Bumi dan alam semesta

1,621 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,621
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
40
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bumi dan alam semesta

  1. 1. Bumi dan Alam Semesta : Sistem SuriaLatihan 1LEMBARAN KERJA MURIDNyatakan dan lakarkan kedudukan asteroid dalam gambar rajah di atas.Latihan 21. Lukis keadaan meteor ketika memasuki ruang asmosfera Bumi.
  2. 2. 2. Berikan inferens daripada lukisan anda. _______________________________________________________3. Berikan kesimpulan anda. _______________________________________________________Latihan 3Baca penyataan di bawah ini. Kemudian, tulis jawapan yang sesuai di dalamruangan jawapan yang disediakan..
  3. 3. Bumi dan Alam Semesta : Planet-planet dalam Sistem SuriaLatihan 1KAD TUGASANALATAN : Kertas mahjong, gunting, gam, dan kertas warna.ARAHAN : 1. Kumpulan anda perlu menyiapkan satu model mengenai Sistem Suria dengan bahan-bahan yang telah diberi. 2. Tandakan satu titik di tengah kertas mahjong. 3. Lukis lapan titik membujur mengelilingi titik tengah dan satu condong sedikit daripada lapan titik membujur tersebut. 4. Kemudian gunting kertas berbentuk sfera berlainan saiz dengan menggunakan kertas pembalut berlainan warna. 5. Lekatkan sfera berwarna merah di titik tengah mewakili Matahari. 6. Kemudian bentangkan kepada kelas.
  4. 4. Latihan 21. Daripada model yang dihasilkan oleh kumpulan anda, lukis satu Sistem Suria yang lengkap dan namakan planet. 2. Namakan planet mengikut urutan. i. ___________________ vi. ____________________ ii. ___________________ vii. ____________________ iii. ___________________ viii. ____________________ iv. ___________________ ix. ____________________ v. ________________Latihan 3Suaikan planet-planet yang berikut mengikut urutan dari Matahari.
  5. 5. Latihan 4Gariskan pada jawapan yang betul.1.Terdapat ( sembilan , sepuluh ) buah planet dalam Sistem Suria.2. Laluan planet-planet dalam Sistem Suria disebut ( bulatan , orbit ).3. Planet-planet ( memantulkan , menyerap ) cahaya Matahari.4. Musytari adalah planet yang ( terkecil , terbesar ).5. Matahari juga dianggap ( pusat , pusar ) bagi Sistem Suria.Latihan 5Pilih jawapan yang paling tepat. 1. Antara yang berikut yang, manakah menunjukkan susunan planet yang betul mengikut urutan dari Matahari? A. Pluto, Neptun, Uranus, Zuhal.
  6. 6. B. Zuhal, Uranus, Neptun, Pluto. C. Zuhal, Neptun, Uranus, Pluto. D. Neptun, Zuhal, Uranus, Pluto.2. Berdasarkan pasangan berikut, yang manakah tidak benar ? A. Pluto -planet paling jauh dari Matahari. B. Musytari - planet paling besar dalam Sistem Suria. C. Marikh - planet yang terletak di antara Bumi dengan Musytari. D. Zuhal - planet yang terletak di antara Uranus dengan Neptun.3. Antara yang berikut yang manakah bukan ahli Sistem Suria? A. Orbit. B. Matahari. C. Sembilan buah planet. D. Jasad semulajadi seperti asteroid dan meteor. 4. Planet yang disebut “ Bintang Pagi “ ialah … A. Bumi. B. Zuhrah C. Zuhal. D. Marikh5. Antara penyataan berikut, yang manakah tidak benar ? A. Laluan planet-planet mengelilingi Matahari dipanggil orbit. B. Planet yang paling jauh mempunyai orbit yang paling kecil sekali.
  7. 7. C Planet yang paling hampir dengan Matahari merupakan planet yang mempunyai suhu paling panas. D Semakin besar orbit semakin lama masa planet-planet mengelilingi Matahari.Latihan 6Padankan planet-planet yang berikut kepada penyataannya yang betul.

×