Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

ZAMAN PRASEJARAH DI MALAYSIA

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
ZAMAN PRA SEJARAH
ZAMAN PRA SEJARAH
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 12 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Advertisement

Similar to ZAMAN PRASEJARAH DI MALAYSIA (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

ZAMAN PRASEJARAH DI MALAYSIA

  1. 1.  200 000 hingga 300 000 tahun dahulu.  Memburu binatang liar.  Memungut hasil hutan seperti buah-buahan dan pucuk-pucuk daun.  Hidup berpindah-randah.  Biasanya tinggal di kawasan terbuka, di dalam gua dan di sekitar tasik.  Menggunakan alat batu sebagai alat utama dalam kehidupan seharian.  Mengamalkan kepercayaan Aminisme dan upacara penguburan.
  2. 2. Bukit Jawa, Kota tampan, Bukit Bunuh di Lenggeng Perak. Gua Niah, Sarawak. Tingkayu, Sabah
  3. 3.  Kira-kira 7000 tahun dahulu.  Bercucuk tanam.  Menangkap ikan dan menternak binatang.  Berburu dan memungut hasil hutan.  Berdagang secara tukar barang  Wujud sistem bermasyarakat seperti mempunyai ketua dan membuat pembahagian kerja.  Tinggal di gua dan berhampiran gua.  Mencipta peralatan tembikar.  Menggunakan alat batu seperti beliung dan pemukul kulit kayu.  Mencipta barang-barang kemas.  Mengamalkan kepercayaan animisme.
  4. 4. Gua Cha, Kelantan Bukit Tengkorak, Sabah
  5. 5.  Kira-kira 4000 tahun dahulu.  Bercucuk tanam, menangkap ikan, menternak binatang.  Menghasilkan alat logam daripada gangsa dan besi.  Berdagang secara tukar barang.  Hidup menetap.  Ada yang masih tinggal di dalam gua dan berhampiran dengan sungai.  Mempunyai adat resam.  Mempunyai kepercayaan dang pegangan hidup yang tertentu.  Menjalankan pengebumian menggunakan kepingan batu.
  6. 6. Sungai Tembeling, Pahang. Gua Harimau, Perak. Changkat Menteri, Perak.
  7. 7.  Kejayaan masyarakat Zaman Prasejarah mencipta pelbagai peralatan dan melalui beberapa peringkat kemajuan menunjukkan bahawa mereka mengamalkan nilai hidupyang positif yang perlu kita contohi. Antaranya ialah kegigihan dan semangat berusaha,daya kreativiti dan berdikari.  Menjadikan Malaysia terkenal dengan penemuan Perak Man.  Ciptaan merekalah yang menjadi asas perkembangan teknologi masyarakat selepasnya.  Kemampuan masyarakat Zaman Prasejarah mencipta pelbagai peralatan batu,tembikar, gangsa dan besi dapat menonjolkan kegigihan, semangat berusaha, berdikari serta daya kreativiti mereka.
  8. 8.  Mengenal pasti kebolehan dan daya pemikiran seseorang murid dan kemudiannya diasah supaya menjadi lebih kreatif.  Tingkatkan kemahiran berfikir – kreatif dan kritis.  Sentiasa meningkatkan berkfikir - kemahiran menganalisis, menilai dan mensintesis.  Sentiasa berfikir di luar kotak pemikiran.  Sentiasa menajamkan fikiran dengan membaca perkara-perkara ilmiah.

×