SlideShare a Scribd company logo
1 of 10
Punoi: Elsi Mirashi Pranoi: Msc.Konalsi Gjoka
Burimet e Rinovueshme
Energjia Diellore
Permbajtja
 Energjia diellore ne Shqiperi dhe potencialet e
burimeve te rinovueshme
 Rast studimor (aplikimi I burimeve te rinovueshme
per ujin e ngrohte ne kukes)
 Rekomandime
 Energjia Diellore në vendin tonë shfrytëzohet kryesisht për prodhimin
e ujit të ngrohtë dhe fare pak për prodhim energjie elektrike.
 Ajo shfrytëzohet kryesisht në shtëpitë e vecuara si dhe në hotele,
pranë zonave bregdetare.
 Potenciali teorik për shfrytëzimin e energjisë diellore shkon nga 1200
kWh/m2 në pjesën verilindore deri në mbi 1600 kWh/m2 në zonën e
Myzeqesë.
 Nga një vlerësim i ditëve me diell rezulton, se Shqipëria ka një
mesatare të orëve me diell në të gjithë vendin me rreth 2400 orë/vit.
Kurse, në zonën e Fierit, janë rregjistruar dhe rreth 2815 orë/vit me diell.
Rrezatimi mesatar ditor (në orë) në Kukës, i
shpërndarë sipas muajve të vitit
Rrezatimi diellor vjetor në Kukës është 1205,65kWh/m2 .
Rrezatimi mesatar vjetor në Shqipëri është1450 kWh/m2 , ose 2500 orë
me diell në vit. Mesatarja ditore e rrezatimit në Kukës është 3,2 kWh/m2
në ditë, më pak se mesatarja e Shqipërisë 4,3 kWh/m2 në ditë. Maksimumi
i rrezatimit diellor është gjetur në pjesën jugperëndimore (Fier), me 4,6
kWh/m2 në ditë. Korriku është muaji me rrezatimin më të madh në Kukës,
me189 kWh/m2, ndërsa dhjetori është muaji më rrezatim më të vogël—
24,79 kWh/m2. Orët me diell në Kukës variojnë nga 51 orë në dhjetor, në
312 orë me diell në korrik, në total rreth 2000-2100 orë me diell në vit
Rast Studimor perdorimi I paneleve diellore ne kukes per ujin e ngrohte
Ventil çajrimi
Sipërfaqja e kolektorit
Tubi i kthimit të mediumit të punë
Tubi i dërgimit të mediumit të
punës
Rregullatori (kontrolluesi) solar
Grupi (solar) i pompës
Ena e zgjerimit për sistemin solar
Akumuluesi termik (boileri solar)
Boiler për ngrohje në përbërje
të kaldajës në rastin e rrezatimit
diellor të ulët
Komponentët e sistemit solar
Modeli STP150S-24/Az-2
Fuqia (W) 150 Watts
Tension i qarkut të hapur (V) 43,20 Voc
Korrenti i qarkut të shkurtër (A) 4,87 Isc
Tensioni maksimal i energjisë (V) 34,40 Vmp
Fuqia maksimale aktuale (A) 4,36 Imp
Klasa e cilësisë Cosmetic
Lloji i qelizave Mono-Crystalline
Frame Type: Argjend
Junction Box: Po
Gjatësia 62,20” ( 1 579,88 ) mm
Gjerësia 31,80” ( 807,72 ) mm
Thellësia 1,40” ( 35,56 ) mm
Pesha 34,10 lb ( 15,47 ) Kg
Energjia e prodhuar nga panelet diellore për ngrohje uji
Energjia termike (uji i nxehtë)
Efikasiteti
i pllakave të 50%
sheshta
Humbjet 15%
Energjia termike e prodhuar nga pllakat e sheshta
Dhjetor 28 0,1MW
Qershor 149 0,5 MW
Vjetor 1087 3,6 MW
Energjia termike pas humbjeve
Dhjetor 24.1 kWh 0 MW
Qershor 127 kWh 0,1 MW
Vjetor 923 kWh 0,9 MW
Sipërfaqja e paneleve
4,8m2
Numri i pllakave të sheshta
2
Në këtë studim kemi përdorur nje metode për të llogaritur
nevojën për ujë të ngrohtë në një familje në Kukës.
Kursi i këmbimit [Euro/Lekë]:
Përqindja e zbritur [%]:
Investimi [Euro/m2]:
Efikasiteti i sistemit [%]:
Madhësia e familjes (anëtarët):
Sipërfaqja e panelit [m2]:
139
8
750/4.8=156 euro/m2
50%
4
4.8 m2
Nevoja vjetore për ujë të ngrohtë: E=2544,61 kWh
Furnizimi me ujë të ngrohtë nga panelet: E=2188,96 kWh
Furnizimi me energji nga rrjeti: 355,65 kWh
shpenzimet vjetore të energjisë për ujë të nxehtë [€ /vit]
Kostoja vjetore pa panele diellore është: 231 €
Kursimet nga përdorimi i paneleve diellore: 199.47 €
Kostot e energjisë nga rrjeti: 32,41 €
750/199,47=3,75 vjet është periudha e vetëshlyerjes të investimit
Rekomandime
-Një ndër sfidat kryesore të sektorit energjitik shqiptar është diversifikimi i
burimeve energjitike dhe vetëplotësimi i nevojave për energji me burime që
ofron pozita e favorshme gjeografike e vendit tonë, duke ulur kështu vartësinë
nga importi.
Rajoni me potencialin më të madh për fuqinë diellore është Ultësira
Perëndimore, ku vranësira është minimale dhe drita e diellit është intensive.
Mundësia e shfrytëzimit të sistemeve fotovoltaikë (SFV), shihet si prioritet.
-Të shfrytëzohet energjia diellore për prodhim energjie elektrike, në interest të
plotësimit të pjesshëm apo të plotë të nevojave të konsumatorit, duke pasur
parasysh që ajo është një burim i jashtëzakonshëm dhe është falas
-Burimet ripërtëritëse të energjisë, veçanërisht ato diellore, duhet të nxiten për të
bërë të mundur shfrytëzimin në maksimum të burimeve lokale, por njëkohësisht
duke u mbështetur mbi parimin e kostos më të ulët vetshlyerjes
dhe mbrojtjes së mjedisit.
Faleminderit!

More Related Content

What's hot

Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeLeonard Proko
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet BerthamoreErgi Nushi
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Joana Eltjona Ymeraj
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEneo Petoku
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise ornela rama
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9arbanhlalni
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Projekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreProjekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreDenis Lezo
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesIris Sakej
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)FialdoMema
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XIIDenis Lezo
 

What's hot (20)

Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 
Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshme
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
Shtepite ekologjike
Shtepite ekologjikeShtepite ekologjike
Shtepite ekologjike
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Shkolla 9 vjecare
Shkolla 9 vjecareShkolla 9 vjecare
Shkolla 9 vjecare
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
 
Energjia llojet
Energjia llojetEnergjia llojet
Energjia llojet
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Projekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreProjekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika Berthamore
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
 
Detyre me skicim !!!!
Detyre me skicim !!!!Detyre me skicim !!!!
Detyre me skicim !!!!
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Energjia
EnergjiaEnergjia
Energjia
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XII
 

Viewers also liked

Ftohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FIN
Ftohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FINFtohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FIN
Ftohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FINInxhinieriMjedisi
 
Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...
Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...
Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...InxhinieriMjedisi
 
Auditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FIN
Auditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FINAuditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FIN
Auditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FINInxhinieriMjedisi
 
Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN
Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FINArkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN
Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FINInxhinieriMjedisi
 
Ndricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FIN
Ndricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FINNdricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FIN
Ndricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FINInxhinieriMjedisi
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
Resurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpointResurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpointEniLikaj
 

Viewers also liked (8)

Ftohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FIN
Ftohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FINFtohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FIN
Ftohja ne Ndertesa. VIOLA MYDINI Msc Energjitike/FIN
 
Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...
Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...
Kuadri ligjor dhe Politikat per Eficencen Energjitike. BESTAR CEKREZI Msc Ene...
 
Auditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FIN
Auditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FINAuditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FIN
Auditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FIN
 
Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN
Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FINArkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN
Arkitektura dhe Eficenca e Energjise. MARINELA QIRKO Msc Energjitike/FIN
 
Ndricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FIN
Ndricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FINNdricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FIN
Ndricimi ne Banesa. JUXHINA BALLACI Msc Energjitike/FIN
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Resurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpointResurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpoint
 
energjia
energjia energjia
energjia
 

Similar to Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Energjitike/FIN

Panelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxTechnoGhost
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Klea Medini
 
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRETERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYREDiellza Haxhimehmeti
 
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptxBurimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptxGeriiiGeriii
 
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptxBurimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptxGeriiiGeriii
 
Shfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne ShqiperiShfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne ShqiperiKristina477263
 
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin toneshfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tonebuzrakristina6
 

Similar to Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Energjitike/FIN (8)

Panelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptx
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
 
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRETERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
 
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptxBurimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
 
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptxBurimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
Burimet_e_Rinovueshme_te_Energjise_Elekt.pptx
 
Shfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne ShqiperiShfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
Shfrytezimi i energjise diellore ne Shqiperi
 
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin toneshfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
shfrytezimi aktual i energjise diellore ne vendin tone
 
Ngrohja qëndrore
Ngrohja qëndroreNgrohja qëndrore
Ngrohja qëndrore
 

Burimet e Rinovueshme te Energjise/ Energjia e Diellit. ELSI MIRASHI Msc Energjitike/FIN

 • 1. Punoi: Elsi Mirashi Pranoi: Msc.Konalsi Gjoka Burimet e Rinovueshme Energjia Diellore
 • 2. Permbajtja  Energjia diellore ne Shqiperi dhe potencialet e burimeve te rinovueshme  Rast studimor (aplikimi I burimeve te rinovueshme per ujin e ngrohte ne kukes)  Rekomandime
 • 3.  Energjia Diellore në vendin tonë shfrytëzohet kryesisht për prodhimin e ujit të ngrohtë dhe fare pak për prodhim energjie elektrike.  Ajo shfrytëzohet kryesisht në shtëpitë e vecuara si dhe në hotele, pranë zonave bregdetare.  Potenciali teorik për shfrytëzimin e energjisë diellore shkon nga 1200 kWh/m2 në pjesën verilindore deri në mbi 1600 kWh/m2 në zonën e Myzeqesë.  Nga një vlerësim i ditëve me diell rezulton, se Shqipëria ka një mesatare të orëve me diell në të gjithë vendin me rreth 2400 orë/vit. Kurse, në zonën e Fierit, janë rregjistruar dhe rreth 2815 orë/vit me diell.
 • 4.
 • 5. Rrezatimi mesatar ditor (në orë) në Kukës, i shpërndarë sipas muajve të vitit Rrezatimi diellor vjetor në Kukës është 1205,65kWh/m2 . Rrezatimi mesatar vjetor në Shqipëri është1450 kWh/m2 , ose 2500 orë me diell në vit. Mesatarja ditore e rrezatimit në Kukës është 3,2 kWh/m2 në ditë, më pak se mesatarja e Shqipërisë 4,3 kWh/m2 në ditë. Maksimumi i rrezatimit diellor është gjetur në pjesën jugperëndimore (Fier), me 4,6 kWh/m2 në ditë. Korriku është muaji me rrezatimin më të madh në Kukës, me189 kWh/m2, ndërsa dhjetori është muaji më rrezatim më të vogël— 24,79 kWh/m2. Orët me diell në Kukës variojnë nga 51 orë në dhjetor, në 312 orë me diell në korrik, në total rreth 2000-2100 orë me diell në vit Rast Studimor perdorimi I paneleve diellore ne kukes per ujin e ngrohte
 • 6. Ventil çajrimi Sipërfaqja e kolektorit Tubi i kthimit të mediumit të punë Tubi i dërgimit të mediumit të punës Rregullatori (kontrolluesi) solar Grupi (solar) i pompës Ena e zgjerimit për sistemin solar Akumuluesi termik (boileri solar) Boiler për ngrohje në përbërje të kaldajës në rastin e rrezatimit diellor të ulët Komponentët e sistemit solar
 • 7. Modeli STP150S-24/Az-2 Fuqia (W) 150 Watts Tension i qarkut të hapur (V) 43,20 Voc Korrenti i qarkut të shkurtër (A) 4,87 Isc Tensioni maksimal i energjisë (V) 34,40 Vmp Fuqia maksimale aktuale (A) 4,36 Imp Klasa e cilësisë Cosmetic Lloji i qelizave Mono-Crystalline Frame Type: Argjend Junction Box: Po Gjatësia 62,20” ( 1 579,88 ) mm Gjerësia 31,80” ( 807,72 ) mm Thellësia 1,40” ( 35,56 ) mm Pesha 34,10 lb ( 15,47 ) Kg Energjia e prodhuar nga panelet diellore për ngrohje uji Energjia termike (uji i nxehtë) Efikasiteti i pllakave të 50% sheshta Humbjet 15% Energjia termike e prodhuar nga pllakat e sheshta Dhjetor 28 0,1MW Qershor 149 0,5 MW Vjetor 1087 3,6 MW Energjia termike pas humbjeve Dhjetor 24.1 kWh 0 MW Qershor 127 kWh 0,1 MW Vjetor 923 kWh 0,9 MW Sipërfaqja e paneleve 4,8m2 Numri i pllakave të sheshta 2
 • 8. Në këtë studim kemi përdorur nje metode për të llogaritur nevojën për ujë të ngrohtë në një familje në Kukës. Kursi i këmbimit [Euro/Lekë]: Përqindja e zbritur [%]: Investimi [Euro/m2]: Efikasiteti i sistemit [%]: Madhësia e familjes (anëtarët): Sipërfaqja e panelit [m2]: 139 8 750/4.8=156 euro/m2 50% 4 4.8 m2 Nevoja vjetore për ujë të ngrohtë: E=2544,61 kWh Furnizimi me ujë të ngrohtë nga panelet: E=2188,96 kWh Furnizimi me energji nga rrjeti: 355,65 kWh shpenzimet vjetore të energjisë për ujë të nxehtë [€ /vit] Kostoja vjetore pa panele diellore është: 231 € Kursimet nga përdorimi i paneleve diellore: 199.47 € Kostot e energjisë nga rrjeti: 32,41 € 750/199,47=3,75 vjet është periudha e vetëshlyerjes të investimit
 • 9. Rekomandime -Një ndër sfidat kryesore të sektorit energjitik shqiptar është diversifikimi i burimeve energjitike dhe vetëplotësimi i nevojave për energji me burime që ofron pozita e favorshme gjeografike e vendit tonë, duke ulur kështu vartësinë nga importi. Rajoni me potencialin më të madh për fuqinë diellore është Ultësira Perëndimore, ku vranësira është minimale dhe drita e diellit është intensive. Mundësia e shfrytëzimit të sistemeve fotovoltaikë (SFV), shihet si prioritet. -Të shfrytëzohet energjia diellore për prodhim energjie elektrike, në interest të plotësimit të pjesshëm apo të plotë të nevojave të konsumatorit, duke pasur parasysh që ajo është një burim i jashtëzakonshëm dhe është falas -Burimet ripërtëritëse të energjisë, veçanërisht ato diellore, duhet të nxiten për të bërë të mundur shfrytëzimin në maksimum të burimeve lokale, por njëkohësisht duke u mbështetur mbi parimin e kostos më të ulët vetshlyerjes dhe mbrojtjes së mjedisit.