Successfully reported this slideshow.

More Related Content

Related Audiobooks

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Com fer el trailer

  1. 1. PROJECTE LECTURA JOVE 5 PREGUNTES PER SITUAR-SE Què he de fer? El tràiler d'una pel·lícula que no s'ha rodat encara. La pel·lícula es basa en un llibre que sí que has llegit. Què és un tràiler? Una pel·lícula de curta durada que conté escenes seleccionades d'un film més llarg. Què ha de tenir el tràiler? Imatges, músiques, potser algunes frases... Tot junt ha de convidar a veure la pel·lícula. O en aquest cas, a llegir el llibre. S'ha de treballar en grup? Sí, perquè hi ha molta feina. Perquè en grup s'aporten idees. Perquè cadascú té traça en fer alguna cosa. Com s'ha de fer el treball? Seguint els passos que s'indiquen més avall.
  2. 2. PASSOS PER ELABORAR EL TRÀILER. 1. Lectura del llibre. Com ha de ser? a) Complerta. Si volem explicar part d'una història, l'hem de conèixer sencera. En cas contrari podríem equivocar-nos. b) Creativa. Hem de deixar-nos portar per la història. Només així podrem posar cara als personatges i als espais on es mouen. c) Compartida. Ens serà més fàcil explicar-nos si posem en comú opinions sobre el que llegim. Tot això servirà per respondre a dues preguntes fonamentals (vegeu fitxa 1): de què va la història? què n'explicarem per animar els altres a llegir-la? 2. Elaboració de l'storyboard. L'storyboard és la previsió de les imatges (músiques, textos) amb què voleu explicar la vostra història. Cal emplenar les vinyetes (vegeu la fitxa 2) amb dibuixos molt esquemàtics que serviran de guia a l'hora de posar-se fil a l'agulla Abans us serà molt útil llegir la fitxa 2B, on trobareu informació d'alguns recursos de llenguatge cinematogràfic que es poden fer servir.. 3. Obtenció d'imatges/músiques. Hi ha diverses opcions. Podeu combinar fotos (estàtiques) i imatges en moviment. Sigui com sigui, no s'han de vulnerar en cap moment els drets d'autor. Per evitar-ho podeu filmar-vos (o fotografiar-vos) a vosaltres “actuant” o bé podeu descarregar imatges de llocs web que ho permetin expressament.
  3. 3. El mateix pel que fa a la música. 4. Edició. Ús de programari adient (Windows MovieMaker o similar) per organitzar els materials filmats, fotografiats, llegits en veu alta... Després de veure el vostre tràiler unes quantes vegades possiblement decidireu prescindir d'algun fragment. Cal afegir els crèdits (qui ha fet què?) al final. S'han de citar: el llibre (i l'autor) sobre el qual heu fet el tràiler, la procedència de les imatges i les músiques, el nom dels “actors”. Heu de procurar que les lletres no impedeixin el visionat de les imatges. El treball no ha de durar, crèdits inclosos, més de tres minuts. 5. I després? Si heu fet un treball d'aquesta mena és per mostrar-lo als altres, i perquè també vegeu la feina dels altres companys. Amb els tràilers de tothom es pot muntar un petit festival de cinema. No hi fa res que dos o més grups treballin sobre el mateix llibre. Segur que n'han fet pel·lícules diferents! Cal recordar que hem de respectar el treball dels altres. I si convé, votar pel tràiler més emocionant, el més artístic, el més aconseguit... O sigui que...prepareu-vos per recitar el vostre discurset d'agraïment a l'hora de recollir l'Oscar de Hollywood. O més ben dit: primer de tot, llums, càmera i acció!
  4. 4. FITXA 1. COM HA DE SER LA LECTURA DEL LLIBRE? Títol del llibre: __________________________________________ Gènere (aventures/humor/romàntic/misteri/ciència ficció/realista...) Escriviu només quan hagueu respost oralment les dues preguntes i hi hagueu arribat a un acord. De què va? ____________________________________________ Què en voleu explicar en el vostre tràiler? ______________________________________________________ ______________________________________________________
  5. 5. FITXA 2. L'STORYBOARD. 1 2 3 Text: Text: Text: Música: Música: Música: 4 5 6 Text: Text: Text: Música: Música: Música: 7 8 9 Text: Text: Text: Música: Música: Música: Amb aquesta plantilla degudament emplenada, “només” us caldrà buscar les imatges. Les podreu filmar, fotografiar o baixar d'Internet de llocs web legals (i gratuïts). Hi ha també llocs web legals i gratuïts per a la descàrrega de músiques. Pel que fa als textos, els podeu llegir (veu en off), interpretar o “escriure” directament damunt les imatges.
  6. 6. FITXA 2B. TRUCS PER EXPLICAR HISTÒRIES AMB IMATGES. Llegiu atentament aquestes indicacions ABANS d'emplenar l'storyboard. a) El·lipsi. No cal mostrar TOT el que fan els personatges. Enfocant un rellotge que marca una hora i després una altra donem a entendre de manera fàcil que el temps passa. b) Veu en off. Llegir en veu alta, sense que es tracti de cap diàleg i sense que es vegi qui ho fa, permet estalviar esforços. Per exemple, una persona asseguda trista. Si la veu en off diu “La batalla va ser espantosa” ja no ens caldrà filmar escenes complicadíssimes. c) Flashback. No és obligatori presentar els fets en el mateix ordre en què passen. Quantes vegades no hem vist una pel·lícula en què un personatge recorda un fet passat i després torna al present? d) Càmera subjectiva. El que veiem en pantalla és el que veu el personatge. Si ell corre, la càmera va fent saltirons. Si la imatge es fon en negre, vol dir que s'ha desmaiat... e) Anticipacions. Enfocar un objecte (un telèfon, per exemple) en un moment donat ens avisa que alguna cosa ha de passar. Per exemple, una trucada imprevista. f) Plans. Enfocar una cara (primeríssim pla) pot anar bé per explicar una emoció experimentada per un personatge. Un pla
  7. 7. general (com ara un paisatge) serveix per situar l'acció. Per saber-ne més, de tot plegat, us recomanem consultar la Viquipèdia. També resulta interessant buscar a YouTube tràilers de pel·lícules que hagueu vist senceres. Així us podreu fer una idea de fins a quan es pot explicar en un tràiler: prou per generar expectació però no tot perquè es perdi l'interès per la història.

×