekolah 80% pengawas perlu diperingatkan tentang tugas/perana n/tanggungja wab sebagai seorang pemimpin sekolah. 100% pengawas yang berdisiplin dan cekap dalam urusan tugasan harian. 100% pengawas yang bergerak pantas/cekap dan peka selalu /kerjasama diam alkan.
 9. 9. 9 4 Lawatan sambil belajar/pen anda aras 1. Belajar melalui melihat /mendengar/me nanya/menyentu h. 2. Menimba ilmu dan pengetahuan. 3. Mendapat pengalaman baru mengenai kepimpinan /kerjaya/pendidi kan /perkembangan masa. 4. Bertukar pendapat /menjana idea untuk memantapkan kualiti kepimpinan dan sistem pelaksaanaan tugasan pengawas. GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling April Sekolah 80% pengawas masih belum terbuka minda dan tidak peka terhadap situasi sekeliling /hanya mencontohi apa yang sedia ada. 100% pengawas terbuka minda dan mata dan boleh menggunakan pelbagai pendekatan semasa berurusan. 100% Pengawas cerdik minda dan boleh berinteraksi dengan berkesan.
 10. 10. 10 PELAN OPERASI JAWATANKUASA PENGAWAS TAHUN 2012-2016 Nama projek WATIKAH PELANTIKAN PENGAWAS Objektif 1. Melahirkan semangat ingin menjalankan tugas. 2. Melahirkan perasaan dihargai Tempoh 1 hari Kumpulan sasaran Semua pengawas 46 orang Guru terlibat GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Proses kerja 1. Buat kertas kerja. 1.1:Ajk bertindak –Agihan tugas 1.2: Kos perbelanjaan-Makan/sijil. 1.3: Hantar untuk kelulusan guru besar. 2. Taklimat watikah. -kepada semua pengawas. -Raptai semua pengawas. 3. Pelaksanaan. -Ucapan guru besar -Penyampaian watikah oleh Guru besar. Kekangan Ajk kurang memberi kerjasama Pemantauan Guru besar , GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Penilaian 1. Pengawas diagihkan kepada 2 kumpulan 2. Pengawas tahap 1 (lelaki) akan dipanggil untuk menerima watikah di ikuti pengawas lelaki tahap 2. 3. Pengawas tahap 1 (Perempuan) akan dipanggil untuk menerima watikah di ikuti pengawas perempuan tahap 2. 4. Murid akan turun dari pentas mengikuti yang ditentukan. Penambahbaikan Anggota polis akan dijemput untuk memberikan ceramah pencegahan jenayah/disiplin.
 11. 11. 11 PELAN OPERASI JAWATANKUASA PENGAWAS TAHUN 2012-2016 Nama projek KURSUS KEPIMPINAN PENGAWAS Objektif 1.Melahirkan pemimpin yang mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang berkualiti Tempoh 1 hari(Februari) Kumpulan sasaran Semua pengawas 46 orang Guru terlibat GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Proses kerja 1 . Buat kertas kerja. 1.1:Ajk bertindak –Agihan tugas 1.2: Kos perbelanjaan-Makan/sijil. 1.3: Hantar untuk kelulusan guru besar. 1.4: Membuat tempahan makanan . 1.5: Membuat surat kebenaran kepada ibu bapa pengawas. 2. Taklimat kursus 2.1:kepada semua AJK. 2.2:Kepada semua pengawas sekolah. 3.Pengesahan. 3.1: Surat kebenaran daripada ibu bapa pengawas. 4. Pelaksanaan. 4.1:Pengawasan AJK sepanjang kursus 4.2:Aktiviti mengikut jadual yang ditetapkan oleh penceramah/penyampai kursus. Kekangan Kos pembelanjaan yang tinggi Pemantauan Guru besar , GPK HEM,Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Penilaian 1. Pengawas dibahagikan kepada beberapa kumpulan 2. Setiap kumpulan akan dinilai bagi mengenalpasti prestasi,keyakinan dan cirri-ciri kepimpinan. Penambahbaikan Berdasarkan hasil penilaian ,penambahbaikan dilakukan kepada setiap orang pengawas melalui pemantauan berterusan.
 12. 12. 12 PELAN OPERASI JAWATANKUASA PENGAWAS TAHUN 2012-2016 Nama projek Perjumpaan Bulanan Pengawas Objektif 1. Membincangkan masalah-masalah disiplin terkini dan berusaha untuk mengenalpasti cara-cara mengatasinya. 2. Membincangkan dan menjana idea untuk menyelesaikan masalah-masalah pengurusan tugas. 3. Mengemaskini perancangan aktiviti. 4. Mengeratkan silaturahim dan bertanya khabar. Tempoh Hari selasa dalam minggu pertama setiap bulan. Kumpulan sasaran Semua pengawas 46 orang Guru terlibat Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Proses kerja 1. Mengumpul laporan dari catatan harian pengawas-Setiap blok/kes-kes disiplin. 2. Taklimat bulanan –membincangkan aktiviti terkini . 3. Perbincangan isu-isu baru-Menjana idea untuk menyelesaikan masalah-masalah pengurusan tugasan harian. Kekangan Masa kerana pengawas-pengawas perlu mengikuti P&P dan guru penasihat perlu mengajar. Pemantauan Pemantauan oleh Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Penilaian 1. Pengawas dibahagikan kepada kumpulan. 2. Setiap orang pengawas dinilai oleh guru penasihat melalui prestasi kerja. Penambahbaikan Berdasarkan hasil penilaian ,penambahbaikan dilakukan kepada setiap orang .
 13. 13. 13 PELAN OPERASI JAWATANKUASA PENGAWAS TAHUN 2012-2016 Nama projek Lawatan sambil Belajar/Penanda aras Objektif 1. Belajar melalui mendengar/menyanyi/menyentuh/pergi ke tempat berkenaan. 2. Menimba ilmu pengetahuan. 3. Mendapat pengalaman baru mengenai kepimpinan/kerjaya /pendidikan /perkembangan semasa. Tempoh Mei Kumpulan sasaran Semua pengawas 46 orang Guru terlibat Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Proses kerja 1. Buat kertas kerja Lawatan sambil belajar. 1.1:Tempat lawatan sebagai penanda aras. 1.2: Kos perbelanjaan –Pengangkutan/makanan. 1,3 : Aturcara lawatan/surat kebenaran PPD/JPN/Ibu bapa. 2. Dihantar kepada Guru Besar untuk kelulusan. 3. Taklimat bersama pengawas /guru penasihat pengawas. 4. Tarikh lawatan. 4.1 :Pengawas dan guru penasihat pengawas/guru bimbingan kaunseling menentukan bas untuk kumpulan. 4.2 :Setiap guru penasihat pengawas bertanggungjawab ke atas keselamatan untuk pengawas yang terlibat. 4.3 :Lawatan ikut jadual. Kekangan Kos pengangkutan tinggi dan masa lawatan singkat. Pemantauan Pemantauan oleh Unit pengawas,unit disiplin dan Unit Bimbingan dan Kaunseling Penilaian Pengawas dibahagikan kepada kumpulan -Setiap kumpulan diberikan satu tugasan yang perlu disiapkan dalam tempoh tertentu. -Tugasan akan dinilai oleh guru Penasihat pengawas. Penambahbaikan Berdasarkan hasil penilaian ,penambahbaikan dilakukan kepada setiap orang .

×