Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ç'fare eshte desktop

258 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ç'fare eshte desktop

  1. 1. UNIVERSITETI ALEKSANDER MOISIU DURRES Shkenca Kompjuterike Punoi : __________ Pranoi : ____________________
  2. 2. 27 / 01 / 2014 C’farë është një Desktop? Një kompjuter desktop është një kompjuter personal në një formë të destinuara për përdorim të rregullt në një lokacion të vetëm tavolinë / tryezë për shkak të madhësisë dhe të energjisë kërkesat e tij, në krahasim me një kompjuter portativ bateri rechargeable të cilit dhe dimensionet kompakte të lejojë që ajo të kryhet rregullisht dhe të përdoren në të ndryshme vende.Konfigurimit më e zakonshme është një monitor kompjuteri, tastierë dhe maus, dhe një rast që shtëpitë komponentet kryesore të PC, përkatësisht furnizimit me energji elektrike, motherboard, hard drive, drive optik, që më herët lexuesin floppy. Faktori Forma e çështjes është zakonisht një kullë drejtë apo (horizontale) desktop. Të gjitha-në-një kompjuter, që integrojnë monitoruar dhe komponentë kryesorë PC në një njësi, shpesh janë kategorizuar nën ombrellën kompjuter desktop, veçanërisht nëse ato kërkojnë një burim të jashtëm të energjisë dhe të veçantë keyboard / mouse. ORIGJINA Një Llogaritësi i sofistikuar programueshëm, të desktop kompjuterëve HP 9830A ishte në të vërtetë një kompjuter desktop në fillim me printer. Para përdorimit të gjerë të microprocessors, një kompjuter që mund të përshtatet në një tavolinë është konsideruar shumë i vogël, lloji i kompjuterëve më të përdorura ishin minicomputers, të cilat ishin vetë tavolinë të mesme. Kompjutera e hershme mori hapësirën e një dhomë të tërë. Minicomputers përgjithësi përshtaten në një ose disa racks frigorifer-sized. . E parë "programueshëm Llogaritësi / kompjuter" ishte shitur në gjysmën e dytë të viteve 1960 duke filluar me makineri italiane Programma 101 (1965) kompjuteri është madhësia makinë shkrimi. [1] Më shumë modelet e desktop janë futur në vitin 1971, duke çuar në një programueshëm model në BASIC në vitin 1972. Ky përdorur një version më të vogël të një dizajn të minicomputer bazuar në read-only kujtesës (ROM) dhe kishte një linjë të vogla LED tregon alfanumerike. Ata do të mund të tërheqë grafika kompjuterike me një përbetuar.
  3. 3. Një kompjuter gjitha-në-një desktop integron komponentet e brendshme e sistemit në të njëjtën kuti me ekran, duke eliminuar disa lidh kabllot dhe duke e lejuar për një gjurmë më të vogël, nganjëherë duke i dhënë një shkallë të transportueshmëri, krahasuar me konfigurimin standarde desktop të monitoruar të veçantë ekranit dhe rast sistemi kompjuterik. Megjithatë të gjithanë-një faktor formë ende kërkon një furnizim të jashtëm pushtet dhe duhet të vendoset në një tavolinë apo tavolinë të përdorni (ende veçantë) tastierë dhe maus, duke i bërë ata më pak të lëvizshme se një laptop të cilat mund të mbështetet në energjinë e furnizuar nga një bateri rechargeable dhe siguron një ndërtuar në tastierë plus pajisje duke treguar për përdoruesit e saj.
  4. 4. Month Day Year Desktop dhe Laptop … Desktopat kanë përparësi mbi laptopë , si pjesë këmbimi dhe zgjerimet priren të jenë të standardizuara , duke rezultuar në çmime më të ulëta dhe disponueshmërinë më të madhe . Për shembull , madhësia dhe montimi i motherboard është i standardizuar në ATX , MicroATX , btx apo faktorë të tjerë formë . Desktops kanë disa lojëra elektronike zgjerimin standardizuara , si PCI ose PCI Express Konvencionale , ndërsa laptopë vetëm kanë tendencë që të ketë një mini slot PCI dhe një kartë slot PC (ose ExpressCard slot ) . Procedurat për ( dis- ) asamblesë së Desktop priren të jenë të thjeshta dhe të standardizuara si. Kjo tenton të mos jetë rasti për laptopë , edhe pse duke shtuar apo zëvendësuar disa pjesë , si drive optik , hard disk , ose duke shtuar një modul memorie shtesë është shpesh mjaft e thjeshtë . Kjo do të thotë se një konfigurim kompjuter desktop , zakonisht një rast kullë , mund të personalizohet dhe modernizuar në një masë më të madhe se laptopë . Kjo customization ka mbajtur raste kullë të njohura në mesin e gamers dhe entuziastë . Një tjetër avantazh i desktop është se konsumi ( përveç shqetësimeve mjedisore ) të energjisë nuk është aq kritike si në kompjuterin laptop , sepsedesktop është mundësuar ekskluzivisht nga prizën e murit . Desktop kompjuter gjithashtu ofrojnë më shumë hapësirë për ftohje tifozët dhe shfryn të zhdukur nxehtësinë , duke lejuar entuziastë të overclock me më pak rrezik . Dy prodhuesit të mëdha mikroprocesor , Intel dhe AMD CPU , kanë zhvilluar të veçanta për kompjutera celular ( dmth. laptop ) që konsumojnë më pak energji dhe ngrohjes të ulët , por me nivele më të ulëta të performancës . Kompjutera laptop , anasjelltas , ofrojnë transportueshmëri se sistemet desktop nuk mund të për shkak të tyre të vogël faktor formë . Gjitha- në-një dizajn i laptop ofron një ndërtuar në tastierë plus pajisje duke treguar për përdoruesit e saj , dhe mund të mbështetet në energjinë e furnizuar nga një bateri rechargeable . .
  5. 5. Gjatë viteve 1980 dhe 1990 kompjutera u bëlloji mbizotërues , më të popullarizuar tëPC IBM dhe klonet e saj , ndjekur nga Apple Macintosh , metretë - vendosur Commodore Amiga që ka sukses në mes të viteve 1980 , por në rënie nga fillim të viteve 1990 . Kompjutera e hershme personale , si origjinale IBM kompjuter personal , ishin mbyllur në një " rast desktop " , horizontalisht orientuar të ketë ekran ekran të vendosur në krye , duke kursyer hapësirë në tavolinë aktual të përdoruesit , edhe pse këto raste duhej të jetë i guximshëm të mjaftueshme për mbështetjen e pesha e KRRT tregon që ishin përhapur në atë kohë . Gjatë viteve 1990 , rastet desktop gradualisht u bë më pak e zakonshme se rastet e kullës më të qasshme , që mund të gjendet në katin nën ose pranë një tavolinë dhe jo në një tavolinë , pasi këto raste kullë kishte më shumë hapësirë për zgjerimin , dhe si kjo liruar hapësirë tavolinë për vëzhguesve të cilat po bëheshin më të mëdha çdo vit . Raste Desktop , veçanërisht faktorët kompakt formë , mbetet popullor për mjedise të korporatave informatikë dhe kioska . Disa raste kompjuteri mund të jetë i pozicionuar këmbyeshëm ose horizontalisht ( desktop ) apo i drejtë ( mini - kullë ) , të tilla si Quadra 700 .
  6. 6. 2014 Laptop Një laptop është një kompjuter portativ personale me një formë faktor gocë e moluskut , të përshtatshme për përdorim mobil . Ata janë gjithashtu i quajtur nganjëherë kompjutera fletore apo fletoret . Laptopë janë përdorur shpesh në mjedise të ndryshme , duke përfshirë punën , arsimin, dhe multimedia personale . Ata janë përdorur shpesh si një platformë PC kryesor në mesin e të rinjve .Një laptop kombinon përbërësit dhe inputet si një kompjuter desktop , duke përfshirë shfaqje, folësit , tastierë dhe pajisje duke treguar (të tilla si një touchpad ) , në një pajisje të vetme . Shumica e ditëve bashkëkohore kompjutera laptop gjithashtu kanë një webcam dhe një mic ( mikrofon ) e para- instaluar . [ Citim i duhur ] Një laptop mund të mundësuar ose nga një bateri rechargeable , ose nga rrjeti energjisë elektrike me anë të një përshtatës AC . Laptopë janë një kategori të ndryshme të pajisjeve , dhe kushte të tjera më specifike , të tilla si ultrabooks apo netbooks , i referohen llojeve të specializuara të laptopë të cilat janë optimizuar për përdorime të caktuara . Specifikimet Hardware ndryshojnë shumë në mes të këtyre klasifikimeve , heqjes dorë gradë më të mëdha dhe më të madh të përpunimit të pushtetit për të reduktuar emetimet e ngrohjes .Kompjutera portative , fillimisht pikturë njëngjyrëshe KRRT - bazuar dhe zhvilluar në laptopë moderne , janë konsideruar fillimisht të jetë një treg i vogël ngrohtë , kryesisht për aplikime të specializuara në terren të tilla si ushtarake, kontabilistëve dhe përfaqësuesit e shitjes . Si kompjutera portative u bënë më të vogla , të lehta , më të lirë , dhe më të fuqishme dhe si u bë ekranet më të vogla dhe të cilësisë më të mirë , laptopë u bë shumë e përdorur për një shumëllojshmëri qëllimesh gjerësisht . Erjon Halili
  7. 7. 2014 Si kompjuter personal ( PC ) u bë e mundur në vitet 1970 , ideja e një kompjuter portativ personale ndjekur . Një " personal , manipulator portativ informacion " është imagjinuar nga Alan Kay në fotokopje Parc në vitin 1968 , dhe të përshkruar në letër e tij 1972 si e " Dynabook " . Machine Portable IBM Kompjuterike Speciale APL ( kopuk ) , u shfaq në vitin 1973 . Ky prototip është bazuar në procesor palme MIK ( Vendos të gjithë Logic në microcode ose 128 bit ) . IBM 5100 , kompjuteri i parë komercial në dispozicion portativ , u shfaq në shtator 1975, dhe ishte i bazuar në prototip kopuk . [ 5 ] Si 8 - bit CPU makina u bë e pranuar gjerësisht , numri i Portables është rritur me shpejtësi . Osborne 1 , lëshuar në vitin 1981 , ka përdorur Zilog Z80 dhe peshonte 23,6 £ ( 10.7 kg) . Ajo nuk kishte bateri , një në 5 ( 13 cm ) ekran CRT , dhe të dyfishtë 5.25 në ( 13.3 cm ) me një densitet floppy drives . Në të njëjtin vit i pari kompjuter portativ laptop - sized ,Epson HX 20 , u njoftua . [ 6 ]Epson kishte një ekran LCD , një bateri rechargeable , dhe një printer kalkulatriçe -size në një 1.6 kg (3.5 lb) shasi . Të dy Tandy / RadioShack dhe HP gjithashtu prodhuar kompjutera portative të dizajne të ndryshme gjatë kësaj periudhe Laptopët e parë duke perdoruremailin e formë faktor rrokullisje u shfaq në fillim të viteve 1980.Dulmont Magnum u lirua në Australi në 1981-1982, por nuk u tregtuar ndërkombëtarisht deri më 1984-1985.US $ 8150 (US $ 19,710 sot) Grid Compass 1100, lëshuar në vitin 1982, është përdorur në NASA dhe nga ushtria ndër të tjera.Gavilan SC, lëshuar në vitin 1983, ishte kompjuteri i parë e përshkroi si një "laptop" nga prodhuesit e saj. [9] Nga viti 1983 e tutje, disa teknika të reja të dhëna janë zhvilluar dhe përfshirë në laptopë, duke përfshirë touchpad (Gavilan SC, 1983),ngjit treguar (IBM ThinkPad 700, 1992) dhe njohjen shkrim dore (Linus Shkruani-Top, [10] 1987). Disa CPUs, të tilla si Intel i386SL 1990, ishin dizajnuar për të përdorur fuqinë minimale për të rritur jetën e baterisë e kompjuterëve portativ, dhe u mbështetën nga karakteristikat dinamike të menaxhimit të energjisë të tilla si Intel dhe AMD SpeedStep PowerNow! në disa dizajne. Erjon Halili

×