Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Çfare eshte liria seksuale

263 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Çfare eshte liria seksuale

  1. 1. UNIVERSITETI ALEKSANDER MOISIU DURRES lirsh meria seksuale
  2. 2. Cfare eshte liria seksuale? Pyetja mori shkas nga pohimi Finisterre se ne morine e gjerave qe po ndryshonin ne fund te viteve 80 ndjehej edhe "pak me shume liri seksuale" Une shpreha pak habi per kete pohim dhe ketu lindi nje keqkuptim. Pyetja mund te formulohej edhe ndryshe si psh: Femrat shqiptare -midis tradites dhe trendeve te revolucionit seksual ose Renia e tabuve, liria dhe anarkia seksuale ose.... Pra nje variacion veshtrimesh rreth nje teme pertej se majtes dhe te djathtes.Duke qene e tille , pra pertej politikes se dites, mbetet nje teme per mendjet dembele dhe ata/ato qe kerkojne adrenalinen edhe ne zona ku s para shkel kemba e militantit politik. Te flasesh per kete teme , kerkon jo vetem referenca qe nuk mungojne por edhe njohje sociologjike te realitetit shqiptar. Dhe mbi te gjitha kjo teme prek jo vetem konceptet poredhe eksperiencat personale. Por ketu jemi ne PPU dhe jo para priftit per tu rrefyer Seksualiteti është në lidhje me burimet e burrave që ofrojnë për gratë në mënyrë që të marrin seks . Në këtë kuptim komuniteti heteroseksual konsiderohet si një treg ku seksi është blerë dhe shitur . Tregu është përcaktuar nga roli juaj gjinore , dhe në seks burrat ekonomisë janë blerësit , dhe gratë janë shitësit ciftet dhe aktivitetet e tyre seksuale janë të ndërlidhura lirshëm nga një treg ; . Vendimet e marra në lidhje me seksin nga çdo çift mund të jenë të ndikuar nga kushtet në treg . Si me të gjitha parimet ekonomike , çmimi përcaktohet nga oferta dhe kërkesa, varietet produkti , bashkëpunim mes shitësit , konkurrencës ndërmjet shitësit , si dhe faktorë të tjerë të gjithë do të përcaktojë çmimin e seksit . Gary Becker ( 1976) ishteteoricieni i parë për të përcaktuar sjelljen e njeriut në aspektin e ekonomisë , ka katër supozimet kryesore për përkufizimin e tij . Së pari , sjellja e një individi është e ndërlidhur në një sistem tregu, ku zgjedhjet individuale janë të përcaktuara me kosto dhe përfitim në kuadër të preferencave të qëndrueshme . Së dyti , buri met e pakta të dëshirueshme janë caktuar nga ndërrime në çmim dhe ndikimet e tjera në treg . Së treti , ata që shesin mallra dhe shërbime do të konkurrojnë me njëri -tjetrin , dhe njerëzit e katërt duan të maksimizuar rezultatet e tyre . Kjo teori është përdorur në një kuptim kulturor për të analizuar sjelljen e individëve ashtu siç është formuar nga tregu . Pse është burim seksi femra? Përgjigja më popullore për këtë pyetje erdhi nga Symons në vitin 1979 . Ajo u përqendrua në faktin se strategjitë riprodhuese janë formësuar nga evolucioni . Në shpjegimin e tij ai thekson se investimi mashkull në të qenit prind është minimale , por për një grua që është e bollshme . Prandaj , ai përcaktohet se seksi për një njeri ka përfitime të shumta në pak kosto , por për një grua , kostoja është thelbësor edhe në qoftë sekënaqësi është i lartë , ajo rrezikon shtatëzani të mundshme dhe dhimbje gjatë lin djes . Ajo atëherë mund të ketë për të rritur fëmijën vetëm në qoftë se njeriu nuk është mjaft e mirë për të qenë një baba , ose në qoftë se ai e ka lënë . Rreziku i kostos së lartë duhet të jetë një nxitje për një grua për të mbajtur mbrapa , dhe për këtë arsye njeriu duhet të ofrojë përfitime të konsiderueshme për të balancuar këtë . A është e mundur atëherë të thuhet se meshkujt e dëshirojnë seksin më shumë se sa femrat ? Makinë seksi dhe gjinia dallime janë shqyrtuar kohët e fundit në një shqyrtim të literaturës . Ajo zbuloi se meshkujt shfaqet një motivim të qëndrueshëm më të madhe
  3. 3. seksuale se sa gratë . Byers dhe Lewis zbuluar se nga e mostrës së tyre të madh të pjesëmarrësve gjysma e tyre kishte një mosmarrëveshje për seks të paktën një herë në muaj , dhe çdo mosmarrëveshje ishte për shkak për faktin se njeriu kërkuar një formë të aktivitetit seksual , dhe gruaja nuk e bëri . Një studim i ngjashëm i kryer nga McCabe në 1897 gjeti se nga një çifti , ata që dëshironin marrëdhënie seksuale , por nuk do t ë kishin atë të përbëhet vetëm nga burrat . Në këtë mënyrë ajo mund të konkludohet se negociatat seksuale midis çifteve të sillen rreth përpjekjeve të një njeriu për të inkurajuar gruan që të ketë seks dhe jo e kundërta Tregtia seksuale lokale. Një element kritik i analizës këmbimit social është se aktiviteti seksual brenda një komuniteti është i ndërlidhur lirshëm si një përbërës të treg seksual . Sex transformohet në pjesë e një sistemi ekonomik , të ngjashme me shitjen e një shtëpi , në se nuk është thj esht një transaksion midis dy njerëzve , por është gërshetohet në tregun e shtëpive dhe ekonominë lokale . Analiza këmbimit social pohon se seksi është një burim i siguruar nga femrat , sepse njerëzit për të blerë atë që ata duhet të ofrojnë grave burime t ë barabarta në këmbim . Kjo pastaj çon në një pyetje të çmimit . Do të ketë një shumëllojshmëri të gjerë në çmimin e seksit . Për një njeri që të angazhohen në një marrëdhënie seksuale me një grua të caktuar ai mund të ketë për të ofruar dhurata e saj , komplimente darkë apo martesë . Të dy individët do të negociojë çmimin në kuadër të çmimeve të vendosura nga çiftet e tjera të ngjashme . Normat seksuale , pra, janë karakterizuar nga një normë lokal duke shkuar në lidhje me çmim të pranueshëm për seks . Do të ketë një ndryshim në normat mes kulturave të ndryshme , dhe nëpër periudha të ndryshme historike . Forcat brenda treg do të veprojë për të stabilizuar kursin e brenda një komuniteti . Për të ilustroj me shembull , le të themi se një grua i veçantë mund të kërkojë një çmim të lartë për seks , të tilla si e saj duke refuzuar të ketë marrëdhënie seksuale deri në martesë . Admirues i saj mund të shpërfillin atë , dhe të drejtojë vëmendjen e tij ndaj një grua tjetër në komunitet që do të sigurojë marrëdhënie seksuale në një normë më të ulët , të tilla si dy datat darkë . Nëse të gjitha gratë brenda një komuniteti do të kërkojë martesë para se të seksit , njeriu do të ketë zgjidhje, por për të konfirmuar . Një teori e lidhur është që seksi në një të ulët veprat e çmimeve në favor të meshkujve , ndërsa një çmim të lartë komplimente gratë . Prandaj njerëzit do të jetë i njëanshëm drejt një ndërmarrje që ul çmimin e seksit , në krahasim me gratë që mbështesin një çmim më të lartë . Parimet e " dashurisë së lirë" , e cila është seksi që vjen me asnjë angazhim apo shkëmbimet , referuar edhe si " pa strings attached " do të të rheq më shumë burrat sesa gratë. Çmimi i seksit nuk është i kufizuar në të holla , ajo ka një konceptim të gjerë të burimeve , duke përfshirë , respekt, dashuri , kohë , dhurata , dashuri apo angazhimin . Për të përfunduar , ne mund të konsiderojmë një treg seksuale lokale si një komunit et të lirshme karakterizuar nga burrat dhe gratë që veprojnë si anëtarë të pavarur në kërkim të një marrëveshje reciprokisht të dobishme . Në njerëzit treg janë blerësit të cilët duan të marrin një shumë të seksit të mirë pa i shpërndarë shumë në lidhje me përpjekje , para , angazhim apo kohë . Gratë janë parë si të shitësve që do të pranojë vetëm një çmim të lartë në shkëmbim të favoreve seksuale . Negocimi varet nga çdo çift individual; . Norma shkon brenda komunitetit do të përcaktojë nëse çmimi është një marrëveshje më të mirë për njeriun apo gruas.

×