Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

penyelenggaraan industri

7,999 views

Published on

bah baca saja ada ayat salah kmu kc betul saja hahahaha

Published in: Engineering
 • Be the first to comment

penyelenggaraan industri

 1. 1. 2/2
 2. 2.  Kemahiran penyelenggaraan ke atas peralatan mekinakal bermula dengan pemahaman calon dengan memahami kesalahan diagnosis dengan menganalisis pelbagai masalah. masalah-masalah ini termasuk:- 1. Haba yg melampau 2. Getaran 3. Bau 4. Perubahan dalam kelajuan 5. Ketidak tepatan 6. geseran
 3. 3.  Pelincir merupakan bahan (biasanya cecair) yang diletakkan antara dua permukaan bergerak bagi mengurangkan geseran dan haus.  Terdapat 2 jenis minyak iaitu: a) Minyak pelincir mineral I. Pelincir mineral/motor oil boleh dikatakan sebagai “minyak mentah” kerana ia ditapis dari minyak petroleum dan tiada sebarang tambahan “formula” pada minyak ini. b) Minyak pelincir sintetik I. Pelincir sintetik adalah “minyak berformula” yg bermaksud minyak yg ditambah formula supaya minyak akan lebih bermutu & berkualiti.
 4. 4.  Kelebihan minyak pelincir sintetik: I. Mempunyai ketahanan panas yg lebih tinggi II. Mempunyai daya ketahanan yg kuat III. Tidak mudah terbakar
 5. 5.  Ia biasanya terdiri daripada sabun beremulasi dengan mineral atau minyak sayur-sayuran.
 6. 6.  Ciri ciri grease: I. Kelikatan yg tinggi II. Ketahanan geseran yg tinggi III. Menghalang kemasukan cecaiar IV. Dan bahan-bahan yg tidak boleh mampat
 7. 7.  Asas-asas untuk melaksanakan penyelenggaraan sistem hydraulic: I. Penyelenggaraan pencegahan II. Penyelenggaraan pembetulan  Prosedur penyelenggaraan pencegahan perlu menjadi sebahagian daripada rancangan kerja PM termasuk:- I. Peralatan khs yg diperlukan melaksanakan tugas. II. Bahagian atau bahan yg diperlukan melaksanakan prosedur dengan nombor bilik stor. III. Langkah-langkah keselamatan untuk prosedur tersebut. IV. Kebimbangan alam sekitar atau bahaya yg berpotensi.
 8. 8.  Senarai tugas penyelenggaraan sistem hydraulic:- I. Tukar penapis hidraulik. II. Dapatkan sampel cecair hidraulik. III. Semak penggerak hidraulik. IV. Bersihkan bahagian luar dan dalam takungan hidraulik. V. Semak dan rekod aliran pam. VI. Semak dan rekod tekanan pam. VII. Semak hos hidarulik,tiub dan fitting. VIII. Semak dan rekod bacaan voltan untuk injap berkadar atau motor. IX. Semak dan rekod vacuum pada bahagian pam. X. Semak dan rekod aliran elektrik kepada motor pam utama. XI. Semak masa kitaran mesin dan rekod.
 9. 9.  Dalam usaha untuk mengesan prosedur penyelenggaraan pencegahan, mesti mempunyai pemahaman yg baik dan pengetahuan “amalan penyelenggaraan terbaik” untuk sistem hidraulik.
 10. 10. pengetahuan : I. Prinsip mekanikal/ daya, kerja, kadar, mesin ringkas . II. Matematik / matematik asas, persamaan matematik yang kompleks. III. Hydraulic Components / aplikasi dan fungsi semua komponen sistem hidraulik. IV. Simbol sekmatik hidraulik / memahami semua simbol dan hubungan kepada sistem hidraulik V. Pengiraan Aliran, tekanan, dan kelajuan.
 11. 11. Kemahiran :  kaji litar hidraulik untuk 100% kemahiran.  Tetapkan tekanan pada pam pampasan tekanan.  Tune voltan pada kad penguat.  Selesaikan masalah sistem hidraulik dan menggunakan "Punca Kegagalan Analisis".  Gantikan mana-mana komponen sistem spesifikasi pengeluar.  Membangunkan Program PM untuk sistem hidraulik.  Flush sistem hidraulik selepas kegagalan komponen utama.
 12. 12. Pengetahuan :  Penapis / fungsi, aplikasi, teknik pemasangan  Takungan / fungsi, permohonan  Operasi asas sistem hidraulik  Pembersihan sistem hidraulik  Prinsip pelinciran hidraulik  Teknik-teknik yang betul untuk PM hidraulik Kemahiran :  Tukar penapis hidraulik dan komponen sistem lain.  Bersihkan takungan hidraulik.  Melaksanakan PM pada sistem hidraulik.  Tukar penapis pada pam hidraulik.  Tambah cecair ditapis untuk sistem hidraulik.  Mengenal pasti masalah yang mungkin berlaku pada sistem hidraulik.  Tukar dan pasang hos hidraulik atau tiub.
 13. 13.  Perubahan kepada sitem hidraulik yg sedia ada perlu dilaksasnakan secara profesional.  Pengubahsuaian bertujuan untuk meningkatkan kecekapan penyelenggaraan dan penting untuk matlamat syarikat, kebolehpercayaan maksimum peralatan dan kos penyelenggaraan dikurangkan.
 14. 14.  penyelenggaraan proaktif mesti melaksanakan Punca Analisis Kegagalan untuk menghapuskan kegagalan komponen.  Satu kaedah yang dipilih adalah untuk memeriksa dan menganalisis semua kegagalan komponen seperti berikut: I. Nama Komponen dan nombor model. II. Lokasi komponen pada masa kegagalan. III. Sequence atau aktiviti sistem itu beroperasi pada ketika kegagalan itu berlaku. IV. Apakah yang menyebabkan kegagalan? V. Bagaimanakah kegagalan itu dihalang daripada berlaku lagi?
 15. 15.  Penyelenggaraan sistem hidraulik adalah barisan pertahanan pertama untuk mencegah kegagalan komponen dan dengan itu meningkatkan kebolehpercayaan peralatan.  Disiplin adalah kunci kepada kejayaan mana- mana program penyelenggaraan proaktif.
 16. 16.  Penyelesaian masalah sistem pneumatik adalah prosedur langkah demi langkah.  Litar pneumatik mempunyai urutan operasi yang boleh melibatkan masa, tekanan penderia, kedudukan penderia, dan peraturan kelajuan.  Penyelesaian masalah dimulakan apabila litar tidak beroperasi dengan betul.
 17. 17.  Menyelesaikan masalah sistem pneumatik adalah adalah satu usaha yang memerlukan prosedur. 1. utamakan keselamatan. 2. Apa, Bila, dan mana. 3. Visual memeriksa mesin. 4. Mempunyai kefahaman yang mendalam tentang sistem.Gunakan skema. 5. Mengendalikan mesin. 6. Semak semula semua perkhidmatan kepada mesin.Fikirkan keselamatan. 7. Asingkan subsistem pada mesin. 8. Buat satu senarai sebab-sebab kemungkinan. 9. Mencapai kesimpulan tentang masalah ini. 10. Ujian kesimpulan. 11. Pembaikan atau menggantikan yang perlu. 12. Keluarkan Laporan kajian.
 18. 18. Keselamatan perlu sentiasa menjadi isu utama kakitangan penyelenggaraan. I. udara termampat adalah elemen yang tidak menentu dalam litar pneumatik. II. Banyak sistem pneumatik dikawal oleh peranti elektrik atau elektronik. Sebelum cuba penyelenggaraanatau pembaikan, pastikan bekalan kuasa elektrik telah dimatikan.
 19. 19. 1. Apa yang dilakukan atau tidak berlaku dalam operasi sistem? 2. Bila masalah ini bermula? Adakah ia satu kegagalan secara tiba-tiba atau kegagalan beransur-ansur? 3. Di mana dalam kitaran mesin, adakah masalah ini berlaku?bolehkah mulakan pembaikan atau selepas sistem itu beroperasi untuk sementara?
 20. 20.  Berjalan di sekitar mesin selalunya akan mendedahkan masalah.  Jika tidak biasa dengan komponen, atau jika tidak biasa dengan operasi mesin, bertanya seberapa banyak soalan penting tentang sistem tersebut.
 21. 21.  Setiap sistem pneumatik perlu mempunyai dua bentukdokumentasi yang akan membantu dalam penyelesaian masalah: I. Satu dokumen adalah lukisan skematik litar pneumatik:
 22. 22. 2. skema yang dibekalkan oleh pengeluar.
 23. 23.  Apabila biasa dengan komponen dan operasi sistem pneumatik, memulakan pengendalian mesin untuk mendapat gambaran punca kerosakan. Lihat jika kerosakan yang telah dilaporkan berlaku lagi. Semasa mengoperasikan mesin, lakukan pemeriksaan visual. Beberapa soalan untuk bertanya semasa pemeriksaan: * Adakah sebarang kebocoran udara yang berlebihan? * Adakah tekanan sistem di peringkat dinyatakan pada skematik atau manual penyelenggaraan? * Jika terdapat kawalan manual untuk mesin, uji komponen tersebut adakah tegang atau longgar dalam operasi mesin? * Adakah komponen yang bergerak, bergerak dengan lancar atau tidak menentu?
 24. 24.  Kerosakan di satu bahagian mesin disebabkan oleh kerosakan pada subsistem yang lain pada mesin.  Mengasingkan subsistem, boleh membantu memberi tumpuan kepada satu sistem pada satu masa.
 25. 25.  Sebelum membaiki pada mesin selepas pernyataan dikendalikan, pastikan bekalkan kuasa kepada mesin telah dimatikan.  Semak untuk melihat jika ada tekanan yang disimpan kekal dalam sistem, kerana tekanan yang disimpan ini boleh menyebabkan kecederaan kepada anggota dan kerosakan mesin.
 26. 26.  Senarai ini juga akan mengurangkan masa yang diperlukan untuk penyelesaian masalah dan boleh menghapuskan bahagian- bahagian masalah yang bertukar-tukar .
 27. 27.  Selepas membuat senarai dan mengurangkan sebab yang mungkin, langkah seterusnya adalah masa untuk membuat keputusan mengenai yang mana satu daripada baki sebab-sebab yang mungkin punca sebab kerosakan.  Mencapai kesimpulan ini, pada mulanya, kelihatan sukar tetapi ini langkah asasnya titik permulaan bagi bahagian pembaikan penyelesaian masalah. Sehingga kini sistem itu telah dinilai. selepas Mencapai kesimpulan langkah seterusnya menguji kesimpulan. Dalam contoh, ujian kesimpulan yang berkenaan semata- mata keperluan untuk menambah pelincir untuk pelincir atau membuat pelarasan ke titisan daripada lubricator.
 28. 28.  Menguji kesimpulan secara automatik membawa kepada membuat keputusan sama ada untuk membaiki atau menggantikan komponen.  Banyak faktor yang boleh mempengaruhi langkah ini. Membaiki bahagian-bahagian dengan segera untuk pemasangan semula pada mesin akan meningkatkan downtime, dan faktor kos downtime ini adalah satu pertimbangan yang penting.  Perkara yang boleh mempengaruhi membaiki-atau- menggantikan adalah penyediaan komponen dan peralatan.
 29. 29.  Kertas kerja sering diabaikan, tetapi dalam kes penyelesaian masalah pneumatik ia adalah satu bahagian penting dalamprosedur. kertas kerja ini membantu muntuk mengekalkan rekod perubahan, masalah, dan penyelesaian yang telah berlaku kepada setiap mesin.  Laporan juga berfungsi sebagai rujukan yang baik sekiranya sebarang masalah berlaku pada masa hadapan.
 30. 30.  Akan bersambung………………………

×