Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Asistent Dentar

433 views

Published on

Asistent Dentar, një projekt i bere në WORD dhe përmban 5 faqe.

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Asistent Dentar

  1. 1. UNIVERSITETI ALEKSANDER MOISIU DURRES 2014 Fakulteti i Studimeve Profesionale Fakulteti i studimeve profesionale Dega - Asistent Dentar Tema: - Kontrolli i lageshtires Punoi: Pranoi:
  2. 2. Ky informacion është hartuar për të ndihmuar profesionistëve që punojnë me njerëz të prekur nga sëmundje neurone motorike (MND ) dhe përfaqëson vetëm sugjerime . Ajo nuk duhet të zëvendësojë vlerësimin individual për trajtim . Edhe pse një sasi normale e pështymë është prodhuar , rreth 2-3 pints çdo ditë , pështymë të tepërt është një simptomë zakonisht raportuar e LZHK . Njerëzit të cilët kanë MND mund të ketë muskujt të dobëta rreth gojës, gjuhës dhe fytit, e cila kompromis menaxhimin e pështymë , si në gojë dhe gjatë mekanizmit të gëlltitjes , duke e bërë të vështirë për gëlltitje . Disa njerëz kanë gjetur se ata kanë sasi me bollëk të pështymës hollë i holluar me ujë , të cilat mund të shkaktojnë drooling . Kjo është e njohur si sialorrhea , e cila mund të jetë veçanërisht i mundimshëm në qoftë se mbyllja lip është e dobët . Të tjerë ankohen më shumë e gëlbazë ose thickened mukusit në gojë dhe fyt , e cila është vështirë të pranohet , apo në rrugët e frymëmarrjes të cilat është e vështirë për të nxjerr me kollë për shkak të dobësuar muskujt e frymëmarrjes dhe një kollë paefektshëm . Një fjalim dhe gjuha terapist mund të ndihmojë për të identifikuar ndonjë problem që mund të jetë i pranishëm . Këto mund të përfshijnë vulën dobët cik dhe / ose dobësi në muskuj me gojë dhe të fytyrës apo gjuhën , të cilën të gjithë mund të kontribuojnë në probleme me menaxhimin e pështymë . Të folurit dhe gjuhaterapist mund të këshillojë në teknika të ndryshme gllabërim të cilat mund të bëjnë më të lehtë gëlltitjes . Në disa raste përmirësimin e sjellje mund të ndihmojë për të kontrolluar rrjedhën e pështymë . Një sjellje venitje mund të shkaktojëkokë të anim përpara duke bërë të mundur pështymë të rrjedhin nëpër buzët . Një fizioterapeut mund të japin këshilla për problemet e sjellje , si dhe mbështet kokë . Pyesni mjekun ose konsulent për një rekomandim . Fizioterapist mund të japin këshilla për teknikat e menaxhimit kolla të cilat mund të ndihmojnë për të nxjerr me kollë pështymë të trashë këmbëngulës .
  3. 3. Pacientët shpesh kanë një periudhë të fshehur pas ngjarjes aspirimit dhe fillimin e simptomeve. Simptomat zakonisht ndodhin brenda orës së parë të aspiratës, por pothuajse shumë pacientët kanë simptoma brenda 2 orëve të aspiratës. Një pendë dentare ( ndonjëherë i njohur si një " Kofferdam " - nga gjermanisht ) , është përdorur kryesisht në endodontic , prosthodontic fikse dhe trajtimet e përgjithshme tonik . Ata janë sheshet e hollë prej gome , zakonisht latex . Versione Silicone janë në dispozicion për ata me alergji latex . Funksioni kryesor është të izoluar dhëmb po trajtohet nga mjedisi i saj , në mënyrë të veçantë nga bakteret dhe peshtymes ne kavitetin oral . Diga gome mbahet mbi dhëmbët individuale ose grupeve të dhëmbëve, të përshtatshme digave gome ose temat ( ligatures ) së bashku buzë e çamçakëz . Kurora dhëmb dallohet nga digës gome përmes vrimave individuale të bëra nga një grusht vrimë . Kjo lejon një fushë operativ të pastër dhe të thatë , retracts buzët dhe cheeks , dhe bën të mundur trajtimin e dhëmbit përkatës pa e kontaminuar nga gjaku apo pështyma . Një tjetër funksion i digës gomës është për të mbrojtur udhën ajrore të pacientit nga materiale të cilat mund të bien në të, gjatë trajtimit . Përdorimi rutinë i digave dentare nuk është gjithmonë e përshtatshme për shkak të vështirësive të mëposhtme : Për të shkallës së komunikimit me pacientin është reduktuar në mënyrë të konsiderueshme dhe pacienti mund të ndjehen të kufizuar . Megjithatë për procedurat endodontic ajo konsiderohet e detyrueshme . Për procedurat dentare përfshijnë lidhjes me ngjitëse ose çimento është që të inkurajohet si fusha operative duhet të shmangur ndotjen , për të arritur forcën maksimale lidhja midis materialit tonik , smalt dhe dentin .
  4. 4. Çfarë është pështymë ? Pështyma është prodhuar nga gjëndra kryesore pështymës -pranë veshit , sublingual dhe submaxillary - dhe nga gjëndra të vendosura nën mukozën . Shuma e pështymës të prodhuar nga një i rritur të shëndetshëm është rreth 1 litër në ditë , me disa veçantisë : ajo prodhon më shumë pështymë , kur ju jeni në këmbë ose të shtrirë dhe më pak kur ju jeni ulur , më shumë në dimër se në verë , dhe shumë pak gjatë natës ... Prodhimi i pështymës është i lidhur me një sërë faktorëve të tillë si mosha e subjektit , gjendjen e tij fizike , por edhe në kohë të ditës apo kohën e vakt afrohet , një fenomen që natyrisht rrit , jargëzim është aktivizuar edhe nga shije të caktuara , sidomosëmbël, i kripur , e hidhur ose kosi ka fjalë për fjalë lotim gojë . Së fundi , gjatë përtypet ajo ka një prodhim shtesë e pështymë Pështyma është i përbërë nga një përzierje e ujit, proteinave , elektroliteve dhe mineraleve , dhe është një aleat i madh i të tjerët në punë : lubricates sipërfaqet e dhëmbëve dhe të mukozës dhe lejon për të shprehur veten e tyre me lehtësi. Një rol tjetër i pështymë : përgatitja për tretje . Ushqime të përziera ne përtyp , pështymë formojnë ripërtypet , një lloj i grumbullimit që rrëshqet effortlessly në ezofag , përveç kësaj , veprimi kimike të pështymë bëhet përbërësit e caktuar të ushqimit për t'i bërë ato më të lehtë të trupit zhytur , në një të vërtetë dhe procesi i saj i predigestion është rasti për shembull niseshte , se disa substanca të pështymës transformohet në një substancë shumë të thjeshtë dhe për këtë arsye më të tretshëm .
  5. 5. Pështyma është e përfshirë në mënyrë aktive në ekuilibër dhe mbrojtjen e gojës sonë , pronat e tij antibacterial kufizojnë rritjen e baktereve - grumbullimi dhe aderimin e tyre - dhe eliminimin e mikroorganizmave të padëshirueshme : të tjerët ashtu duket si qentë do të bëj plagët dhe të kujdesen për bindur për rolin e pështymë imunitar . Por, përveç lehtësimit të folurit , tretje dhe ekuilibër mbrojtjen e gojës tonë , pështymë gjithashtu luan një tonik :prishja që të sulmojë dhëmbët tona janë rezultat i formimit të acideve që vijnë nga pushteti . Në këtë procespështymë luan një rol thelbësor në rregullimin e pH e gojës dhe duke kufizuar kështu acidin sulmon dhëmbët tonë . Jonet minerale në pështymë të kontribuojë gjithashtu në remineralization të smalt , duke ndihmuar për të riparuar dëmet e shkaktuara nga sulmet e acidit . Studimet e fundit kanë treguar se rritja e fluksit të pështymës kontribuon në shëndet të mirë të dhëmbëve tuaj për shkak se pështyma neutralizon acidet që sulmojnë ato . Pasi të hahet ,pH e goja jonë do të bëhet acid dhe të rrisë rrezikun e prishjes së dhëmbëve . Në mënyrë që të ndjekim pH ka disa zgjidhje , të tilla si larja e dhëmbëve tuaj , shpëlarje gojën apo përtyp çamçakëz sugarless . Shumë të stimuluar prodhimin e pështymë , zgjidhja e fundit është veçanërisht interesant , sepse kjo ju lejon të kombinuar biznesin me kënaqësi , por pa harruar që ju nuk mund të zëvendësojë pastrimi i dhëmbëve , gjest higjienike thelbësore . Pasur në fosfateve dhe karbonate , pështyma lufton acidet prodhuar nga avari e ushqimit në gojë . Këto acide janë drejtpërdrejt përgjegjës për prishje , porpështyma jo vetëm që ndihmon për të ruajtur dhëmbët sulmet e dhunshme të sheqerna të përpunuara , jonet e saj të kontribuojë në remineralization e smalt demineralization kur ajo është ende në një fazë fillestare Mungesa e pështymës , i njohur si asialia , në disa raste ajo mund të jetë një sëmundje e vërtetë , por edhe disa medikamente , marrja e alkoolit ose drogës mund të prishin funksionimin normal të gjëndrave të pështymës . Megjithatë , stimulojnë aktivitetin e gjëndrave të pështymës është e mundur për të : të shpërndarë një tabletë në gojën e acidit citric , apo përtyp çamçakëz sugarless . Me pak fjalë , pavarësisht parëndësishëm e saj , pështymë është një lëng i vërtetë i jetës prodhimi i të cilave është i stimuluar sa më shumë të jetë e mundur .

×