Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La moral kantiana

559 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

La moral kantiana

 1. 1. LA MORAL KANTIANA<br />
 2. 2. <ul><li>OBRES</li></ul>Kant va escriure dues obres fonamentals sobre moral:<br />
 3. 3. <ul><li>APLICACIONS DE LA RAÓ</li></li></ul><li><ul><li>L’ÈTICA MATERIAL I L’ÈTICA FORMAL</li></ul>L’èticaabans de Kant<br /><ul><li>Ètica material.
 4. 4. La bondat o maldat de la conducta humana depèn d’un bé suprem per a l’ésser humà. </li></ul>L’ètica Kantiana<br /><ul><li>Ètica innovadora.
 5. 5. Ètica formal.</li></li></ul><li><ul><li>CRÍTICA A LES ÈTIQUES MATERIALS</li></ul>L’ètica kantiana és racionalista i critica les ètiques materials dient que:<br />El seu contingut ve de l’experiència (són empíriques, a posteriori). <br />Kant vol formular una ètica amb imperatius universals i a priori (no provinents de l’experiència).<br />Els seus imperatius són hipotètics (són mitjans per assolir un fi, no tenen una validesa absoluta).<br />Formulació: “Si vols B, fes A”. Exemple: Si vols guanyar diners, treballa.<br />Jo he de fer X perquè és el meu deure. <br /> Són heterònomes (la llei moral NO es deriva de la pròpia voluntat, sinó de l’exterior). Exemple: Faig X perquè sinó hem castiguen.<br />
 6. 6. <ul><li> L’ÈTICA SEGONS KANT</li></ul>Una ètica universal i racional:<br />L’ÈTICA HA DE SER FORMAL<br />
 7. 7. <ul><li> ÈTICA FORMAL</li></ul>MORAL DEONTOLÒGICA<br />
 8. 8. <ul><li> IMPERATIU CATEGÒRIC (“Fes A”)</li></ul>Primera formulació: <br />“Obra de tal manera que puguis voler que la màxima que regeix la teva conducta hagi de poder convertir-se en llei universal”.<br /><ul><li> Estableix la forma que ha de posseir qualsevol norma concreta de les nostres accions.
 9. 9. La norma ha de ser d’una manera que el subjecte pugui voler que esdevingui llei universal.
 10. 10. Exemple: No matis. (No s’ha de matar, perquè jo no vull que hem matin).</li></li></ul><li>Segona formulació: <br />“Obra de tal manera que facis servir la humanitat, tant en la teva persona com en la de qualsevol altre, sempre com un fi i mai merament con un mitjà”.<br /><ul><li> L’ésser humà és un fi en si mateix i per això, no ha de ser considerat com a mitjà.</li></li></ul><li><ul><li>IMPOSSIBILITAT DE LA METAFÍSICA COM A CIÈNCIA</li></ul>La immortalitat de l’ànima<br />Ànima i Déu no són objectes de coneixement científic objectiu.<br />Kant NO nega<br />L’existència de Déu<br />POSTULATS DE LA RAÓ<br />Sense llibertat no tindria cap sentit la responsabilitat moral ni les idees de pecat o de culpa.<br />La raó ens ordena a aspirar a la virtut.<br />Déu ha d’existir per unir “ésser” i “haver d’ésser”.<br />

×