Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kom igång med drupal 7

1,798 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Kom igång med drupal 7

 1. 1. Kom igång med Drupal 7 Johanna Lindh (@zhouhana)
 2. 2. Agenda 9.00–9.15 Introduktion till Drupal 9.15–10.00 Noder Textformat Startsidan och andra grundinställningar 10.10–11.00 Användare, roller och behörigheter 11.10–12.00 Block Menyer 12.00–13.00 Lunch 13.00–13.50 Taxonomier Fält 14.00–15.00 Visningslägen Visningslägen: Bildstilar Views (grunder) 15.00–15.20 Fika 15.20–16.30 Frågor
 3. 3. Introduktion
 4. 4. "Come for the software, stay for the community.”
 5. 5. Noder
 6. 6. Övning: Skapa en artikel Skapa en artikel. Texten kan du kopiera från näte, till exempel från lipsum.com. Artikeln ska synas högst upp på startsidan.
 7. 7. Övning: Redigera och skapa en revision av en artikel Ändra något i texten på din artikel och publicera den nya versionen. Se samtidigt till att originalversionen sparas i en revisionslogg. Återställ artikeln till originalversionen genom att revertera den första revisionen.
 8. 8. Övning: Ge artikeln en sammanfattning. I nuläget visas på startsidan en förkortad version av artikeln bestående av de 600 första tecknen i dess Body-fält. Gör, utan att ändra på texten i Body-fältet, så att texten som syns på startsidan istället blir "Denna artikel handlar om lorem ipsum." Om man klickar på länken "Read more" ska man komma till den fulla artikeln.
 9. 9. Övning: Lägg till en om oss-sida med en trevlig URL Skapa en sida av typen Basic page. Ge den rubriken "Om oss" och se till den får aliaset "om-oss" så att man kommer till den genom att skriva till exempel "http://myfirstsite:8082/om-oss" adressfältet. Bonus: Se till att det skapas en "Om oss"-länk till sidan i menyn "Main menu".
 10. 10. Övning: Spara en artikel utan att publicera den Skapa en artikel som tidigare och spara den men se till att den inte syns på startsidan.
 11. 11. Övning: Redigera en artikels publiceringsdatum Gå in på din opublicerade artikel och gör så att det ser ut som om den skapades igår. Publicera den.
 12. 12. Övning: Ändra grundinställningarna för alla artiklar Sätt en regel som gör att det hädanefter automatiskt sparas en revision när man skapar och sparar om nya artiklar.
 13. 13. Textformat
 14. 14. Övning: Ändra i ett textformat Gör så att textformatet "Filtered HTML" tillåter taggarna <h2>, <h3> och <h4>.
 15. 15. Startsidan och andra grund- inställningar
 16. 16. Övning: Lägg till en egen "page not found"-sida Skapa en sida med titeln "Du har kommit fel" och URL-aliaset "fel". Gör så att man alltid hamnar på den sidan när man försöker gå till en sida som inte finns på sajten.
 17. 17. Användare, roller och behörigheter
 18. 18. Övning: Skapa ett användarkonto Använd ditt eget förnamn som användarnamn och ett lösenord som du kommer ihåg. För att du ska kunna spara måste du ange en e- postadress som inte redan används på sajten (det vill säga en annan än den som är kopplad till admin-kontot).
 19. 19. Övning: Byt lösenord Byt den nya användarens lösenord och se till att han/hon får det nya lösenordet skickat till sig i ett e-postmeddelande.
 20. 20. Övning: Gör din nya användare till redaktör Skapa rollen "editor". Ge rollen "editor" alla behörighet som du tycker att en redaktör bör ha på sajten. Ge den nya användaren rollen "editor".
 21. 21. Block
 22. 22. Övning: Aktivera ett block Aktivera blocket som visar det senaste innehållet på sajten. Placera det i vänsterspalten.
 23. 23. Övning: Ändra ett blocks synlighet Gör så att blocket du aktiverade bara syns för anonyma (icke inloggade) användare när de är inne på sidan med URL-aliaset "om-oss".
 24. 24. Övning: Skapa ett eget block Skapa ett block med administrationstiteln "Mitt block" och Body-texten "Välkommen". Placera det i regionen "Featured". Det ska synas på alla sidor. Pröva med och utan att fylla i fältet "Block title" och se skillnaden.
 25. 25. Menyer
 26. 26. Övning: Lägg till menylänkar Skapa ett länk till Google i navigationsmenyn (den i vänsterspalten). Skapa även i samma meny en direktlänk till sidan med blocköversikten som vi tidigare behövt gå till genom att klicka på Structure och sedan Blocks.
 27. 27. Taxonomier
 28. 28. Övning: Skapa en vokabulär med termer Vokabulären ska heta "Städer" och innehålla termerna "Stockholm", "Göteborg" och "Malmö".
 29. 29. Fält
 30. 30. Övning: Lägg till ett fält för bifogade filer Gör så att varje nod av typen Basic page kan innehålla ett obegränsat antal bifogade filer. Fältet du skapar ska ha etiketten Attatchment och maskinnamnet "field_page_attatchments" (Drupal kommer föreslå "field_attatchment" automatiskt men det kan vara bra att inkludera namnet på innehållstypen i maskinnamnet.) Det ska vara av typen File. Se till att man kan ladda upp filer med ändelsen jpg och jpeg.
 31. 31. Övning: Lägg till ett fält på användare Skapa ett fält för användarens födelseå (klicka på Configuration, Account settings). Det kan vara av typen Integer med etiketten Year of birth och maskinnamnet field_user_birthyear. Gör så att det är obligatoriskt att fylla i. Skriv en hjälptext så att användarna förstår hur de ska fylla i fältet. Sätt mini- och maxvärdena till 1900 respektive 2013.
 32. 32. Övning: Referera till en vokabulär Skapa en termreferens till denna vokabulär på innehållstypen Article. Fältets etikett kan vara "Städär" och maskinnamnet "field_article_stader". Fälttypen blir "Term reference". Städerna ska visas och väljas med kryssrutor. Man ska kunna välja två städer.
 33. 33. Visningslägen
 34. 34. Övning: Ändra visningslägen När du nu tittar på din senaste artiklar ser du något i stil med "Städer: göteborg" Ändra i visningläget för hela artiklar så att etiketten "Städer" hamnar på samma rad (inline) som staden/städerna. Gör också så att de valda städerna visas på samma sätt i artikelns teaserläge – det som syns på startsidan.
 35. 35. Visningslägen: Bildstilar
 36. 36. Övning: Ändra bildstil Gör så att bilder som tillhör artiklar visas i stilen "thumbnail" istället för "medium" när de visas i artikelns teaserläge. Ändra också så att bilderna inte länkas till sina artiklar. Bonus: Ändra så att bildstilen "thumbnail" blir 90x100 istället för 100x100 pixlar. Gör även så att bilder som visas i "thumbnail" stil blir svartvita (desaturated). Leta under Configuration, Image styles.
 37. 37. Views (grunder)
 38. 38. Övning: Lista alla artiklar Gör en vy med alla artikeltitlar sorterade i bokstavsordning. Varje titel ska vara länkad till sin artikel. Även publiceringsdatumen ska synas i listan. Bonus: Gör listan till sajtens startsida (se Configuration, Site information)
 39. 39. Frågor

×