Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

LEGENDA MARTISORULUI 1 martie 2013

3,246 views

Published on

 • Be the first to comment

LEGENDA MARTISORULUI 1 martie 2013

 1. 1. by Biblioteca Stelnica
 2. 2. 1 Martie – sărbătoareaMărţişorului! Traditii, obiceiuri
 3. 3. Mărţişorul este un calendar simbolic reprezentat de unşnur bicolor, care adună zilele, săptămânile şi lunileanului în două anotimpuri, iarnă şi vară, făcut cadou la lmartie, ziua Dochiei, străvechi început de an agrar.Generalizat astăzi la sate şi oraşe, Mărţişorul esteconfecţionat din două fire colorate alb şi roşu, de care seprinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit fetelor şifemeilor care îl poartă agăţat în piept una sau mai multezile.
 4. 4. Deşi nu se ştie cu exactitate de când datează acest obicei,se ştie că prima zi a primăverii era celebrată încă de acumaproximativ 8000 de ani, iar Mărţişorul îşi are originea încredinţele şi practicile agrare de atunci.Romanii sărbătoreau începutul primăverii la 1 martie,lună care purta numele zeului Marte, ocrotitor alcâmpului şi al turmelor, zeu ce personifica renaştereanaturii. Deşi obiceiul poartă numele acestuia, nu are niciun fel de conotaţie marţială. Se spune că mărţişoarele suntpurtătoare de noroc şi fericire.
 5. 5.  Potrivit altor surse, mărţişoarele constau în monede care erau atârnate de fire subţiri de lână, negru cu alb. Alegerea monedei, din aur, argint sau bronz, indica statutul social. Dacii credeau că aceste amulete aduc fertilitate, frumuseţe şi previn arsurile din cauza soarelui. Erau purtate până când înfloreau copacii, apoi erau atârnate de crengile acestora. După unele tradiţii, firul Mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul primăvara, la naşterea anului agrar.
 6. 6. Mărţișor Mărţișorul este un mic  Împreună cu mărţișorul obiect de podoabă legat se oferă adesea și flori de un șnur împletit timpurii de dintr-un fir alb și unul primăvară, cea mai roșu, care apare în reprezentativă fiind tradiţia românilor și a ghiocelul. unor populaţii învecinate. Femeile și fetele primesc mărţișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.
 7. 7. Mituri ale Mărțișorului Voinicul care a eliberat Soarele Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă.
 8. 8.  Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.
 9. 9.  Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o aţă două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.
 10. 10. Lupta Primăverii cu Iarna Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare unghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase.
 11. 11.  Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a îngheţat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă
 12. 12. Istoric Originile sărbătorii mărţișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenţa sa atât Români cât și la Bulgari(sub numele de Marteniţa) este considerată ca fiind datorată substratului comun Daco-Tracic, anteriorromanizării la primii și slavizării la ultimii, deși legendele populare îi dau alte origini, care, la Bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681. Se mai consideră deasemenea că sărbătoarea mărţișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilităţii și vegetaţiei.
 13. 13.  Această dualitate este remarcată în culorile mărţișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea
 14. 14. În prezent În prezent, mărţișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţișoare.
 15. 15.  In zilele noastre, banutul purtator de noroc al dacilor aproape ca a disparut, el fiind inlocuit cu diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animalute din plastic sau din sticla, inimioare , fete zambitoare, pietricele frumos colorate sau orice poate atrage un cumparator grabit sau in pana de idei. Astazi, ziua de 1 Martie e o adevarata comoara pentru comerciantii ambulanti care iti iau ochii cu fel si fel de “martisoare”, fara a cunoaste insa adevaratul legenda traditionalului martisor.
 16. 16.  Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.

×