Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Dokumen ini menunjukkan cara untuk memasukkan teks ke dalam gambar untukdimuatnaik ke dalam blog. Dokumen ini telah dimuat...
Gambar yang dipilih dipamerkan. Kemudian anda perlu pamerkan tetingkap Editor. Selepasitu anda perlu ubah saiz gambar (kec...
Untuk masukkan teks, ikut langkah berikut.             1. Klik Object.                  Tek...
Gambar yang dihasilkan mengandungi teks. Anda perlu simpan fail gambar tersebut.                     ...
Kekotak dialog Save As dipamerkan.       Kekotak dialog Quality dipamerkan. Ia digunakan untuk laraskan      ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Memasukkan teks ke dalam gambar

5,559 views

Published on

Cara memasukkan teks ke dalam gambar menggunakan PhotoScape.

Published in: Self Improvement, Technology
 • Be the first to comment

Memasukkan teks ke dalam gambar

 1. 1. Dokumen ini menunjukkan cara untuk memasukkan teks ke dalam gambar untukdimuatnaik ke dalam blog. Dokumen ini telah dimuat turun dari blog tanamsendiri.com.Sekiranya ingin berkongsi dokumen ini, sila nyatakan sumbernya, iaituhttp://www.tanamsendiri.com. Perisian yang digunakan ialah PhotoScape. Perisian iniboleh dimuat turun melalui Internet secara percuma. Lancarkan PhotoScape. Untuk muat gambar yang ingin dimasukkan teks, ikut langkah berikut. 1. Klik View 2. Klik Folder yang mengandungi gambar. 3. Klik pada thumbnail gambar.
 2. 2. Gambar yang dipilih dipamerkan. Kemudian anda perlu pamerkan tetingkap Editor. Selepasitu anda perlu ubah saiz gambar (kecilkan) supaya sesuai untuk dimuat naik ke blog ataudokumen lain dalam Internet. Gambar dipamerkan di dalam tetingkap Editor. Untuk kurangkan saiz gambar ke saiz yang sesuai untuk Internet (misalnya 600 px), ikut langkah berikut. 1. Klik-kanan pada mana-mana ruang di atas gambar untuk pamerkan menu-pintas. 2. Menu-pintas dipamerkan. Klik Editor. 1. Klik Resize. 2. Klik saiz gambar.
 3. 3. Untuk masukkan teks, ikut langkah berikut. 1. Klik Object. Teks dimasukkan ke dalam gambar,. Teks lazimnya diletakkan di tengah gambar. Anda perlu alih teks ke tempat yang lebih sesuai. 2. Klik Text. 3. Taipkan teks.Kekotak dialog Text dipamerkan. 5. Klik OK. 6. Seret teks ke tempat yang sesuai. 4. Pilih warna tulisan.
 4. 4. Gambar yang dihasilkan mengandungi teks. Anda perlu simpan fail gambar tersebut. Kekotak dialog Save dipamerkan. 2. Klik Save As. 1. Klik Save.
 5. 5. Kekotak dialog Save As dipamerkan. Kekotak dialog Quality dipamerkan. Ia digunakan untuk laraskan kualiti gambar. Kualiti yang disyorkan adalah sesuai untuk Internet. 5. Klik OK. 3. Pilih Folder sasaran. Anda telah berjaya menghasilkan gambar yang mengandungi teks. 4. Taipkan nama fail gambar.

×