Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

1η συνάντηση γονέων α' ταξη

1,042 views

Published on

1η Ενημέρωση γονέων στην Α τάξη

Published in: Education
 • Be the first to comment

1η συνάντηση γονέων α' ταξη

 1. 1. Α΄τάξη Σχολικό έτος __________
 2. 2.  ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ  ΥΠΝΟΣ  ΨΕΙΡΕΣ  ΒΑΡΟΣ ΤΣΑΝΤΑΣ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ  ΓΙΟΡΤΕΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
 3. 3.  Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο τι τρώνε τα παιδιά. Όχι μόνο στο σχολείο αλλά και την υπόλοιπη μέρα.  Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά τώρα θα τους ακολουθούν μια ζωή.  Στην Ελλάδα 1 στα 4 παιδιά χαρακτηρίζεται υπέρβαρο ή παχύσαρκο.  Το περιττό βάρος που μπορεί να αποκτήσουν σε αυτή την ηλικία πολλές φορές δεν είναι εύκολο να χαθεί αργότερα.
 4. 4.  Γαριδάκια , πατατάκια, σοκολάτες (εκτός από τις γιορτές) , πίτσες  Αναψυκτικά (όλα τα είδη) ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ  Για φαγητό: οτιδήποτε σπιτικό, κουλούρι, τυρόπιτα κτλ.  Για ποτό: νερό, χυμός , γάλα
 5. 5.  Προσοχή στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε μπροστά στα παιδιά.  Λεκτική βία  Προσοχή μεγάλη ακόμα και στις συζητήσεις μας με άλλους.
 6. 6.  Είναι γνωστό ότι τα παιδιά χρειάζονται αρκετό και καλό ύπνο.Καλό είναι μέχρι τις 9 το βράδυ και το αργότερο μέχρι τις 9 μισή τα παιδιά να κοιμούνται.  Μια ώρα πριν κοιμηθούν οι δραστηριότητες θα πρεπει να χαλαρώνουν (να μην είναι ιδιαιτερα έντονες). Είναι πολύ καλό να διαβάζετε μια ιστορία ή ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν. Βοηθά πολύ τόσο στην ανάπτυξη του λεξιλογίου όσο και του λόγου , αλλά και της φαντασίας.
 7. 7.  Ενημερώνουμε αμέσως το σχολείο  Κάνουμε συστηματικό έλεγχο του κεφαλιού των παιδιών  Μαζεύουμε τα μακριά μαλλιά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ  Χρησιμοποιούμε απωθητική λοσιόν καθημερινά
 8. 8.  Ελέγχουμε το πρόγραμμα του σχολείου και αλλάζουμε όσα βιβλία χρειάζεται.  Βγάζουμε τις φωτοτυπίες που έχουν διορθωθεί και τις φυλάμε σε ένα φάκελο στο σπίτι
 9. 9.  Αναφέρουμε αν κάποιο παιδί έχει κάποια ιδιαιτερότητα  Π.χ. Συχνουρία  Αλλεργίες  Αντιπάθειες σε ορισμένα πράγματα  Θρησκευτικές αντιλήψεις  Κινητικό πρόβλημα  Πρόβλημα υγείας
 10. 10.  Έχουμε αναλάβει τη γιορτή των Χριστουγέννων.
 11. 11. Οι συναντήσεις μας θα γίνονται μια φορά περίπου το μήνα για να συζητάμε  την πρόοδο των παιδιών ,  διαφορά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν,  τη συνεργασία μας στα σχέδια εργασίας (projects) κτλ. Οι ενημερώσεις ειδικότερα για κάθε παιδί πιστεύω ότι είναι καλύτερο να είναι προγραμματισμένες για ξεχωριστές μέρες και ώρες.
 12. 12. Τάξη ____παιδιών Περιορισμένος χρόνος (στα 45 λεπτά αντιστοιχούν ___ λεπτά για κάθε μαθητή) Περιορισμένος χώρος
 13. 13. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ  για οποιοδήποτε θέμα , πρόβλημα , έργο ΠΑΡΑΠΟΝΑ Σε μένα πρώτα πρώτα!!!
 14. 14.  Μέχρι τα τέλη Γενάρη υπολογίζουμε να έχουμε κάνει όλα τα γράμματα.  ΔΕ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!!  Δε μας ενδιαφέρει πού βρίσκονται άλλες τάξεις , πόσο προχώρησαν και τι έκαναν. Εμείς ακολουθάμε το δικό μας ρυθμό.
 15. 15.  Συνήθως κάποια φωτοτυπία με ασκήσεις γύρω από το γράμμα που διδαχτήκαμε στο σχολείο.  Αντιγραφή (2 τετράδια – ένα φέρνουν ένα δίνω)  Ορθογραφία (όταν ξεκινήσουμε)
 16. 16.  Δεν ονομάζω τα γράμματα (άλφα, βήτα κτλ) ούτε λέω βου, γου, δου  Δεν επιμένω σβήνοντας συνεχώς τα γράμματα του παιδιού ,για να γίνουν σωστά και όμορφα. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος κάνει άσχημα γράμματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα 6χρονο καλλιγραφία. Προτείνω στο παιδί να επιλέξει μόνο του τι νομίζει ότι χρειάζεται άλλη μια προσπάθεια(γραμματάκι θυμωμένο , κατσούφικο κτλ.).
 17. 17.  Φυλλάδιο με προτάσεις του βιβλίου δασκάλου.  Ακολουθούμε όσες από τις προτάσεις μπορούμε  ΠΡΟΣΟΧΗ!!!  Δεν κουράζουμε το παιδί με συνεχείς ασκήσεις και επαναλήψεις!
 18. 18. Οι προτάσεις στο μπλε πλαίσιο είναι το κομμάτι που θα έχουμε για ανάγνωση. Ωστόσο για να υπάρχει συνοχή στην ιστορία διαβάζουμε (εμείς , όχι τα παιδιά) και το υπόλοιπο κείμενο
 19. 19. γράμμα που μάθαμε
 20. 20. Τις ασκήσεις του τετραδίου εργασιών θα τις κάνουμε στο σχολείο. Σπάνιες φορές (σχεδόν ποτέ) θα υπάρχει κάποια άσκηση από το τετράδιο για το σπίτι.
 21. 21. Όπως είπαμε νωρίτερα ,είναι πολύ σημαντικό να μην προχωράμε σε επόμενα κεφάλαια με τα παιδιά. Είναι προτιμότερο να κάνουμε μια μικρή επανάληψη των ήδη γνωστών. Ακόμα είναι καλό οι επαναλήψεις να γίνονται με παιγνιώδη τρόπο και όχι σαν να γίνεται μάθημα (κάνουν αρκετό στο σχολείο)
 22. 22.  Ξεκινήσαμε με την αναγνώριση και τη γραφή των αριθμών.  Μετράμε από το 1 ως το 10 και αντίστροφα (πολύ σημαντικό για την αφαίρεση αργότερα)  Θα συνεχίσουμε με την εισαγωγή στην προσθεση και αφαίρεση.
 23. 23. Αριθμός κεφαλαίου και αναλυτικός τίτλος με τους στόχους Τι θα πρέπει να ξέρει το παιδί με το τέλος αυτού του κεφαλαίου. Στο σπίτι μπορείτε να ασχοληθείτε με ασκησούλες (απλές και όχι χρονοβόρες) που να έχουν αυτούς τους στόχους
 24. 24. Στο τετράδιο εργασιών οι ασκήσεις είναι εμπεδωτικές σχετικά με όσα μάθαμε στο βιβλίο. Προφορική άσκηση που μπορεί να γίνεται και ως επανάληψη στο σπίτι
 25. 25.  Πολύ σημαντικό κι εδώ είναι να μην προχωράμε παρακάτω. Τα παιδιά μπερδεύονται και δεν βοηθιούνται, γιατί χάνεται η αλληλουχία.  Είναι προτιμότερο και εξαιρετικά ωφέλιμο να κάνουμε μικρές επαναλήψεις.  Αξιοποιούμε τις προτάσεις του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών (βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας , όπως είδατε πριν)
 26. 26.  ξυλάκια , άβακες, αριθμητήρια, φασόλια , μακαρόνια, καλαμάκια κοκ  τα δάχτυλα (που άλλωστε τα έχουμε πάντα μαζί μας!!!)  Κάνουμε πολλές ασκησούλες σε διάφορες ώρες της ημέρας και διαφορετικές περιστάσεις.  Βοηθούν πολύ στους νοερούς υπολογισμούς (όταν θα μπουμε στην πρόσθεση και αφαίρεση)
 27. 27. ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ
 28. 28.  Θα ασχοληθούμε με διάφορα σχέδια εργασίας (projects).  Άλλα θα είναι μικρά και άλλα θα είναι μεγαλύτερα (αναφέρουμε το θέμα).  Σημαντική η βοήθεια από το σπίτι, όσον αφορά στην έρευνα και συλλογή στοιχείων, όπως και η δική σας συμμετοχή σε ό,τι χρειαστεί.
 29. 29.  Απαραίτητο καθημερινά! Είναι η ανατροφοδότηση των παιδιών.  Προσπαθείτε να αποφεύγετε τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά παιχνίδια, χωρίς ωστόσο να τα απαγορέψετε τελείως.
 30. 30.  Φέτος θα καλλιεργήσουμε και τη φιλαναγνωσία στην τάξη μας. Για το λόγο αυτό , όσοι γονείς θέλετε, μπορείτε να στείλετε κάποια από τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που έχετε σπίτι , για να μπορέσουμε σιγά σιγά να αρχίσουμε τη διαδικασία δανεισμού. Σημειώστε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο παιδιού!  Αρχικά θα διαβάζετε εσείς στο παιδί (καλύτερα πριν τον ύπνο) και αργότερα , μόλις κατακτήσουν κάπως το μηχανισμό της ανάγνωσης, θα διαβάζουν μόνα τους.  Επιλέγουμε βιβλία με μεγάλη γραμματοσειρά και ως 400 λέξεις.
 31. 31. Όπως ο δάσκαλος και η δασκάλα δεν μπορούν να γίνουν γονείς για τους μαθητές , έτσι και οι γονείς δεν μπορούν να γίνονται δάσκαλοι. Μην αγχώνεστε με την ύλη. Μη ρωτάτε πού είναι άλλοι συνάδελφοι (το κάνουμε και εμείς από μόνοι μας). Βοηθάτε τα παιδιά στο διάβασμα , αλλά μην είστε ιδιαίτερα αυστηροί.
 32. 32.  Διατηρήστε ήπιους τόνους  Συζητάτε καθημερινά με τα παιδιά για την ημέρα τους στο σχολείο , παροτρύνετέ τους να σας εξιστορήσουν σε γενικές γραμμές πώς πέρασαν και τι έμαθαν, αλλά μη ζητάτε και την παραμικρή λεπτομέρεια.  Κάνετε διάλογο με το παιδί, όχι κήρυγμα (συνήθως μας αγνοούν όταν γίνεται αυτό)  Όταν δίνετε συμβουλές , αιτιολογήστε το κάθετι.
 33. 33. Να θυμάστε ότι θέλουμε ευτυχισμένα παιδάκια που να έχουν όρεξη για το σχολείο!!!
 34. 34. Ευχαριστώ πολύγια την υπομονή σας. Υπόσχομαι ηεπόμενησυνάντηση να μην είναι εξίσου χρονοβόρα. Καλήμας σχολική χρονιά!!!

×