Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sumnjivo Lice

10,201 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Sumnjivo Lice

  1. 1. Komad Sumnjivo lice pisan je pre četrdeset i više godina (1887 ili 1888) i nosi na sebi pun otisak onih uticaja koji su tih godina preovlađivali i kojima se u našoj književnosti izvršio proces pod preobražaja romantizma u realizam. Gogolj je pisac cele tadašnje omladine koja se njime bio oduševljavala sa njegove oštre satire, naročito one koja se odnosila na rusku birokratiju. Pod tim su velikim Gogoljevim uticajem svi Nušićevi komadi pisani osamdesetih godina, Narodni poslanik, Protekcija, a na prvom mestu i naviše Sumnjivo lice, koje će svakojako i u mnogome potsetiti na Revizora. Na Nušićevom originalnom rukopisu ovog komada čak i ne piše ,,komedija u dva čina”, kao što je to docnije na pozorišnim listama napisano, već ,,gogolijada u dva čina”.
  2. 2. JEROTIJE PANTIĆ - - - - - -sreski kapetan ANĐA - - - - - - - - - - - - - - - žena Jerotija Pantića MARICA - - - - - - - - - - - - - njihova kći VIĆA ŽIKA - - - - - - - - - - - - - - - - sreski pisari MILISAV TASA - - - - - - - - - - - - - - - - praktikant ALEKSA ŽUNJIĆ - - - - - - - sreski špijun GAZDA SPASA GAZDA MILADIN JOSA - - - - - - - - - - - - - - - - -pandur
  3. 3. vlast Vladavina dinastije Obrenovica Srbija
  4. 4. Sasvim obican je dan. Srpski pisar Jerotije dosadjivao se u svojoj kancelariji sve dok njegova zena Andja ne donese jedno pismo. To je bilo ljubavno pismo od Djoke namijenjeno Marici, njihovoj kceri. Procitase ga i zamislise se. U to vrijeme na vrata pokuca Vica sa novim pismom punim nekih sifara koje je napola desifrirao. Onako hvalisave naravi Jerotije uze pismo i poce ga citati sa quot;razumijevanjemquot;, a u stvari samo pokusava da nesto shvati. Medjutim prekide ih telegram od ministra iz Beograda koji kaze da se u njihovoj varosi nalazi mladic sa antidinastickim spisima. Jerotije dade potragu za njim istog trenutka. Ubrzo dolazi informacija da se sumnjivo lice, tj Djoka nalazi u hotelu quot;Evropaquot;. Uhvatise ga veoma dobrim planom i pritvorise ga u apsu.Uslijedilo je saslusanje uz prisustvo dva gradjana kao svjedoka. Nakon niza okolnosti Jerotije shvati da on nije krivac i da antidinasticki spisi uopste ne postoje vec su to ljubavna pisma. Kao slag na tortu stize Marica i izgrli i poljubi sumnjivo lice i rece Djoka nije kriv. Djoka je pusten iz pritvora i ubrzo je on postao Jerotijin zet.
  5. 5. UVOD: Jerotije, srpski kapetan, i Andja, njegova zena, bez znanja njihove kceri, Marice, uzimaju ljubavno pismo namenjeno njoj od Djoke i citaju ga ZAPLET: Jerotije dobiva drugo pismo puno cudnih sifara od Vice, sreskog pisara, sa kojim na miru i tisini desifruje pismo VRHUNAC: Iznenada dobivaju telegram od ministra iz Beograda, da se u njihovoj varosi nalazi revolucionar sa antidinastickim spisima i Jerotije naredjuje da ga uhvate sa izvrsnim planom RASPLET: Napokon je sumnjivo lice uhapseno i privedeno na saslusanje uz prisustvo dva gradjanakoji su svjedoci KRAJ: Nakon spleta okolnosti ispade da revolucionar uopste ne postoji i da je quot;sumnjivo licequot; Djoka koji se ipak na kraju zeni sa Maricom

×