Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Verbs Irregulars

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Verbs Irregulars
Verbs Irregulars
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 3 Ad
Advertisement

More Related Content

Advertisement
Advertisement

Verbs Irregulars

  1. 1. Coneixements mitjans de català VERBS IRREGULARS O I U ÀTONES EN FORMES VERBALS Norma general: Busquem una forma tònica del verb Exemples: Mullar, mullaran  jo mullo 1. Cosir 2. Sortir Radical tònic  u exemples: cuso, cusi... 3. Tossir Radical àton  o exemples: cosim, cosia, cosiré... 4. Escopir 5. Collir Poder i voler Present de subjuntiu  u vulgui, vulguis, pugui, puguis... Imperatiu  u vulgues, vulgui, pugues, pugui... A I E ÀTONES EN FORMES VERBALS Norma general: Busquem una forma tònica del verb (3a persona del sing. del present d’indicatiu) Exemples: Pegar ell pega, Pagar  ell paga, • Fer Radical tònic  e exemples: fes, feia, fem.... • Treure Radical àton  a exemples: faré, faria, faci... • Jeure • Haver • Néixer / nàixer VERBS AMB FORMES VELARITZADES • La velarització és una alteració que consisteix en l’aparició d’un consonant velar (c, g) a l’arrel del verb: beure begui, viure visc • Els identifiquem perquè tenen la primera persona del present d’indicatiu acabada en so velar (K) , ortogràficament c. • Els següents temps verbals presenten les formes velaritzades en la totalitat de les persones: Present de subjuntiu: aprengui, aprenguis, aprengui, aprenguem, aprengueu, aprenguin. Imperfet de subjuntiu: aprengués, aprenguessis, aprengués, aprenguéssim, aprenguéssiu, aprenguessin Perfet d’indicatiu: aprenguí, aprengueres, aprengué, aprenguérem, aprenguéreu, aprengueren • Per fer l’imperatiu dels verbs velars seguirem la següent fórmula: Cal agafar els lexemes o radicals 2a persona del singular i 2a del plural del present d’indicatiu: encén, enceneu digues, digueu 3a persona del singular i 1a i 3a del plural del present de subjuntiu: encengui, encenguem, encenguin digui, diguem. diguin Reduir  verb model per aquells verb on apareixen formes verbals amb dièresi.
  2. 2. Coneixements mitjans de català Algunes remarques sobre morfologia verbal 1. Tota forma verbal d’infinitiu o gerundi acabada en –guer o –guent és un vulgarisme: * poguer, *sapiguer  poder i saber *Poguent i *sapiguent  podent i sabent 2. En les frases prohibitives no hem d’emprar l’infinitiu, com fa el castellà, sinó el subjuntiu. *No passar per la via  No passeu per la via 3. El gerundi expressa un temps simultani o anterior al verb principal. Es coneix que un gerundi s’usa correctament si es pot col·locar al davant de l’oració que modifica sense perdre el sentit: Vaig relliscar sortint de casa Sortint de casa vaig relliscar És incorrecte l’anomenat gerundi copulatiu, és a dir, l’equivalent a una oració coordinada copulativa, ja que aleshores expressa un temps posterior al que expressa el verb principal. Es coneix aquest ús incorrecte perquè no espot passar al començament de la frase: *El ferit fou dut a l’hospital morint al cap de poc temps 4. Recordeu que cal pronunciar amb la i tònica algunes formes dels verb en –iar: canvio, canvies, canvia; estudio, estudies 5. L’imperatiu només s’usa en oracions afirmatives. En oracions negatives ens valem del subjuntiu. Compareu: Afirmatives Negatives • Beveu vi No begueu vi • Moveu-vos una mica No us mogueu d’aquí 6. El verb donar dóna, dónes 7. Hem d’evitar la utilització amb l’increment incoatiu –eix dels següents verbs: ajupir, bullir, grunyir, munyir, punyir, retrunyir i els seus derivats. 8. En els verbs acabats en –air, -eir, uir, hi ha la tendència a pronunciar-hi una i entre l’última lletra del radical i l’increment –eix. Però aquesta intercalació és incorrecta. *Agraieixo, agraieixes  agraeixo, agraeixes 9. S’han de rebutjar els participis acabats en –scut: *conescut conegut, desaparescut desaparegut..., llevat de: crescut, merescut, nascut i viscut. 10. La perífrasi d’obligació en català és haver de + infinitiu *Tinc que estudiar He d’estudiar *Hi ha que llegir diaris Hem de llegir diaris, cal llegir diaris *És precís que surti aviat Ha de sortir aviat 11. Alternen el present d’indicatiu amb el futur simple o present: Si volem pa l’hem/l’haurem de comprar i l’imperfet de subjuntiu (caldria que..) amb el condicional simple: Si volguessis pa l’hauries de comprar.
  3. 3. Coneixements mitjans de català Corregeix les següents frases: 1. Poguent vindre aviat sempre arriba tard. 2. No beveu alcohol. 3. Dones massa coses. 4. Cada dia bulleixo llet de vaca. 5. Agraieixo els comentaris positius. 6. No trepitjeu l’herba. 7. Cusia els botons de la camisa. 8. Tot i que volgui venir no pot. 9. Cal que coneixi la teoria dels verbs velars. 10. Reduim l’hora d’esbarjo. 11. Vull que començi ara mateix 12. Tens de dormir vuit hores cada dia 13. Vaig interrompir la sessió. 14. Geia tota l’estona. 15. Menjen massa pa. 16. Adequen la canalització de l’aigua. 17. Trigan massa a arribar. 18. Contreurà la malatia. 19. Hi han pomes al mercat. 20. Cal que iniciin la sessió.

×