Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
passive solar design house                                                   One has to be alone, under the sky,          ...
objectives    To build an as environmentally friendly house as possible    Insulate as good as possible    Reduce heati...
site selection                                      Site found in Riverhead                     township - close to creek...
site investigations & design preparations    Site “discovered” in January 2006    After checking council responsibilitie...
project data    809.00 m2 sloping site    Two road frontages with 6m offset each    Limited as to parcels, never survey...
site constraints
proposed site plan
proposed site plan                     Boundary setbacks                     (District Plan)
proposed site plan                     Boundary setbacks                     (District Plan)                     Council ...
proposed site plan                     Boundary setbacks                     (District Plan)                     Council P...
proposed site plan                     Boundary setbacks                     (District Plan)                     Council P...
design – ground floor    Two platforms    Separated by trench    Bridge    Triangular shape    facing north           ...
design – upper floor    Upper void area    Two bedroom plus    study    Storage area in    between    Upper deck with ...
elevationsElevation North WestElevation East
material selection    Well insulated concrete floor slab    H1.2 boron pine wall framing    Untreated Macrocarpa for jo...
features
features
features
features
features
details          Detail view of north facade          A good amount of structural          engineering and detailing      ...
zero waste endavour    No soil was brought to site                                         Leftover concrete was    or r...
recycling            Collected mussel shells            off the beach were            integrated into the            bathr...
recycling            Concrete leftovers from            the slab pouring was            crsuhed into blocks and           ...
challenges                             Mudbath:                             Earthworks in November     Foundation beams on...
working
Riverhead passive solar design house
Riverhead passive solar design house
Riverhead passive solar design house
Riverhead passive solar design house
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Riverhead passive solar design house

1,146 views

Published on

A brief overview of the design process and principles used for our family home in Riverhead, Auckland, New Zealand

Published in: Technology
  • Be the first to comment

Riverhead passive solar design house

  1. 1. passive solar design house One has to be alone, under the sky, Before everything falls into place and one finds his or her own place in the midst of it all. We have to have the humility to realize ourselves as part of nature. Thomas Merton, from “Conjectures of a Guilty Bystander”, 1965, pp. 294-295.
  2. 2. objectives To build an as environmentally friendly house as possible Insulate as good as possible Reduce heating, electricity and water requirements Avoid draft, cold, dampness and mould Construct a “light” house, built to make use of sunlight Avoid waste or soil removal Use natural, reusable, recyclable materials Life cycle assessment approach
  3. 3. site selection  Site found in Riverhead township - close to creek, pub, restaurant, dairy and school  Site proved to be challenging  Intention was to turn constraints into features
  4. 4. site investigations & design preparations Site “discovered” in January 2006 After checking council responsibilities, negotiations and conversation started in February 2006 ARC contacted for wastewater disposal, very helpful and negotiable Contacted RDC for stormwater and overland flow path, difficult to get to the right person Babbage Consultants to carry out survey and geotech investigation District plan requirements for setbacks, heights, stormwater, trees
  5. 5. project data 809.00 m2 sloping site Two road frontages with 6m offset each Limited as to parcels, never surveyed No water, no sewer $400K max budget Swamp Several previous owners failed to build Soil quality unknown Huge pinetrees Overland flow path Springs Public stormwater line
  6. 6. site constraints
  7. 7. proposed site plan
  8. 8. proposed site plan Boundary setbacks (District Plan)
  9. 9. proposed site plan Boundary setbacks (District Plan) Council Public Stormwater Line (had to be rerouted)
  10. 10. proposed site plan Boundary setbacks (District Plan) Council Public Stormwater Line (had to be rerouted) Overland Flow Path (Had to be preserved)
  11. 11. proposed site plan Boundary setbacks (District Plan) Council Public Stormwater Line (had to be rerouted) Overland Flow Path (Had to be preserved) Wastewater Disposal Field (minimum size with maximum water saving devices located in suitable dry soil)
  12. 12. design – ground floor Two platforms Separated by trench Bridge Triangular shape facing north Light Water Cool Air
  13. 13. design – upper floor Upper void area Two bedroom plus study Storage area in between Upper deck with creek views High level void windows East sun for bedrooms Light Warm Air
  14. 14. elevationsElevation North WestElevation East
  15. 15. material selection Well insulated concrete floor slab H1.2 boron pine wall framing Untreated Macrocarpa for joists, rafters and beams Polyester insulation Untreated, unpainted Macrocarpa weatherboard Polypropylene cavity battens UPVC double glazed joinery Untreated Macrocarpa decking and flooring Longrun metal roofing
  16. 16. features
  17. 17. features
  18. 18. features
  19. 19. features
  20. 20. features
  21. 21. details Detail view of north facade A good amount of structural engineering and detailing went into this facade. Eaves were specifically designed for summer shading and winter sun penetration. UPVC window and door details needed special attention.
  22. 22. zero waste endavour No soil was brought to site  Leftover concrete was or removed crushed and used for Macrocarpa and H1.2 retaining wall Timber was all used on  Three rubbish bags site Treated timber offcuts could only be brought to Refuse Station Surplus material returned to Carters (easy process) Plasterboard surplus sold on Trademe Plasterboard leftovers ground down for garden
  23. 23. recycling Collected mussel shells off the beach were integrated into the bathroom theme Ballustrade offcuts were turned into a giant Jenga game
  24. 24. recycling Concrete leftovers from the slab pouring was crsuhed into blocks and used for a retaining wall – drystacked Leftover timber planks were used to build a terraced vegetable gaden facing north Asphalt chunks found during excavation were used as stepstones For the vege garden
  25. 25. challenges Mudbath: Earthworks in November Foundation beams on piles in mud.
  26. 26. working

×