Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
UNIVERSITETI POLITEKNIK I TIRANES
FAKULTETI I INXHINIERISË SË NDËRTIMIT
DEPARTAMENTI I INXHINIERISË SË NDËRTIMIT
PRFILI :E...
PËRMBAJTJA E DETYRËS
 Eficenca e energjise dhe zhvillimi i qëndrueshëm
 Arkitektura e gjelbër
 Principet e arkitektures...
EFICENCA E ENERGJISË DHE ZHVILLIMI I
QËNDRUESHËM
Eficenca e energjisë është burrim për zhvillimin e qëndrueshëm
ARKITEKTURA E GJELBËR
Arkitektura e gjelbër ndikon në mbrojtjen dhe ruajtjen e mjedisit që në
fazën e projektimit.
Baza LL...
PROJEKTIMI I NJË NDËRTESE EFICENTE
• Peizazhi
• Raporti i sipërfaqes me vëllimin
• Vendndodhjen e trupave ujor
• Orientimi...
TEKNIKAT PASSIVE TË NGROHJES DHE FTOHJES
• Teknikat pasive nuk janë të kushtueshme
• Nuk kërkojnë mekanizma shtesë ,energj...
TEKNIKAT PASIVE TË NGROHJES
Metoda direkte Metoda indirekte
VereDimer
Dimer
Sistemi I kombinuar
Përfitimi I
nxehtësisë
nëp...
TEKNIKAT PASIVE TË FTOHJES
• Ventilimi natyror
• Kulla e erës
• Obori
• Tunelet e ajrit në tokë
• Kullat me avullim
• Ftoh...
KONKLUZIONE
• Eficenca e energjisë varet nga investimi fillestar dhe nga ndërgjegjësimi
I qytetarëve.
• Aplikimi I metodav...
Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN

1,356 views

Published on

Detyre Kursi

Published in: Environment
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN

 1. 1. UNIVERSITETI POLITEKNIK I TIRANES FAKULTETI I INXHINIERISË SË NDËRTIMIT DEPARTAMENTI I INXHINIERISË SË NDËRTIMIT PRFILI :ENERGJITIKË ARKITEKTURA DHE EFICENCA E ENERGJISË Punoi : Marinela Qirko Pranoi : Prof . Konals Gjoka
 2. 2. PËRMBAJTJA E DETYRËS  Eficenca e energjise dhe zhvillimi i qëndrueshëm  Arkitektura e gjelbër  Principet e arkitektures bioklimatike dhe arkitektonike për një ndërtesë eficente  Teknikat passive të ngrohjes dhe ventilimit  Teknikat pasive të ngrohjes  Teknikat pasive të ftohjes  Konkluzione
 3. 3. EFICENCA E ENERGJISË DHE ZHVILLIMI I QËNDRUESHËM Eficenca e energjisë është burrim për zhvillimin e qëndrueshëm
 4. 4. ARKITEKTURA E GJELBËR Arkitektura e gjelbër ndikon në mbrojtjen dhe ruajtjen e mjedisit që në fazën e projektimit. Baza LLojet
 5. 5. PROJEKTIMI I NJË NDËRTESE EFICENTE • Peizazhi • Raporti i sipërfaqes me vëllimin • Vendndodhjen e trupave ujor • Orientimi • Sistemi i mbështjellëses së ndërtesës o Materialet ,konstruksionet e ndërtesës o Catia,tavani o Muret o Dritaret dhe hijzuësit o Sipërfaqa e jashtëme Vere Dimer Lindje jug Veri perendim dimer Vere
 6. 6. TEKNIKAT PASSIVE TË NGROHJES DHE FTOHJES • Teknikat pasive nuk janë të kushtueshme • Nuk kërkojnë mekanizma shtesë ,energji elektrike apo burime të tjera • Bazohen tek rrezatimi diellor ,tek presionet natyrore dhe transmetimit nëpërmjet konveksionit ,rrezatimit,avullimit • Varen nga periudha kohore,temperaturat ditore etj. • Aplikimi I këtyre teknikave varet nga rajoni ,klima topografia e terrenit ku do të ndërtohet një ndërtesë.
 7. 7. TEKNIKAT PASIVE TË NGROHJES Metoda direkte Metoda indirekte VereDimer Dimer Sistemi I kombinuar Përfitimi I nxehtësisë nëpërmjet catisë Murë uji Diell në verë Diell në dimërMuri absorbues
 8. 8. TEKNIKAT PASIVE TË FTOHJES • Ventilimi natyror • Kulla e erës • Obori • Tunelet e ajrit në tokë • Kullat me avullim • Ftohja me avullim (trupat ujor dhe prania e pemëve
 9. 9. KONKLUZIONE • Eficenca e energjisë varet nga investimi fillestar dhe nga ndërgjegjësimi I qytetarëve. • Aplikimi I metodave të mësipërme është mjaft I favorshëm për vendin tonë ,nga pikëpamja klimatike. • Nëpërmjet aplikimit të arkitekturës së gjelbër ndikojmë jo vetëm në eficencën e energjisë por dhe zhvillimin e qëndrueshëm por edhe në mbrojtjen e mjedisit . • Përvec këtyre metodave duhet të jemi gjithnjë në kerkim të risive të reja në lidhje me eficencën dhe mbrojtjen e mjedisit

×