Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Prezentare

711 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Prezentare

 1. 1. Piata media inRepublicaMoldova este inproces de formare.In timp ce la nivelinternationaltirajele ziarelortind sa scada sicrestepondereavariantelor on-line, la noi tirajele cresc si abia incepinvestitiile in versiunile on-line.
 2. 2. Ziare online in limba romana: Timpul Est Curier Jurnal de Chisinau Observatorul de Nord Ziarul de garda Capitala Sud + Est Flux Moldova Suverana ECOnomist Cuvantul Saptamana
 3. 3. Ziare online in limba rusa: Ekonomiceskoe Obozrenie Makler Коммерсант PLUS Труд 7 Новая Газета Преднестровъе
 4. 4. Reviste online:Romana Rusa AutoExpert Aquarelle Natura Sanatate VIPmagazin Point Nunta Business Class Profit StarPaparazzi
 5. 5. Avantaje in versiunea online:-Ştiri de ultima ora-Informatii gratis pe net-Arhiva editiilor-Căutare după autor sau titlu-Conact rapid cu redacţia prin intermediul instrumentelor de comunicare (email,chat,forum)-Text în combinatie cu grafica, audio si video-Abonare si dezabonare on – line-O varietate mai mare de articole-Format wap ( în mobil)
 6. 6. DezavantajeComentatori anonimi,inraiti si inculti peforumuri.
 7. 7. Ziarului online “Timpul” vs revista online “VIPmagazin” -Publicul tinta :Timpul cu logo - ul ,, E Timpul sa stii ‘’ se adreseaza cititorilor cu varsta cuprinsa intre 15 şi 60de ani, oferind rubrici cu informati din :ActualitatePoliticaEconomieEditoriale & OpiniiInternationalCulturaFemeiaSportRevista VIPmagazin este destinata celebritatilor autohtone, ceea ce se simte si prin logo,, Revista oamenilor celebri ’’ pentru cei interesati de fashon , lumea mondena dar si pentrucei care duc o viata de petreceri.In comparatie cu ziarul ,,Timpul ’’ ,,VIPmagazin ’’ in versiunea sa online contine doar articolele prezente si in tipar , insa are o completare video a reportajelor tiparite.
 8. 8. Arhiva - unul dintre cele mai importante avantaje pe care ni le ofera new media. Acestea permit cautarea si accesarea imediata a materialelor postate.-Ziarul ,,Timpul ’’ contine o arhiva de 2 ani. Aici gasim ceea de ce avem nevoie prin catevaclik-uri accesand anul, luna si data editiei , in casuta amplasata in partea dreapta a paginii.-In arhiva revistei ,, VIPmagazin ’’ putem gasi primul numar al editiei care dateaza din 4 aprilie2004. Arhiva este amplasata in partea de sus a paginii si este nevoie de o singura accesare penumarul selectat.
 9. 9. Forum-TimpulDeoarece este un ziar foarte cunoscut Timpul detine mai multe reactii din parteacititorilor. De cea mai mare popularitate online se bucura articolele din actualitate,politica si economie.-VIPmagazinLa capitolul forum paginile online ale revistei sunt aproape goale. Poate din motivulca in societatea noastra putini au interesul de viata celor VIP.
 10. 10. Publicitatea online este undomeniu fovorabil investitiilor,neexistand inca o retea nationalaputernica de poblicitate online.Din perspectiva experţilor,piaţa moldovenească depublicitate pe internet( în sensul deplin alcuvîntului - cu mai mulţijucători şi preţuri relativstabile ) se va formaîn 3 - 4 ani. Ei prevăd ocreştere a pieţii în aceastăperioadă de 10 ori. Vîrful popularităţiitehnologiilor online se poate aştepta dupa4 ani, cînd va creşte generaţia,educată pe internet şi obişnuită săcumpere, să vîndă şi să consumefolosind tehnologiile online.
 11. 11. PublicitatePe pagina online a Cotidianului ,,Timpul ’’ sunt prezent e doua bannere de promovarea ziarului şi cu putina publicitate.Cand accesam versiunea online a revistei ,, VIPmagazin ’’ne sar în ochi cel puţin15 bannere publicitare.
 12. 12. Dupa aparitia Internetului (Net-ului) -, presa scrisa a inceput sa fie usurel „inghesuita” prinaparitia unui nou fel de ziar, un „gropar” al ziarului traditional (tiparit pe hartie), numit in moddiferit (ziarul pe Net, varianta online sau ziarul in format electronic). Ziarul traditional (pe hartie),numit si (varianta print), intr-adevar s-a pomenit intro-o situatie „delicata”, fiind mai scump simai „greoi” - adica, pierzand concurenta la capitolul operativitate .Intr-un cuvant, astazi fiecare ziar scris, care se respecta, are si varianta online. In ultimii ani,industria ziarelor online a cunoscut o adevarata inflorire, fapt ce i-a determinat pe unii sa prezicain mod categoric „moartea” presei scrise („pe hartie”).In Moldova, piata presei scrise independente e inca (foarte) slab dezvoltata. In asemeneaconditii, invazia Net-ului si scoaterea din uz a ziarelor tiparite vor avea alte consecinte decat intarile puternic dezvoltate industrial si tehnologic, unde computerul (si Net-ul) demult au devenitun accesoriu, un obiect de rutina chiar, inclusiv in mediul rural. La noi situatia e alta si inca multtimp va fi alta - pana cand in cea mai indepartata fundatura, in fiecare casa vor apare un computer-doua .De fapt jurnalistul viitorului trebuie sa fie capabil sa produca pentru toate tipurile de media,pentru ca internetul e un loc al convergentei.Iar oricat de bun ai fi pe print, in online va fi intotdeauna unul mai bun ca tine, macar pentrusimplul motiv ca are mai multa experienta!!!

×