Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Shkenca Kompjuterike

Universiteti
Aleksander Moisiu

Punoi :_______________
Pranoi : ____________
Laptopi
Ndryshe eshte quajtur nje fletore , nje laptop eshte nje
kompjuter portativ i cili ka te njejtat aftesi ashu si nj...
tilla si një touchpad), në një pajisje të vetme. Shumica e ditëve
bashkëkohore kompjutera laptop gjithashtu kanë një webca...
gjithashtu prodhuan kompjutere portative te dizenjove te
ndryshme kete periudhe. Laptopet e pare duke perdorur Flip
Form F...
e te gjithe qe jane ¾ (0.750 ) qendra inc , plus disa dhoma ne
te dyja anet per rastin ). Matja e te pakten 11 inc eshte
s...
Nje handheld PC eshte nje term per nje kompjuter te ndertuar
rreth nje forme i cili eshte me i vogel se ndonje laptop stan...
portat
ftohësi

Avantazhet
Transportueshmëria është zakonisht tipar i parë i përmendur
në ndonjë krahasim të laptopëve kun...
bëra në një kompjuter nuk po futem automatikisht me të tjerët.
Ka mënyra për të zgjidhur këtë problem, duke përfshirë
tran...
hard drives ) dhe te prodhimit te nxehtesise me te vogel si dhe
per arsye te ftohjes me te madhe .
Bateria : Nje laptop mu...
Ç'fare eshte laptop
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ç'fare eshte laptop

2,508 views

Published on

Published in: Education
 • I've Saved Over $400 On Batteries! I can't believe how simple your reconditioning steps are! My old (and once dead) car batteries, cell phone battery, drill battery, camera battery and tons of other batteries are all reconditioned and working great again! Since starting your program I've saved over $400 on batteries! ■■■ https://bit.ly/2t1uc6e
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Ç'fare eshte laptop

 1. 1. Shkenca Kompjuterike Universiteti Aleksander Moisiu Punoi :_______________ Pranoi : ____________
 2. 2. Laptopi Ndryshe eshte quajtur nje fletore , nje laptop eshte nje kompjuter portativ i cili ka te njejtat aftesi ashu si nje Kompjuter standart shtepie , por esht mjaft I vogel per tu levizur me lehtesi . Laptopët janë përdorur shpesh në mjedise të ndryshme, duke përfshirë punën, arsimin, dhe multimedia-n personale. Ata janë përdorur shpesh si një platformë PC kryesor në mesin e të rinjve. Kompjuterat portative kane fuqi AC dhe gjithashtu kane mundesine te punojne me NiMh , NiCd ose bateri te tjera per disa ore . Sic mund te shihet nga figura e Dell Latitude D610 laptop , Kompjuteri ka gjithcka qe i nevojitet per nje operim normal , nje tastiere ,maus I prekshem dhe monitorin . Edhe pse nje laptop mund te kete pajisje te shumta te jashtme dhe kabllo te lidhur ne te , lidhjet e jashtme nuk jane te nevojshme gjate operimit normal . Nje laptop kombinon përbërësit dhe inputet si një kompjuter desktop, duke përfshirë shfaqjen, folësit, tastierë dhe pajisje (të
 3. 3. tilla si një touchpad), në një pajisje të vetme. Shumica e ditëve bashkëkohore kompjutera laptop gjithashtu kanë një webcam dhe një mic (mikrofon) te para-instaluar . Një laptop mund të ´´furnizohet´´ ose nga një bateri e rikarikueshme ose nga rrjeti elektrik energjisë elektrike me anë të një përshtatësi AC. Laptopët janë një kategori të ndryshme të pajisjeve, dhe kushte të tjera më specifike, të tilla si ultrabooks vs netbooks, i referohen llojeve të specializuara të laptopë të cilat janë optimizuar për përdorime të caktuara. Specifikimet Hardware ndryshojnë shumë në mes të këtyre klasifikimeve, duke i paraprirë shkallëve më të mëdha dhe të fuqisë përpunuese për të reduktuar emetimet nxehtësisë. Kompjuterat portative origjinale fillimisht ishin njengjyresh derisa arriten tek laptopet moderne te cilet jane konsideruar si nje treg i vogel , kryesisht per aplikime te specializuara ne terren te tilla si ato ushtarake , kontabiliste dhe perfaqesues te shitjeve . Si kompjutera portative u bene me te vegjel me te lehte me te lire dhe me te fuqishem . gjithashtu ekranet u bene me te vogla dhe te nje cilesie me te mire . Laptopet u bene shume te perdorur ne qellime te shumellojshme gjithesisht . Si nje kompjuter personal u be e mundur ne 1970 , ideja e nje kompjuteri personal portativ u ndoq. Nje ‘‘manipulator personal , portativ informacioni‘‘ eshte imagjinuar nga Alan Kay ne Xerox PARC ne 1968, dhe i pershkruajtur ne letren e tij 1972 si ‘‘Dynabook‘‘. IBM-ja kompjuteri special APL makine portative, eshte demostruar nevitin 1973. Ky prototip eshte bazuar ne IBM PALM procesor. Si 8-bit CPU makinat u pranuan gjeresisht , numri i PORTABLES u rrit me shpejtesi. Ne te njejtin vit u shpall laptopi I pare portativ , Epson HX-20. Epsoni kishte nje ekran LCD, nje bateri te rikarikueshme , dhe nje makine llogaritese. Te dy Tandy/RadioShack dhe HP
 4. 4. gjithashtu prodhuan kompjutere portative te dizenjove te ndryshme kete periudhe. Laptopet e pare duke perdorur Flip Form Factor u shfaqen me heret ne 1980. Dulmont Magnum-i eshte realizuar ne Australi ne 1981-1982, por nuk ishte i tregtuar nderkombetarisht deri ne 1984-1985. Gavilan Sc , i realizuar ne 1983 , ishte kompjuteri i pare i pershkruajtur si ‘‘laptop‘‘ nga prodhuesit e tij. Nga viti 1983 e tutje , disa teknika te reja te dhena jane zhvilluar dhe perfshire ne laptope , duke perfshire touchpad (Gavilan SC , 1983) rrine duke treguar (IBM ThinkPad 700,1992) dhe njohjen shkrim dore (Linus Write-Top, 1987). Disa CPU , te tilla si Intel i386SL 1990, ishin dizenjuar per te perdorur fuqine minimale per te rritur jeten e baterise se kompjutereve portative, dhe u mbeshteten nga karakteristikat dinamike te menaxhimit te energjise , te tilla si Intel dhe AMD SpeedStep PowerNow ne disa dizajne. Ekranet arriten revolucionin VGA nga 1988 (Compaq SLT/286), dhe ekranet me ngjyra filluan duke bere nje permiresim te perbashket ne vitin 1991 me rritjen e rezolutes dhe madhesine e ekranit qe ndodh shpesh deri ne futjen e 17 – ekranet e laptopeve ne 2003. Hard disqet filluan te perdoren ne portative , te inkurajuar nga futja e 3.5‘‘ disqet ne fund te viteve 1980, dhe u be e zakonshme ne laptope duke filluar me futjen e 2.5‘‘ dhe disqet me te vogla rreth 1990, kapacitetet kane mbetur zakonisht pas disqeve te desktop-it. Ruajtjet optike , lexo-vetem CD-ROM ndjekur nga CD shkruhet dhe me vone vetemper lexim ose DVD te shkrueshme dhe Blu-ray, u be e zakonshme ne laptope ne fillim te viteve 2000. Klasifikimet Termi laptop mund t’i referohet nje numri te klasave te kompjutereve te vegjel. Laptop me permasa te plota: Nje laptop mjaft I madh per te akomoduar nje tastiere me permasa te plota (nje tastiere QWERTY me kyce minimale, e cila eshte te pakten 13.5 celesat
 5. 5. e te gjithe qe jane ¾ (0.750 ) qendra inc , plus disa dhoma ne te dyja anet per rastin ). Matja e te pakten 11 inc eshte sugjeruar si prag per kete klase. Laptopet e pare ishin te madhesise se nje U.S ‘‘Nje madhesi‘‘ e fletes se fletores ( 8.5 × 11 inç ) (citim i duhur) , por me vone ‘‘ne format A4‘‘ laptopet ishin ishin prezantuar , te cilat ishin gjeresia e nje standarti ISO 216 flete letre A4 (297 mm , ose rreth 11.7 inc ), dhe shtoi nje kolone vertikale te celesave te se drejtes dhe ekranet me te gjera. Ajo gjithashtu mund te jete hedhur anash kur nuk esht ne perdorim. Notebook: Nje laptop me i vogel , me i lehte . Ky eshte zakonisht me I lire se nje kompjuter portative me madhesi te plote, dhe ka karakteristika me pak. Tastiera ne notebook eshte e vogel dhe e veshtire per te vepruar. Laptopet netbook jane mjaft te vegjel ne madhesi dhe me dizenjo te lehta dhe te lira . Ata zakonisht nuk vijne me nje makine te brendshme optike. Asus EEE Pc nisi kete klase te produktit , ndersa termi eshte shpikur me vone nga Intel. Tablet Keto lloje kompjuterash kane ekran me prekje , per gishta apo per majat shkruese ose te dyja se bashku . Tabletat mund te jene ose te konvertueshme ose te perziera ku tastiera eshte e levizshme ose leviz nga nje vend ne nje tjeter . Tableti origjinal Microsoft Tablet PC eshte shembulli ne te cilin eshte perdorur nje bazament me rotacion .Te tjera propozime forma-faktore makinash jane vetem me ekran me prekje . Dallimi midis nje Tablet PC dhe nje Internet Tablet eshte bere gjithnje e paqarte vecanerisht me daljen e Windows 8 . Handheld PC ``Mbajtes dore``
 6. 6. Nje handheld PC eshte nje term per nje kompjuter te ndertuar rreth nje forme i cili eshte me i vogel se ndonje laptop standart kompjuter . Ai ndonjehere I referohet nje Palmtopi . Pajisja e pare handheld ne perputhje me desktop IBM , kompjuterat personale te kohes ishte Atari Portofolio ne vitin 1989 . Modele te tjera ne fillim ishin Poqet Pc i vitit 1989 dhe Hewelett Packard HP 95 LX I vitit 1991 . Pjeset perberese Komponentet kryesore te laptopeve funksionojne identikisht me homologet e tyre desktop . Kufinjte e projektimit te fuqise , madhesine dhe ftohjes se laptopeve kufizojne performancen maksimale te pjeseve te laptopit ne krahasim me ate te komponenteve desktop edhe pse kjo diference eshte ngushtuar gjithnje e me shume gjate viteve te fundit . -Lista e mëposhtme përmbledh dallimet dhe veçoritë dalluese të komponentëve laptop në krahasim me pjesë të desktop kompjuterit personal : Njësia qendrore të përpunimit Memory (RAM) kartat Zgjerimi furnizuesi me energji elektrike bateria Kontrollues Video ekranit ekrani media e levizshme ruajtja e brenshme e brendshme (memoria) të dhënat
 7. 7. portat ftohësi Avantazhet Transportueshmëria është zakonisht tipar i parë i përmendur në ndonjë krahasim të laptopëve kundrejt PC desktop. transportueshmëria fizike që lejon një laptop , mund të përdoret në shumë vende, jo vetëm në shtëpi dhe në zyrë, por edhe gjatë fluturimeve , në kafe dyqane, në salla leksionesh dhe bibliotekat, në vend të klientit ose në një dhomë takimi, etj Tipari I transportueshmerise ofron disa avantazhe të dallueshme: Produktiviteti : Duke perdorur nje kompjuter portative ne vendet kun je PC desktop nuk mund te perdoret , dhe ne kohe te ndryshme e zevendeson . Per shembull nje punonjes zyre menaxhon e-mailet e tij gjate nje ore levizjeje me tren , ose nje student ben detyrat e tij ne kafenene e universitetit gjate nje pushimi ne mes te leksioneve . I menjehershem : Te kesh nje laptop do te thote te kesh qasje te menjehershme ne informata te ndryshme si pershembull me dosjet personale dhe te punes . Menjehershmeria lejon bashkepunimin midis korriereve apo studenteve , si nje laptop mund te jene kete aftesine per te zgjidhur nje problem ne kohe kudo dhe kurdo . Perditesim i informacionit : Nëse një person ka më shumë se një PC desktop, një problem i sinkronizimit lind: ndryshimet e
 8. 8. bëra në një kompjuter nuk po futem automatikisht me të tjerët. Ka mënyra për të zgjidhur këtë problem, duke përfshirë transferimin fizik të dosjeve të përditësuar (duke përdorur një kartë memorie USB flash ose CD) ose duke përdorur software sinkronizimi në Internet. Megjithatë, duke përdorur një kompjuter portativ të vetëm në të dy lokacionet shmang problemin në tërësi, si fotografi të ekzistojnë në një vend të vetëm dhe janë gjithmonë up-to-date. Lidhjet : Shtimi i rrjeteve pa tela te Wi-Fi dhe , të dhënat e shërbimeve me brez të gjerë celular (HSDPA, EVDO dhe të tjerët) e kombinuar me një mbështetje thuajse kudo nga laptopë , do të thotë se një laptop mund të ketë mjaft lehte internet dhe lidhjen me rrjetiet lokale duke mbetur e lëvizshme. Rrjetet Wi-Fi dhe programet laptop janë veçanërisht të përhapura në kampuset e universiteteve. Disa avantazhe te tjera te laptopit nder te cilat permenden : Permasat : Laptopët janë më të vegjel se PC desktop. Kjo është e dobishme kur hapësira është shumë e kerkuar , për shembull në apartamente të vogla dhe konvikte të studentëve. Kur nuk është në përdorim, një laptop mund të jete i mbyllur dhe i vene diku larg . Konsumi i ulet i energjise : Laptopet jane disa here me shume te dobishem ne fushen e energjise se PC desktop . Laptopë janë disa herë më shumë pushtet-efektshme se desktops. Një laptop tipik përdor 20-90 W, krahasuar me 100-800 W për desktops. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për bizneset (të cilat të drejtuar qindra e kompjuterëve personale, shumëzuar kursimet e mundshme) dhe shtëpi ku ka një kompjuter punon 24/7 . Qetesia : Laptopet shpesh here jane me te qete se desktopet per shkak te dy komponenteve (qetesise dhe ngadalesise 2,5 inch
 9. 9. hard drives ) dhe te prodhimit te nxehtesise me te vogel si dhe per arsye te ftohjes me te madhe . Bateria : Nje laptop mund te vazhdoje te perdoret edhe ne rast nderprerje te energjise elektrike . Nje desktop PC ka nevoje per nje UPS per tu mbajtur ne pune gjate nderprerjeve te shkurtra te energjise. Per mbajtjen ndezur te nje PC desktop per 20-30 minuta duhet nje UPS shume e madhe dhe e shtrenjte , kete element laptopi e ka te perfshire ne te . Te gjitha ne nje : I dizenjuar te jete i levizshem , Laptopet kane gjithcka nevojitet . Te gjitha elementet qe i nevojiten jane te vendosura ne nje objekt te vetem , monitori , tastiera , mausi etj ... Disavantazhet : Performanca Ergonometria dhe efektet shëndetësore Qafa, kurrizore Efekti i mundshëm në të pjellorisë Kembet (ne rastet e mbajtjes se laptopit mbi gjunj , dekolorimi i ngjyres se trupit ) Ngrohje dhe ftohje jetën e baterisë Sigurinë dhe privatësinë Vjedhje Laptop Rimëkëmbjes

×