Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pruebas Nacionales - Inglés 07 (Englishpost.org)

185 views

Published on

Visit Englishpost.org for more information about English Language Teaching and Learning. If you work in Costa Rica, Visit this page: https://englishpost.org/pages/mep/

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Pruebas Nacionales - Inglés 07 (Englishpost.org)

  1. 1. Inglés / Edad Ministerio de Educación Pública División de Control de Calidad y Macroevaluación del Sistema Educativo Departamento de Pruebas Nacionales Convenio MEP – ICER Programa de Educación Diversificada a Distancia Prueba Inglés 2 Total de puntos: 60 Convocatoria: 02-2004 SELECTION 60 ITEMS Read the recipe. Choose the appropriate alternative to complete the sentences, from it. 1) One of the ingredients which is not solid in this recipe is ________________. A) flour B) sugar C) vanilla D) cocoa powder 2) The first step to prepare brownies is to _____________________. A) put together the dry ingredients B) separate the eggs and butter C) have two cups of sugar D) buy some cups of flour 3) When you prepare brownies you need _____________________. A) a dozen eggs B) three cups of flour C) two cups of chopped nuts D) one small spoon of vanilla 4) Salt is used _____________________ in brownies recipe. A) in big quantities B) in very little quantity C) as the main ingredient D) before you combine the dry ingredients 5) Cocoa powder and flour are ___________ ingredients. A) dry B) liquid C) optional D) greased División Control de Calidad 1 Brownies Ingredients: 1/2cupflour 1cupsugar 2tablespoonscocoapowder. Apinchofsalt 1/2cupmeltedbutterormargarine 2eggs 1teaspoonvanilla 1/2cupchoppednuts(optional) Howtoprepare Combinethedryingredients.Mixwell. Combinebutter,eggs,andvanilla,andaddthatmixturetodryingredients.Mixwell. (Addthechoppednuts).Pourintogreasedsquarepanandbakeat350ºfor30minutes.Cool
  2. 2. Inglés / Edad Read the dialogue. Choose the appropriate alternative to complete the sentences, according to the dialogue above. 6) Tom and Ana are ______________. A) having a light meal B) eating dinner at home C) talking about food customs D) discussing about their countries 7) Costa Ricans’ breakfast is ________________________. A) the same as a “casado” B) usually cereal or pancakes C) usually heavier than the U.S’s D) as light as the one in Tom’s country 8) Tom enjoys to eat ______________________ the most. A) casados B) picadillos C) gallo pinto D) homemade tortillas División Control de Calidad 2 Situation: Tom is from the United States. He is talking to Ana, her Costa Rican friend. Tom: What do you usually have for breakfast? Ana: Sometimes, I eat “gallo pinto” with eggs. Sometimes, I have tortillas with sour cream, or I eat bread and butter with cheese. I seldom eat cereal. I always drink coffee, too. What about you? Tom: Well, here in Costa Rica, I eat “gallo pinto”, eggs, and tortillas. I drink coffee, too. But at home, I usually have cereal, pancakes or fried bacon with eggs. I drink orange juice or milk. Ana: Really? Is it true that people in your country don’t eat much for lunch? Tom: Yes. We usually eat a sandwich, a hamburger, a piece of pizza or a salad. Lunch is a light meal for us almost every day. But here, I love “casados” with meat and “picadillo”. Ana: Great! I’m glad you like our food.
  3. 3. Inglés / Edad 9) U.S. people ________________________. A) eat a light lunch B) have a heavy breakfast C) prefer a sandwich in the morning D) eat tortillas with sour cream for dinner 10) In the dialogue, Tom says he ________________________ for breakfast. A) rarely eats eggs B) never drinks coffee here C) drinks a different thing at home D) always prefers to eat pancakes 11) The word “casados” refers to a ________________________. A) type of breakfast B) light meal for dinner C) heavy dish including picadillo D) dish of “gallo pinto” with eggs División Control de Calidad 3
  4. 4. Inglés / Edad Read the article. Choose the appropriate alternative to complete the sentences, using the previous reading. 12) Electronic signatures are used to _______________________________. A) send letters B) send e–mails C) make hundreds of thousands of numbers D) authenticate legal documents and money transfers 13) This technology will bring particular advantages to the _________________________. A) Judicial system of Costa Rica B) public and private entities abroad C) Technology Minister of Costa Rica D) fifteen government institutions of the country División Control de Calidad 4 ““Electronic Signature”Electronic Signature” Program Unveiled Science and Technology Minister showed the final version of the government’s “Electronic Signature” program last week, which will eventually allow users to authenticate legal documents and commercial transactions with “computerized signatures.” Electronic signatures are unique computerized codes made up of hundreds of thousands of numbers used, instead of printed signatures, to validate legal documents, money transfers and purchases. Last year, a special commission was appointed to study the system about “Electronic Signature” and draft a bill for Congress. The bill is now under study and awaiting vote. The system would be especially beneficial to the Judicial System because rural lawyers will be able to present signed documents without having to travel to San José. Fifteen government institutions are already backing the proposal, the minister said. “Electronic signatures are an extremely safe way to validate documents. The signature codes are practically impossible to forge”, he explained. To forge: to make an imitation Tico Times – Fabián Borges
  5. 5. Inglés / Edad 14) This Electronic Signature is ___________________________. A) very hard to forge B) absolutely insecure C) completely commercial D) impossible to authenticate 15) The “Electronic Signature” ___________________________. A) allows anyone to access the information B) permits the money transference manually C) is a new program proposed by the government D) codifies all the legal information related to government 16) The bill about “Electronic Signature” is ___________________________. A) a law right now B) waiting to be approved C) being used by rural lawyers D) being drafted by the Minister of Science and technology 17) The lawyers in the countryside benefit from this bill because they ________________. A) don't sign any documents more B) don't need to validate legal documents C) won't have to come to the capital to sign D) won't use computerized codes any more División Control de Calidad 5
  6. 6. Inglés / Edad Read the dialogue. Choose the appropriate alternative to answer the questions, according to the dialogue. 18) What are John and Kathy talking about? A) Types of keyboards. B) The news of the future. C) The computer of the future. D) The new uses of keyboards. 19) Which is one characteristic of the new computer? It includes ______________. A) a special keyboard B) voice recognition command C) a keyboard that fits on the palm of the hand D) a small instrument that compresses the information 20) How big will the future computers be? A) Bigger than the keyboard. B) Smaller than a baby’s hand. C) As big as the today’s computer. D) As small as the palm of one’s hand. 21) How might people be informed in twenty years? A) By man’s hands. B) By delivery people. C) Through computers. D) Through the newspapers. 22) What does John think about the computer control of human lives? It is ___________. A) awful B) terrible C) dreadful D) fantastic División Control de Calidad 6 Situation: John and Kathy are schoolmates. They are talking. Kathy:Have you heard about the new computer it is coming out? It will be able to recognize any voice command, so you won’t ever need to use the keyboard. John:Yeah, and soon everyone will use computers that fit into the palm of one’s hand. Kathy:Within 20 years, all our news and information will be coming through computers. John:By then, magazines and newspapers have disappeared and the delivery person too. Kathy:Wow! Computers are going to take over our lives one of these days. John:Yeah! Isn’t it great! Adapted from New Interchange
  7. 7. Inglés / Edad Read the text. Choose the appropriate alternative to answer the questions, from the previous text. 23) Why are the campesinos happy with the Boyeros Day? Because it __________________. A) brings them many changes B) is just a Costa Rican holiday C) helps them to forget their past D) is a recall of the campesino’s way of life 24) What does the celebration mean for the campesinos? It’s ___________________. A) a family festival B) the campesino’s parades C) Costa Rican parades of oxcarts D) a way to keep the country's traditions 25) When does the event take place? _______________________. A) One Saturday each month B) On Friday C) In March D) In May 26) Which activities do people carry on during the celebration? A) Opening band festivals. B) Parades of rich families. C) A show of colorful oxcarts full of free food for everybody. D) Parades of colorful painted oxcarts representing the cultural roots. 27) What is a title for the text? A) Culture and Value. B) National Boyeros Day. C) San Antonio de Escazú. D) Commemoration of all cultural roots. División Control de Calidad 7 National Boyeros Day is more than a celebration of campesinos’ traditions around the country; it is a recognition of their living way. “Living the traditions is how we maintain them. For 20 years we have had this national day to emphasize our values and our culture, and to be sure the country does not forget its past.” The two day festival, opening on Saturday, March 9, means parades of brightly colored oxcarts, fireworks, dancing and good food to the 20 000 tourists, who come to San Antonio de Escazú every year. It’s a commemoration of cultural roots, early economic development and rich family traditions. Adapted from Tico Times National Boyeros Day is more than a celebration of campesinos’ traditions around the country; it is a recognition of their living way. “Living the traditions is how we maintain them. For 20 years we have had this national day to emphasize our values and our culture, and to be sure the country does not forget its past.” The two day festival, opening on Saturday, March 9, means parades of brightly colored oxcarts, fireworks, dancing and good food to the 20 000 tourists, who come to San Antonio de Escazú every year. It’s a commemoration of cultural roots, early economic development and rich family traditions. Adapted from Tico Times
  8. 8. Inglés / Edad Read the text. Choose the appropriate alternative that completes each statement, according to the reading above. 28) Edson ______________________________. A) founded the Santos Club in Brazil B) was well-trained since his childhood C) played with the Cosmos team since 1958 D) was a distinguished athlete in the last century 29) Edson Arantes __________________________. A) was Pelé’s best friend B) participated in three World Cup matches C) was the trainer of the Brazilian national team D) scored one thousand two hundred goals in ten years 30) Pelé ___________________________. A) played professional soccer in his country during nineteen years B) didn’t continue in the soccer world after nineteen seventy-four C) didn’t score any goal after nineteen sixty-three D) won all the World Cup matches with his team División Control de Calidad 8 Edson Arantes, known as Pelé, was born in 1940 in Brazil. He was an outstanding soccer player, but as a boy he didn’t have formal training in this sport. He learned to play soccer with his friends on the beaches of Rio de Janeiro. His first match for the Brazilian national soccer team was in 1955, and by 1958 he was a world–famous soccer player. From 1958 to 1968, he scored 1200 goals for the Santos Club in Brazil and the Brazilian national team. He played for Brazil in four World Cup competitions, and Brazil won three of these. Everybody loved to watch Pelé. He was an excellent athlete, a wonderful team member and a funny person too. He retired from Brazilian soccer in 1974, and the next year he went to the United States to play for the New York Cosmos. He helped to make the Cosmos team a very good one. He retired as a soccer player in 1977. He now lives in Brazil where he works as soccer coach. (From Tico Times)
  9. 9. Inglés / Edad 31) After Pelé’s retirement as a soccer player from Brazil, he ______________________. A) decided to stay in the United States B) became a soccer coach in New York C) helped the Cosmos to be a good team D) played soccer with his friends on the beaches 32) Pelé retired as a soccer player when he was ___________________ years old. A) forty B) forty-one C) thirty-four D) thirty-seven 33) Edson Arantes had the first match for the Brazilian national soccer team when he was around _________________. A) seventeen B) eighteen C) twenty D) fifteen División Control de Calidad 9
  10. 10. Inglés / Edad Read the text. Based on the reading, choose the appropriate alternative to answer the questions. 34) What do these three musicians have in common? They _____________________. A) all sing only rock music. B) combine rhythms such as jazz, rap and country. C) blend popular rhythms with their country’s music. D) all sing to express the way they feel about youngsters. 35) Why is Bonnie Raitt’s voice good for country and blues music? Because ______________. A) she’s a very sad songwriter. B) she has a strong and rough voice. C) her voice reflects feelings and strong emotions. D) those rhythms are part of the folcklore of America. División Control de Calidad 10 The Sound of MusicThe Sound of Music Do you like popular music from latin America, The United States, or Asia? Many musicians from around the world mix their country’s music with popular sounds. Caetano Veloso after thirty years, is still one of Brazil’s most important musicians. He mixes rock with the music of the Bahia region. Bahia is a state of Brazil that is strongly influenced by African culture. Caetano Veloso is an excellent songwriter and poet. He says of this music, “I make my songs like a painter paints his canvas.” Bonnie Raitt is an American singer, songwriter, and guitarist. Her music blends rock with country and the blues. The blues is a kind of folk music that is often sad. It is usually about love and the problems of life. Bonnie Raitt’s strong, rough voice is perfect for singing country and the blues. Cui Jian (pronounced “tsay jyan”) is a very important musician and singer in the growth of rock music in China. Western styles, like jazz and rap, clearly influence his music. However, his music is very Chinese in its instruments and sounds. Cui Jian says his music expresses the feelings of Chinese young people. Blend = mix together canvas= the material that artist uses to paint pictures rough= not smooth, gentle or delicate
  11. 11. Inglés / Edad 36) What does Cui Jian want to express through his music? The A) representation of Chinese youth feelings. B) development of rock music in China. C) Chinese instruments and sounds. D) influence of Western styles. 37) What is the word “blues” related to, in the text? A ______________________. A) type of paint B) variety of folk music C) country rhythm for a strong voice D) mixture of rock and African rhythm 38) What is the similarity among the three musicians? A) All of them sing love songs. B) Their songs are country music. C) The three use Chinese instruments. D) Their music mixes different rhythms. División Control de Calidad 11
  12. 12. Inglés / Edad Read the information. Based on the information above, choose the appropriate alternative to complete the sentences. 39) The main idea of the reading is to let people know about _______________________. A) places they can visit when traveling B) ways to get cheaper tickets C) the high price of tickets D) how to travel to Tokyo 40) A way of getting plane tickets at a lower cost is by ___________________________. A) paying $1,800 to the airline B) buying the ticket at the last minute C) traveling from Los Angeles to Tokyo D) buying a ticket you can not return, some months before División Control de Calidad 12 Do you know how to get inexpensive airline and train tickets? On a recent flight, Laura was talking happily with the woman in the next seat –until the conversation turned to fares. The woman, who bought her ticket two months in advance, paid $109. Laura paid the full fare of $457. She decided that next time she would find out how to travel for less. Here are some ways to travel for less: Cheap airline tickets. To fly for less money, you can buy non-refundable plane tickets two or three months before your trip. The cheapest way to fly is as a courier. In return for delivering a package for a courier company, you get a plane ticket that costs as little as one-quarter of the regular fare – or even less if the company needs someone at the last minute. Recently, a courier flew round trip from Los Angeles to Tokyo for $100; a regular ticket costs around $1,800. Train passes. If you’re going to do a lot of traveling by train, a train pass will save you money. Buying a single pass gives you unlimited travel for a period of time. Train passes can be especially useful in India, which has the world’s largest rail system; in Japan where trains are fast and convenient; and in Europe where trains go to over 30,000 cities. Adapted from New Interchange 2
  13. 13. Inglés / Edad 41) When traveling by train, you can save money _________________________. A) buying a train pass B) going to many different cities C) visiting different places in India D) traveling on the largest rail system 42) Laura learned she can _________________________. A) fly everywhere buying the tickets in the courier company B) buy some plane tickets for a cheaper price C) pay more money to travel in a better seat D) find out about full fare tickets next time 43) The least expensive flight tickets are _________________________. A) those used in round trips B) those used in regular flights C) the ones bought in Los Angeles and Tokyo D) the ones acquired by couriers at the last moment 44) The text says that ______________________________. A) a single train pass can be used many times within a fixed period. B) in India, the rail system is not well-developed. C) traveling by train is a new system in Europe. D) the less develop rail system is in Japan. División Control de Calidad 13
  14. 14. Inglés / Edad Read the text. Select the appropriate alternative to complete the sentences, from the text. 45) Sea turtles are/is ______________________. A) 150 million years old B) a group of endangered species C) new species of animals in the world D) species which has eight protective shells 46) Sea turtles lay their eggs ___________. A) without their protective shell B) after spring season at any beach C) at their home beach once in a year D) in a very small nest with some birds around 47) Most of the turtle’s eggs are ______________. A) difficult to find inside the turtle’s nest B) eaten by predator birds and men C) protected by poachers D) never eaten by men 48) To lay eggs, sea turtles _________________. A) make a hole in the sand B) should wait for more than a month C) look for a special place near crabs and insects D) do it in any of the many nests which appear in the ocean 49) The number of eggs sea turtles release at a time is ___________________________. A) a maximum of one hundred fifty B) always less than a dozen C) almost three millions D) just five 50) The sea turtle is ______________________. A) one thousand meters long B) a magical giant from the beaches C) an animal that hatches just two eggs each year D) one of the most ancient species man should protect División Control de Calidad 14 Sea turtles are ancient animals that have a protective shell and live in the ocean. Sea turtles have existed for 125 million years, but now they are listed as threatened or endangered. Each spring, thousands of these creatures leave the ocean to lay their eggs. Year after year, they instinctively return to the beach where they themselves were *hatched. They dig a hole in the sand and *release up to 150 eggs at a time. Most of the eggs will never hatch, because they will be eaten by predator birds, crabs, or insects. Nowadays the turtle’s worst enemy is man. *Poachers take their eggs, and kill the adults for their shells. *to release: to liberate. *to hatch: to come out of an egg. *poachers: a person who catches birds, animals, etc, on
  15. 15. Inglés / Edad Read the text. Choose the appropriate alternative to complete the sentences, from the text below. 51) After World War II, there was a (n) ______________________. A) aparent period of calm B) proposal to create a peaceful institution C) promise of complete equality forever among people D) decision to guarantee the union of the world countries 52) Tension between the United States and the Union Soviet was named the _____________. A) Cold War B) arms race C) peaceful dispute D) superpower engagement 53) The United States and the Soviet Union ______________________. A) founded the United Nations B) supported two superpowers C) split their territories in two sides D) spent a large amount of money in weapons 54) The Cold War finished _______________. A) in the Western Europe in 1989 B) with the fall of communist governments C) with the appearance of the communist ideas D) when the world froze in a hostility perpetual state 55) After the Cold War, the globe _____________. A) collapsed under destruction B) faced a terrible political climate C) prepared more destructive weapons D) opened new ways of communication División Control de Calidad 15 The years following World War ll seemed to promise peace and more equality among people. For example, the United Nations was founded in 1945 to help countries resolve disputes peacefully. This promise was soon broken, by the Cold War, tension between the United States and the Soviet Union. These two superpowers engaged in an arms race spending huge sums of money on weapons. The other nations of the world were divided into two “sides”, and the world was frozen in a perpetual state of hostility. When the communist governments collapsed in the Soviet Union and Eastern Europe, between 1989 and 1991, the Cold War ended and the political climate changed. The end of Cold War tension opened new channels of communication between nations. Adapted from Channel
  16. 16. Inglés / Edad Read the text. Choose the appropriate alternative to complete the sentences, according to the previous text. 56) Before the 18th century, _________________. A) many of the roads were paved B) man built the railway to help himself C) the means of transportation were very slow D) there were many ports near the communities 57) After the development of railways, _________________________. A) boats traveled faster to the ports B) the use of oxcarts was increased C) man could export banana and coffee easily D) men took two weeks to travel to the Central Plateau 58) The transportation system in Costa Rica ____________________. A) has only paved road now B) gets to most of the communities C) is as uncomfortable and slow as before D) are formed by walking, horse, boat and ship, nowadays 59) The text says that ____________________. A) Costa Rica has a well-developed transportation system B) there is no way for people to travel to the nearest town C) international airlines are not for foreigners D) Tico airlines reach every community 60) One negative consequence of modern transportation is the ____________________. A) easy and fast transportation everywhere B) traffic jam in the main roads C) decrease of road accidents D) availability of more roads División Control de Calidad 16 Traditionally in Costa Rica, the most popular means of transportation were walking, horse, boat, and oxcart. Then in the late 19th century railways were built to facilitate the export of the main agricultural crops, coffee and bananas. Before the development of railways, transportation was very slow; it could take weeks for oxcarts to travel from the Central Plateau to the ports. Also since there were no paved roads, it was very uncomfortable. Now transportation in modern Costa Rica is easier, faster and more comfortable. A network of expressways paved and unpaved roads means that buses, cars and trucks reach almost every community in the country. People can travel to the towns and cities to work, study and buy things not available in their local easily. International airlines take Ticos abroad and bring many tourists, particularly destinations within Costa Rica. However, modern transportation has its disadvantages. The sharp increase in road traffic means that roads, particularly in and around San Jose are often blocked by traffic jams; pollution is reaching dangerous, and many people are injured or die in road accidents. Traditionally in Costa Rica, the most popular means of transportation were walking, horse, boat, and oxcart. Then in the late 19th century railways were built to facilitate the export of the main agricultural crops, coffee and bananas. Before the development of railways, transportation was very slow; it could take weeks for oxcarts to travel from the Central Plateau to the ports. Also since there were no paved roads, it was very uncomfortable. Now transportation in modern Costa Rica is easier, faster and more comfortable. A network of expressways paved and unpaved roads means that buses, cars and trucks reach almost every community in the country. People can travel to the towns and cities to work, study and buy things not available in their local easily. International airlines take Ticos abroad and bring many tourists, particularly destinations within Costa Rica. However, modern transportation has its disadvantages. The sharp increase in road traffic means that roads, particularly in and around San Jose are often blocked by traffic jams; pollution is reaching dangerous, and many people are injured or die in road accidents.
  17. 17. Inglés / Edad SOLUCIONARIO Programa: EDAD 2 Convocatoria: 02 – 2004 Asignatura: Inglés Total de ítemes: 60 ÍTEM RESPUESTA ÍTEM RESPUESTA ÍTEM RESPUESTA 1. C 21. C 41. A 2. A 22. D 42. B 3. D 23. D 43. D 4. B 24. D 44. A 5. A 25. C 45. B 6. C 26. D 46. C 7. C 27. B 47. B 8. A 28. D 48. A 9. A 29. D 49. A 10. C 30. A 50. D 11. C 31. C 51. A 12. D 32. D 52. A 13. A 33. D 53. D 14. A 34. C 54. B 15. C 35. B 55. D 16. B 36. A 56. C 17. C 37. B 57. C 18. C 38. D 58. B 19. B 39. B 59. A 20. D 40. D 60. B División Control de Calidad 17

×