Najaarscongres 2013 - ZorgAccent: Het geheim van transitie? Goed leiderschap in de top

1,553 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Najaarscongres 2013 - ZorgAccent: Het geheim van transitie? Goed leiderschap in de top

 1. 1. Leiderschap bij zelfsturing in de organisatie Goed voorbeeld doet… 16 december 2013
 2. 2. De kracht van de zwerm
 3. 3. Transitie naar zelfsturende teams in Woonzorg
 4. 4. Visie
 5. 5. Begint met een heldere visie • 12 punten visie van ZorgAccent • Iedere doelgroep heeft eigen zorgconcept • Kaders
 6. 6. Het Transitie traject Gekleurde weides in vogelvlucht. Iedereen doet mee, niemand blijft achter. Te beginnen bij de groene weide, de pilot, de ontwikkelweide.
 7. 7. De paarse weide: somatiek
 8. 8. De gele weide: psycho geriatrie
 9. 9. De rode weide: Korsakov en geronto psych.
 10. 10. De blauwe weide: behandelaren
 11. 11. De oranje weide: verzorgingshuizen
 12. 12. Bij de start: Visie breed uitdragen • Raad van Bestuur en directeur in iedere locatie • In woord en beeld • Veel aansprekende filmpjes uit eigen locaties (YouTube) • Makkelijk aanspreekbaar bij vragen tijdens transitie: communicatie helder
 13. 13. B. Washington, Up From Slaverny 1901 “Weinig dingen helpen een mens meer dan hem verantwoordelijkheden te geven en te laten merken dat je hem vertrouwt”.
 14. 14. De transitie
 15. 15. zelfsturende teams
 16. 16. Organiseren netwerk bewoner: communityteam Community
 17. 17. Facilitering
 18. 18. De kracht van de zwerm
 19. 19. De kracht van de zwerm Jaap van Ginneken kenmerken 1.Omvat een groot aantal gelijksoortige en vrijelijk bewegende eenheden 2.Die geheel zelfstandig snel op elkaar en op de omgeving kunnen reageren 3.Maar die daarbij toch een gelijkloop ontwikkelen: een nieuwe eenheid en een samenhangend groter geheel van een hogere orde
 20. 20. De kracht van de zwerm (1) Begint bij goed leiderschap aan de top. Maar het mooie van zelfsturing is dat het daar niet bij blijft. Steeds meer medewerkers sluiten zich aan: zij ontdekken en ontwikkelen hun talenten en zijn bereid verantwoordelijkheid te nemen. Dat geeft hen vleugels. Ze nemen taken en rollen op zich waardoor teams zelfsturend kunnen werken.
 21. 21. De kracht van de zwerm (2) Begint bij goed leiderschap aan de top. Ze zijn goed op elkaar afgestemd en reageren flexibel op vragen van bewoners. Ze zijn alert en energiek. Ze kennen de visie en de kaders. Ze bespreken de dilemma’s met elkaar vanuit hun vakmanschap en weten zo wat er moet gebeuren. Ze zijn zeker van hun zaak en geven zich over aan de flow. De energie die dat oplevert is merkbaar in de hele organisatie. En dat doet zowel bewoners als medewerkers goed. Dat merken ze reken maar!
 22. 22. Dialoogtafel Het dilemma Dat klinkt allemaal mooi, maar… hoe weet je nu als bestuurder of in die zelfsturende teams wel de goede dingen gebeuren?

×