Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Life Is Math, Math Is Life nove tehnologije

828 views

Published on

‘New Technologies in Education’ is the international conference and fair, held in Belgrade and organised by the British Council with the aim to improve the quality of education in this part of the world through the use of information and communication technologies. On the first day, February 9th, I presented our eTwinning project 'Life Is Math, Math Is Life'.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Life Is Math, Math Is Life nove tehnologije

 1. 1. Life Is Math, Math Is Life eTwinning projekat 2015/2016 Jelena Kenić, eTwinning ambasador SRBIJA
 2. 2. CILJEVI:  Cilj ovog projekta je bio da pokaže učenicima primenu matematike u praksi, da ih podstakne da pronađu vezu između matematike i sveta oko nas i da ih nauči da koriste svoje matematičko znanje kao prednost u svakodnevnom životu.  U isto vreme, njihovo znanje stranih jezika je postajalo bolje, usavršavali su svoje informatičke veštine i proširivali znanja iz drugih predmeta. Razvijali su svoje komunikacijske veštine, povezujuci se sa vršnjacima iz drugih zemalja i učeći o njihovom svakodnevnom životu.. NAČIN RADA:  Teme koje su obrađene na projektu prilagođene su godišnjem planu i programu matematike u svim zemljama učesnicama. Na projektu su učestvovali timovi učenicika 7. razreda.  U zavisnosti od zadataka, učenici su radili pojedinačno, u parovima ili u grupama. Pravili smo prezentacije i kolekcije matematičkih lekcija koje su imale praktičnu primenu, pokušavali da rešimo probleme iz svakodnevnog života koristeći svoje matematičko znanje.  Svi partneri su bili uključeni u donošenju odluka, izboru tema i zadataka, učestvovali su u diskusijama i stvarali svoje stranice na TwinSpace-u. Bili smo u neprestanom kontaktu, razmenjujući mišljenja i iskustva o svim aktivnostima.
 3. 3. ŠKOLE U PROJEKTU Ovo je bio zajednički projekat 8 škola:  Colegiul National Pedagogic ,,Gheorghe Lazar'', Cluj- Napoca, Romania  OŠ "Tanasko Rajić", Čačak, Serbia  Osnovna škola "Toplički heroji", Žitorađa, Serbia  The Academy at Shotton Hall, Peterlee, United Kingdom  Liceul Teoretic "Petre Pandrea", BALS, Romania  ICS 3 di Grosseto - Plesso Secondaria di I Grado "G.Ungaretti", Grosseto (GR), Italy  Şehit Yunus Baykal Ortaokulu, Odunpazarı/ESKİŞEHİR, Turkey  IES "Virgen de Guadalupe", Cáceres, Spain
 4. 4. TWINSPACE Saradnja između svih učesnika u projektu odvijala se na prostoru koji se naziva TwinSpace i predstavlja neku vrstu vebsajta projekta.
 5. 5. KOMUNIKACIJA Komunikacija među učesnicima projekta odvijala se na više načina. Preko razmene elektronske pošte na eTwinningu i TwinSpace-u, direktno u projektnom dnevniku, na forumu, preko Gmail-a i Facebook-a.
 6. 6. Zadaci su bili jasni i vidljivi svim učesnicima, a za svaki od njih su data pojedinačna uputstva.
 7. 7. SARADNJA MEĐU NASTAVNICIMA
 8. 8. USAGLAŠAVANJE KALENDARA I PLAN PROJEKTA
 9. 9. DOGOVARANJE
 10. 10. TIMOVI Pre nego što smo započeli rad na matematičkim zadacima, odlučili smo da se predstavimo jedni drugima. Svaki tim je napravio stranu na kojoj je postavio svoju prezentaciju.
 11. 11. UPOZNAVANJE Zatim smo se predstavili i lično. U tu svrhu smo krirali Padlet i na ceduljicama napisali nešto kratko o sebi.
 12. 12. MNOGOUGAO Prva tema na kojoj smo radili bila je MNOGOUGAO. Želeli smo da o mnogouglovima pričamo na malo drugačiji način, pokušavajući da ih pronađemo svuda oko nas. Vrlo brzo smo napravili veliku kolekciju prezentacija o mnogouglovima.
 13. 13. MNOGOUGAO Definisali smo mnogougao, učili o njegovim vrstama, ponovili osnovne formule, konstruisali pravilne mnogouglove, računali broj dijagonala na neobičan način, rešavali tangram itd.
 14. 14. MNOGOUGAO
 15. 15. MNOGOUGAO
 16. 16. MNOGOUGAO Nekoliko izazova je postavljeno i rešeno.
 17. 17. LOGO PROJEKTA Izbor za logo projekta pretvorio se u pravo takmičenje. Nakon što su kreatvni učenici dali svoje predloge, glasanjem je izabran najbolji predlog. Pobednik takmičenja bio je logo iz Španije.
 18. 18. MATEMATIKA OKO NAS U drugom matematičkom zadatku očekivalo se da svaki tim kreira neki realan matematički problem i da pokuša da ga reši. Videli smo konkretnu primenu procenata i proporcija u svakodnevnom životu, kao i njihovu primenu u ostalim školskim predmetima.
 19. 19. MATEMATIKA OKO NAS Tražili smo primenu Talesove teroeme u školskom dvorištu, kao i primenu Pitagorine teoreme u praksi.
 20. 20. MATEMATIKA OKO NAS Rešavali smo probleme iz stolarske radionice, ali i učili o pčelama primenjujući stečeno znanje o mnogouglovima. Primenili smo svoja znanja iz matematike u nekim realnim životnim situacijama, kao što je kampovanje, na primer.
 21. 21. U SVETU MATEMATIČARA Učenici su malo samostalno istraživali, a zatim napravili i zajedničku elektronsku knjigu o poznatim matematičarima iz naših krajeva.
 22. 22. MAJ, MESEC MATEMATIKE Medjunarodni mesec matematike se slavi gotovo svuda. Pokušali smo da jedni drugima prenesemo bar delić atmosfere iz svojih škola.
 23. 23. MAJ, MESEC MATEMATIKE
 24. 24. HAJDE DA PRIČAMO O... • RODNOM MESTU • ŠKOLI • SLOBODNOM VREMENU • HRANI • ŠKOLSKOM PROGRAMU I AKTIVNOSTIMA Povodom 21. maja, MEĐUNARODNOG DANA KULTURNE RAZNOLIKOSTI DIJALOGA I RAZVOJA, organizovali smo rad u međunarodnim timovima. Sastavljeno je 5 timova koji su obradili zadate teme.
 25. 25. RODNO MESTO Zadatak prvog tima bio je da predstavi mesta iz kojih dolazimo. Na taj način naučili smo mnogo jedni o drugima. Svi rezultati su prikazani na Padlet-u.
 26. 26. ŠKOLE Zadatak drugog tima bio je da predstavi naše škole. Svi rezultati prikazani su u Padlet-u.
 27. 27. SLOBODNO VREME Treći tim nam je pokazao kako najčešće provodi svoje slobodno vreme. Svi rezultati su prikazani u Padlet-u.
 28. 28. HRANA Šta jedemo? O ovome nam je pričao četvrti tim. Njihove odgovore i recepte možete videti u Padlet-u.
 29. 29. ŠKOLSKI PROGRAM I AKTIVNOSTI Peti tim nam je dao još malo informacijama o našim školama. Prezentacije se mogu videti u Padlet-u.
 30. 30. VIDEO KONFERENCIJE Povodom 9. maja, dana koji eTwinning zajednica slavi kao DAN TOLERANCIJE I RAZLIČITOSTI, organizovali smo dva online sastanka. Sudeći po komentaima učenika, ovo je bila najzanimljivija aktivnost na projektu.
 31. 31. UTISCI  Svideo mi se projekat jer nas je naterao da više koristimo engleski jezk i da komuniciramo sa ostalima. Uglavnom, svideo mi se jer smo naučili matematiku igrajući se.  Projekat je bio veoma interesantan i zabavan, sve je bilo sjajno i voleo bih da nastavimo sa sličnim projektima.  Zaista mi se svideo projekat. Zadovoljna sam saradnjom sa drugim školama.  Svideo mi se ovaj projekat jer smo sarađivali i radili kao tim. Mogli smo da vidimo primenu matematike u svakodnevnom životu. Želeo bih da nastavimo sa eTwinning projektima i saznamo više o matematici, da se zabavimo i steknemo nova prijateljstva.  Ovo je bio zaista interesantan projekat u kome sam jako uživao jer sam video koliko je velika primena matematike u svakodnevnim situacijama i koliko zanimljiva može da bude.  Mislim da je ova projekat jako dobar. Naučili smo mnogo sjajnih stvari, naučili da radimo u grupama, da pomoću lenjira izmerimo visinu drveta, da crtamo mnogouglove, da koristimo TwinSpace za razgovor sa učenicima iz drugih zemalja. Ipak, najvažnije od svega je da smo se zabavili radeći sve ove stvari.  Jako mi se svideo ovaj projekat jer smo uključili svoje veštine iz matematike i engleskog jezika da bi komunicirali sa drugom decom. Naučili smo o njihovim navikama. Sa druge strane, mogli smo da otkrijemo i rešimo zanimljive stvari o matematici. Bio bih jako srećan ako bi se ovaj projekat nastavio jer smo otkrili koliko zanimljiva i zabavna matematika može biti čak i u svakodnevnim aktivnostima.  Mislim da je ovaj projekat bio zanimljiv jer nam je pomogao da razvijemo saradnju sa drugim učenicima. Takođe nam je pomogao da se zbližimo jedni sa drugima i radimo kao tim. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati ovakvih aktivnosti. Učenici su rekli...
 32. 32. UTISCI  I'm especially proud of the fact that we managed to implement this project into the regular curriculum for the 7th grade in each country and to make the topics we teach more interesting, to show their practice in the real life and make our classes more interesting. Students learnt math but at the same time they worked on their ICT skills, English language and many other subjects.  The tasks are interesting so the results are always surprisingly different, rich and done by different ICT tools. We created a base of inspiring materials that can be and will be used in our future math classes. We play and learn together with a lot of fun and joy...  The project was highly appreciated by my students. It was motivating and inspirational.  I and my pupils both like studying with us and work together to you all.  I'm glad that our pages and our products grew month to month, so finally we have a lot of results together. I think it's important to continue with my students to learn Math using eTwinning projects.  To participate this project was enjoyable for me. I learned lots of new important things from partners thanks to our project.  I'm happy to have known you and the results of the project. It's great seen how students are so interested on working in the project. I would have liked having more time with my students for working in the project. Nastavnici su rekli…
 33. 33. WEBSITE Kao krajnji rezultat projekta, sa namerom da inspirišemo i druge, kreirali smo vebsajt “Life Is Math, Math Is Life” i elektronsku knjigu. Namera nam je da u sledećoj školskoj godini u nastavku ovog projekta obradimo teme vezame za godišnji plan i program matematike za 8. razred.
 34. 34. HVALA NA PAŽNJI! Jelena Kenić email: jecakenic@gmail.com

×