Plamen zokov 41b_web 1 and web 2_presentation_tp

863 views

Published on

Published in: Technology, Design
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
863
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Plamen zokov 41b_web 1 and web 2_presentation_tp

  1. 1. Технически университет София – филиал Пловдив Web 1.0 и Web 2.0
  2. 2. Уеб 1.0 (1991-2003) е ретроним ,който се отнася до състоянието на World Wide Web, и всеки уебсайт, използван преди появата на Web 2.0. Традиционният World Wide Web, известен още като web 1.0, се използва за четене. При Web 1.0 потребителите са наречени "сърфисти". Комуникацията е едностранна и идва от уеб сайта към сърфиста. Никаква възможност за обратна връзка. Съдържанието се създава от уебмастърите, които поддържат сайтовете. По-специално, създателите на уеб страници (Web писатели) пишат това, което искат да споделят и след това го публикуват онлайн. Останалите потребители(Web читатели) могат да разглеждат тези уеб страници. Освен това писателите публикуват своите координати за връзка в техните уеб страници. Накратко, web 1.0 свързва хората в публична, обща среда - World Wide Web. Но Уеб 1.0 не улеснява пряката комуникация между уеб читатели и писатели.
  3. 3. През 2004 Web 1.0 се заменя с Web 2.0, който се отнася до така нареченото второ поколение на Уеб-базирани услуги като сайтове-мрежи за социални контакти (социални мрежи), уикита, инструменти за комуникация, и организация на информация, за които онлайн сътрудничеството, съвместната работа и обмена между потребителите са от голямо значение.
  4. 4. Web 2.0 е вторият етап на Web развитието. На Web 2.0, не само писателите, но и читателите могат да четат и пишат на едно и също място в Мрежата. Това дава възможност за създаване на комуникация между потребителите в Интернет, без да задължава оповестяването на лични данни, което значително увеличава броя на потребителите в Интернет. Всеки потребител може да изрази личното си мнение, без да е необходимо да разкрива самоличността си. Директната комуникация между web читатели и писатели е основната разлика между Уеб 1.0 и Уеб 2.0. С други думи, Web 2.0 не само свързва отделните потребители с интернет, но и усъществява връзка между тях. Web 2.0 премахва различията между web писатели и читатели. Основните направления, в които се говори за Web 2.0 са дизайн и съдържание.
  5. 5. Ако говорим за Web 2.0 дизайн, то той е изчистен, опростен с улеснена навигация, за да може потребителят бързо и лесно да се ориентира и да достигне с 1 клик до необходимата му информация. Тук са заложени големи икони, увеличени шрифтове, минималистичен дизайн ( по скоро User interface ). При Web 2.0 потребителите са наречени "производители" на съдържание. Основната идеология тук е, че съдържанието на Web 2.0 сайта е User generated content - съдържанието е създадено от потребителите. Възможност за обратна връзка за web 2.0 потребителите и възможност за създаване и управление на обещства от потенциални клиенти за собствениците на сайтовете. Всеки един сайт, в който има възможност за публикуване на текст, коментар, снимка, клип е web 2.0 сайт. Такива например са Facebook, Twitter, форумите, също и видео сайтовете като Youtube.
  6. 6. Изготвил: Пламен Зоков 41б

×